Van Gaal: "Niemand kan Kevin vervangen"

Bondscoach Louis van Gaal weet nog niet wie de rol van Kevin Strootman overneemt bij Oranje. De middenvelder is herstellende van een knieoperatie. Van Gaal heeft nog ruim een maand om dertig spelers te selecteren.

Op 13 mei moet de bondscoach van het Nederlands elftal dertig namen doorgeven aan de FIFA. Van die groep vallen nog zeven spelers af voor de start van het WK in Brazilië. Van Gaal baalt nog steeds dat Strootman ontbreekt komende zomer.

"Strootman is een speler die voor balans zorgt in een elftal, daar zet ik graag Rafael van der Vaart of Wesley Sneijder naast", zei Van Gaal tegen NU.nl. "Maar Strootman valt door een blessure weg en er is niemand die hem kan vervangen", vervolgt de ervaren coach, die zou overwegen het systeem aan te passen vanwege de absentie van Strootman.

De middenvelder van AS Roma werd samen met Robin van Persie en Arjen Robben betiteld als 'de grote drie'. Van Persie staat ook enkele weken buitenspel met een blessure. Van Gaal is desondanks positief gestemd. "Als we allemaal fit zijn, hebben we zeker een kans om meer dan alleen de groepsfase door te komen."

Oranje start in Brazilië met een groepswedstrijd tegen Spanje (13 juni). Van Gaal wil revanche voor zijn eerste periode in dienst van de KNVB. "Als bondscoach heb ik in 2001 gefaald omdat ik een relatiecoach was. Ik was trainer van Ajax en FC Barcelona en wilde door met diezelfde groep spelers. Ik gaf ze vertrouwen. Maar dat vertrouwen is beschaamd, althans, dat is mijn visie."