Miljoenenklapper in Utrechts fraudeonderzoek

Een speciaal onderzoeksteam heeft in Utrecht in totaal drie miljoen euro aan fraude opgespoord. Toekomstige besparingen aan stopgezette toeslagen en uitkeringen worden geschat op nog eens anderhalf miljoen, meldt de gemeente woensdag.

Het was de tweede keer dat het zogeheten Interventieteam Midden Nederland een fraudeonderzoek instelde in vier gebieden, waaronder de wijken Ondiep, Overvecht en Kanaleneiland. Aanleiding voor het nieuwe onderzoek waren 'veel signalen' dat in de betreffende buurten en wijken 'hardnekkige problemen weer de kop opstaken'.

Inspecteurs keken voornamelijk naar woon-, uitkerings- en toeslagfraude. Dit leidde tot de beëindiging van 31 bijstandsuitkeringen. Bij 26 huishoudens werd voor in totaal vier ton aan onterecht uitgekeerde uitkeringen teruggevorderd.

Verder heeft het UWV 28 keer misstanden geconstateerd met uitkeringen. In totaal werd een bedrag van circa honderdduizend euro aan fraude plus opgelegde boetes teruggevorderd. Door de Belastingdienst zijn in totaal 178 toeslagen met betrekking tot huur, zorg, kinderopvang en kindgebondenbudget beëindigd. Hiermee is een bedrag van ruim anderhalf miljoen euro gemoeid.

Bij de eerdere inspectie over de periode 2005 tot 2011 lagen de bedragen veel hoger. Toen kwam het fraudebedrag bij controles in dezelfde buurten en wijken uit op zo'n 34,5 miljoen euro.