FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 september 2011

Knapen brengt bezoek aan Somalië

Voor het eerst in 25 jaar heeft een Nederlandse bewindspersoon een bezoek gebracht aan de Somalische hoofdstad Mogadishu. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) liet zich donderdag in een kamp met ontheemden door Somalische en internationale hulporganisaties en de Verenigde Naties informeren over de humanitaire situatie in Somalië.

In Somalië, een van de landen in de Hoorn van Afrika, is sprake van een groot voedseltekort. Daarnaast heeft het land te kampen met de radicale islamitische rebellengroepering Al-Shabab. Volgens Knapen is in Somalië sprake van een race tegen de klok en is de humanitaire situatie dramatisch.

Al-Shabab zou zich deels uit Mogadishu hebben teruggetrokken, waardoor hulpverlening in de hoofdstad en omgeving beter mogelijk is geworden dan voorheen. In het centrale en zuidelijke deel van het land is dit echter gecompliceerder en is een aantal gebieden moeilijk toegankelijk. Hierdoor krijgen ongeveer twee miljoen mensen in nood geen voedselhulp. Een groot deel daarvan krijgt wel medische en sanitaire hulp.

Knapen drong er in een gesprek met de huidige president van Somalië Sheikh Sharif Sheikh Ahmed en premier Adduweli op aan dat de autoriteiten moeten zorgen voor maximale veiligheid van de hulpverleners. Ook moet de regering volgens Knapen de betrokkenheid en inzet van de internationale gemeenschap zien als een kans om de stabiliteit in Somalië te bevorderen. De staatssecretaris is van plan naar aanleiding van zijn bezoek te kijken of Nederland meer geld kan geven.

Single man vindt seks op werk ok

Van de single mannen in Nederland ziet veertig procent het wel zitten om een keer seks te hebben op het werk. Helaas voor hen denkt maar acht procent van de single vrouwen hier hetzelfde over. Twaalf procent van de mannen, en elf procent van de vrouwen hebben de daad bij het woord gevoegd. Dit blijkt uit het jaarlijkse werkonderzoek onder 850 respondenten van MVsingles.nl.

Uit het onderzoek blijkt dat een op de drie singles het fijn vindt als er met hem of haar geflirt wordt op het werk. Het merendeel van de respondenten, zestig procent van de vrouwen en 75 procent van de mannen, meldt zelf wel eens te flirten op de werkvloer. Meer dan de helft van hen doet dat alleen met iemand die ze echt leuk vinden.

Relaties op het werk blijken minder succesvol. Eenderde van de singles heeft weleens een relatie met een collega gehad en deze zien stranden. Toch geven twee op de drie mannen en de helft van de vrouwen aan hier open voor te staan.

Oeuvreprijs voor Joop van den Ende

Joop van den Ende heeft donderdag de VSCD Oeuvreprijs in ontvangst genomen. De 69-jarige musical- en theatericoon kreeg de prijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor zijn grote bijdrage aan de podiumkunsten.

Van den Ende kreeg de prijs in de Amsterdamse Stadsschouwburg, waar hij was om De Staat van het Theater uit te spreken. Na de toespraak, die geldt als de opening van het Nederlands Theater Festival en het nieuwe theaterseizoen, werd hij verrast met de VSCD Oeuvreprijs.

"Het bijzondere aan de bijdrage van Joop van den Ende is de compromisloze kwaliteit die hij aan zijn producties meegaf", staat in het juryrapport. "Van den Ende heeft de musical als genre in Nederland geïntroduceerd, groot gemaakt en altijd met bijzondere kwaliteit op de planken gezet".

'Israëlische zeeblokkade Gaza legaal'

Israël heeft te kampen met een reële bedreiging van de kant van militante groeperingen in de Gazastrook. De zeeblokkade die de Joodse staat aan het gebied oplegt om wapenleveranties te voorkomen, is dan ook niet in strijd met het volkenrecht.

Dit is de conclusie van een VN-commissie die het incident met het Turkse schip Mavi Marmara in mei 2010 onderzocht. Israëlische militairen doodden toen negen Turken. Het rapport is gelekt aan The New York Times, die er donderdag uit citeert.

Gevangenen van Curaçao naar Nederland

Een aantal uit Bonaire afkomstige mensen die in een gevangenis op Curaçao zitten, worden elders ondergebracht. Zeventien gaan naar Bonaire, vijf worden tijdelijk in een cel in Nederland opgesloten. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) besloten, nadat Curaçao vorige week dreigde de gevangenen met een enkeltje op het vliegtuig te zetten.

Toen de Antillen nog één land waren, zijn gevangenen uit Bonaire opgesloten in een gevangenis op Curaçao. Bonaire had toen nog geen gevangenis die geschikt was om zware criminelen in op te sluiten.

Sinds oktober vorig jaar is Curaçao een zelfstandig land en Bonaire een gemeente van Nederland. De Curaçaose minister van Justitie Elmer Wilsoe zei vorige week dat nu Bonaire een Nederlandse gemeente is, de eigen gevangenen ook daar moeten worden opgesloten.

De rechten van de gevangenen worden volgens Wilsoe geschonden, omdat het voor hun familie lastig is hen te bezoeken. Een gevangene zou al met een hongerstaking hebben gedreigd als hij niet snel wordt overgeplaatst.

Teeven wil nu zeventien gevangenen gefaseerd over gaan brengen naar de gevangenis op Bonaire. Vijf gaan naar Nederland. Bij deze vijf kan de veiligheid in de gevangenis van Bonaire volgens Teeven niet genoeg gewaarborgd worden. Zodra het nieuwe deel van de gevangenis op Bonaire klaar is, worden deze vijf weer op een vliegtuig richting Bonaire gezet.

Het overbrengen van de gedetineerden moet voor 22 december klaar zijn. Curaçao krijgt ongeveer driehonderdduizend euro voor de kosten die het land moet maken.

Inter schrijft Castaignos niet in voor CL

Luc Castaignos moet voorlopig nog wachten met het maken van zijn debuut voor Internazionale in de Champions League, zo meldde de club donderdag avond.

Zoals gebruikelijk dienen clubs die deelnemen aan het Europese hoofdtoernooi een lijst met spelers in te leveren bij de UEFA. Hierop stond de spits, die overkwam van Feyenoord, niet vermeld. Aanvallende versterkingen Diego Forlán en Mauro Zarate stonden wel ingeschreven voor de Champions League.

Castaignos maakte tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen een goede indruk op coach Gian Piero Gasperini, maar door het aantrekken van Forlán en Zarate lijkt het erop dat de spits weinig speelminuten zal krijgen.

PvdA wil uitzetcentrum Ter Apel sluiten

Oppositiepartij PvdA wil dat het uitzetcentrum in Ter Apel wordt gesloten. De sociaaldemocraten vinden dat vreemdelingen daar onnodig en te lang verblijven in een streng regime met nauwelijks bewegingsvrijheid.

In het tv-programma Nieuwsuur noemde PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman het 'mensonwaardig' dat mensen langdurig in Ter Apel moeten verblijven. De PvdA zegt al een tijd veel signalen over misstanden te krijgen.

Verver: ik heb het recht mij uit te spreken

Voormalig burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) vindt dat zij het recht heeft zich uit te spreken over hoe zij het integriteitsonderzoek naar haar heeft ervaren. Dat zei zij donderdagavond op Radio 1 in een reactie op het nieuws dat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) aangifte tegen haar doet van laster.

BING publiceerde vorige week de resultaten van een integriteitsonderzoek naar het functioneren van Verver. In het rapport stond onder meer dat de in juni opgestapte Verver zich als burgemeester van Schiedam schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ook is ze ernstig tekortgeschoten op het gebied van integriteit en was ze voor een groot deel schuldig aan de angstcultuur die op het stadhuis heerste.

Verver noemde het onderzoek in een eerste reactie 'zeer onprofessioneel en eenzijdig'. Volgens haar zijn veel conclusies niet gebaseerd op harde feiten, maar op verklaringen van een klein deel van de totale organisatie. Ook in diverse media had ze geen goed woord over voor het onderzoek.

BING vindt dat Verver de integriteit van de onderzoekers bezoedelt. Volgens directeur Peter Werkman verkondigt ze in de media continu onwaarheden.

De oud-burgemeester van Schiedam zei donderdagavond dat ze nooit het bureau heeft willen aanvallen. Ze had geprobeerd van tevoren via een kort geding voor elkaar te krijgen dat de gemeente het rapport vijftien werkdagen voor openbaarmaking aan haar zou geven, zodat ze het kon bestuderen en voorzien van commentaar. De rechtbank in Rotterdam wees het verzoek echter af. "Dan is het zoals het is en moet je natuurlijk je mond opendoen."

Verver vertelde verder nogmaals wat er volgens haar mis is met het onderzoek. Ze stelde onder meer dat op een heleboel punten een oordeel over haar handelen wordt geveld, terwijl zij daar niet over is gehoord. "Met betrekking tot andere punten heb ik bescheiden uitgereikt, waarvan ik niets terugzie in het rapport."

'Nieuwe VN-resolutie voor Libië nodig'

De deelnemers van de internationale conferentie over de toekomst van Libië die donderdag van start ging in Parijs gaan bij de VN-Veiligheidsraad aandringen op een nieuwe resolutie. De voorgenomen resolutie moet de miljarden aan bevroren Libische tegoeden overdragen aan de Nationale Overgangsraad (NTC), het bestuursorgaan van de rebellen. Dat heeft een anonieme diplomaat donderdag gezegd.

Volgens de diplomaat willen de deelnemers van de conferentie dat de Verenigde Naties het voortouw nemen bij de coördinatie van internationale hulp voor Libië. Frankrijk denkt dat er wereldwijd omgerekend minimaal 35 miljard euro aan Libische tegoeden uitstaat. De Britse regering heeft het zelfs over ruim 76 miljard euro.

De gesprekken gingen vooral over hoe te voorkomen dat Libië uiteenvalt en het opbouwen van een democratische rechtsstaat. Daarnaast werden diplomatieke meningsverschillen over de luchtaanvallen van de NAVO in Libië besproken. Rusland, dat felle kritiek heeft geuit op de luchtaanvallen, ging enkele uren voor het begin van de conferentie over tot erkenning van de NTC.

De conferentie wordt bijgewoond door 31 staatshoofden en regeringsleiders, elf ministers van buitenlandse zaken onder wie Hillary Clinton, de hoofden van de VN, de NAVO en de Arabische Liga en de leiders van de NTC, Mustafa Abdul-Jalil en Mahmoud Jibril.

"Behalve het bestrijden van de onmiddellijke humanitaire crisis is het essentieel nauw samen te werken met Libische leiders zodat we effectieve hulp kunnen bieden", zei secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon voorafgaand aan de conferentie.

Drie ongevallen op A12

Op de A12 hebben donderdagavond tijdens en na de avondspits drie ongevallen plaatsgevonden, waardoor rijstroken werden afgesloten. Het verkeer heeft er enige hinder aan ondervonden, maar tot hele lange files heeft het niet geleid, meldt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst.

Het eerste ongeval vond rond 18.30 uur plaats. Meerdere voertuigen botsten op de snelweg richting Den Haag ter hoogte van het Gouwe Aquaduct op elkaar. Een tijdlang was er daardoor slechts één rijstrook beschikbaar, maar rond 21.15 uur konden alle rijstroken weer worden gebruikt.

Even later sloeg niet ver van dit ongeval een auto over de kop, ook op de A12 van Utrecht naar Den Haag. Hierdoor werden drie rijstroken afgesloten, die rond 20.45 uur weer waren vrijgegeven.

Ook bij Maarsbergen was het raak. Daar schoot een vrachtwagen op de A12 van Arnhem richting Utrecht door de linker vangrail. Daardoor is de rijbaan richting Utrecht tot naar verwachting 01.30 uur dicht, evenals de linkerrijstrook in de tegengestelde richting.

'Nigeria liet extremisten vrij'

Nigeria heeft in 2007 een aantal mensen die verdacht werden van terrorisme vrijgelaten. Een van hen was volgens ingewijden betrokken bij de bomaanslag vorige week op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in de hoofdstad Abuja. Dat heeft een hooggeplaatste Nigeriaanse regeringsfunctionaris donderdag gezegd.

De mannen die vier jaar geleden gearresteerd werden waren naar verluidt gepakt met explosieven. Hun snelle vrijlating was volgens de functionaris bedoeld om moslimgroeperingen gunstig te stemmen. Een woordvoerder van de Nigeriaanse politie wilde geen commentaar geven.

Bij de aanslag op het VN-hoofdkwartier kwamen 23 mensen om, 81 raakten gewond.


'Nigeria liet extremisten vrij' (Foto: Novum)

Matavz doorstaat medische keuring PSV

Tim Matavz heeft de medische keuring van PSV succesvol doorlopen en is nu officieel speler van de Eindhovenaren.

De spits verblijft momenteel in zijn thuisland Slovenië omdat hij een interland zal spelen. PSV heeft daarom twee dokters gestuurd om hem terplekke te keuren, zo vertelde technisch directeur Marcel Brands aan Eindhovens Dagblad.

Na moeizame onderhandelingen met zijn oude club FC Groningen is PSV er gisteren toch in geslaagd de Sloveen los te weken voor een bedrag van ongeveer vijf miljoen euro. Volgende week zal Matavz zich aansluiten bij de selectie.

Sony: 'PSN has recovered from attack'

Volgens Sony's Chief Executive, Sir Howard Stringer, komt het weer helemaal goed met Sony en PlayStation Network. Om dat aan te tonen gaf hij vandaag in een conferentie aan dat Sony drie miljoen nieuwe gebruikers heeft mogen verwelkomen. Ook de verkopen gaan stukken beter, zelfs beter dan voor de hackaanval van mei.

"I'm pleased to tell you that the PSN is more secure and better than ever. We are aggressively expanding its content. We have more than 3 million new customers since the network came back online, and sales are exceeding what we had before the cyberattacks."

Mensen die bij de conferentie aanwezig waren, vonden Stringers toon uitdagend, alsof hij een boodschap wilde uitbrengen naar de hackers. Dit zou natuurlijk terug kunnen kaatsen, maar wat denken jullie? Moet Sony de kwestie als afgesloten beschouwen? Of heeft Sony er goed recht op om nu de tegenaanval in te zetten?

'Gadhafi wellicht niet naar ICC'

De Libische kolonel Moammar Gadhafi kan in Libië berecht worden in plaats van bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat hebben de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron donderdag gezegd.

De twee deden hun uitspraak na afloop van de conferentie in Parijs over de toekomst van Libië, waar ze ook met de leiders van de Nationale Overgangsraad spraken. "Het is aan het Libische volk om te beslissen hoe ze Gadhafi willen berechten, als ze hem eenmaal te pakken hebben", zei Sarkozy. Cameron sloot zich aan bij de opmerkingen van Sarkozy.

De verklaring van de twee regeringsleiders zal mensenrechtenactivisten een doorn in het oog zijn. Zij hebben er de laatste tijd juist bij de rebellen op aangedrongen om Gadhafi over te dragen aan het ICC.


'Gadhafi wellicht niet naar ICC' (Foto: Novum)

Speed wil 'verschrikkelijk' Wales zien

Gary Speed, bondscoach van Wales, hoopt dat zijn spelers zich van een andere kant laten zien. Volgens de keuzeheer is zijn ploeg te lief.

In gesprek met BBC Sport laat Speed weten dat hij genoeg heeft van het 'ideale-schoonzoon-gedrag' van zijn spelers. "Soms zijn mijn spelers te lief", laat Speed weten. "Ik wil dat ze met meer zelfvertrouwen, arrogantie en bluf het veld opstappen. Dan zijn we tot grootse prestaties in staat."

De bondscoach kijkt niet vreemd op van het probleem waar zijn selectie mee kampt. "Het zijn allemaal relatief jonge jongens, er komt veel op ze af. Toch hebben we ook enkele spelers die de kar kunnen trekken. Als deze spelers het voortouw nemen moet het goed komen."

Wales neemt het komende vrijdag op tegen Montenegro, terwijl vier dagen later de derby tegen Engeland op de agenda staat. Momenteel bezet Wales de laatste plaats in Groep G met nul punten uit vier wedstrijden. Veel meer dan de eer valt er derhalve niet meer te behalen voor de Welshmen.

T. Janssen overwoog te stoppen na auto-ongeluk

Theo Janssen overwoog na zijn auto-ongeluk in november 2009 serieus om te stoppen met voetballen. Bij dat ongeluk raakte mede-passagier en vriend Kevin Moeliker zwaargewond. De huidige speler van Ajax is dankzij de hulp van een psycholoog op andere gedachten gebracht.

In de nieuwste uitgave van Helden spreekt Janssen, toen spelend voor FC Twente, over de gitzwarte periode in zijn leven. "Ik heb echt serieus overwogen te stoppen met voetballen, ik had er totaal geen zin meer in", aldus Janssen. "Waar doe ik het voor, dacht ik alleen maar. Je kunt op sommige momenten beter niet bekend zijn. Ik dacht ook: als ik stop, zijn ze me over een jaar lekker vergeten, laat ik het maar doen. Ik heb professionele hulp gezocht. Mijn vrouw Natasha zei me dat ik naar een psycholoog moest gaan."

Die hulp sloeg echter niet meteen aan. "De eerste keren had ik er niets aan, sloeg het niet aan. Maar na verloop van tijd merkte ik dat het me hielp. Ik ga de komende tijd zeker weer naar haar toe. Ja, het is een vrouw, ik praat niet makkelijk met mannen. Na dat ongeluk heb ik me alleen maar geconcentreerd op het spelen van wedstrijden en op niets anders. Dat was een manier van overleven. Ik was echt niet gelukkig. Als je goed in mijn ogen keek, dan zag je verdriet."

Janssen sprak er niet over met voorzitter Joop Munsterman of de toenmalige trainer Steve McClaren en hield de gedachten voor zichzelf. Pas in het laatste seizoen bij FC Twente hervond de middenvelder zijn plezier. "Toen we het seizoen ervoor kampioen werden, was ik nog te veel met het ongeluk en mezelf bezig om optimaal te genieten. Naar de buitenwereld doe je net alsof, maar van binnen was ik nog met van alles bezig. Ja hoor, ik heb ook veel gehuild, vooral als ik alleen thuis was. Steeds dacht ik: hoe heb ik zo stom kunnen zijn."

Beautiful people

Ik hou van mensen die anders zijn. Die het niet lukt om zich te conformeren aan de grootste gemene deler. Die niet alle antwoorden hebben. Maar vragen stellen. Mensen die verwondering kennen. Ik hou van mensen die niet automatisch de kant kiezen van alles wat groot en sterk en daardoor misschien verstandig is. Van mensen die eerlijk en oprecht zijn. Die zichzelf blijven in een samenleving waarin kwetsbaar zijn niet altijd even handig is. Die hun beschermlaagje ondanks alles permeabel houden.

Jong Oranje wint kwalificatiewedstrijd in Bulgarije

Jong Oranje is de kwalificatiereeks op weg naar het EK van 2013 in Israël goed begonnen. De brigade van Cor Pot was in Lovech met 0-1 te sterk voor het thuisland Bulgarije. De goal werd gemaakt door Género Zeefuik.

Zeefuik had enig fortuin met zijn goal. In de 78e minuut kopte hij de bal via een Bulgaarse verdediger de goal in. Verder gebeurde er bar weinig tijdens het duel. Beide ploegen wisten één keer de paal te raken, maar verder bleef spektakel uit.

'Montolivo volgende zomer naar Milan'

Volgens Italiaanse media heeft AC Milan alsnog haar slag geslagen op de transfermarkt. Volgens de berichtgeving komt Riccardo Montolivo volgende zomer over van Fiorentina.

Volgens diverse Italiaanse media heeft de Italiaanse grootmacht in het geheim een aanbieding gedaan aan Montolivo. De afgelopen transferperiode werd de middenvelder van Fiorentina al meerdere malen aan de rossoneri gelinkt.

Het idee is dat Montolivo volgende zomer een contract tekent bij de Milanezen. Het huidige contract dat Montolivo heeft bij Fiorentina loopt tot de zomer van 2012. Milan hoeft derhalve geen transfersom te betalen aan de club uit Florence.

[US Open] Krajicek kansloos tegen S. Williams

Michaëlla Krajicek heeft niet kunnen verrassen in de tweede ronde van de US Open. Ze verloor vrij kansloos van Serena Williams, drievoudig winnares van het toernooi; 6-0 en 6-1.

Al vanaf het begin had Krajicek weinig in te brengen in het powertennis van de Amerikaanse. In de eerste set wist ze haar opslag niet te behouden, terwijl dat in de tweede set alleen in de eerste game gebeurde. De partij was al in driekwartier voorbij.

Later vandaag komt Aranxta Rus ook nog in actie. Zij moet het dan opnemen tegen Caroline Wozniacki, de nummer één van de wereld.


Krajicek kansloos tegen Williams. (Foto: Pro Shots)

'Lara Stone mogelijk in Austin Powers 4'

Het Nederlandse model Lara Stone zou een rol aangeboden hebben gekregen in de komedie Austin Powers 4. De filmmakers willen graag dat de blondine in de komedie met Mike Myers haar acteerdebuut maakt, schrijft de Britse boulevardkrant The Sun.

"Lara's naam wordt genoemd bij castingafspraken voor Austin Powers 4 en er wordt gezegd dat de filmbazen haar willen uitnodigen voor een screentest," zegt een bron tegen de krant. Het model heeft eerder in interviews gezegd graag in een komedie te willen spelen.

Eerder deze maand werd bekend dat Myers werkt aan een vierde film over de excentrieke spion Austin Powers. De acteur speelt niet alleen de hoofdrol, maar schrijft en produceert de komedie ook. Wie de film gaat regisseren is nog onbekend.


'Lara Stone mogelijk in Austin Powers 4' (Foto: Novum)

De Assassin's Creed-encyclopedie toegelicht

Ubisoft maakte een tijd terug al bekend dat er een heuse Assassin's Creed-encyclopedie aankwam. Nu is er in een 'making of' te zien hoe de makers te werk zijn gegaan en wat je in de 256 pagina's zult vinden. In Europa is het boekwerk te vinden in de Assassin's Creed: Revelations Animus Edition, maar wanneer je die editie niet in huis haalt dan is er de mogelijkheid om de encyclopedie via UbiWorkshop.com te bestellen.

Revelations, het nieuwste deel in de serie, komt 15 november uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en Windows.

Rommedahl keert terug naar Denemarken

Dennis Rommedahl zal terugkeren naar zijn vaderland. De aanvaller heeft een tweejarig contract bij Brøndby IF getekend. Ondanks een doorlopend contract bij Olympiakos, mocht de Deen transfervrij vertrekken bij de Griekse ploeg.

De inmiddels 33-jarige Rommedahl was pas een jaar actief voor Olympiakos, die hem van Ajax had overgenomen. De Amsterdammers wilden Rommedahl destijds graag behouden, maar hij kon zich niet vinden in het contractvoorstel.

Rommedahl kwam behalve bij Ajax in Nederland ook voor PSV uit. Op huurbasis speelde hij voor RKC Waalwijk en N.E.C. Nijmegen.

Olivia Munn mag strippen met Channing Tatum

Olivia Munn is in onderhandeling om de vriendin te spelen van Channing Tatum in Magic Mike. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De film gaat over mannelijke strippers en is gebaseerd op de jonge jaren van Tatum, die ooit stripper in Florida was.

De 21-jarige Munn is vooral bekend van een bijrolletje in Iron Man 2 en de Amerikaanse comedyserie Perfect Couples. Daarnaast is ze regelmatig te zien als correspondent in het Amerikaanse satirische programma The Daily Show. Ze is later deze maand te zien in de komedie I Don't Know How She Does It, met Sarah Jessica Parker in de hoofdrol. Deze film verschijnt op 3 november in de Nederlandse bioscopen.

De cast van Magic Mike kent enkele grote namen. Zo hebben onder anderen Matthew McConaughey, Demi Moore en Alex Pettyfer al getekend voor de komedie. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.

Meisje van 4 krijgt nepborsten

Het is al jaren een zeer populair fenomeen in de VS: meisjes in de kleuterleeftijd die worden uitgedost als een fotomodel. Sommige ouders gaan over lijken om hun dochter in de schijnwerpers te krijgen. Het nieuwste geval is een meisje van slechts vier jaar oud die voor de catwalk nepborsten en -billen krijgt aangemeten.

Maddy Jackson is koud uit de luiers maar wil zich veel ouder voordoen dan zij is. Haar grootste idool is Dolly Parton. Om voor de tv-show 'Toddlers and Tiaras' als twee druppels water te lijken op haar idool, heeft men haar haar in de waterstofperoxide gestopt.

Kreeg een kind bij Hennie Huisman slechts een pruik en wat kleren aangemeten om op hun idool te lijken, in Amerika gaat men nog veel verder. Aangezien de countryzangeres bekend staat om haar enorme voorgevel, moet ook Maddy eraan geloven. Met behulp van siliconen is het meisje een mooie C-cup aangemeten. Verder krijgt ze voor de show ook nog wat vulling in haar broekje en klaar is de natte droom van Robert Mikelsons.

Moeder Lindsay legt alle kritiek over het hoerige uiterlijk van haar dochter naast zich neer. "Voor sommige mensen gaat dit te ver", vertelt ze. "Voor ons is dit volkomen normaal. Wanneer zij de nepborsten en -kont draagt, is dat slechts een extra bonus."


Een stukje uit 'Toddlers and Tiaras', met Maddy in de hoofdrol

Romancing the Stone wordt tv-serie

De avonturenfilm Romancing the Stone met Kathleen Turner en Michael Douglas wordt een tv-serie. De Amerikaanse zender NBC heeft een serie aangekocht die is gebaseerd op de romantische komedie van Robert Zemeckis uit 1984. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De serie wordt geregisseerd door Shawn Levy, bekend van de komedies Date Night en Night at the Museum 1 en 2. De serie gaat net als de film over een succesvolle maar ongelukkige schrijfster. Als haar broer, in de film haar zus, wordt ontvoerd, reist ze af naar Colombia waar ze avonturier Jack Colton tegen het lijf loopt.

Wie in de serie gaat spelen is nog onbekend, evenals wanneer de eerste aflevering op tv te zien is. Geruchten dat filmstudio Fox aan een remake van Romancing the Stone zou werken doen al jaren de ronde. In die film zouden Katherine Heigl en Gerard Butler de hoofdrollen spelen. Hoe het met dat project staat, is onbekend.


Romancing the Stone wordt tv-serie (Foto: Novum)

BING doet aangifte van laster tegen Verver

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) doet aangifte van laster tegen voormalig burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD). Dat maakte het onderzoeksbureau donderdag bekend.

BING publiceerde vorige week de resultaten van een integriteitsonderzoek naar het functioneren van Verver. In het rapport stond onder meer dat de in juni opgestapte Verver zich als burgemeester van Schiedam schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ook is ze ernstig tekortgeschoten op het gebied van integriteit en was ze voor een groot deel schuldig aan de angstcultuur die op het stadhuis heerste.

Verver noemde het onderzoek in een eerste reactie 'zeer onprofessioneel en eenzijdig'. Volgens haar zijn veel conclusies niet gebaseerd op harde feiten, maar op verklaringen van een klein deel van de totale organisatie. Ook in diverse media had ze geen goed woord over voor het onderzoek.

BING vindt dat Verver de integriteit van de onderzoekers bezoedelt en doet aangifte. "Mevrouw Verver verkondigt in de media continu onwaarheden. Aanvankelijk meenden wij dat het uit emotie was, maar zij blijft doorgaan", zegt directeur Peter Werkman in een verklaring.

Marlies Dekkers overrompeld door serenade vriend

De nieuwe liefde van Marlies Dekkers heeft haar hart veroverd met een serenade. Componist Stephen Emmer overrompelde de lingerieontwerpster in Italië met het zelfgecomponeerde Blown Away.

"Ik had nooit gedacht: daar ga ik verliefd op worden", gaf Dekkers donderdagavond toe in RTL Boulevard. Dat veranderde echter na het horen van Blown Away. "Daar was ik helemaal niet op voorbereid. Ik was ook 'blown away'. Ik was er helemaal stil van."

Het nummer gaf Dekkers bovendien een creatieve impuls, wat leidde tot een nieuwe collectie. "Alles moest anders. Dat was voor het bedrijf wel een schok."

Dekkers en Emmer, zoon van nieuwslezer Fred Emmer, leerden elkaar kennen via Facebook. Na lange tijd online contact te hebben gehouden en sms'jes te hebben gestuurd besloten de twee samen te komen voor een 'blind date' in Florence.

[US Open] Federer, Berdych probleemloos verder

Roger Federer heeft zich zonder problemen geplaatst voor de derde ronde op de US Open. De Zwitser was in drie sets te sterk voor de Israëliër Dudi Sela; 6-3, 6-2 en 6-2. In de volgende ronde treft Federer Bernard Tomic of Marin Cilic.

Ook Tomas Berdych had geen enkel probleem in de tweede ronde. Hij verpulverde de Italiaan Fabio Fognini in drie sets; 7-5, 6-0 en 6-0. De Tsjech treft in de derde ronde Janko Tipsarevic.

[Vuelta] Wiggins: "Beslissing valt zondag"

Bradley Wiggins begint morgen als leider van het algemeen klassement aan de drie bergritten in de Vuelta a España. Toch kan er in deze periode van alles gebeuren, aangezien de renner van Team Sky maar liefst vijf achtervolgers kent, die hooguit 36 seconden achterstand hebben.

"Vrijdag staat een zware etappe op het programma, maar dan verwacht ik weinig problemen aangezien de laatste klim ver van de finish ligt," keek Wiggins vooruit. De Brit denkt overigens dat de beslissing in de Spaanse wielerkoers pas op zondag zal vallen. Dan is namelijk de aankomst op de beruchte Angliru. "Ik zit in een goede positie, maar ik probeer mijn hoofd koel te houden."

Aalbers: "Vadocz is toetje van transfermarkt"

N.E.C. Nijmegen slaagde er gisteren in om Krisztian Vadocz voor minimaal één seizoen terug naar de Eredivisie te halen. De Hongaar kwam in het seizoen 2007/2008 ook al uit voor de ploeg uit Nijmegen.

Carlos Aalbers, technisch directeur van N.E.C. Nijmegen, is erg blij met de komst van Vadocz. "Vadocz is denk ik het toetje van de transfermarkt," liet hij vandaag aan Omroep Gelderland weten. "Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad op een transfer,wel honderden SMS-jes gehad."

De 26-jarige middenvelder, die transfervrij van het Spaanse Osasuna Pamlona overkomt, is erg ambitieus. "Ik kom terug naar N.E.C. Nijmegen om met dezelfde inzet de prestatie van mijn vorige periode te evenaren waarbij het bereiken van Europees voetbal een geweldig succes was."

'Europese regeringen begingen talloze misdaden'

Europese regeringen hebben met hun operaties op het gebied van contraterrorisme, samen met de Verenigde Staten, 'ontelbare' misdaden begaan. Dat heeft Thomas Hammarberg, de commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa (RvE) donderdag gezegd.

Volgens Hammarberg is de tiende verjaardag deze maand van de aanslagen op het World Trade Centre in New York een goed moment om te analyseren of de reactie op de aanslagen gepast en effectief was. "In een poging misdaden begaan door terroristen te bestrijden zijn er ontelbare misdaden begaan in de door de VS geleide 'oorlog tegen terreur'", zei Hammerberg. "Veel van die misdaden zijn zorgvuldig en opzettelijk verborgen gehouden."

Europese regeringen waren 'absoluut medeplichtig' aan de Amerikaanse contraterrorismestrategie, waarbij ook gemarteld werd, zei Hammarberg. In een onderzoek uit 2007 betichtte de Zwitserse politicus Dick Marty veertien Europese regeringen ervan tussen 2002 en 2005 de CIA 'extraordinary rendition', buitengewone uitleveringen, te hebben laten uitvoeren. Hierbij werden terreurverdachten door de VS naar geheime gevangenissen, zogenoemde 'black sites', in andere landen gevlogen om aldaar gemarteld te worden.

"Ze gedoogden, beschermden en namen deel aan CIA-operaties die de grondbeginselen van de rechtstaat en van universele mensenrechten met voeten traden", aldus Hammarberg. De betrokken regeringen hebben volgens Hammarberg onderzoeken naar de praktijken op verzoek van Washington getraineerd.

"De boodschap is duidelijk", zei Hammarberg. "Een goede relatie tussen de inlichtingendiensten is belangrijker dan het voorkomen van marteling en andere grove schendingen van de mensenrechten."

Het Europees Parlement en de RvE hebben meermaals landen als Duitsland, Italië, Litouwen, Macedonië, Polen, Roemenië, Zweden en Groot-Brittannië bekritiseerd. Deze landen hebben de CIA en andere Amerikaanse overheidsinstanties gebruik laten maken van hun luchtruim en vliegvelden voor de vluchten. De RvE brengt maandag een rapport uit over de 'black sites', aldus een anonieme bron.

Hammarberg haalde specifieke zaken aan van slachtoffers van deze praktijken. Een van hen, Khaled El-Masri, was zelfs twee keer het slachtoffer van 'extraordinary rendition'. De eerste keer werd hij naar Afghanistan gevlogen, de tweede keer eindigde hij in Albanië. In een poging hun vergissing over El-Masri te verhullen werd hij in Albanië in een afgelegen bergregio gedumpt.

Europese regeringen moeten volgens Hammarberg gerechtelijk onderzoek naar de 'extraordinary renditions' toestaan. De mensen die de VS hebben geholpen bij het organiseren van deze praktijken moeten niet langer worden beschermd. "Europa heeft tot dusver mensen straffeloos deze misdaden laten begaan. Een heroverweging is dringend nodig om te voorkomen dat deze mislukte vorm van contraterrorisme een erfenis van onrecht achterlaat."

George Clooney snapt presidentskandidaten niet

George Clooney heeft geen enkele ambitie president van de Verenigde Staten te worden. De acteur en regisseur is blij met zijn vak van filmmaker in Hollywood en benijdt politici niet. "Waarom zou iemand zich vrijwillig opgeven voor zo'n baan?" vroeg de filmster zich woensdag af tijdens een persconferentie op het filmfestival van Venetië, waar zijn nieuwe film The Ides of March in première ging.

"De man die nu het land bestuurt, is slimmer, aardiger en heeft meer compassie dan bijna iedereen. Zelfs hij heeft het al vreselijk moeilijk", zei de 50-jarige Clooney, doelend op president Barack Obama.

In de politieke thriller, die Clooney ook regisseerde, speelt hij de hoofdrol van een Democratische presidentskandidaat. De film gaat over de harde campagnestrijd tussen hem en zijn Republikeinse tegenkandidaat en de vuile spelletjes die daarbij worden gespeeld. Een centraal thema in de film is verleiding. Vrijwel alle personages proberen via verleiding politieke macht en invloed te verkrijgen of de campagne van de tegenstander om zeep te helpen. "Ik heb een prima baan", zegt Clooney. "Ik mag dagelijks omgaan met erg verleidelijke mensen, dus daar zou een politieke carrière niets aan toevoegen."

Clooney vindt zijn film naast een politieke thriller vooral een verhaal over moraliteit. "Je kunt dit scenario zo verplaatsen naar Wall Street, of iedere andere plek op aarde. Dit soort problemen doet zich overal voor."

Naast Clooney zijn Ryan Gosling, Paul Giamatti en Marisa Tomei te zien in de film. The Ides of March draait vanaf 20 oktober in de Nederlandse bioscopen.


George Clooney snapt presidentskandidaten niet (Foto: Novum)

[WK] Schippers teleurgesteld na gemiste kans

Dafne Schippers brak eerder vandaag het Nederlands record op de 200 meter bij het WK atletiek. Toch overheerste vooral teleurstelling bij de jonge atlete, nadat zij in de halve finale werd uitgeschakeld.

"Ik weet dat het er in zat," zei een geëmotioneerde Schippers na haar uitschakeling. "Ik heb nooit eerder twee keer een 200 meter op een dag gelopen. ie ervaring miste ik. Ik verzuurde helemaal. Maar ze kennen me nu wel. Later zal het besef wel komen dat ik hier goed heb gepresteerd."

Schippers is een groot talent. Eeder werd ze al wereldkampioene bij de jeugd op de zevenkamp en nu blijkt ze op 19-jarige leeftijd ook met de sprinttop mee te kunnen. Toch blijft ze zich richten op de meerkamp, omdat ze sprinten te saai vindt. "Ik loop zo hard omdat ik ook aan de meerkamp doe. Mijn hart ligt bij de meerkamp."

Bosbranden in natuurgebieden Brazilië

Bosbranden in zeventien natuurgebieden in Brazilië hebben sinds juni zo'n 2400 vierkante kilometer regenwoud in de as gelegd. Dat heeft het natuurbeschermingsinstituut van de Braziliaanse regering gezegd.

Zo'n zestienhonderd brandweermannen en vrijwilligers zijn betrokken bij de bestrijding van de bosbranden. Het droge seizoen, dat in juni begint, is dit jaar erger dan normaal, met minder regen en hogere temperaturen. Het aantal bosbranden in de noordelijke staat Amazonas is dit jaar met 260 branden verdubbeld ten opzichte van voorgaande jaren.

'Proces tegen Joran in oktober'

Het proces tegen Joran van der Sloot in Peru wegens de moord op de 21-jarige studente Stephany Flores begint in oktober. Dat verwacht de advocaat van de nabestaanden van Flores, Edward Alvarez.

Alvarez reageert op het feit dat het openbaar ministerie (OM) in Peru de aanklacht tegen Van der Sloot donderdag officieel heeft ingediend. Zoals zaterdag bekend werd, eist justitie dertig jaar cel voor de moord op Flores, plus meer dan vijftigduizend euro schadevergoeding.

Onlangs waarschuwde Alvarez dat Van der Sloot vrij kon komen als justitie niet snel een aanklacht zou indienen. De rechtbank in Lima maande het OM daarop haast te maken.


'Proces tegen Joran in oktober' (Foto: Novum)

[MotoGP] Capirossi maakt zijn afscheid bekend

Loris Capirossi heeft zijn afscheid aangekondigd. De Italiaanse motorcoureur heeft besloten om na dit seizoen zijn helm aan de wilgen te hangen. De 38-jarige Capirossi werd in zijn carrière drie keer wereldkampioen.

In zijn eerste jaar in de 125cc in 1990 werd hij direct kampioen, waarna hij een jaar later zijn titel prolongeerde. In 1998 volgde een wereldtitel in de 250cc. In de drie klasses stond hij in totaal 99 keer op het podium, waarvan 29 keer op het hoogste schavotje.

"Ik heb veel nagedacht over mijn afscheid en ik denk dat dit na 22 seizoenen de goede beslissing voor me is. Ik heb het grootste deel van mijn leven op de motor doorgebracht," aldus Capirossi die dit weekend in actie zal komen in de grote prijs van San Marino.

Elia: "Droom om met Del Piero te spelen"

Eljero Elia heeft zijn gewenste transfer gemaakt. De vleugelspeler verruilde Hamburger SV voor Juventus en speelt de komende vier jaar in de Serie A.

Tegenover OnsOranje geeft Elia een reactie op zijn transfer. "Als klein kind droomde ik al van clubs als Juventus. Ik had vroeger een shirt van Alessandro Del Piero en was ook een groot fan van Fabrizio Ravanelli. Het lijkt me geweldig om samen te spelen met een legende als Del Piero", aldus de Oranje-international.

In Turijn had Elia al een goed gesprek met trainer Antonio Conte. "De trainer wil mij op de linkervleugel gebruiken, hij kent mijn kwaliteiten", vervolgt de vleugelspeler. "Ik zoek mijn tegenstander op en maak acties. Bovendien hebben we een middenveld met uitstekende passingkwaliteiten waar ik van gebruik kan maken."

De carrière van Elia zat afgelopen jaar op een dood spoor, maar met de overgang naar De Oude Dame hoopt de technicus zijn loopbaan weer nieuw leven in te blazen. In het verleden speelde de rappe aanvaller onder meer voor ADO Den Haag en FC Twente.

[Vuelta] Kittel stapt uit de ronde

Marcel Kittel zal morgen niet meer starten in de Vuelta à España. De Duitser van Skil-Shimano neemt rust met het oog op het WK in Kopenhagen, waar de sprinter een kans heeft om het podium te halen. De beslissing is genomen in overleg met de ploegleiding.

"Dit is volledig volgens planning," zo gaf ploegleider Rudi Kemna aan op de site van Skil-Shimano, "Marcel is nog jong en je moet er uiteindelijk wel beter van worden als je in zo'n wedstrijd door blijft rijden. Hij kan nu wat rust nemen."

Kittel, die één rit won in deze ronde, was meegenomen voor de sprints. Nu hij naar huis is gaat de ploeg zich richten op de aanval. "We kijken nu verder en blijven doelen zoeken. Met onder meer Johannes Fröhlinger, Simon Geschke en Alexandre Geniez kunnen we nog mooie dingen laten zien. We gaan zeker de aanval kiezen," besloot Kemna.

[Vuelta] Dekker blij met tijdwinst Mollema

Erik Dekker, ploegleider van Rabobank, kan tevreden terugkijken naar de twaalfde etappe van de Ronde van Spanje. Bauke Mollema boekte door attent fietsen en een sluw plannetje elf seconden tijdwinst.

"Een mooie zaak", zo reageerde Dekker op de website van Rabobank. Assistentploegleider Jan Boven had de eerste kilometers van de etappe verkend. Hierdoor wist hij dat er een kans was dat Mollema de tussensprint (en daarmee bonificatieseconden) kon winnen. "Er was niemand die reageerde, dus dat was mooi."

FNV-bond bekijkt juridische kant pensioenakkoord

FNV Bondgenoten is niet van plan het erbij te laten zitten als de leden van de overkoepelende vakcentrale FNV 12 september voor het pensioenakkoord stemmen. De vakbond wil onderzoeken of op juridische gronden nog onder het akkoord uit te komen is, meldt de NOS donderdag op basis van een notitie van het hoofdbestuur.

Hoewel FNV Bondgenoten de grootste FNV-bond is, en ook de op één na grootste bond Abvakabo FNV tegen het pensioenakkoord is, kunnen zij samen de goedkeuring niet tegenhouden. FNV Bouw staat ook kritisch tegenover de plannen, maar Bondgenoten zou verwachten dat die bond toch groen licht geeft.

Een van de bestuurders van FNV Bondgenoten, Ben Roodhuizen, schrijft in een begeleidende mail dat alleen een wonder een nederlaag bij de stemming kan voorkomen. Volgens hem is dat een reden om grondig uit te zoeken in hoeverre Bondgenoten al dan niet juridisch is gebonden aan de pensioenovereenkomst als een meerderheid voor stemt.

Den Haag verwelkomt vijfhonderdduizendste inwoner

Den Haag telt weer een half miljoen inwoners. De stad vierde donderdag dat de vijfhonderdduizendste inwoner zich heeft aangediend. Op het Plein werden saluutschoten afgevuurd en in de stad werd beschuit met groen-gele muisjes uitgedeeld.

Burgemeester Jozias van Aartsen ging donderdag in Scheveningen op kraamvisite bij de vijfhonderdduizendste Hagenaar, de baby Chris Roelands. Hij noemt het passeren van de grens van een half miljoen inwoners een 'belangrijke mijlpaal' voor de stad.

Den Haag telde al eerder een half miljoen inwoners. In 1950 bereikte de stad deze grens al eens. Tussen 1957 en 1966 waren er zelfs meer dan zeshonderdduizend Hagenaren. Daarna vertrokken veel inwoners met hun kinderen naar eengezinswoningen in omliggende plaatsen.

In 2002 groeide Den Haag voor het eerst weer. De afgelopen jaren zijn er veel werknemers van internationaal opererende bedrijven en instellingen komen wonen.


Den Haag verwelkomt vijfhonderdduizendste inwoner (Foto: Novum)

Noorse politie hoort Britten over Breivik

De Noorse politie gaat binnenkort een aantal Britten ondervragen over hun mogelijke banden met Anders Behring Breivik, de man die op 22 juli bij twee aanslagen 77 mensen doodde. Dat hebben de Noorse autoriteiten donderdag bekendgemaakt.

Openbaar aanklager Paal-Fredrik Hjort Krabby zei dat de namen van de nog te ondervragen Britten vorige week aan het licht kwamen tijdens het verhoor van de Britse anti-islamblogger Paul Ray. De Noorse onderzoekers hebben nog geen bewijs gevonden dat Breivik handlangers had, maar sluiten het niet uit. De Britten worden binnenkort in Noorwegen of Groot-Brittannië verhoord, aldus Krabby.

Breivik werd woensdag opnieuw verhoord over de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya. Hij werd ondervraagd over zijn anti-immigratiemanifest en zijn mogelijke banden met een groep genaamd de Tempeliers en Groot-Brittannië. Breivik zei eerder dat hij de aanslagen pleegde uit naam van een groep moderne kruisvaarders, de Tempeliers. De aanslagen moesten in Europa een revolutie tegen de immigratie van moslims ontketenen. Volgens Breivik staan er andere cellen van de Tempeliers klaar om meer aanslagen te plegen.

De Britse blogger Ray heeft eerder gezegd een van de oprichters van de moderne Tempeliers te zijn, maar zei Breivik niet te kennen. Hij ontkende ook de mentor te zijn die Breivik in zijn manifest aanhaalt. Na zijn ondervraging vorige week zei Ray dat hij eerlijk en open is geweest tegen de politie en dat de politie weet dat hij niets te maken heeft met de aanslagen.

De Noorse politie heeft deze week ook de boerderij doorzocht waar Breivik zijn bom bouwde. Er werden zo'n duizend voorwerpen in beslag genomen. De politie overweegt Breivik naar de boerderij te brengen voor een gedetailleerde ondervraging over de bouw van de bom.


Noorse politie hoort Britten over Breivik (Foto: Novum)

Engelse clubs vestigen nieuw transferrecord

De clubs uit de Premier League hebben dit jaar meer geld dan ooit uitgegeven aan het aantrekken van nieuwe spelers. De Engelse formaties spendeerden 805 miljoen euro aan versterkingen, een record. Dat heeft onderzoek van Deloitte uitgewezen.

Deze zomerperiode werd er 550 miljoen euro uitgegeven, terwijl de clubs in de transferperiode in januari 255 miljoen euro investeerden in nieuwe spelers. Het oude record stamt uit 2008, toen 766 miljoen euro aan transfers werd besteed.

Whiting prijst Formule 1-circuit India

FIA-directeur Charlie Whiting prijst de vorderingen die gemaakt zijn om het Formule 1-circuit in India op tijd af te krijgen. De Brit hield de bouw van het Buddh International Circuit goed in de gaten en meldt volgens het hoofd van de Indiase autosportfederatie, Vicky Chandhok, dat de progressie meer aanwezig is dan hij dacht.

"Whiting zei dat de vooruitgang tot meer dan tevredenheid stemde en dat hij zijn verwachtingen sinds zijn laatste bezoek aan de baan had overtroffen. Hij zei ook dat hij verwacht dat de eerste Grand Prix van India een succes zal zijn," zei Chandhok over het evenement dat op 30 oktober op het programma staat. Een week voor de race zal de definitieve licentie voor de baan afgegeven gaan worden.

Man langer vast voor miljoenenfraude met drank

De 41-jarige Nederlander die begin augustus werd aangehouden voor een miljoenenfraude met alcoholhoudende dranken, mag in ieder geval nog negentig dagen worden vastgehouden. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Bosch bepaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) had gevraagd de hechtenis van de man te verlengen, omdat het OM vreest dat de man zijn oude praktijken weer oppakt als hij wordt vrijgelaten. Ook bestaat volgens het OM de kans dat de man op de vlucht slaat.

De man werd begin augustus in Moldavië opgepakt en daarna uitgeleverd aan Nederland. De man heeft vermoedelijk van oktober 2009 tot medio vorig jaar valse documenten en vrachtbrieven opgemaakt, zodat hij pallets met wodka, wijn en bier naar het Verenigd Koninkrijk kon sturen zonder btw en accijnzen te betalen.

Vermoedelijk zijn de alcoholische dranken in Groot-Brittannië illegaal op de markt gebracht. De schade voor de Nederlandse fiscus bedraagt ongeveer twintig miljoen euro. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om veertig tot vijftig miljoen.

Gutierrez test Sauber op Vairano

Esteban Gutierrez zal dit weekend op Vairano voor het Formule 1-team Sauber een test in rechte lijn uit gaan voeren. De Mexicaanse testrijder moet voor de Zwitserse renstal enkele aerodynamische tests voor de C30 uit gaan voeren.

"Ik ben het team dankbaar dat ik een dergelijke test uit mag gaan voeren. Hoewel het geen gewone test is waar veel ronden worden gereden en aan de set-up gewerkt wordt, zal het bijdragen aan mijn ervaring met het werken met het team en dat ik wat voor mijn toekomst leer," zei Gutierrez.

Valkyria 3 Extra Edition aangekondigd

SEGA heeft in Japan de budgetversie van Valkyria Chronicles 3 aangekondigd. De Valkyria Chronicles 3 Extra Edition bevat drie extra episodes. Of deze editie in Europa verschijnt is nog niet bekend.

Dit derde deel uit de turnbased RPG-serie speelt zich af tijdens de oorlog in het eerste deel. De speler bestuurt een ander peleton vol met gajes dat de rotklusjes mag opknappen in het veld. Ondertussen zoeken de verschoppelingen naar manieren om weer opgenomen te worden in de maatschappij voor hun heldendaden.

De PSP-game krijgt ook content dat voor de originele versie te downloaden is en de extra's die te verkrijgen waren bij pre-orders en fanclubs. Hieronder staan screenshots uit de extra missies, zodat we kunnen zien wat we misschien wel mislopen.

Valkyra Chronicles 3Valkyria Chronicles 3

Valkyra Chronicles 3Valkyria Chronicles 3

Valkyra Chronicles 3Valkyria Chronicles 3

Valkyra Chronicles 3Valkyria Chronicles 3

'Parijs sloot oliedeal met Libische rebellen'

Twee weken voor de start van de militaire interventie heeft de Franse regering een riante oliedeal met de Libische rebellen bekonkeld. Dat zegt het Franse dagblad Liberation op basis van een brief van de Libische rebellen aan de emir van Qatar.

De Franse minister van BuZa, Alain Juppe, gaf desgevraagd te kennen 'geen weet te hebben van een formeel akkoord', maar het 'logisch' te vinden dat landen die de Libische Nationale Overgangsraad, in het leven geroepen om de transitie van Gadhafi naar een legitieme regering te bewerkstelligen, ook deel zouden moeten uitmaken van de wederopbouw.

In de brief werd de emir van Qatar – een duidelijke voorstander van de rebellen – door de Nationale Overgangsraad verteld over een deal 'om 35 procent van de ruwe olie aan Frankrijk toe te wijzen, in ruil voor totale en permanente steun aan onze Raad.'

Saillant detail is dat juist Frankrijk vandaag een bijeenkomst heeft georganiseerd, waarbij wereldleiders en officials uitgenodigd zijn die door de Fransen als 'vrienden van Libië' worden gezien. Zij zijn door de Fransozen uitgenodigd om te praten over het vergroten van de steun aan de Nationale Overgangsraad, alsmede haar legitimiteit om de komende overgangsperiode te overbruggen.

In augustus sloot de Italiaanse oliegigant ENI al een eigen deal met de rebellen, om onder andere de pijplijn die tussen Libië en Italië loopt opnieuw in gebruik te gaan nemen. Franse oliebedrijven ontkennen tot op heden ook maar iets met de door Liberation vermeende deal te maken te hebben.

De Jager wil toets financiële kennis klanten

Minister van Financiën Jan Kees de Jager wil dat financiële dienstverleners hun klanten gaan toetsen op financiële kennis. Hij wil dat ze waarschuwen als die onvoldoende is om een complex financieel product te kopen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat enkele dagen geleden werd gepubliceerd op de overheidswebsite internetconsultatie.nl.

De Jager wil met de regel de consument bewust maken van zijn financiële inzicht en van de vraag of hij een afgewogen keuze kan maken bij het afsluiten van een financieel product zonder advies. Uitgangspunt is dat consumenten hun eigen eigen distributiekanaal kunnen blijven kiezen, stelt de minister in het wetsvoorstel. Toch moet de consument zich afvragen of hij voldoende kennis en ervaring heeft om een financieel product af te nemen zonder advies.

Als dat niet het geval is, moet de financieel dienstverlener hem waarschuwen dat hij er beter aan doet advies in te winnen. Deze waarschuwing zou in een voorgeschreven standaard moeten worden gedaan, stelt het ministerie.

Helft studenten voorziet studieschuld

De helft van de Nederlandse studenten verwacht af te studeren met een studieschuld. Een derde vindt zelfs dat een lening pure noodzaak is om te kunnen studeren. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Studenten die lenen, verwachten tegen het einde van hun studie zo'n vijftienduizend euro schuld te hebben. Studenten vinden over het algemeen dat ze goed met geld kunnen omgaan. Gemiddeld geven ze zichzelf hiervoor het cijfer 8.

De ondervraagden zijn over het algemeen tevreden over hun financiële situatie. Wel geeft bijna een op de vijf aan het afgelopen jaar wel eens de boodschappen niet te hebben kunnen afrekenen wegens geldgebrek.

Verder blijkt uit het onderzoek dat bijna driekwart van de studenten een bijbaan heeft. Gemiddeld verdienen ze 450 euro per maand. Studenten in Rotterdam verdienen het meeste bij en Amsterdamse studenten geven het meeste uit.

Het onderzoek is donderdag overhandigd aan prinses Máxima, erevoorzitter van Platform Wijzer in Geldzaken. Na de overhandiging ging ze met studenten in gesprek over de resultaten van het onderzoek.


Helft studenten voorziet studieschuld (Foto: Novum)

[Vuelta] Tweede ritzege voor Sagan

Peter Sagan heeft donderdag zijn tweede etappe in de Vuelta gewonnen. De Slowaak van Liquigas was in een licht stijgende sprint in Pontevedra sneller dan John Degenkolb (HTC-Highroad), Daniele Bennati (Leopard-Trek) en Alessandro Pettacchi (Lampre). De rode leiderstrui blijft om de schouders van Bradley Wiggins (Team Sky).

De koers werd gemaakt door een kopgroep van vier man die lang vooruit reed. Luis Angel Mate van Cofidis en vacansoleil-renner Ruslan Pydgornyy bleven daarvan als laatsten over. In de laatste tien kilometer moesten ook zij echter passen.

Na een spervuur aan aanvallen waren het uiteindelijk toch de sprinters die om de etappe gingen vechten. Achter de spurttoppers deed Bauke Mollema goede zaken. Hij pakte in het begin van de koers al een tussensprint en finishte in de zelfde tijd als Sagan, waardoor hij in het klassement elf seconden op Wiggins inliep. De Raborenner staat nu zesde op 36 tellen achter de Brit.

[US Open] Haase fors onderuit in dubbelspel

Robin Haase hoeft zich bij de US Open in New York geen illusies meer te maken in het dubbelspel. De Nederlander kreeg met zijn Roemeense dubbelpartner Victor Hanescu tennisles van de Oekraïner Sergei Stachovski en de Rus Mikhail Youzhny: 1-6 en 2-6.

Haase kan zich nu volledig gaan richten op het enkelspel. Daarin bereikte hij gisteren de tweede ronde waarin hij het op moet gaan nemen tegen de Brit Andy Murray.

Nederlander komt om bij val van Zwitserse berg

Een 51-jarige Nederlandse bergbeklimmer is woensdagmiddag in Zwitserland om het leven gekomen bij een val van een berg in de Alpen. Zijn lichaam is geborgen, meldt de politie in de hoofdstad Bern.

De man was woensdag met een kompaan de ruim vier kilometer hoge Mönch opgegaan. Nadat ze de top hadden bereikt, begonnen ze in de middag aan de afdaling.

Op ongeveer 3900 meter hoorde de kompaan van de Nederlander een geluid achter zich. Toen hij zich omdraaide, zag hij hoe de Nederlander de diepte in viel. De metgezel van de Nederlander waarschuwde de hulpdiensten, die het levenloze lichaam van de 51-jarige man niet veel later vonden.

OM eist achttien jaar voor moord op zwerver

Tegen een 31-jarige man uit Beverwijk is donderdag een celstraf van achttien jaar geëist voor de moord op een zwerver. Zijn 23-jarige vrouw hoorde veertien maanden cel tegen zich eisen. Zij zou hebben geholpen bij het wegwerken van het lichaam van het slachtoffer.

Het lichaam van het slachtoffer werd op Koninginnedag vorig jaar gevonden in een sloot aan de rand van het Robbenoordbos in Wieringerwerf. Zijn benen waren afgezaagd en werden een dag later in een plastic zak in de buurt van zijn bovenlichaam gevonden.

De 31-jarige verdachte heeft bekend de zwerver te hebben omgebracht. De Beverwijker stelt dat hij handelde uit noodweer. De 55-jarige dakloze zou ineens in zijn keuken hebben gestaan en hem bedreigd hebben met een mes.

De verdachte schopte de zwerver en stak hem in de borst. Daarna sleepte hij het slachtoffer naar de badkamer, sneed zijn keel door, stak hem nog een aantal keer en zaagde zijn benen af. Daarna zou hij zijn vrouw wakker hebben gemaakt en met haar het lichaam naar het bos in Wieringerwerf hebben gereden.

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar gelooft niet dat de verdachte handelde uit noodweer. Zo was de dreiging van de zwerver al weg toen hij in elkaar werd geslagen en hem de eerste steek in de borst was toegebracht.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.

Laatste Red Dead Redemption-DLC krijgt datum

Rockstar heeft de details van de laatste Red Dead Redemption-DLC bekendgemaakt. Op 13 september verschijnt het Myths & Mavericks-pack en deze zal gratis te downloaden zijn voor alle platformen. De DLC omvat onder andere nieuwe maps en characters die te gebruiken zijn in de multiplayer-modi van de game.

De volledige lijst is als volgt:

New maps

Cochinay - Gold Rush, Shootout, Gang Shootout, Stronghold
Nekoti Rock - Gold Rush, Shootout, Gang Shootout
El Presidio - Gold Rush, Shootout, Gang Shootout
Plainview - Gold Rush, Shootout, Gang Shootout
Gaptooth Mine - Shootout, Gang Shootout
Pike's Basin - Shootout, Gang Shootout
Perdido - Hold Your Own, Grab the Bag
Benedict Point - Hold Your Own, Grab the Bag
Beecher's Hope - Stronghold
Torquemada - Stronghold
Armadillo - Stronghold
Chuparosa - Stronghold
Rio Bravo - Shootout, Gang Shootout
Tumbleweed - Stronghold

New multiplayer characters

Landon Ricketts
Vicente DeSanta
Drew MacFarlane
Deputy Eli
Deputy Jonah
Javier Esquella
Nastas
Uncle

BMC haalt Van Garderen en Pinotti

Wielerploeg BMC heeft zich voor 2012 versterkt met de Amerikaan Tejay Van Garderen en de Italiaan Marco Pinotti. Beide renners zijn afkomstig van HTC-Highroad dat ophoudt te bestaan. Eerder strikte de ploeg van Tourwinnaar Cadel Evans al Thor Hushovd en Philippe Gilbert.

De 23-jarige Van Garderen kan goed uit de voeten in de kortere etappekoersen, zoals Parijs-Nice. Dit jaar was hij beste jongere in de Ronde van Californië en in de USA Pro Cycling Challenge. De 35-jarige Pinotti wordt vooral gehaald vanwege zijn ervaring. De 35-jarige tijdritspecialist moet wegkapitein worden voor de jongere renners.

Voorbijgangers rapen wiet van straat na ongeluk

Een truck nabij de Amerikaanse stad San Jose die illegaal wiet vervoerde is woensdag verongelukt. De lading belandde op straat. Voorbijgangers maakten van de gelegenheid gebruik en namen bijna alle zakjes wiet mee. De politie is op zoek naar de voorbijgangers en de bestuurder van de truck.

De bestuurder nam de benen na het ongeluk. Toen politieagenten eenmaal ter plekke waren vonden ze een pistool in de truck. Ze troffen slechts enkele zakjes wiet aan, de rest was meegenomen. Van de voorbijgangers en de chauffeur van de truck ontbreekt ieder spoor.


Voorbijgangers rapen wiet van straat na ongeluk (Foto: Novum)

Ni no Kuni krijgt speciale PS3-console

Sony heeft een nieuwe limited edition uitvoering aangekondigd van haar PlayStation 3 console. Dit keer is het de eer aan Level-5-game Ni no Kuni die als onderwerp dient. De kleur van de PS3 is 'parelgoud' en de console zal op 17 november gebundeld worden met de game. De prijs is helaas nog niet bekend.

ps3

Ni no Kuni is een actie-RPG uit de stal van Level-5 (Professor Layton, Dark Cloud) en wordt gemaakt in samenwerking met Studio Ghibli (Spirited Away, My neighbour Toroto).

'Extreem dunne mensen hebben te veel DNA'

Extreem dunne mensen hebben een stukje DNA te veel. Dat heeft een groep internationale wetenschappers, onder wie drie onderzoekers van het UMC Utrecht, ontdekt. De onderzoeksresultaten zijn donderdag gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Als een bepaald stuk van het DNA te veel aanwezig is, is er 8,3 keer zo veel kans op ernstig ondergewicht. Deze mensen hebben ook meer kans op een kleinere omvang van de schedel en op psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie. Mensen met een Body Mass Index (BMI) kleiner dan 18,5 hebben ernstig ondergewicht.

De conclusies zijn gedaan op basis van genetische analyse van zo’n 95.000 Europese personen, waaronder tienduizenden patiënten. In eerder onderzoek werd al het verband ontdekt dat mensen met extreem overgewicht een tekort hebben aan datzelfde DNA. Als het stuk ontbreekt heeft iemand maar liefst 43 keer zo veel kans op zeer ernstig overgewicht.

Extreem overgewicht geldt voor mensen met een BMI van meer dan 40. In Nederland heeft ongeveer 1 tot 1,5 procent van de mensen dat.

'Extreem dunne mensen hebben teveel DNA'
'Extreem dunne mensen hebben te veel DNA' (Foto: ANP)

Grote update voor Virgin op Monza

Marussia Virgin Racing zal voor de Grand Prix van Italië op Monza een grote update voor de Formule 1-bolide mee gaan nemen. De hele achterzijde van de auto wordt aangepakt, waardoor een stap voorwaarts gemaakt moet worden. Oorspronkelijk zouden de nieuwe delen al op Silverstone komen.

Dat de update uitgesteld is komt doordat Virgin eerder dit jaar ontwerper Nick Wirth de deur heeft gewezen en daarna de technische verantwoordelijkheid overgedragen heeft aan adviseur Pat Symonds. Hij heeft nu groen licht gegeven voor de update. "We hadden voor Silverstone een update in de pijplijn zitten, maar dat hadden we even in de ijskast gezet omdat we destijds dachten dat het niet alle moeite waard zou zijn," meldt teambaas John Booth aan Autosport.

"Pat heeft het geheel via CFD geëvalueerd en er uitgebreid naar gekeken, waarna hij concludeerde dat het de moeite wel waard was. Daarom hebben we het als alles goed gaat voor Monza. Het gaat om een nieuwe motorkap, sidepots, uitlaat en vloer. Voor Monza zal er uiteraard ook nog een aparte vleugel zijn, maar dit is het bodywork dat we de rest van het jaar zullen gaan gebruiken. De achterzijde van de auto zal hierdoor veel compacter zijn. De voorbereiding op 2012 werd hierdoor niet verstoord, omdat het meeste ontwerpwerk al gedaan was."

Booth zei dat het team daarnaast veel werk heeft aan de verhuizing van het huidige complex in Dinnington naar Banbury, Op die plaats kan de ontwerpafdeling nu terecht en ook de commerciële afdeling zal er deze week naar toe verhuizen. De teamleden die de auto bouwen zullen rond de Grand Prix van Brazilië in november over gaan, waarna het raceteam zich na de slotwedstrijd van het seizoen zich bij hen voegt.

'Griekenland is controle over schuld kwijt'

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos is donderdag ernstig in verlegenheid gebracht door de publicatie van een alarmerend rapport van het recent opgerichte Griekse staatsbegrotingsbureau. Volgens het interne rapport heeft Griekenland de controle over zijn staatsschuld verloren.

Volgens het begrotingsbureau heeft Griekenland over de eerste 7 maanden van dit jaar al een begrotingstekort van 15,5 miljard euro opgebouwd. De doelstelling voor het hele jaar is 16,68 miljard euro.

Juist op het moment dat de Griekse regering overleg voerde met vertegenwoordigers van de EU, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) bracht het begrotingsbureau het rapport naar buiten. "Alle verantwoordelijke internationale organisaties weten op welke manier macroeconomische en fiscale rapporten worden samengesteld, gecontroleerd en gepubliceerd. Het is duidelijk dat het begrotingskantoor die kennis, ervaring en verantwoordelijkheid nog mist", aldus een boze Venizelos.

'Griekenland is controle over schuld kwijt'
'Griekenland is controle over schuld kwijt' (Foto: ANP)

[TGS] Capcom kondigt line-up aan

Capcom heeft vandaag zijn line-up voor de Tokyo Game Show bekendgemaakt. We zien uiteraard bekende namen als Resident Evil en Street Fighter terugkomen, maar ook hun nieuwe games Dragon's Dogma en Asura's Wrath zullen er speelbaar zijn. De TGS wordt gehouden van 15 t/m 18 september.

- Dragon's Dogma (PS3, Xbox 360)
- Asura's Wrath (PS3, Xbox 360)
- Sengoku Basara: Samurai Heroes Party (PS3, Xbox 360)
- Resident Evil: Revelations (3DS)
- Street Fighter X Tekken (PS3, Xbox 360, Vita)
- Monster Hunter Diary G (PSP)

Klopjacht op zwarte Afrikanen in Libië

De Libische rebellen en gewapende burgers in de hoofdstad Tripoli hebben duizenden zwarte Libiërs en migranten van bezuiden de Sahara bijeengedreven en opgepakt. De zwarte Afrikanen, die worden vastgehouden in geïmproviseerde gevangenissen, worden ervan beschuldigd als huurling voor het regime van kolonel Moammar Gadhafi te hebben gevochten.

Bijna alle gedetineerden zeggen onschuldige arbeidsmigranten te zijn en in de meeste gevallen er is geen bewijs dat erop wijst dat de migranten liegen. Dat weerhoudt de rebellen er echter niet van de mannen op plekken vast te houden als de sportclub Poort van de Zee. Zo'n tweehonderd mannen zitten hier sinds deze week bijeen op een voetbalveld.

De behandeling van de gevangenen is de eerste grote test voor de leiders van de opstandelingen, die proberen een regering op te zetten die mensenrechten en internationale regels respecteert. Iets wat het vorige regime naliet.

De Libische Nationale Overgangsraad (NTC), het bestuursorgaan van de rebellen, heeft zijn strijders opgeroepen gevangenen niet te mishandelen en zegt dat mensen die verdacht worden van misdaden een eerlijk proces krijgen. Voor de bewering dat de rebellen de afgelopen zes maanden gevangenen hebben gedood of systematisch mishandeld is weinig geloofwaardig bewijs. De Afrikaanse Unie en Amnesty International hebben evenwel bezwaar gemaakt tegen de behandeling van zwarte Afrikanen in Libië. Volgens hen kan de huidige situatie leiden tot serieus misbruik.

Aladdin Mabrouk, een woordvoerder van de militaire raad in Tripoli, zegt niet zeker te weten hoeveel mensen er aangehouden zijn in Tripoli, maar hij gokt dat er in ieder geval meer dan vijfduizend mensen vastzitten. Het aantal gevangenen in de stad wordt niet centraal bijgehouden, maar elke buurtraad heeft zo'n twee- tot driehonderd gevangenen. De stad van 1,8 miljoen inwoners telt tientallen van dit soort buurtraden.

Minister van justitie Mohammed al-Alagi heeft deze week een aantal tijdelijke gevangenissen bezocht en zegt dat de omstandigheden voldoen aan 'internationale normen'. "We bouwen een Libië op, gebaseerd op verdraagzaamheid en vrijheid, niet wraak", aldus Al-Alagi.

Het regime van Gadhafi heeft de afgelopen decennia honderdduizenden werkzoekende zwarte Afrikanen toegelaten. Veel jonge mensen uit Mali en Niger die in de jaren zeventig en tachtig naar Libië togen werden gerekruteerd voor een 'Islamitisch Legioen', gemodelleerd naar het Franse Vreemdelingenlegioen. Veel zwarte stamleden uit het zuiden van Libië werden ingelijfd door het Libische leger. Het resultaat van dit beleid is dat zwarte Afrikanen nu in de vaak rommelige strijd om Libië een doelwit zijn geworden.

De Poort van de Zee werd maandag omgedoopt tot gevangenis nadat inwoners van Tripoli waren begonnen zwarte Afrikanen aan te houden. Bewakers bij de club controleerden de identiteit van mensen. Diegenen zonder papieren, of die volgens hun papieren in steden ver van Tripoli woonden, werden opgesloten. Een zwarte Libiër uit de zuidelijke stad Sebha zei te hebben gewerkt voor een schoonmaakbedrijf. Een Franse sprekende man uit Niger zei een winkel in de buurt te hebben. Een andere zwarte Libiër zei in het leger te hebben gediend.

In een kantoor waar de sportbokalen nog steeds op de planken staan zit Ibrahim al-Rais. De 60-jarige visser is gebombardeerd tot gevangenisdirecteur. In een zak zitten de portemonnees en identiteitsbewijzen van de gevangenen. Een andere zak, met daarin alle telefoons van de gedetineerden, rinkelt af en toe.

Al-Rais erkent dat veel van de gevangenen waarschijnlijk onschuldige arbeidsmigranten zijn, maar hij houdt vol dat 'een groot percentage' huurlingen zijn. "Ze hebben tegen onze mensen gevochten", zegt hij. Als bewijs toont hij wat volgens hem vervalste identiteitsbewijzen zijn, uitgegeven in het zuiden van Libië. Volgens Al-Rais heeft het regime van Gadhafi de identiteitsbewijzen verstrekt aan huurlingen zodat ze aan de zijde van het regime konden vechten. Daarnaast hadden veel mensen die zijn opgepakt euro's of dollars bij zich, volgens Al-Rais soldij voor huurlingen.

Volgens de bewaarders van de gedetineerden zijn de gevangenissen van tijdelijke aard, en zal de lokale militaire raad de gevangenen verhoren en beslissen of ze worden vrijgelaten of worden overgeplaatst. Ondertussen zijn ze begonnen een lijst aan te leggen met de namen, leeftijden en nationaliteiten van de gevangenen. "Zie je, we hebben hier geen ervaring mee, maar we hebben uitgevogeld hoe we dit moeten organiseren", zei Abu-Bakir Zaroug, een vrijwilliger.

"Het gevaar is dat er geen autoriteit is die toezicht houdt", zei Diana Eltahawy van Amnesty. "De mensen die deze arrestaties, of beter gezegd ontvoeringen, uitvoeren zijn niet opgeleid om mensenrechten te respecteren. Het zijn mensen die erg veel woede met zich meedragen."

In de Lokale Gevangenis van Tripoli worden sinds een week mensen vastgehouden, momenteel zitten er zo'n driehonderd mensen vast. Volgens Anwar Bin Naji, die onder het regime van Gadhafi ook werkzaam was in de gevangenis, zijn ongeveer vijftig gevangenen Libiërs. De rest komt uit Ghana, Nigeria, Niger en andere Afrikaanse landen. "Ze zijn allemaal gearresteerd door rebellen of door burgers die van hun land houden", aldus Naji.

In de cellen zitten de gevangenen opeengepakt. Ze zeggen allemaal arbeidsmigranten te zijn. Ze zeggen niet mishandeld te zijn en een of twee keer per dag te eten te krijgen. Ook drinkwater is voorradig. Van de 28 mensen in een cel van 30 vierkante meter heeft iemand brandwonden op zijn gezicht, nek en arm. Naji zei dat vrijwilligers nog bezig zijn een medische kliniek op poten te zetten.

De man met brandwonden, Ahmed Ali, zei twee jaar geleden uit Tsjaad te zijn verhuisd. Hij was werkzaam als schilder in Tripoli voordat de opstand uitbrak. "Toen de rebellen Tripoli binnentrokken hebben mensen mijn huis in brand gestoken", zei Ali. Hij wist te ontsnappen en liep enkele rebellen tegen het lijf, van wie hij dacht dat ze hem zouden helpen. "Ze hebben me hierheen gebracht." Sinds hij zes dagen geleden werd opgepakt heeft hij geen medische hulp gekregen. "Ze denken dat de meeste zwarte mensen in Libië huurlingen zijn, dus nu wordt gewoon elke zwarte Afrikaan die zich op straat begeeft opgepakt."

'Winkeltijdenwet leidt tot onnodige rechtszaken'

De Winkeltijdenwet die op 1 januari is ingegaan leidt tot onnodige rechtszaken over de koopzondag. Dat stelt Detailhandel Nederland donderdag in een reactie op een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over koopzondagen in het Gelderse Rheden.

De gemeente Rheden staat op basis van de toerismebepaling 52 koopzondagen per jaar toe. De Stichting Tegen Verruiming en een aantal winkeliers zijn tegen dat besluit en stapten naar de rechter. Het CBb bepaalde donderdag dat de gemeente de koopzondagen terecht toestaat.

Detailhandel Nederland noemt het 'verwarrend' rechtszaken te voeren over de vraag of er toerisme is in een gemeente. "Toerisme heeft niets te maken met koopzondagen. Het gaat om de wenselijkheid ervan."

Detailhandel Nederland wil dat gemeenten en winkeliers samen beslissen hoeveel koopzondagen er in een gemeente zijn. "Dat kunnen er nul zijn, maar ook bijvoorbeeld twaalf of 52. Het is een beslissing die op lokaal niveau moet worden genomen."

Volgens de Winkeltijdenwet mogen gemeenten maximaal twaalf koopzondagen per jaar hebben. Alleen als ze aantonen dat er sprake is van toerisme mogen de winkels elke zondag hun deuren openen.

L.A. Noire-gamestudio in zwaar weer

Het einde lijkt nabij voor de Australische gamestudio Team Bondi. Het bedrijf achter het detectivespel L.A. Noire heeft surseance van betaling aangevraagd en werknemers en directie hebben het pand verlaten, meldt de website Smart Company.

Hoewel de Australische gamestudio nog kan worden gered door investeerders of een fusie gaat dit door de beschadigde reputatie van het bedrijf waarschijnlijk niet gebeuren. Begin dit jaar klaagden werknemers van de gamestudio over slechte arbeidsomstandigheden en lange werktijden gedurende de zevenjarige ontwikkeling van L.A. Noire. De kritiek van een groot aantal anonieme medewerkers werd breed uitgemeten in de media.

Team Bondi behoort tot de gamestudio's van Rockstar Games, een dochteronderneming van uitgever Take-Two. De studio werd in 2003 opgericht en heeft sinds die tijd slechts één spel uitgebracht. L.A. Noire is met meer dan vier miljoen verkochte exemplaren een commercieel succes en de game gooide ook bij recensenten hoge ogen. Take-Two heeft in het verleden aangegeven de game als het begin van een belangrijke nieuwe spelserie te zien.


L.A. Noire-gamestudio in zwaar weer 

Extreemrechtse vechtersbazen vrijuit

Elf aanhangers van de rechts-extremistische organisatie Blood & Honour die in februari 2007 slaags raakten met een groep antifascisten gaan vrijuit. Volgens het gerechtshof in Amsterdam handelden ze uit noodweer.

De massale vechtpartij vond op 3 februari 2007 plaats in Uitgeest in een verenigingsgebouw waar de extreemrechtse Nationalistische Volksbeweging een nieuwjaarsbijeenkomst hield. Antifascisten van AFA-Nederland gingen de aanhangers van Blood & Honour - die als ordedienst optraden - te lijf met ploertendoders en knuppels. Ook werd met bierflesjes gegooid. Een antifascist belandde in een ziekenhuis.

Het hof acht bewezen dat de elf verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging. Omdat de dreiging van de AFA echter zo groot was en omdat de vechtpartij in een afgesloten ruimte plaatsvond - waarin zich ook vrouwen, ouderen en kinderen bevonden - mochten de verdachten zich verdedigen.

De politierechter had hen eerder veroordeeld tot werkstraffen. Eén verdachte kreeg drie maanden celstraf. Het hof heeft de groep ontslagen van rechtsvervolging.

Terreurverdachten ontsnapt uit gevangenis Irak

Vijfendertig Iraakse terreurverdachten zijn donderdag via een tunnel uit een gevangenis in de Noord-Iraakse provincie Ninevah ontsnapt. Eenentwintig van hen konden snel weer worden opgepakt, maar naar de overige veertien zijn de autoriteiten nog op zoek.

De gevangenen hebben banden met Al-Qaida, zei het hoofd van het veiligheidscomité van de provincieraad, Abdul-Raheem al-Shimmary. Ze hadden een vijftig meter lange tunnel gegraven die via de riolering uitkwam bij de rivier de Tigris. Volgens twee bij het onderzoek betrokken functionarissen hebben de gevangenen waarschijnlijk hulp van binnenuit gehad.

Eerder dit jaar wist een twaalftal terreurverdachten gekleed in politieuniformen uit een tijdelijk detentiecentrum in de zuidelijke stad Basra te ontsnappen.

Werknemer krijgt minder bij ontslag

In steeds meer sociale plannen bij een faillissement wordt de nieuwe kantonrechtersformule gehanteerd. Werknemers krijgen door deze formule een lagere ontslagvergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN in 72 sociale plannen die in het afgelopen jaar zijn afgesproken.

In de afgelopen twaalf maanden werd in iets meer dan de helft van de sociale plannen de nieuwe formule gehanteerd. In 2009, het jaar dat de nieuwe formule om de ontslagvergoeding te berekenen werd ingevoerd, was dit nog maar in een kwart van de plannen het geval.

Met de kantonrechtersformule wordt de ontslagvergoeding berekend, op basis van dienstjaren en leeftijd. In de nieuwe formule tellen niet alle dienstjaren even zwaar mee.

Vakcentrale FNV heeft altijd geageerd tegen de nieuwe formule waardoor een ontslagen werknemer minder geld meekrijgt. "Het lukt de bonden niet meer het gebruik hiervan tegen te houden," licht een woordvoerder toe, "maar wij betreuren het gebruik ervan nog altijd zeer."

De AWVN is blij met het gestegen gebruik. "Omdat kantonrechters in individuele ontslagzaken hun eigen nieuwe formule toepassen, leidt gebruik van de oude formule in sociale plannen tot een niet-uitlegbare rechtsongelijkheid voor werknemers."

De AWVN stelde daarnaast vast dat in bijna tweederde van de sociale plannen een vertrekstimuleringsregeling wordt opgenomen. Als een werknemers daar gebruik van maakt, zie hij of zij af van het sociale plan.

In 49 van de 72 onderzocht plannen werd interne herplaatsing geregeld, externe plaatsing werd in alle landen op één plan geregeld. Volgens de werkgeversorganisatie nemen de werkgevers een groot deel van de kosten van deze regelingen voor hun rekening.

EU werkt aan verkoopverbod olie uit Syrië

De Europese Unie werkt aan een verbod op de verkoop van olie uit Syrië om de druk op het regime van president Bashar Assad te vergroten. De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague heeft dit donderdag gezegd in de wandelgangen van een internationale conferentie over Libië in Parijs.

Het voorstel zal volgens Hague het komend weekeinde worden besproken op een vergadering in Polen. Daarnaast wordt er volgens de Britse minister gewerkt aan een nieuwe resolutie tegen Syrië bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Volgens schattingen van de VN zijn de afgelopen vijf maanden bij het neerslaan van betogingen tegen het bewind van Assad in Syrië 2200 mensen omgekomen.

Rutte: twee miljard aan tegoeden Libië ontdooien

Nederland wil twee miljard dollar aan bevroren Libische tegoeden vrijgeven. Dat geld moet naar de Libische overgangsraad gaan, heeft minister-president Mark Rutte (VVD) donderdag gezegd.

In maart bevroor Nederland zo'n vier miljard euro aan Libische tegoeden. Op 15 augustus werd zo'n honderd miljoen euro vrijgegeven voor de verspreiding van medicijnen onder de Libische bevolking.

Rutte neemt donderdagavond samen met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) in Parijs deel aan een internationale conferentie over de toekomst van Libië. Er zijn vijftig landen en tien internationale organisaties aanwezig. Onder meer de behoefte aan humanitaire hulp en hulp bij de wederopbouw worden in kaart gebracht.

Ook andere Europese landen en de Verenigde Staten hebben het sanctiecomité van de Verenigde Naties gevraagd om bevroren tegoeden over te mogen dragen aan de overgangsraad. Groot-Brittannië kreeg dinsdag toestemming om 1,1 miljard euro te ontdooien.

Volgens Frankrijk heeft het regime van Moammar Gadhafi minimaal 35 miljard euro uitstaan bij banken wereldwijd. Momenteel zou een resolutie binnen de VN-Veiligheidsraad rondgaan om alle Libische tegoeden vrij te geven. Deze resolutie zou volgende week al in stemming kunnen worden gebracht.

Prijswinnaars van de maand augustus!

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand augustus! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

FOK!Ubi-maandag winnaar (1 augustus)
Ubisoft T-shirtpakket

d3kker

TCM-Rotterdam:
Killjoy
ray_nl
RenHoek
Zelva
The_Tankgirl
MakuMaku
Kaneda_
FabFabFabFab
chansadres
karr-1
mrKo
robdriessen
Timti
peaeffgreen
allroms
PurePoisonPerfume
Abdoe
Len2926
Sands
Breezerslet17
lesley1989
johandeleng
Raii
dancefreak2010
Blizzie

Super 8: vrijkaarten + Tas + dvd Cloverfield
elineK
SuperPoekie
SMD
Appeleter
sjakka24

TCM Arnhem
TheFallenAngel
MacManus
Brammie1
c0nd0r
motormuis1959
KlownJB
alfawoman
breoc
Knoflook
Timti
AssFokker
larry_flynt
finsdefis
Henise
OdieOdie
RedPeaches
arjen1986
KoningPoedel
Len2926
Ascarileo
Jerrold
Sands
Breezerslet17
MCMMtje
martijnsnelders

Sucker Punch (blu-ray/dvd)
Fallen
Sjiep
Caspian
dyonvbaal
wx
----------------
Sempy
Bronson
cruisebettie
marlies16
BLL

Deus Ex PS3-versie
Epitome
Deus Ex PC Windows-versie
cobo

Cowboys & Aliens
Len2926
remcov
Thormodo
Ton76
tuut-chips

Melancholia
Sempy
Bronson
pmarsman
seabee
Rightaid

Flypaper
SwollyBoy
rene90
evil_ien
homie_tmac
1walma1.

FOK!Ubi-maandag winnaar (29 augustus)
tjapser1985

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Nieuw voorstel van Serie A-clubs

Italiaanse clubs hebben een tijdelijk contract voorgesteld om een einde te maken aan de staking in de Serie A. De spelers besloten afgelopen weekeinde niet in actie te komen omdat er nog geen nieuwe CAO is. Beide partijen willen voorkomen dat de volgende competitieronde die op 9 september begint ook wordt uitgesteld.

De voetballers zijn het oneens met een voorstel waardoor clubs overbodig geworden spelers tot een transfer kunnen dwingen. Ook zouden ze niet langer met het eerste team mee mogen trainen als de club dat wenst.

"We hebben een collectief contract neergelegd dat loopt tot 30 juni 2012", zegt Serie A-voorzitter Maurizio Beretta. Volgens Beretta staat in het voorstel dat er binnen dertig dagen een oplossing moet zijn voor het conflict.


Nieuw voorstel van Serie A-clubs (Foto: Novum)

Toch toezicht op Sytze van der V.

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. staat wel degelijk onder toezicht. Dat zegt directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland in een reactie op de ophef die is ontstaan na een bericht dat de reclassering de verplichte toezicht op Van der V. een onmogelijke opgave vond.

Ondanks dat het toezicht niet helemaal vlekkeloos en stroef verloopt, is er geen sprake van dat het toezicht ook gestopt is, zegt Van Gennip. De reclassering hoopt door middel van een gesprek de kwestie met Van der V. op te lossen.

Justitie meldde dat Van der V. mogelijk weer de cel in moest, wanneer de reclassering geen toezicht op hem houdt. Hij heeft nog een voorwaardelijk celstraf van negen maanden openstaan voor ontucht. Van Gennip wil daarop niet vooruitlopen. Volgens hem is het nu belangrijk dat de zaak rust krijgt.

De 63-jarige Van der V. kwam in september 2009 vrij nadat hij een straf had uitgezeten voor ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Sindsdien is het voor hem erg moeilijk een plaats om te wonen te vinden. Momenteel heeft hij geen vaste woon- of verblijfplaats.

Donderdag berichtte het Eindhovens Dagblad dat een reclasseringsambtenaar Van der V. via een sms had laten weten dat de verplichte toezicht niet meer kon worden uitgevoerd. Dat zou zijn besloten na intern beraad en in overleg met de advocaat-generaal van het gerechtshof Den Bosch.

Naar aanleiding van het bericht vroegen PvdA-Kamerleden Khadija Arib en Lea Bouwmeester minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om opheldering. Zij vinden dat veroordeelde pedoseksuelen juist onder toezicht zouden moeten staan om te verkomen dat zij een gevaar zijn voor kinderen.

Drie jaar voor maken kinderporno van pleegkind

Een 46-jarige man uit Den Bommel moet drie jaar de cel in voor het plegen van ontucht met twee minderjarige jongens en het maken en uitwisselen van kinderporno. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.

Een van de slachtoffers was het pleegkind van de verdachte. Het jongetje was 6 jaar toen het misbruik begon. Het andere slachtoffer is een aantal jaar misbruikt vanaf zijn tiende levensjaar.

De politie kwam de man, die jeugdhulpverlener was, begin dit jaar op het spoor toen beelden van het pleegkind werden aangetroffen in het onderzoek naar de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. De straf die de rechtbank heeft opgelegd is gelijk aan de eis van justitie.

Van Veldhoven hekelt transfer van Fer

Roda JC-trainer Harm van Veldhoven is niet blij met de transfer die Leroy Fer gisteren maakte. De aanvallende middenvelder stapte over van Feyenoord naar FC Twente, waardoor hij volgende week zaterdag voor de tweede keer dit seizoen tegen Roda kan spelen. Competitievervalsing, aldus Van Veldhoven.

"Het slaat natuurlijk nergens op. Het is volgens de reglementen, maar de logica is ver te zoeken," zei Van Veldhoven tegen de Limburgse zender L1. De oefenmeester weet overigens ook dat Roda zich op de laatste dag van de transfermarkt nog versterkte, namelijk met doelman Pawel Kieszek die van FC Porto gehuurd wordt.

[Vuelta] Vervelende blessure voor Boonen

Tom Boonen heeft bekend gemaakt waarom zijn optreden in de Vuelta a España tot nu toe matig is. De Belg heeft een vervelende blessure aan zijn balzak. Door de pijn die dit veroorzaakt kan hij niet tot het uiterste gaan.

De hoge temperaturen aan het begin van de Vuelta hielpen mee bij het ontstaan van de blessure. "Door de extreme warmte en het overmatige zweten raakte mijn balzak zwaar geïrriteerd. Er zit een gat in door de wrijving van de broek met het zadel. Het is niet de eerste keer dat ik last heb op deze plaats, maar het is nooit zo erg geweest als nu," zei Boonen in Het Nieuwsblad.

De Quick-Step-renner kreeg een stukje extra bescherming op de plaats van de blessure. "En bij momenten had ik ook een soort van pamper om. Het perineum, de plek tussen de balzak en de anus is nu eenmaal de teerste plaats van het lichaam," zei de Belg die door de pijn maandag laatste werd in de tijdrit. "Man, wat heb ik daar afgezien. Weet je dat die plek zoveel pijn deed dat ik al die 47 kilometer staand op de trappers heb gereden?"

Boonen wil niet van opgeven weten, omdat hij in vorm moet komen voor het wereldkampioenschap dat eind deze maand in Kopenhagen op het programma staat. Daar is hij samen met Philippe Gilbert kopman van de Belgische formatie. Een rustdag in de Vuelta heeft hem in ieder geval goed gedaan. "Het gaat al wat beter."

Verwarring over foto's zieke Steve Jobs

Er is onduidelijkheid over foto's van een broodmagere Steve Jobs die vorige week vrijdag door TMZ online werd gezet. Er werd al snel geroepen dat het een hoax zou zijn. Maar inmiddels plaatsten serieuze media de foto's ook en is er verwarring  ontstaan.

Volgens TMZ werd voormalig Apple-ceo Steve Jobs in Californië gefotografeerd, tijdens een ontmoeting met zijn familie. Jobs lijkt sterk te zijn vermagerd en zou in een rolstoel moeten worden rondgereden.

Jobs maakte een rondrit door San Francisco, die volgens een ooggetuige zijn laatste leek, schrijft de New York Post. "Hij kwam de auto niet uit toen hij in de stad arriveerde", aldus de getuige. Later werd Jobs buiten in het bijzijn van familie gespot, en naar verluidt moest hij na het verlaten van de auto meteen in een rolstoel worden geholpen. De Apple-goeroe lijdt al sinds 2003 aan alvleesklierkanker, een ziekte die zelden rooskleurige vooruitzichten kent. Een week geleden stopte hij als baas van Apple.

De 80-jarige biologische vader van Jobs, Abdulfattah John Jandali, heeft ondertussen aangegeven verzoening met zijn zoon te willen. Jandali zegt zich schuldig te voelen dat hij Jobs 56 jaar geleden voor adoptie afstond. Hij zegt niet in de miljarden van de voormalige ceo te zijn geïnteresseerd, maar slechts zijn zoon te willen spreken voordat het te laat is. Jobs zou nog niet op de oproep hebben gereageerd.

Voor de bewuste - al of niet photogeshopte - foto's van Steve Jobs, zie ChinaSmack.

PVV-Statenlid in Groningen stapt op

Een PVV-Statenlid in Groningen stapt op. Het Statenlid, Klara Wolthof, kan haar politieke werk moelijk combineren met haar baan en de zorg voor haar gezin. Dat heeft de PVV donderdag bekendgemaakt.

Wolthof was bij de Statenverkiezingen in maart de nummer twee op de PVV-kandidatenlijst in Groningen. Ze vertrekt met onmiddellijke ingang en wordt opgevolgd door Dennis Ram, die als vijfde op de lijst stond. De PVV heeft drie zetels in de Staten van Groningen.

Wolthof zal geen beroep doen op de wachtgeldregeling, meldt de PVV.

[WK] Goud voor Greene op 400 meter horden

David Greene heeft de wereldtitel veroverd op de 400 meter horden in Daegu. De Welshman bleef met 48,26 seconden Javier Culson uit Puerto Rico 0,18 seconden voor. Het brons was voor de Zuid-Afrikaan Louis Jacob van Zyl in 48,80. Greene, die vorig jaar het EK won, bezorgde Groot-Brittannië het eerste goud in Zuid-Korea.

Lashinda Demus veroverde bij de vrouwen goud op de 400 meter horden. De Amerikaanse klokte 52,47 seconden, de beste tijd van dit seizoen. Titelverdediger Melaine Walker uit Jamaica finishte in 52,73 als tweede, voor Natalya Antyukh uit Rusland, die met 53,58 het brons pakte.


Goud voor Greene op 400 meter horden (Foto: Novum)

Ronaldo gezicht van PES 2012

Konami heeft de packshots van PES 2012 vrijgegeven. De game heeft Cristiano Ronaldo op de cover staan.

"Ik vind het echt een enorme eer dat Konami mij heeft uitgekozen om het gezicht te zijn van PES 2012, en de hele gedachte achter het cover beeld", zegt de zeer enthousiaste speler. "PES 2012 is voor mij de meest perfecte recreatie van voetbal en benadert het meest waarheidsgetrouw de synergie binnen een team en de dynamiek hoe zij een aanval opbouwen, ruimte op het veld creëren en een verdediging afstoppen. Ik weet zeker dat iedereen die dit spel speelt een beter inzicht krijgt in de onderliggende tactieken en het samenspel van de spelers. Het draait nooit om een enkele speler, het draait echt om het hele team – en PES 2012 laat dat beter zien dan welke andere game dan ook".

PES 2012 biedt de speler meer controle door geheel vernieuwde AI-elementen en off-the-ball controle. Hierdoor kan je de voetballers naar de gevaarlijke zones laten bewegen, een teamgenoot aansturen zodat er ruimte ontstaat of vooruit laten lopen met het nieuwe Teammate Control-system. Tegelijkertijd zorgt het Active AI-systeem, het hart van de nieuwe PES 2012, ervoor dat alle spelers de ruimte opzoeken om hiermee de verdediging van de tegenstander uit positie te halen.

Het spel komt op 13 oktober voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows uit. Cristiano Ronaldo zal ook te bewonderen zijn op de covers en merchandise-artikelen voor PlayStation 2 en PSP-versies van PES 2012, die verkrijgbaar zijn vanaf 27 oktober en voor de Wii-versie die verkrijgbaar is vanaf 3 november.

Cover PES 2012

[Upd] 'Kabinet-Rutte pakt zwakkeren'

Premier Mark Rutte moet een minister aanwijzen die de gevolgen van alle bezuinigingen in kaart brengt en de ergste pijn wegneemt. Dat staat in een brief die PvdA-wethouder in Amsterdam Lodewijk Asscher naar de premier heeft gestuurd.

Door de opeenstapeling van bezuinigingen ontbreekt volgens hem een totaalbeeld waardoor lang niet alle effecten zichtbaar zouden zijn. Uit een onderzoek concludeert de gemeente dat door de bezuinigingen 4.000 probleemgezinnen en 19.000 jongeren in Amsterdam in grote moeilijkheden dreigen te komen.

Voor de schrijnendste gevallen moet volgens Asscher een noodfonds komen. "Wij moeten ervan opaan kunnen dat mensen die onverantwoord hard worden getroffen, niet aan hun lot worden overgelaten."

Sommigen kunnen volgens het onderzoek door drie kortingsmaatregelen worden getroffen. Asscher stelt in een toelichting in de Volkskrant dat Nederland 'minder beschaafd' wordt als het kabinet 'doormarcheert met de bril van de boekhouder'. Alle bewindslieden die hij kent zouden uitstralen met de opeenstapeling van bezuinigingen in hun maag te zitten.

Update 15.14 uur - Steun voor oproep
De brandbrief van Asscher heeft steun gekregen. Andere gemeenten zeggen hetzelfde te vrezen waar de Amsterdamse wethouder voor waarschuwt. Ook zorginstellingen waarschuwen voor een averechts effect.

Directeur Bert Stavenuiter van Ypsilon (voor familieleden en betrokkenen van mensen met schizofrenie of een psychose) durft 'gerust te stellen' dat patiënten nieuwe psychoses gaan krijgen. GGZ Nederland, bij monde van directeur Paul de Rooij: "Nu zijn er mogelijkheden om gezinnen te ondersteunen, om overlast terug te dringen en om kinderen uit de gevangenis te houden. Als mensen dat zelf moeten gaan betalen, valt dat weg en belanden kinderen op straat."

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het eens met Asschers brandbrief. De VNG voorziet door de bezuinigingen grote problemen. "Het is heel goed dat Asscher aan de bel trekt. Mensen hebben met die salamitechniek van het kabinet niet door dat het allemaal bij elkaar optelt", zegt de Utrechtse PvdA-wethouder Rinda den Besten (werk en inkomen, jeugd). Volgens haar gaat het in een derde van de gevallen om mensen met een klein inkomen, 'dus dat zijn geen mensen die niets bijdragen aan de maatschappij'.

Nieuwe cao voor openbaar vervoer

De vakbonden hebben een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe vierjarige cao voor werknemers in het openbaar vervoer. Onderdeel daarvan is een loonsverhoging van vier procent. Dat maakten CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten donderdag bekend. Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de leden.

"CNV Vakmensen legt dit onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan zijn leden", zegt onderhandelaar Wyb Kusters namens de vakbond. "Wij hebben een reële loonsverhoging kunnen afdwingen en voldoende garantie op werkgelegenheid."

Over het akkoord is tien maanden onderhandeld, de cao had eigenlijk op 1 januari moeten ingaan. De bonden hebben halverwege augustus nog gedreigd met stakingen in het streekbusvervoer, als de werkgevers niet in zouden gaan op de eisen van de werknemers.

De bonden zijn nu met de openbaarvervoerbedrijven overeengekomen dat werknemers in het ov vier procent meer loon krijgen. Mensen met een vast contract krijgen een baangarantie.

Daarnaast hebben de partijen vastgelegd dat de cao voortaan geldt voor alle werkzaamheden binnen het openbaar vervoer, ook voor werknemers die via onderaannemingen werken. "In de cao worden daarvoor dwingende teksten opgenomen die geen ruimte laten voor eigen uitleg en werkzaamheden onder andere cao's," schrijft CNV Vakmensen.

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV laat in een reactie weten, blij te zijn met het bereikte voorlopige akkoord. "De dreigende stakingsacties in het streekvervoer zijn hiermee van de baan."

Casino moet verslaafde die niet wil gokken weigeren

Holland Casino moet gokverslaafden die het casino hebben verzocht hen vanwege hun verslaving niet binnen te laten, de toegang weigeren. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald.

Een gokverslaafde was naar de rechter gestapt omdat hij door het casino was binnengelaten, terwijl hij in 2002 schriftelijk had laten vastleggen dat hij uit zelfbescherming voor 'onbepaalde tijd plus vijfhonderd jaar' niet meer wilde worden toegelaten. Hij mocht een paar jaar later op eigen aandringen toch weer naar binnen.

Het casino heeft zijn zorgplicht geschonden en is volgens de rechtbank aansprakelijk voor de door hem geleden schade. De rechtbank heeft zich nog niet uitgesproken over een eventuele schadevergoeding. De man moet eerst aannemelijk maken hoeveel geld hij is verloren.

De gokker beschuldigde het casino er ook van misbruik te hebben gemaakt van de omstandigheden. De rechtbank bepaalde echter dat daar geen sprake van was. Ook heeft Holland Casino zich volgens de rechtbank niet ten koste van de man verrijkt, zoals hijzelf zegt.

Holland Casino gaat tegen de uitspraak in beroep. Een woordvoerder wil verder inhoudelijk niet op de zaak ingaan. "We hebben kennisgenomen van het vonnis en zijn blij dat we ook op veel punten gelijk hebben gekregen." Bij soortgelijke rechtszaken in het verleden werd het casino volgens de zegsman steeds in het gelijk gesteld.

NAC-speler Jozefzoon moet rust houden

NAC Breda kan voorlopig geen beroep doen op Florian Jozefzoon. De huurling van Ajax is voor nog onbepaalde tijd geblesseerd.

Jozefzoon kampt met een botkneuzing in zijn enkel. Die kan alleen met rust genezen, zegt John Karelse tegen Omroep Brabant. Alex Schalk heeft een dijbeenblessure. Een scan moet aantonen hoe ernstig zijn kwetsuur is.

Karelse mist ook Milano Koenders op de training. Hij heeft een ontsteking onder zijn knie, maar de coach verwacht dat de speler maandag weer fit is. Hetzelfde geldt voor Mike Zonneveld, die gisteren door zijn enkel ging in een poging om een schot te blokken.

NAC Breda verzamelde in de eerste vier competitieduels slechts één punt. De Brabanders staan daarmee voorlaatste. Karelse is blij dat zijn spelers dit weekend vanwege de interlands vrij zijn. "Zowel fysiek en mentaal komen deze dagen wel goed uit. Even de kop leegmaken."

[WK] Simpson wint 1.500 meter

Jennifer Barringer Simpson is in Daegu verrassend wereldkampioene geworden op de 1.500 meter. De 25-jarige Amerikaanse liep naar een tijd van 4.05,50 minuten. Ze bleef de Britse Hanna England 0,28 seconden voor. Natalia Rodriguez uit Spanje legde beslag op het brons in 4.05,87. Maryam Yusuf Jamal stelde teleur met de laatste plaats, waardoor een derde wereldtitel uitbleef voor de Bahreinse.

Op de 3.000 meter steeple chase bij de mannen ging het goud naar Ezekiel Kemboi uit Kenia. Hij noteerde een tijd van 8.14,85 minuten. Kemboi bleef zijn landgenoot Brimin Kiprop Kipruto 1,20 seconden voor. Mahiedine Mekhissi-Benabbad uit Frankrijk werd in 8.16,09 derde.

Jesse Williams werd voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen hoogspringen. De Amerikaan ging net als Aleksey Dmitrik uit Rusland over 2,35 meter, maar had minder sprongen nodig. Het brons was voor Trevor Barry van de Bahama's met 2,32 meter.

Olha Saladuha legde bij de vrouwen beslag op de wereldtitel bij het hinkstapspringen. De Oekraïense kwam tot 14,94 meter. Ze troefde Olga Rypakova uit Kazachstan af, die 14,89 haalde. Caterine Ibarguen uit Colombia sprong met 14,84 naar het brons.

Webber geeft strijd nog niet op

Mark Webber geeft de strijd binnen Red Bull Racing met Sebastian Vettel nog lang niet op. De Duitser was de Australiër vorig jaar in het kampioenschap nipt de baas en ook dit jaar staat hij in de titelstrijd ruim voor op Webber. Maar voor zowel nu als volgend jaar zal er door beide kemphanen voor iedere meter geknokt gaan worden.

"Het seizoen is nog niet voorbij. Er zijn nog zeven Grands Prix te gaan en er kan nog veel gebeuren," zei Webber in zijn column bij de BBC. De Australiër staat in het kampioenschap 95 punten achter op Vettel, maar kijkt al verder dan dit jaar. "Het zou een vergissing zijn om mijn helm na dit seizoen al aan de wilgen te hangen. Het duurde dit jaar weliswaar even voordat ik de Pirelli-banden onder de knie had en op gang kwam, maar ik rij nog altijd prima."

"Ik ben bovendien al sinds het prille begin bij Red Bull betrokken en een integraal deel van het team. Het leek er voor de buitenwacht misschien op alsof de onderhandelingen met Red Bull veel tijd in beslag namen, hetgeen ook komt omdat ik over een aantal verschillende mogelijkheden moest nadenken, maar we waren er eigenlijk vrij snel uit," zei de Australiër. "Ik heb het ook gewoon erg naar mijn zin bij Red Bull en ik zie er naar uit om Sebastian, en alle andere jongens, ook in 2012 weer partij te geven."

'Defensie moet bewaking schepen regelen'

Defensie moet meer bescherming gaan bieden aan koopvaardijschepen tegen Somalische piraten. Als het ministerie daarvoor zelf niet genoeg capaciteit heeft, kan personeel van particuliere bedrijven worden ingehuurd. Deze beveiligers kunnen dan tijdelijk de status van militair krijgen.

Dat staat in een advies van een commissie over de inzet van beveiligingsbedrijven bij de bescherming van Nederlandse koopvaardijschepen. De ministers Ivo Opstelten (Justitie) en Hans Hillen (Defensie) hebben het advies donderdag in ontvangst genomen.

Politie nog altijd op zoek naar Kuifje in Afrika

De Belgische politie heeft een opsporingsbericht uit doen gaan over Kuifje. Agenten zijn op zoek naar Kuifje in Afrika, en ook Kuifje en de Krab met de Gulden Scharen is nog spoorloos. Van beide stripboeken werd in mei een zeldzaam Franstalig exemplaar gestolen. De Belgische politie tast nog in het duister over het vermeende dadersduo.

De man die de werken stal is rond de 50 jaar, heeft een slanke bouw en grijzend haar. Op 14 mei nam hij de zwart-witdruk van Tintin au Congo, gemaakt tussen 1935 en 1945, mee uit het Koninklijk Museum van Mariemont in België.

Zes dagen later verstopte hij bij een Kuifje-beurs in Namen een versie van Le Crabe aux Pinces d'Or ter waarde van minstens zevenduizend euro onder zijn kleren. Hij ging ervandoor in een bestelwagen met een vrouw van tussen de 45 en 50 jaar.

Kuifje is een stripreeks van de Belgische tekenaar Hergé. In de Krab met de Gulden Scharen ontmoet de stripheld de permanent dronken Kapitein Haddock. De Belgische politie roept mensen die meer informatie over de diefstal of de dader hebben op zich te melden.

Staat krijgt domeinnaam premier Rutte

De domeinnaam ministerpresidentrutte.nl moet binnen twee weken in handen zijn van de Nederlandse staat. Dat heeft de rechtbank in Haarlem donderdag bepaald in een kort geding dat de staat tegen de huidige eigenaar had aangespannen.

De man had de domeinnaam gedeponeerd voordat Rutte premier werd. De overheid kan domeinnamen pas claimen als de bewindspersonen zijn aangesteld. Meestal worden ze tegen een kleine vergoeding overgedragen als de Rijksvoorlichtingsdienst daar om vraagt, maar in het geval van ministerpresidentrutte.nl wilde de eigenaar de naam niet afstaan.

Volgens de rechter maakte de man misbruik van de domeinnaam. Internetgebruikers die ministerpresidentrutte.nl intikten, kwamen op een klokkenluiderswebsite terecht.

Zakenman verdacht van afpersing Berlusconi

De Italiaanse politie heeft donderdag een zakenman gearresteerd op verdenking van afpersing van premier Silvio Berlusconi. Hij zou zich hebben laten betalen in ruil voor zijn medewerking aan een onderzoek naar de werving van prostituees voor wilde feestjes bij de premier thuis.

Zakenman Giampaolo Tarantini en zijn vrouw Angela Devenuto werden donderdag in Rome opgepakt. In de zaak is Berlusconi zelf geen voorwerp van onderzoek.

Tarantini geeft toe dat hij twee vrouwen geld heeft betaald om naar de bunga-bunga-partijen bij Berlusconi te komen, maar zegt dat de premier daar niets van wist. Tarantini wordt in Bari verdacht van medeplichtigheid aan prostitutie.

Volgens aanklager Francesco Greco heeft Tarantini premier Berlusconi gedwongen zijn juridische onkosten en huisvesting voor zijn gezin te betalen in ruil voor zijn medewerking aan het onderzoek. Greco stelt in het bijzonder dat de betaling moest verzekeren dat Tarantini het in de zaak op een akkoord met justitie zou gooien, zodat het niet op een openbare rechtszaak zou aankomen.

Tijdens een proces zouden vrijwel zeker onderschepte telefoontjes over de vrouwen die naar de feestjes bij Berlusconi gingen in de openbaarheid komen. Greco laat in het midden om welke bedragen het ging, maar volgens het tijdschrift Panorama kreeg Tarantini vijfhonderdduizend euro ineens plus maandelijkse betalingen.

De politie stelt dat de premier in de afpersingszaak geen verdachte is, maar slachtoffer. De premier heeft echter gezegd dat hij zich geen slachtoffer voelt. "Ik heb iemand en een gezin met kinderen geholpen die in ernstige financiële moeilijkheden verkeerden en nog steeds verkeren", zo haalde Panaroma de woorden van Berlusconi aan. "Ik heb niets illegaals gedaan, ik heb mij ertoe beperkt een wanhopige man te helpen zonder er iets voor in ruil te verlangen. Dat is hoe ik in elkaar steek en niets zal dat veranderen."

Tegen Berlusconi loopt in Milaan een rechtszaak omdat hij een 17-jarige voor seks op sommige van zijn feestjes zou hebben betaald. De premier en de vrouw in kwestie ontkennen.

Achttien jaar cel voor moord op Hagenaar

Een 26-jarige man uit Zoetermeer moet achttien jaar de cel in voor de moord op een 34-jarige Hagenaar in juli 2008. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

De Hagenaar werd op 1 juli 2008 doodgeschoten in de Rhijnvis Feithlaan in Den Haag. De verdachte zat in 2008 en 2009 zes maanden in voorarrest voor deze zaak, maar werd destijds wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

De Zoetermeerder werd vorig jaar opnieuw aangehouden toen na een tip een vuurwapen werd gevonden in zijn woning. Onderzoek wees uit dat het waarschijnlijk om het moordwapen gaat. Ook een Britse deskundige concludeerde dat de hulzen en het wapen met elkaar overeenkomen. Op de patroonhouder werd bovendien DNA-materiaal van de verdachte gevonden.

De broer van de verdachte is voor betrokkenheid bij de moord al in september 2009 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

Azerbeidzjan wil Spelen 2020

Azerbeidzjan wil de Olympische Spelen van 2020 organiseren. Met de hoofdstad Bakoe heeft het land zich officieel kandidaat gesteld.

Bakoe moet het in elk geval opnemen tegen Madrid, Rome, Tokyo, Istanbul en Doha. Tot en met vandaag hebben landen de tijd om zich kandidaat te stellen voor de Spelen van 2020.

Overigens was Bakoe ook in de race voor de Spelen van 2016, maar werd toen afgetroefd door Rio de Janeiro.

Holland Acht laatste in WK-finale

De Holland Acht is bij het WK roeien in het Sloveense Bled als zesde en laatste geëindigd. De Nederlandse mannen gaven na 2.000 meter bijna zeven seconden toe op winnaar Duitsland. Groot Brittannië veroverde zilver, het brons ging naar Canada.

Arnoud Greidanus en Joeri Bruschinski konden bij de finale van de lichte twee-zonder ook niet om de medailles meedoen. Het Nederlandse koppel kwam niet verder dan de zesde en laatste plaats. Het goud ging naar de Britten, die respectievelijk Italië en Duitsland aftroefden.

Jongen vast voor vuurwerkbom Schiedam

Een 17-jarige Rotterdammer is aangehouden op verdenking van het plaatsen van een 'vuurwerkcreatie'. Een 15-jarige jongen uit Schiedam werd woensdagmiddag geraakt door een stuk staal toen de vuurwerkbom ontplofte. Hij liep ernstige verwondingen aan zijn onderarm op en is naar een ziekenhuis gebracht. De jongen heeft aangifte gedaan.

De zelfgemaakte vuurwerkbom ontplofte rond 13.00 op de Mgr. Nolenslaan in Schiedam. Later op de middag hielden agenten de verdachte aan. Hij is in afwachting van het verdere onderzoek in een cel gezet.

Gadhafi precies 42 jaar geleden aan de macht

Moammar Gadhafi kwam donderdag precies 42 jaar geleden aan de macht in Libië. De toen 27 jaar oude Gadhafi pleegde samen met een groep officieren een coup tegen koning Idris, om vervolgens de nieuwe leider van het nieuwe Libië te worden.

Hij groeide in de jaren na 1969 uit tot hét symbool van verzet tegen de macht van het Westen, de macht van de vroegere koloniale overheersers.

Al die jaren heeft hij met ijzeren hand, geen tegenspraak duldend, Libië geregeerd, totdat in februari van dit jaar in navolging van ontwikkelingen elders in Noord-Afrika en het Midden-Oosten ook in Libië een opstand uitbrak.


Gadhafi precies 42 jaar geleden aan de macht (Foto: Novum)

Grosjean wil plaats bij goed F1-team

Romain Grosjean hoopt dat hij komend seizoen onderdak vindt bij een goed Formule 1-team. De Fransman werd afgelopen weekend op Spa-Francorchamps kampioen in de GP2 Series en hoopt dat hij zo voldoende heeft laten zien om zijn terugkeer in de Formule 1 mogelijk te maken.

"Het was een geweldig seizoen. Het team heeft erg goed werk verricht door mij steeds weer een snelle auto te geven en hopelijk kunnen we volgende week op Monza ook nog het kampioenschap voor teams winnen. Ik zal daar enorm mijn best voor doen," zei Grosjean die dit jaar vijf races in de GP2 won tegen GPUpdate.

"Mijn doel voor volgend jaar is om voor een goed team in de Formule 1 te racen. Ik wil dan laten zien dat ik het wel degelijk goed kan doen in de Formule 1," meldde de Fransman die in 2009 bij Renault na het ontslag bij Nelson Piquet jr. de kans kreeg om zich te bewijzen, maar er nog niet klaar voor bleek te zijn.

"Ik vind dat ik het goed gedaan heb door nu de titel in de GP2 te veroveren. Er is geen beter kampioenschap dat je kunt winnen als je in de Formule 1 wil komen," zei Grosjean die niet zomaar bij een team in wil stappen. "We zijn met verschillende teams in gesprek en ik denk dat er wel mogelijkheden zijn bij een beter team, als de onderhandelingen goed verlopen."

Stuntman The Hangover 2 verwijt studio hersenletsel

Een stuntman die aan The Hangover Part II heeft gewerkt, klaagt filmmaatschappij Warner Bros aan. Scott McLean heeft een hersenbeschadiging opgelopen tijdens de opnamen van de film en houdt de studio verantwoordelijk, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

McLean zegt ernstig gewond te zijn geraakt tijdens een stunt voor de komedie. Het ongeluk zou in december in Thailand zijn gebeurd. Volgens de stuntman moest hij van de filmmakers onverantwoord hard rijden en botste hij daarom op een tegenligger.

De stuntman werd overgebracht naar Australië om te revalideren en is daar nog steeds. Hij heeft een permanente hersenbeschadiging en een paar verwondingen. De stuntman eist geld van Warner Bros. De filmstudio zegt geschokt te zijn door het bericht en zegt met McLean tot een oplossing te willen komen.

In juni kwam Warner Bros al tot een schikking met tatoeëerder S. Victor Whitmill. Hij had een rechtszaak aangespannen omdat hij de neptatoeage van acteur Ed Helms in The Hangover Part II te veel vond lijken op de door hem ontworpen inktprent van voormalig bokser Mike Tyson.

Spee tegen inhaalverbod vrachtwagens

Als het aan voormalig landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee ligt, dan komt er geen inhaalverbod voor vrachtwagens. Die zijn namelijk niet verantwoordelijk voor onveilige situaties op de Nederlandse wegen, zo schreef hij woensdag op zijn weblog.

De verkeersveiligheid komt niet in het geding door inhalende vrachtwagens, maar door automobilisten die niet ver genoeg vooruit kijken en daardoor op het laatste moment vol in de remmen moeten. Het probleem ligt dus bij de automobilisten.

"Veel kiezers zien dat inhaalverbod wel zitten, ik begrijp dat best. Ze komen met 120 of 130 kilometer per uur aanblazen en moeten ineens vol in de ankers omdat er een vrachtauto 'plotseling' gaat inhalen", schreef hij. Automobilisten veroorzaken een harmonica-effect doordat alles wat achter hen zit ook in de ankers moet. "Ja, en dan krijg je een file. Dat is dan de schuld van de inhalende vrachtwagenchauffeur?" Automobilisten houden het liefst het gas erop en vinden het bijzonder storend om steeds te moeten afremmen.

Tweede Kamerlid Charlie Aptroot van de VVD kreeg onlangs veel bijval toen hij zijn voorstel voor het inhaalverbod voor vrachtwagens presenteerde. "Ja, en de meeste kiezers van meneer Aptroot rijden toch in een personenauto’’, vindt Spee.

Rihanna stapt naar rechter om lekkende villa

Rihanna voelt zich bedonderd. De zangeres telde in 2009 bijna zeven miljoen dollar neer voor een kapitale villa in Beverly Hills, maar die blijkt zo lek als een mandje. Rihanna stapt naar de rechter en klaagt onder anderen haar makelaar en de vorige eigenaar aan.

Rihanna's optrekje werd vorig jaar januari getroffen door een flinke regenbui, waarna in verschillende kamers waterschade ontstond. De schade zou zo erg zijn, dat het huis niet meer bewoonbaar is, claimt de 23-jarige zangeres volgens de rechtbankdocumenten. Toen Rihanna het luxe onderkomen aanschafte, werd haar verteld dat er niets mis was met de woning.

"De werkelijke waarde van de woning ligt, gezien de constructiefouten, miljoenen dollars lager", citeert entertainmentwebsite TMZ uit de rechtbankdocumenten. Rihanna klaagt niet alleen de vorige eigenaar en haar makelaar aan, ook een inspecteur en een bedrijf dat de villa verbouwde, moeten eraan geloven. Wat de zangeres exact eist, is niet bekend.

Weer vijf Chinese activisten onder huisarrest

China heeft opnieuw vijf activisten en schrijvers onder huisarrest geplaatst. Zeker twee van hen waren van plan de boekenbeurs in Beijing te bezoeken, waar Nederland dit jaar gastland is. Dat heeft een woordvoerder van Amnesty International donderdag gezegd.

Het gaat om de overheidkritische blogger Roestvrijstalen Rat, wiens echte naam Liu Di is, en de journalist Jiao Guobiao. Zij kregen onlangs te horen dat ze niet welkom waren op de boekenbeurs. Beiden zijn al vaker onder huisarrest geplaatst.

Amnesty International zegt dat schrijvers in China bij dit soort evenementen altijd geïntimideerd worden. De mensenrechtenorganisatie roept de Nederlandse delegatie van schrijvers en staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) op de status als eregast te gebruiken om het gebrek aan vrijheden in China aan te kaarten.

Mladic maakt bezwaar tegen splitsing rechtszaak

Ratko Mladic heeft bezwaar aangetekend tegen het voornemen van de aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal om de rechtszaak tegen hem te splitsen. Hoofdaanklager Serge Brammertz wil dat Mladic eerst berecht wordt voor zijn rol in het bloedbad van Srebrenica. De overige aanklachten zouden later aan de orde moeten komen.

Mladic vindt dat hij bij een splitsing van de rechtszaak geen eerlijk proces krijgt. Een splitsing is volgens hem ook in strijd met de regels van het tribunaal. Dit heeft zijn advocaat, Branko Lukic, in een geschreven verklaring aan het tribunaal in Den Haag laten weten.

De Srebenica-zaak is de belangrijkste en moet volgens Brammertz als eerste worden aangepakt. Later volgen dan de aanklachten voor het 44 maanden durende beleg van Sarajevo, de etnische zuiveringen in Bosnië en het gijzelen van vredesmilitairen van de Verenigde Naties.

De 69-jarige ex-generaal Mladic is in verband met de massamoord op achtduizend moslimmannen en -jongens in 1995 in Srebrenica onder andere beschuldigd van genocide. Mladic was destijds de legerleider van de Bosnische Serviërs.

De aanklagers denken dat het ongeveer een jaar duurt voordat ze bewijzen kunnen presenteren in verband met de Srebrenica-zaak. De verdediging krijgt waarschijnlijk evenveel tijd. Als er beroep wordt aangetekend tegen de uitspraak in de Srebrenica-zaak, wat onvermijdelijk lijkt te zijn, kan worden begonnen met het tweede proces, betogen de aanklagers.

Brammertz zei de Srebrenica-zaak zo snel mogelijk te willen behandelen, ten dele wegens 'de noodzaak voorbereid te zijn voor het geval de gezondheid van Mladic achteruit gaat'. Het is duidelijk dat de aanklagers het proces tegen de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic in hun achterhoofd hebben. Dit proces sleepte zich vier jaar voort en werd voortdurend onderbroken. De zaak werd uiteindelijk niet afgerond, omdat Milosevic in zijn cel overleed, enkele weken voordat uitspraak zou worden gedaan.

PVV wil onafhankelijke koning in de grondwet

De PVV wil dat de onafhankelijkheid van de koning wordt vastgelegd in de grondwet. Dat vindt de PVV, die donderdag een initiatiefwetsvoorstel presenteerde om de monarchie te moderniseren.

Wat de PVV betreft komt de ministeriële verantwoordelijkheid te vervallen. Nu is de minister-president verantwoordelijk voor wat het staatshoofd zegt en doet.

PVV-leider Geert Wilders heeft er vertrouwen in dat als in de grondwet wordt vastgelegd dat boven de partijen staat, de koning zich hier ook aan houdt.

De PVV wil ook dat de koning niet langer deel uitmaakt van de regering, niet langer voorzitter is van de Raad van State en geen rol meer krijgt tijdens de formatie. Of hier een Kamermeerderheid voor is, is nog onduidelijk. Voor een grondwetswijziging is een tweederde meerderheid nodig.

Motortoertocht in Enschede verboden

Een toertocht die de motorclub Satudarah zaterdag in Enschede wilde houden is verboden. De gemeente heeft hiertoe besloten uit vrees voor ongeregeldheden tussen Satudarah en andere motorclubs, schrijft burgemeester Peter den Oudsten in een brief aan de raad. Om de openbare orde te bewaken wordt het komende weekeinde extra politie ingezet en preventief gefouilleerd.

De Molukse motorclub wilde met de toertocht de opening vieren van een clubhuis in Enschede. De tocht zou door driehonderd tot vijfhonderd leden uit heel Nederland worden bezocht. De burgemeester zegt dat er signalen zijn binnengekomen dat andere clubs de opening willen verstoren.

Ook wijst de burgemeester erop dat eerder vuurwapens en kogelwerende vesten bij leden van Satudarah zijn gevonden. De afgelopen weken zijn in verschillende plaatsen motorevenementen afgelast uit vrees voor ongeregeldheden.

Zondag werden tientallen motorrijders tegengehouden die Tilburg wilden binnenrijden. Daar zou de Harleydag plaatsvinden, maar het evenement werd zaterdag uit voorzorg afgelast. Ook toen werd gevreesd voor een confrontatie tussen de groepen.

Uit protest tegen het voortdurend afgelasten van evenementen houden motorrijders zondag een spontane Harleydag op het Waterlooplein in Amsterdam. "Kom 4 september naar Amsterdam of zwijg voor altijd en laat eeuwig met je dollen", meldt de organisatie op feniksmc.nl, een website voor leden van motorclubs.

Inholland-studenten vrijwillig terug naar school

Zo'n vierhonderd voormalige studenten van Hogeschool Inholland hebben zich opgegeven voor een extra cursus. Dat zegt een woordvoerder van Inholland donderdag. De studenten maken zich zorgen over de kwaliteit van hun diploma en hopen de schade zo te herstellen.

Het gaat om studenten die tussen 2007 en 2010 zijn afgestudeerd aan de opleidingen Bedrijfseconomie, Media en Entertainment Management, Commerciële Economie en Vrijetijdsmanagement in Haarlem, Diemen en Rotterdam. De zogeheten 'masterclass' is hun afgelopen jaar aangeboden nadat de opleidingen door de onderwijsinspectie als hbo-onwaardig werden aangemerkt. De groep bestaat in totaal uit 1700 studenten.

Van de 86 afgestudeerden van wie de afstudeerwerkstukken achteraf als onvoldoende zijn beoordeeld, is volgens de woordvoerder nog niet duidelijk of zij wel of niet terugkeren in de schoolbanken. Zij hebben een 'studiehersteltraject' aangeboden gekregen om zo een nieuw getuigschrift te behalen. De kosten hiervan komen voor rekening van Inholland.

[WK] Schippers niet naar finale 200 meter

Dafne Schippers is er niet in geslaagd om de finale te halen van de 200 meter bij het Wereldkampioenschap atletiek in Daegu. De 19-jarige atlete eindigde in haar halve finale als vijfde in 22.92, waar een plaats bij de eerste twee vereist was.

Vannacht liep Schippers nog een nieuw Nederlands record (22.69), maar leek later op de dag last te krijgen van die race. Op de laatste 50 meter verkrampte ze, waardoor ze terugzakte in het veld.

Meer dan 500 transfers in Nederland

In de afgelopen transferperiode zijn er meer dan 500 voetballers van club veranderd. De KNVB maakte vandaag bekend dat er in totaal 509 voetballers zijn overgeschreven.

134 voetballers vertrokken vanuit ons land naar het buitenland terwijl 103 spelers de omgekeerde weg bewandelden. 272 spelers zijn er binnen de eredivisie en eerste divisie getransfereerd.

Vorig jaar zomer lag het aantal transfers op 452.

D66 Rotterdam wil snel hoorzitting cultuurbeleid

De fractie van D66 in Rotterdam wil op korte termijn een hoorzitting over het cultuurbeleid van de gemeente. De partij wil van deskundigen en vertegenwoordigers van de culturele instellingen weten wat ze van de plannen, die nog gepresenteerd moeten worden, vinden. Dat meldde de lokale D66 donderdag.

Cultuurwethouder Antoinette Laan maakt het cultuurbeleid voor de periode 2013 - 2016 vrijdag bekend. De richtlijnen voor toekenning van subsidiegelden in die periode moeten nog worden vastgesteld. Raadslid Jos Verveen van D66 waarschuwt echter al dat de gemeente 'heldere keuzes' moet maken, omdat de kunst- en cultuursector 'in financiële zin zwaar onder druk' staat.

De gemeente moet fors bezuinigen. In juni werd bekend dat de stad 180 miljoen extra snijdt in het budget, dat eerder naar beneden was aangepast. Het jaarlijkse budget voor cultuur in Rotterdam bedraagt vanaf 2013 78,5 miljoen euro per jaar.

Groen licht voor integratie met Noorse energiemarkt

De integratie van de Noorse en Nederlandse energiemarkten is een stap dichterbij gekomen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft besloten dat de 'intradagelijkse' handel van energie tussen de twee landen is toegestaan. Dat maakte de NMa donderdag bekend.

Marktpartijen hebben door de integratie meer mogelijkheden om energie in te kopen en af te zetten. Hierdoor kunnen risico's op een tekort of overschot op de korte termijn in beide landen makkelijker worden afgedekt.

Noorwegen bezit bijvoorbeeld veel waterkrachtcentrales. Hierdoor zou de onzekere productie van windenergie in Nederland kunnen worden opgevangen. Mochten de reservoirs van de Noorse centrales droogstaan door te weinig neerslag, dan biedt de Nederlandse energiemarkt de mogelijkheid om dit tekort op te vangen met uit gas opgewekte energie.

Met België heeft Nederland al een gedeeltelijk geïntegreerde energiemarkt. Door het ontstaan van het 'NorNed' is de realisatie van één Europese energiemarkt een stap dichterbij gekomen, stelt de NMa. Naar verwachting kan netbeheerder Tennet in maart de capaciteit op NorNed gaan toewijzen aan marktpartijen.

Man opgepakt voor neerschieten UFO's

Een 23-jarige man uit Dalarna moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. De Zweed heeft naar eigen zeggen een paar UFO's uit de lucht geknald.

Op 15 juli zag de beste man buiten bij zijn appartement in Hedemora een paar vliegende schotels. Om te voorkomen dat hij door een paar aliens zou worden meegenomen, pakte hij zijn pistool en schoot een paar keer op de UFO's. Direct toen het schieten was begonnen, belde de moeder van zijn kind de politie.

Desondanks duurde het nog enkele uren voordat de man zijn gevecht tegen de aliens opgaf. Hoewel er niemand gewond is geraakt, is de Zweed toch opgepakt wegens illegaal wapenbezit.

De believer is zich echter van geen kwaad bewust. Hij is ervan overtuigd de ruimteschepen te hebben geraakt en zo een ontvoering heeft weten te voorkomen. Toen de UFO's waren geraakt, knalden ze uit elkaar, zo beweert hij.

Een psychiater is niet overtuigd van het alienverhaal. Volgens hem lijdt de beste man aan een psychische stoornis. Omdat de beste man eerder al is veroordeeld wegens doodslag, mag hij waarschijnlijk een poosje op water en brood.

Martin naar Omega Pharma-Quick Step

Wielrenner Tony Martin zal komend seizoen gaan rijden voor Omega Pharma-Quick Step. De Duitse tijdritspecialist komt over van Team HTC-Highroad dat ophoudt te bestaan. De 26-jarige coureur tekent een contract voor drie seizoenen bij de fusieploeg.

"Ik ben heel blij met de overstap naar een van de beste ploegen in de wereld. Ik zie het als nieuwe stap in mijn carrière," zei Martin. De manager van de 'nieuwe' ploeg, Patrick Lefevere, is blij dat hij de Duitser angetrokken heeft. "We zijn heel blij met de komst van Martin. Hij is niet alleen een uitstekende tijdrijder, maar kan op alle terreinen zijn mannetje staan."

Geen weigerambtenaren meer in Amsterdam

Amsterdam heeft geen weigerambtenaren meer. Dat heeft het stadsdeel Nieuw-West, waar de twee ambtenaren werkten, donderdag laten weten. Dit voorjaar ontstond ophef toen bleek dat de stad twee ambtenaren telt die weigeren homohuwelijken te voltrekken.

De gemeente neemt sinds 2007 geen ambtenaren meer aan die weigeren homostellen te trouwen, maar deze twee ambtenaren werkten al voor dat jaar bij de gemeente. Voor een van hen is binnen de gemeente een andere functie gevonden en van de ander eindigt het contract eind oktober.

COC Amsterdam is blij met het nieuws. "Dit is de oplossing waar we op zaten te wachten", zegt voorzitter Dennis Boutkan. "De stad Amsterdam geeft een zeer duidelijk signaal af in woord en daad dat weigerambtenaren echt niet meer kunnen." Het COC hoopt dat andere gemeenten het voorbeeld van Amsterdam volgen.

VNG vindt integriteitsplan Donner brug te ver

Gemeenten voelen weinig voor het plan van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) om de burgemeester meer bevoegdheden te geven bij integriteitskwesties. Donner wil hiertoe de Gemeentewet aanpassen, maar de gemeenten zitten daar niet op te wachten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het onnodig dat de rol van de burgemeester bij de screening van kandidaat-burgemeesters, wethouders en raadsleden wettelijk wordt vastgelegd. Gemeenten willen zelf kunnen uitmaken wanneer de burgemeester inspringt.

Ook de rol van de commissaris van de koningin zou niet vanuit Den Haag opgelegd moeten worden. "Wij hechten aan de autonomie van de gemeenten en derhalve ook aan het zelfreinigend vermogen", stelt de VNG. De commissaris van de koningin kan nu worden ingezet als er in een gemeente met een bestuurder een integriteitsprobleem is, maar hier liggen geen afspraken voor vast.

Omroepen leveren luisteraars in na zendmastbranden

De landelijke publieke radiostations hebben in juni en juli ingeleverd op hun luistertijdaandeel. Dit is onder meer een 'direct gevolg' van de problemen met de zendmasten in IJsselstein en Hoogersmilde. Dat meldt de koepelorganisatie van de publieke omroepen NPO donderdag.

Luisteraars in sommige delen van het land kunnen de zenders niet ontvangen of hadden last van storingen. Radio 2 verloor een half procent, radio 3FM 0,4 procent en Radio 5 0,2 procent ten opzichte van de periode mei tot juni vorig jaar.

De NPO verwachtte ook verlies voor Radio 1, maar dat werd volgens de organisatie ondervangen door de nieuwszender over te zetten op 747 AM. De NPO trekt die conclusie uit de cijfers van het Continu Luister Onderzoek, dat het luistergedrag bijhoudt.

In juli stortte het bovenste deel van de Zendmast Smilde in Hoogersmilde in na een brand. Ook in de Zendmast Lopik in IJsselstein woedde een brand. Vorige maand lieten zowel de publieke als de commerciële omroepen weten een schadeclaim te overwegen.


Omroepen leveren luisteraars in na zendmastbranden (Foto: Novum)

Hoogbejaarde vrouw door alligator aangevallen

Een vrouw van 90 uit Florida is vlakbij haar huis in Copeland door een alligator aangevallen. De hoogbejaarde raakte bij de aanval zwaargewond.

De vrouw maakte woensdag een wandelingetje langs het kanaal bij haar huis, toen plotseling een 2,5 meter lange alligator uit het water klom en haar greep. Het dier probeerde haar het water in te slepen. De vrouw verzette zich met hand en tand en werd uiteindelijk ontzet door een voorbijganger.

Zij verloor bij de worsteling met de alligator een deel van haar been. Er is nu een jager van de dienst wild- en natuurbeheer van Florida naar het kanaal gestuurd om de alligator op te sporen. Als het dier wordt gevonden, wordt het afgemaakt en opengesneden. Gehoopt wordt dat het afgebeten stuk been van de vrouw in het ziekenhuis weer kan worden aangenaaid.

Rigters aan de slag bij Gold Coast United

Maceo Rigters zet zijn loopbaan voort in Australië. De 27-jarige Nederlander heeft een contract getekend bij Gold Coast United. Rigters zat zonder club nadat zijn aflopende verbintenis bij Blackburn Rovers niet werd verlengd. De aanvaller komt bij Gold Coast landgenoten Peter Jungschläger en Paul Beekmans tegen.

Rigters begon zijn loopbaan in het seizoen 2003-2004 bij sc Heerenveen. De geboren Amsterdammer kwam via FC Dordrecht terecht bij NAC Breda. In 2007 werd hij met Jong Oranje Europees kampioen en werd hij bovendien topscorer van het toernooi.

Die prestaties leverden hem een transfer naar Blackburn op, maar daar kwam hij nooit helemaal uit de verf. In vier seizoen verhuurde de Premier Leagueclub hem aan Norwich City, Barnsley en Willem II.

Buschauffeur slaat automobilist neer

Een 49-jarige buschauffeur is woensdag in Den Haag opgepakt nadat hij een 18-jarige jongen een klap had gegeven. Naar verluidt hadden ze ruzie over een verkeerssituatie, zegt een politiewoordvoerder donderdag.

Een surveillerende agent zag op het Hobbemaplein dat de buschauffeur de automobilist rond 15.00 uur vol in het gezicht sloeg vanuit zijn openstaande raam. Daarna reed hij met zijn bus weg. Het woedende slachtoffer ging achter hem aan, maar kon later door een motoragent op andere gedachten worden gebracht.

De buschauffeur werd aangehouden op de Prinsegracht.

De Die stopt met zwemmen

Stefan de Die zet een punt achter zijn zwemloopbaan. Het 25-jarige lid van NZA gaat zich richten op zijn maatschappelijke carrière, meldt de Nederlandse zwembond. Hij ziet geen kans meer om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. "Het geloof is weg", laat De Die weten.

De Die nam deel aan vier Europese kampioenschappen en werd zes keer Nederlands kampioen. Hij plaatste zich ook voor het EK korte baan in Polen in december, maar daar komt hij niet meer in actie. De Die brak afgelopen week zijn arm, maar dat heeft zijn keuze niet beïnvloed.

Zeven doden door bom WO II in Myanmar

In het westen van Myanmar zijn zeven mensen omgekomen toen een bom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing kwam. Onder de doden zijn twee kinderen.

Het groepje ontdekte de bom in een rivier in de deelstaat Rakhine en probeerde hem uit het water te vissen. Op dat moment explodeerde de bom.

In Rakhine werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten tussen Britse troepen en het Japanse bezettingsleger. In de deelstaat worden vaker bommen uit die tijd gevonden. Zelden leidt dat tot zoveel doden.

Cel na 'corrigerende tik'

Een Italiaans gemeenteraadslid heeft de draai om de oren die hij zijn zoontje gaf, met drie dagen politiecel moeten bekopen. De man was met zijn gezin op vakantie in Stockholm.

De 12-jarige knul was het er niet mee eens dat zijn ouders een restaurant wilde bezoeken om een hapje te eten en begon luidkeels te protesteren, waarop de Italiaan zijn zoon een oorvijg verkocht. Omstanders die het voorval zagen gebeuren belden de politie en de man werd ingerekend.

Hij zal zich volgende week voor een Zweedse rechter moeten verantwoorden en kan tot maximaal twee jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

Op het forum kun je meediscussieren over dit onderwerp.

Sony noemt prijs en data voor Tablets

Sony heeft de prijzen en releasedata voor hun twee aankomende Android 3.1-tablets bekendgemaakt. De Tablet S en Tablet P (voorheen S1 en S2) verschijnen dit jaar nog. Tablet S komt in september in de winkels te liggen, Tablet P verschijnt in november van dit jaar. Beide tablets komen in verschillende uitvoeringen.

Tablet S
Tablet S komt in drie modellen, eentje met 16GB opslaggeheugen (479 euro), eentje met 32GB opslaggeheugen (578 euro) en eentje met 16GB opslaggeheugen en 3G-functionaliteiten (599 euro). De Tablet S kent een ergonomisch design waarbij het zwaartepunt zo geplaatst is dat je de tablet gemakkelijk in je handen kunt houden. Bovendien zit er een schuin gedeelte in zodat je ook zittend of aan tafel een goede kijkhoek hebt. De resolutie van het 9.4"-scherm bedraagt 1280x800.

Tablet S beschikt over een IR-poort waarmee het al je afstandsbedieningen kan vervangen en het is mogelijk om via DLNA al je media via geschikte draadloze apparatuur te delen. Tablet S is geschikt voor het spelen van PlayStation-games dankzij de ondersteuning voor PlayStation Suite, dat bekend is van de Sony Ericsson Xperia Play-telefoon. De games Crash Bandicoot en Pinball Heroes worden meegeleverd.

S

S

S

Tablet P
Tablet P kent een dichtklap-design, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Nintendo 3DS. De Tablet P heeft nog geen definitieve prijs in Nederland, maar in Engeland gaat hij 499 pond kosten, net zoveel als de duurste Tablet S-variant. De Tablet P heeft 4GB aan opslaggeheugen en standaard 3G-functionaliteiten. Beide schermen zijn 5.5" groot en hebben een resolutie van 1024x480.

De Tablet P beschikt ook over DLNA-mogelijkheden voor het delen van media, maar heeft geen IR-poort. Het apparaat weegt ongeveer 370 gram, tegen ongeveer 600 voor de Tablet S-varianten. De Tablet P is uiteraard ook gecertificeerd voor PlayStation Suite, en heeft als voordeel dat de controller op het onderste scherm getoond wordt. Je zult dus niet met je vingers over het beeld hoeven.

P

P

P

Beide tablets hebben een 1Ghz Nvidia Tegra 2 CPU en alle logische aansluitingen (USB, SD, Wifi, Bluetooth, etc). 

FOK!sport in gesprek met... Jules Reimerink (Energie Cottbus)

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. In het kader hiervan heeft FOK!sport contact gezocht met Jules Reimerink, speler van Energie Cottbus. We vroegen hem mede naar zijn verwachtingen voor komend seizoen.

Reimerink kende met Energie Cotbuss een goede start van het seizoen: "De start was heel erg goed, van de zes wedstrijden hebben we er vier gewonnen. Eén gelijk en éen verloren. We staan nu vierde met dertien punten, twee achter de koploper", aldus de aanvaller tegenover FOK!sport.

Ook verwacht de voormalig speler van onder meer FC Twente veel van zijn eigen: "Ik verwacht heel veel van mijzelf dit jaar, ik heb het heel erg naar mijn zin hier. Ik hoop natuurlijk wel op een mooie transfer op het eind van het jaar of het seizoen daarop. Gewoon mijn uiterste best doen en dan zien we wel wat er gebeurt."

Over interesse had Reimerink afgelopen transferperiode niet te klagen: "Ja er waren een paar clubs die interesse hadden, maar daar wil ik liever niet op in gaan. Het was niet zo concreet dat ik echte contracten heb gezien. Er is wel veel naar me gevraagd bij mijn zaakwaarnemer, dus dat gaf wel aan dat ik goed bezig ben."

Volg Jules Reimerink en zijn andere voetballende landgenoten in het buitenland wekelijks in het item Voetballers over de Grens.

Een vorig interview met Reimerink is hier terug te lezen.


Jules Reimerink in duel met Ryan Babel

DVD: NBA All Star Game + NBA A-Z

NBA All Star Game LA 2011

In 1951 vond de eerste NBA All Star Game plaats in Boston, zestig jaar later was de eer aan Los Angeles om dit jaarlijkse basketbal evenement te organiseren. Het is een traditie die is uitgegroeid tot een waar spektakel, waarbij de populairste spelers uit de NBA Western Conference tegen de Eastern Conference spelen. Elk jaar worden de beste vijf spelers van zowel de Western als de Eastern Conference gekozen door het publiek voor de starting line up. Dit jaar behaalde Kobe Bryant wederom het meeste aantal stemmen voor het westen en Dwayne Wade voor het oosten. Bryant werd bijgestaan door Chris Paul, Carmelo Anthony, Kevin Durant en Tim Duncan (aangezien Yao Ming geblesseerd was). Naast Wade waren de starters van het oosten LeBron James, Dwight Howard, Derrick Rose en Amar'e Stoudemire. En dan zijn er nog de 'reservespelers' aan elke kant.

[US Open] Murray: "Haase lastige tegenstander"

Andy Murray zal het in de tweede ronde van de US Open op moeten gaan nemen tegen de Nederlander Robin Haase. De Brit versloeg vandaag de Indiër Somdev Devvarman in drie sets, maar beseft dat er in de tweede ronde een lastiger opgave wacht, ondanks dat hij vierde op de wereldranglijst staat en Haase 41e.

"Hij is een lastige opponent. Een paar jaar geleden heeft hij bijna Nadal verslagen op Wimbledon. Ik zal echt klaar moeten zijn voor deze partij. Hij is een getalenteerde speler. Hij speelt heel snel en flitsend. Hij houdt er ook van op een grote baan te spelen. Ik moet echt geconcentreerd zijn en een solide wedstrijd spelen," zei Murray die Haase niet wil onderschatten. Het is overigens de tweede keer dat ze tegenover elkaar staan. In 2008 in Rotterdam was Haase 7-5 en 6-3 de Brit de baas.

Brands: "Een titel kun je niet kopen"

PSV gaf dit seizoen circa 25 miljoen euro uit aan versterkingen. Toch is een kampioenschap niet vereist in Eindhoven.

De Brabanders versterkten zich deze zomer met Kevin Strootman, Dries Mertens, Georginio Wijnaldum, Timothy Derijck, Premyslaw Tyton, Rúben Bentancourt, Jetro Willems en Tim Matavz. Trainer Fred Rutten heeft een kampioenswaardig elftal tot zijn beschikking, maar technisch manager Marcel Brands wil niet aan een titel denken. Volgens Brands hoeft PSV dit seizoen nog geen kampioen te worden.

"Je moet die aankopen in verhouding zien", vindt de manager tegenover VI Radio. "We zijn er in geslaagd de selectie te verjongen en verfrissen. We hebben nu een jonge groep met toekomstperspectief, dat is het belangrijkste. Een kampioenschap kun je nu eenmaal niet kopen. Duidelijk is wel dat wij een groep hebben, die met Ajax en Twente om de titel gaat strijden."

PSV beleefde een uiterst succesvolle laatste transferdag met de deals van Matavz en het Sparta-talent Willems. Wat betreft uitgaande transfers ging het minder voortvarend. De dure Orlando Engelaar wist geen nieuwe club te vinden. Genero Zeefuik en Otman Bakkal werden wel verhuurd.

Alguersuari: "Toro Rosso groeit als team"

Jaime Alguersuari vindt dat er nog veel rek zit in de prestaties van Scuderia Toro Rosso. De Spanjaard rijdt nu voor het derde jaar bij het Italiaanse team dat onder de paraplu van Red Bull valt. Hij wil steeds doorgroeien als coureur en verwacht dat zijn team hetzelfde doet nu het sinds vorig jaar weer een zelfstandig constructeur is.

"Toro Rosso wordt als team steeds beter. Het is eigenlijk pas het tweede jaar dat we volledig zelfstandig zijn en het kost natuurlijk veel tijd om verder te groeien als team, maar ik heb echt het gevoel dat we vooruitgang maken. Zowel mijn teamgenoot Sébastien Buemi als ikzelf hebben dit jaar namelijk goede resultaten behaald. Ondanks dat we ons doorgaans als zeventiende en achttiende kwalificeren, hebben we toch al 22 punten gescoord. We staan daarmee op de achtste plaats in het WK en boven het team van Williams, wat toch een veel groter en meer ervaren formatie is," zei Alguersuari.

"Ons doel voor de rest van het jaar is dan ook om de achtste plaats vast te houden, hoewel we ook stiekem nog een plaatsje omhoog kijken. We verwachten het eigenlijk niet, maar het zou toch wel heel cool zijn als we ook nog voor Force India eindigen," zei de Spanjaard die weet dat het een lastige opgave zal gaan worden.

"Ik wil als coureur elke dag beter worden en heb ook het idee dat ik sinds mijn debuut progressie heb gemaakt. Net als elke andere coureur wil ook ik de beste rijder op de grid worden. Daarnaast wil ik voor het beste team rijden en de beste auto hebben. Ik wil namelijk niet simpelweg meerijden, ik wil winnen," zei Alguersuari die twee jaar geleden op mocht komen draven als vervanger van Sébastien Bourdais. Hij houdt zich niet met zijn Formule 1-toekomst bezig, omdat er dit seizoen nog van alles kan gebeuren en verwacht wordt dat Toro Rosso de coureurs voor 2012 pas laat zal gaan bevestigen.

Duitsers mogen na zeventien jaar Doom kopen

Zeventien jaar na de verschijning van Doom mag het schietspel eindelijk verkocht worden in Duitsland. De retrogame is woensdag door de Duitse leeftijdsindicatiedienst USK bestempeld tot een spel voor 16 jaar en ouder. Datzelfde gaat op voor de opvolger, Doom 2.

Het is nog niet bekend wat uitgever Bethesda en gamestudio id Software precies gaan doen nu Doom uitgegeven mag worden. De kans bestaat dat het klassieke schietspel in Duitsland wordt uitgegeven als downloadbaar spel voor onder meer de iPad en de Xbox 360.

De schietspellen Wolfenstein 3D en Doom worden gezien als games die aan het begin staan van het firstpersonshootergenre. Zonder deze games zouden schietspellen als Call of Duty, Halo en Battlefield misschien niet eens bestaan.

In 1993 en 1994 besloot het toenmalig comité voor leeftijdskeuringen dat Doom en Doom 2 even schadelijk waren als porno. Ze werden dan ook verboden in Duitsland. Volgens de Duitse wet mag tien jaar na een keuring een verzoek tot herkeuring worden ingediend. Bethesda besloot dat te doen.

Duitsland staat bekend om zijn censuur op computerspellen, maar de laatste tijd lijkt er het een en ander te veranderen. Zo verschijnt Gears of War 3 op 20 september zonder aanpassingen op de Duitse markt, terwijl de twee eerste delen uit de actieserie niet uitgegeven mochten worden.


Duitsers mogen na zeventien jaar Doom kopen

Diva's vegen de vloer aan met Geer en Goor

Patty Brard, Tatjana Simic en Patricia Paay zijn van plan de vloer aan te vegen met Gerard Joling en Gordon. De dames zijn vanaf donderdag te zien in het nieuwe programma Diva's Draaien Door, wat wel wat weg heeft van Geer en Goor over de Vloer. "Die vergelijking is zo weer afgelopen", voorspelt Tatjana.

"Na 1 september heeft niemand het daar nog over", gaat de Kroatische verder voor de camera van Novum Nieuws. "Wij vegen Geer en Goor helemaal van de vloer." Patty Brard wordt een beetje moe van de vergelijking, ze heeft zelfs een liedje geschreven. "Wij zijn de Diva's Draaien Door, geen Geer en Goor", zingt ze.

In Diva's Draaien Door springen Brard, Simic en Paay bij in gezinnen die omkomen in het werk. Onder de dames heerst een duidelijke rolverdeling. "Ik ben van de organisatie en zij is de lieve vrede", legt Brard uit over Simic. Paay komt volgens Brard vooral van pas vanwege haar borstimplantaten. "Als wij een nieuwe auto nodig hebben, sturen we haar op pad met die bumpers. Die stootkussens van haar werken heel goed."

"We hebben allemaal kwaliteiten die sexy, lief en leuk zijn, maar doen het op ons karakter en de goede bedoelingen", zegt Tatjana, die op moet biechten dat ze af en toe rode oortjes krijgt van haar collega's. "Als Patrice een paal ziet, gaat ze dansen", constateert Brard. "Ach, we zijn wel ordinair, maar met een reden."

Apache landt in Brabants weiland

Een Apache heeft woensdagavond een voorzorgslanding gemaakt in een weiland in het Brabantse Oostelbeers. Toen rond 23.00 uur een waarschuwingslampje ging branden zette de piloot de gevechtshelikopter zo snel mogelijk aan de grond, zegt een woordvoerder van het Ministerie van Defensie. Niemand raakte gewond.

Het probleem was in het donker niet te verhelpen. Daarom werden bewakers van vliegbasis Gilze-Rijen met honden ingeschakeld om het toestel te bewaken. De piloten konden daarop vertrekken. Donderdag wordt bekeken of het manco kan worden verholpen en of de helikopter weer naar zijn basis kan terugkeren.

Toezicht op Sytze van der V. niet mogelijk

De reclassering kan geen goed toezicht houden op Sytze van der V. Een reclasseringsambtenaar liet de veroordeelde pedoseksueel woensdag weten dat het verplichte toezicht dat hem is opgelegd niet kan worden uitgevoerd. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

De ambtenaar stelde Van der V. middels een sms, die in handen is van het Eindhovens Dagblad, op de hoogte. "Na intern beraad en in overleg met de advocaat-generaal van het gerechtshof Den Bosch zullen wij terugmelden dat wij op deze wijze geen uitvoering meer kunnen geven aan het u opgelegde toezicht."

De 63-jarige Van der V. kwam in september 2009 vrij nadat hij een straf had uitgezeten voor ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Sindsdien is het voor hem erg moeilijk een plaats om te wonen te vinden. Momenteel heeft hij geen vaste woon- of verblijfplaats. Of dat de reden is om het toezicht te stoppen, is niet duidelijk.

Reclassering Nederland wilde donderdag geen commentaar geven. Volgens een woordvoerder is het belangrijk dat de zaak nu rust krijgt.

McEwen sluit loopbaan af bij GreenEdge

Robbie McEwen zal zijn wielerloopbaan afsluiten bij GreenEdge. De Australische wielrenner, die een contract voor een seizoen tekende, komt net als de Japanner Fumiyuki Beppu over van RadioShack.

"Ik ga binnen de ploeg mijn ervaring doorgeven aan de jonge renners. Ik ben blij dat ik nu een rol kan spelen bij een Australische ploeg.”  McEwen zal ook na zijn loopbaan betrokken bljven bij GreenEdge.

[TGS] 18 onaangekondigde Vita-games aanwezig

Sony heeft haar line-up voor de Tokyo Game Show bekendgemaakt en daaruit blijkt dat er achttien onaangekondigde Vita-games getoond gaan worden. Voor PlayStation 3 zullen er drie onaangekondigde games te zien zijn. De overige games kun je vinden in de lijst hieronder.

PlayStation Vita

BlazBlue Continuum Shift Extend (Arc System Works)
Dynasty Warriors Next (Tecmo Koei)
Asphalt Injection (Konami)
New Little King Story (Konami)
Mahjong Fight Club (Konami)
Shinobido 2 (Acquire)
Power Smash 4 (Sega)
Uncharted (Sony)
Gravity Daze (Sony)
Hot Shots Golf Next (Sony)
Shin Kamaitachi no Yoru (Chunsoft)
Disgaea 3 Return (Nippon Ichi)
Ridge Racer (Namco Bandai)

PlayStation 3

Battlefield 3 (Electronic Arts)
Dragon's Dogma (Capcom)
Asura's Wrath (Capcom)
Street Fighter x Tekken (Capcom)
Dynasty Warriors 7 Extreme Legends (Tecmo Koei)
Ninja Gaiden 3 (Tecmo Koei)
Winning Eleven 2012 (Konami)
Metal Gear Solid HD Edition (Konami)
Metal Gear Solid Peace Walker HD Edition (Konami)
Final Fantasy XIII-2 (Square Enix)
Binary Domain (Sega)
Uncharted 3 (Sony)
ICO (Sony)
Shadow of the Colossus (Sony)
Ratchet & Clank All 4 One (Sony)
God of War HD Collection (Sony)
Hot Shots Golf PS3 the Best (Sony)
Happy Charlie to Soratobu Carnival (Sony)
Ni no Kuni (Level-5)

Nintendo bevestigt 3DS-conferentie

De persconferentie werd al eerder genoemd, maar Nintendo heeft 'm vandaag officieel aangekondigd. Op 13 september om 12:00u lokale tijd (05:00u CET) zal in Tokio een persconferentie gehouden worden voor Nintendo 3DS. De persconferentie krijgt een livestream op de site van Nintendo.

Het is nog niet bekend wat Nintendo allemaal gaat aankondigen en vertellen, maar de kans is groot dat er een Pokémon-game aangekondigd wordt. Of zouden die geruchten omtrent een tweede analoge stick toch waar zijn...?

Palermo zet trainer Pioli op straat

Palermo heeft al na een paar maanden afscheid genomen van trainer Stefano Pioli. De 45-jarige oefenmeester werd op 2 juni aangesteld, maar is een week voor het begin van de competitie ontslagen, meldt de club. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door Devis Mangia, de trainer van het jeugdteam.

Pioli was afgelopen seizoen trainer van Chievo Verona. Die ploeg leidde hij naar een elfde plaats. De voormalig verdediger van Juventus en oud-jeugdinternational had eerder al de kleinere clubs Salernitana, Modena, Parma, Grosseto, Piacenza en Sassuolo onder zijn hoede.

Windows-telefoons krijgen gamekeuring

Consumenten die binnenkort een spelletje willen kopen voor hun Windows-smartphone krijgen te zien of de game inhoudelijk geschikt is voor kinderen. De leeftijdsaanduiding, die getoond wordt in de online winkel, is vergelijkbaar met de keuring op hoesjes van bijvoorbeeld PlayStation 3-spellen. De keuring is het resultaat van een samenwerking tussen Microsoft en het Europese keuringsorgaan PEGI.

De leeftijdskeuringen van PEGI, dat staat voor Pan-European Game Information, hebben een adviesfunctie voor ouders en verzorgers. Zo kunnen consumenten zien of een spel te gewelddadig of seksueel getint is voor spelers van een bepaalde leeftijd.

Gameontwikkelaars moeten hun spellen zelf invoeren in een speciaal systeem van het bedrijf, Pegi Express geheten. Ook de beoordeling van de inhoud van het spel wordt door henzelf uitgevoerd. Het systeem genereert vervolgens een licentie voor het spel.

Gamebedrijven kunnen hun spel niet zo maar van een willekeurige leeftijdsaanduiding voorzien. "We kunnen gemakkelijk correcties doorvoeren en wanneer een bedrijf herhaaldelijk over de schreef gaat kunnen sancties volgen", zegt Wim Bekkers, directeur van het Nederlandse keuringsorgaan Nicam tegen Novum Nieuws.

Het systeem kan door de samenwerking met Microsoft alleen spellen voor Windows-telefoons keuren. Het bedrijf zou dat liefst anders zien. "We hebben nog niet met Apple en Google gepraat, maar we staan daar zeker voor open", zegt PEGI's interne toezichthouder Jennifer Wacrenier daarover. Het liefst ziet het bedrijf dat alle games voor smartphones en tablets gekeurd worden, zodat consumenten altijd een idee hebben van de inhoud van een spel.

Ruiz blij met nieuwe trainer Jol

Bryan Ruiz kijkt uit naar de samenwerking met Martin Jol bij Fulham. De 26-jarige aanvaller tekende gistergavond een verbintenis tot de zomer van 2015 bij de club uit Londen. "Ik ben erg blij met mijn overstap en kijk er naar uit om onder Jol te spelen. Ik bewonder hem al sinds de tijd dat hij trainer was bij Ajax", laat Ruiz weten.

"Ik koos voor Fulham omdat het persoonlijker voelt dan bij andere clubs", vervolgt de Costa Ricaan, die twee seizoenen voor FC Twente speelde. Jol is tevreden met de komst van Ruiz. "We hadden hem al enige tijd op het oog. Hij is een speler in wie veel interesse was, dus ik ben blij dat hij voor Fulham heeft gekozen."

Twente nam Ruiz in de zomer van 2009 over van AA Gent. In Enschede maakte hij veel indruk. Ruiz kwam in zijn eerste seizoen tot 24 competitietreffers, waarmee hij Twente aan de landstitel hielp. Afgelopen seizoen stond de creatieve aanvaller veel aan de kant door blessureleed, maar scoorde alsnog negen keer.


Ruiz blij met nieuwe trainer Jol (Foto: Novum)

Koeman: "Otman bijna hetzelfde type voetballer"

Ondanks het vertrek van Leroy Fer naar FC Twente vindt Feyenoord-trainer Ronald Koeman dat zijn club goede zaken heeft gedaan op de slotdag van de transfermarkt.

Na de transfer van Fer verzekerden de Rotterdammers zich van huurlingen Otman Bakkal en John Guidetti. "We hebben een flink bedrag gekregen voor Fer en een spits én een prima middenvelder ervoor terug. Als we dan toch Fer moeten verliezen, zeg ik dat we met Otman Bakkal bijna hetzelfde type voetballer hebben teruggehaald", aldus Koeman in De Telegraaf.

Koeman kent Bakkal nog van hun gezamenlijke periode bij PSV. "Hij heeft onder mij het Nederlands elftal gehaald en ik heb altijd geweldig met hem gewerkt. Hij heeft bij mij ook veel gespeeld. Ik heb hem nog eens verteld dat het me verbaast dat hij na mijn tijd minder speelde."

De trainer ziet hem als een goede versterking voor het huidige Feyenoord. "Otman staat positioneel altijd goed, hij heeft diepgang, komt voor de goal en brengt ook nog eens een brok ervaring uit de Champions League mee. Dat kan deze groep goed gebruiken."

NES-games voor 3DS Ambassadeurs beschikbaar

Na Japan en Amerika zijn eindelijk de Europese 3DS Ambassadeurs aan de beurt. We kunnen vanaf vandaag de tien NES-games downloaden die Nintendo beschikbaar heeft gesteld. Om deze te downloaden ga je naar de eShop en van daaruit naar menu > instellingen > gedownloade titels.

De games zijn:

Super Mario Bros.
Metroid
The Legend of Zelda
Wrecking Crew
NES Open Tournament Golf
Donkey Kong Jr.
Balloon Fight
Ice Climber
Zelda II: The Adventure of Link
Mario & Yoshi

Daarnaast kun je nog een Nintendo 3DS Ambassadeurscertificaat downloaden waarmee iedereen via Streetpass kan zien dat jij een 3DS Ambassadeur bent.

Veel plezier iedereen! 

Reclameblokken maken voortaan minder lawaai

Televisiekijkers zullen vanaf donderdag geen grote verschillen meer ervaren in de hardheid van het geluid tussen programma's en reclameblokken. Dit beweert SPOT, het Nederlandse kenniscentrum van televisiereclame waarin onder meer de STER en de zenders van RTL en SBS zijn verenigd.

SPOT kondigde in mei reeds aan dat de nieuwe geluidsnormen voor tv-spotjes vanaf 1 september gelden. Een nieuwe techniek maakt het mogelijk om de gemiddelde luidheid van tv-commercials te meten. Tot op heden werden alleen de pieken in het geluid gemeten en begrensd.

Reclameblokken maken voortaan minder lawaai
Reclameblokken maken voortaan minder lawaai (Foto: ANP)

Voorschot overheid bij claim slachtoffer

Slachtoffers van misdrijven hoeven over enkele jaren niet meer zelf een schadevergoeding proberen te halen bij de dader. Vanaf 2016 schiet de overheid deze aan slachtoffers voor.

Dat maakt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdag bekend.

De bedoeling van de zogenoemde voorschotregeling is dat de Staat geld uitkeert aan het slachtoffer en vervolgens zelf de schade incasseert bi de dader.

Voorschot overheid bij claim slachtoffer
Voorschot overheid bij claim slachtoffer (Foto: ANP)

NS-medewerkers worden uitgerust met steekvest

Bijna zevenhonderd medewerkers van Service & Veiligheid van de NS worden binnenkort uitgerust met steekwerende vesten. Dat gebeurt op verzoek van het betrokken spoorpersoneel, schrijft Spits donderdag.

De introductie van de steekvesten volgt na een geslaagde proef in Almere. Een directe aanleiding voor het dragen van de vesten is er volgens de NS niet. De wens voor de uitrusting leefde al langer omdat de medewerkers dikwijls betrokken zijn bij geweldsincidenten.

Vakbonden juichen het plan van de NS-medewerkers toe. Volgens FNV Spoor ligt het voor de hand dat de vesten worden ingezet bij risicovolle evenementen, het nachtnet en bij bepaalde risicovolle diensten. Ook de VVMC, vakbond voor rijdend personeel, is enthousiast. "Als zij vinden dat het nodig is, moet je daarnaar luisteren", zegt voorzitter Wim Eilert. "Elke week is er wel een geweldsincident."

De directie en de ondernemingsraad bespreken nog of het gaat om een advies of om een draagplicht. Ook is nog niet duidelijk bij welke diensten de vesten moeten worden gedragen. De regionale vervoerder RET in Rotterdam voerde al eerder steekvesten in. Bij Veolia en HTM wordt momenteel bekeken of het nodig is.

[US Open] Murray, Roddick door

Andy Roddick heeft moeizaam de tweede ronde bereikt bij de US Open. De winnaar van 2003 was zijn landgenoot Michael Russel met 6-2, 6-4, 4-6 en 7-5 de baas.

Andy Murray bereikte ook de tweede ronde waarin hij de tegenstander van Robin Haase is. Murray, als vierde geplaatst versloeg Somdev Devvarman met 7-6, 6-2 en 6-3.

Murray verloor bij zijn eerste opslagbeurt de eerste drie punten. Hij kwam terug op deuce maar verloor de game alsnog. Murray brak een paar games later terug en pakte de setwinst in de tiebreak. In de volgende twee games kwam de Schot vervolgens niet meer in gevaar.

[WK] Hak uitgeschakeld op 800m

Yvonne Hak is bij het WK atletiek in Daegu uitgeschakeld op de 800 meter. De nummer twee van het EK van vorig jaar eindigde in haar serie als zevende.

Hak stapte na afloop huilend van de baan af. Tijdens de race was ze nog betrokken bij een struikelpartij. "Daardoor raakte ik de aansluiting kwijt. Ik had veel vertrouwen in de WK, maar onderweg kreeg ik toch wat twijfel. Dat ik niet door de series zou komen, had ik echt niet verwacht”.

Vierhonderd tips over snelwegschutter

Bij de politie zijn tot nu toe vierhonderd tips binnengekomen over de beschietingen van voertuigen op snelwegen. Daarvan zijn er dertig bruikbaar, meldt de politie. De gouden tip waarvoor tienduizend euro is uitgeloofd zit er nog steeds niet bij. Vorige week stond de teller nog op ruim honderd tips.

Sinds enkele weken worden auto's op de snelweg beschoten met een luchtbuks. Dat gebeurde eerst rond Rotterdam, maar inmiddels gebeurt het ook daarbuiten. Inmiddels zijn 44 incidenten gemeld op onder meer de A4, A12, A13, A16 en A29. De politie sluit niet uit dat er meerdere schutters zijn die elkaars gedrag kopiëren.

De schietincidenten worden onderzocht door twintig medewerkers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en rechercheurs van de Rotterdamse politie. Ook andere regionale korpsen ondersteunen het KLPD, bijvoorbeeld bij het opnemen van aangiften en forensisch onderzoek na een incident.

De politie laat verder weten dat het KLPD live meekijkt met beelden van de snelweg en extra alert te zijn op snelwegen. Als een ruit springt en er mogelijk sprake is van een schutter, raadt de politie aan 112 te bellen, te onthouden bij welke hectometerpaal op welke weg het gebeurde en op een veilige plaats op de politie te wachten.

'Aannemers rekenen vaak hoge meerwerkkosten'

Bouwbedrijven leveren nieuwbouwwoningen vaak zo uitgekleed en klantonvriendelijk op dat bijna iedereen extra betaalt voor heel normale voorzieningen en aanpassingen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van Vereniging Eigen Huis. De organisatie wil dan ook een eind aan deze situatie.

De vereniging vroeg kopers van nieuwbouwhuizen naar hun ervaringen met meerwerkkosten. Zo is het volgens de vereniging mogelijk dat een aannemer 460 euro extra rekent voor een vaatwasseraansluiting in de keuken, 500 euro om de gootsteenafvoer een stukje op te schuiven zodat een vaatwasser erin past, 213 euro voor het lager plaatsen van een wandcontactdoos die de bouwer standaard midden op de muur zet of 60 euro om een dubbel in plaats van een enkel stopcontact te monteren.

'Amerikanen executeerden Iraakse burgers'

Amerikaanse militairen zouden in 2006 zeker tien burgers, onder wie jonge kinderen, hebben geëxecuteerd bij de Iraakse stad Balad. Dat staat in een diplomatiek ambtsbericht dat enkele dagen geleden is gepubliceerd door de klokkenluiderswebsite WikiLeaks en woensdag opdook in Amerikaanse media.

Rapporteur van de Verenigde Naties Philip Alston vraagt in het bericht om opheldering, nadat hij van verschillende bronnen informatie had gekregen over de executies. Volgens hem bestormden Amerikaanse militairen op 15 maart 2006 het huis van een boer, nadat ze kort daarvoor vanuit het huis zouden zijn beschoten.

Volgens Alston werden de aanwezige familieleden geboeid en vervolgens doodgeschoten. Onder de slachtoffers waren drie kinderen, allen in de leeftijd van 3 tot 5 jaar. Het huis werd daarna met de grond gelijk gemaakt met een bombardement vanuit de lucht.

Volgens de Amerikanen zouden de slachtoffers zijn gevallen door een bombardement dat onderdeel was van andere gevechtshandelingen. Uit lijkschouwingen zou later echter zijn gebleken dat de slachtoffers in het hoofd waren geschoten.

Meer problemen met betalen zorgpremie

Het lukt steeds meer Nederlanders niet hun zorgpremie te betalen. Zorgverzekeraars krijgen dagelijks honderden verzoeken voor het treffen van een betalingsregeling en dat aantal neemt toe, schrijft Trouw donderdag op basis van cijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Bij zorgverzekeraar UVIT (4,2 miljoen verzekerden) vragen iedere maand vierduizend mensen om een regeling. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren dat er nog drieduizend per maand. Het probleem van wanbetalers bestaat al langer. Daarom voerde de overheid in 2009 een incassotraject in dat sneller moet dwingen tot het betalen van de zorgpremie. Dat leidt echter niet tot een vermindering van de betalingsproblemen. In 2008 waren er 240 duizend wanbetalers, eind vorig jaar 244 duizend.

Wie een half jaar betalingsachterstand oploopt, wordt als wanbetaler aangemeld bij het CVZ.. Het college heeft inmiddels met meer dan driehonderdduizend verzekerden een gedwongen betalingsregeling. Dat betekent dat de achterstallige betalingen worden ingehouden op inkomen, uitkering of zorgtoeslag.

Toch loopt het aantal mensen met betalingsproblemen nog steeds op. Het CVZ overlegt daarom binnenkort met het ministerie van Volksgezondheid om betalingsproblemen eerder aan te pakken.

Einde voor 60 watt gloeilamp

De 60 watt gloeilamp gaat vanaf donderdag in de ban. Precies een jaar geleden ondergingen de gloeilampen van 75 watt en meer al hetzelfde lot. Na 1 september volgend jaar zijn gloeilampen helemaal niet meer te koop.

De Europese Commissie besloot de gloeilampen in 2009 in fasen af te schaffen, omdat ze energie vreten en daardoor nadelig voor het milieu zijn. Ze zetten het grootste deel van de energie om in warmte in plaats van licht.

Het verbod van de gloeilampen slaat alleen op de lampen voor huishoudelijk gebruik. Lampen met een speciale toepassing, zoals voor de koelkast, kerstboom of naaimachine, blijven toegestaan.

In sommige winkels, zoals bouwmarkten, zullen nog wel gloeilampen te koop zijn, maar het zijn er niet veel meer. "We faciliteren geen hamstergedrag", zei een woordvoerder van bouwmarkt Gamma. De winkels hebben dan ook geen grote voorraden aangehouden.

Uiteindelijk zullen de gloeilampen helemaal zijn vervangen door spaarlampen of led-lampen.

Einde voor 60 watt gloeilamp
Einde voor 60 watt gloeilamp (Foto: ANP)

[WK] Schippers met record naar halve finale 200 m

Dafne Schippers heeft zich donderdag in Daegu tijdens de WK atletiek geplaatst voor de halve finales op de 200 meter. Het talent liep het 30 jaar oude Nederlandse record van Els Vader uit de boeken. Schippers won haar serie in 22,69 seconden. Het record uit 1981 stond op 22,81 seconden. De halve eindstrijd in Zuid-Korea is donderdagavond (plaatselijke tijd).

Schippers veroverde met haar tijd ook een nominatie voor de Olympische Spelen in Londen. De limiet voor een nominatie staat op 22,70 seconden.

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, gaf de 19-jarige atlete na afloop van haar race commentaar. "De start duurde wat lang, de bocht was lastig, daarna ging het goed." Schippers versloeg in haar race de Amerikaanse Allyson Felix, drievoudig wereldkampioene op het onderdeel en de grote favoriete in Daegu. Felix noteerde 22,71.

Over haar kansen op de eindstrijd was Schippers kort. "Dat weet ik niet. Ik ga gewoon hard lopen in de halve finale en dan zien we het wel."

Schippers met record naar halve finale 200 m
Schippers met record naar halve finale 200 m (Foto: ANP)

Universiteiten Amsterdam gedaagd om prijsafspraken

De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit worden gedaagd voor het maken van prijsafspraken. Uit notulen van gezamenlijke bestuursvergaderingen blijkt dat ze de hoogte van de collegegelden van tweede masters op elkaar afstemden, schrijft de Volkskrant donderdag.

De krant kreeg de notulen uit een dagvaarding van studenten verenigd in de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU). De stichting wil dat de universiteiten zich verantwoorden voor de gelijke tarieven en dagen hen daarom voor de rechter.

De stichting vindt dat universiteiten te veel geld vragen voor een tweede studie. Sinds het vorige collegejaar mogen universiteiten zelf bepalen wat studenten voor een tweede studie moeten betalen omdat ze hiervoor geen overheidsbijdrage krijgen.

De prijzen liggen daardoor flink hoger dan die voor een eerste studie. Zo kost een master rechten aan de UvA en de VU twaalfduizend euro. Volgens de universiteiten zijn de hoge bedragen kostendekkend, maar de SCAU gelooft niet dat de kosten zo hoog zijn.

In de notulen zou staan dat de 'UvA en VU elkaar op masters niet financieel moeten beconcurreren'. De prijsafspraken zijn volgens de studenten in strijd met de mededingingswet.

De UvA erkent volgens de krant dat is gesproken met de VU, maar de prijzen zouden alleen hetzelfde zijn omdat de kosten hetzelfde zijn. De VU geeft toe dat de universiteiten elkaar niet op prijs willen beconcurreren. "We willen elkaar op kwaliteit uitdagen", zegt een woordvoerder in de krant.

De prijzen van de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht zijn volgens de krant ook nagenoeg hetzelfde. Een woordvoerder van de Universiteit Leiden stelt in de krant dat dit kan komen doordat de universiteiten op elkaar tarieven letten. "Dat doet de Albert Heijn immers ook."

Meer iets voor mijn weblog (excuus) (4)

Thuis luidden we de vakantie liederlijk in. Daar kwam zwetende stoomseks van. Maar die heb ik door de week ook en dit verhaal gaat over de vakantie, dus ik ga daar nu niet uitgebreid over vertellen. Voordat het echt kwam tot zwetende stoomseks had ik trouwens ook nog eerst eten gekookt en keek Vrouwlief televisie en we aten mijn kookresultaat nog op ook en later die avond schreef ik mijn columns voor tijdens de vakantie, las ik de reisgids, pakte ik de vaatwasmachine in en deed ik hem aan ook. Er zijn tenslotte meer dingen in het leven dan alleen maar zwetende stoomseks.

'Gadhafi in dorp bij grens Algerije'

De verdreven Libische dictator Moammar Gadhafi houdt zich op in een dorp aan de grens van Algerije. Dat heeft de krant El-Watan donderdag op de website gemeld. Gadhafi zou geprobeerd hebben met de Algerijnse autoriteiten te onderhandelen om het buurland binnen te komen.

Gadhafi zou zich samen met familieleden schuilhouden in het dorp Ghadames vlakbij de Algerijnse grens. Vanuit daar zocht de gewezen dictator telefonisch contact met de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika. Die weigerde het gesprek aan te nemen, aldus de krant die zich baseert op een regeringsbron. Het zou niet de eerste keer zijn dat Gadhafi contact zocht met Bouteflika.

Gadhafi is op de vlucht sinds troepen van de nieuwe machthebber in Libië, de Nationale Overgangsraad (NTC), de hoofdstad Tripoli innamen.

Gadhafi's vrouw Safia, zijn zoons Hannibal en Mohammed en zijn toen hoogzwangere dochter Aisha kregen enkele dagen geleden wel toegang tot Algerije.

'Kaddafi in dorp bij grens Algerije'
'Kaddafi in dorp bij grens Algerije' (Foto: ANP)

Bijna kwart werkende Amerikanen slaapt slecht

Ongeveer 23 procent van de werkende Amerikanen leidt aan slapeloosheid, wat de economie van de Verenigde Staten jaarlijks ruim 63 miljard dollar (43 miljard euro) kost. Dat blijkt uit een onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine dat donderdag wordt gepubliceerd.

Werkenden verliezen gemiddeld ieder jaar 11,3 werkdagen door slapeloosheid. Harvard-onderzoeker Ronald Kessler zei dat de slechtslapers meestal wel naar hun werk gaan, maar daar minder gedaan krijgen. Hij zegt geschokt te zijn door de enorme gevolgen die slapeloosheid blijkt te hebben op het dagelijks leven van mensen.

"In een informatie-economie zijn bijna geen aandoeningen te vinden die een groter effect hebben op de productiviteit", aldus Kessler.

Uit de studie blijkt dat slapeloosheid vaker voorkomt bij werkende vrouwen (27 procent) dan bij mannen (bijna 20 procent). Opvallend is dat werkenden van 65 jaar en ouder veel minder last hebben slapeloosheid dan jongeren. Ongeveer 14 procent van de werkende ouderen slaapt slecht.

Het onderzoek is gebaseerd op de resultaten van een andere studie, die in 2008 en 2009 werd uitgevoerd onder meer dan 7400 mensen.

Bijna kwart werkende Amerikanen slaapt slecht
Bijna kwart werkende Amerikanen slaapt slecht (Foto: ANP)

Jongen gedood bij protest Bahrein

De Bahreinse veiligheidsdiensten zijn woensdag slaags geraakt met antiregeringsbetogers in de stad Sitra. De 14-jarige Ali Jawad Ahmad kwam om toen hij door een bus traangas werd getroffen, zeiden mensenrechtenactivisten.

Volgens ooggetuigen werd de bus traangas door een agent van dichtbij op de menigte afgevuurd. De Bahreinse autoriteiten bevestigden de dood van Ahmad, maar gaven verder geen details over de doodsoorzaak.

Het Bahreinse ministerie van binnenlandse zaken zei woensdag dat de politie niet actief was in Sitra toen Ahmad overleed. In een verklaring loofde het ministerie een beloning van omgerekend ruim achttienduizend euro uit voor informatie die leidt tot de opheldering van de dood van Ahmad.

Volgens Isa Hassan, een oom van de overleden jongen, was de reactie van de veiligheidsdiensten overdreven. Het ging slechts om een kleine groep betogers die zich na het ochtendgebed hadden verzameld, aldus Hassan.

Het traangas werd volgens Hassan op nog geen zeven meter afstand rechtstreeks op de menigte afgevuurd. "Ze horen het traangas in een boog af te vuren, niet direct op mensen te schieten", zei hij op de begrafenis van Ahmad. "De politie gebruikte het als wapen."

Bahrein gaat al langer gebukt onder botsingen tussen de soennitische regering en sjiitische demonstranten. Meer dan dertig mensen zijn sinds het begin van de protesten in februari gedood. De betogers eisen meer rechten en politieke vrijheid in de Golfstaat, die tevens de thuishaven is van de Amerikaanse Vijfde Vloot.

Coen Brothers maken nieuwe film bekend

Joel en Ethan Coen gaan voor hun nieuwe film Inside Llewyn Davis in zee met StudioCanal. In de film zien we de lotgevallen van een folkmuzikant en zijn strijd om te overleven in New York, aan het begin van de jaren zestig. 

Het verhaal is losjes gebaseerd op het leven van folkzanger Dave Van Ronk. Van Ronk, die in 2002 overleed, was een inspiratiebron voor artiesten zoals Bob Dylan en Joni Mitchell.

Joel Coen en Ethan Coen gaan Inside Llewyn Davis regisseren, uitgaande van hun eigen scenario. Voor de productie is Scott Rudin aangetrokken, terwijl Robert Graf als uitvoerend producent zal optreden. Het viertal werkte eerder samen aan de succesvolle remake van de western True Grit, die meerdere Oscar-nominaties ontving.

Een distributeur voor de film is nog niet gevonden. Evenmin is bekend wanneer de opnames voor de film gaan beginnen.

Dylan Rotole en van Ronk
Bob Dylan, Suze Rotolo en Dave van Ronk.

Smartphone-app voor orgaandonatie

Het ministerie van Volksgezondheid werkt aan een smartphone-app waarmee mensen zich kunnen aanmelden als orgaandonor. Met de applicatie kunnen mensen zich inschrijven in het donorregister, en dat op elk moment inzien of wijzigen. Dat heeft het ministerie woensdag gemeld.

De app werkt met DigiD. Dat maakt het relatief ingewikkeld, om technische en privacyredenen, zegt het ministerie. Daardoor duurt het nog 'enige tijd' voordat de app klaar is. Het ministerie hoopt dat de app ervoor zal zorgen dat meer mensen zich aanmelden als orgaandonor.


Smartphone-app voor orgaandonatie (Foto: Novum)

Inhoud MW3 Hardened Ed. gelekt

Een anonieme bron heeft Wired een foto van de Hardened Edition van Modern Warfare 3 geschonken. Het zou eigenlijk dit weekend gepresenteerd worden op de Call of Duty XP conventie in Los Angeles, maar fans kunnen nu dus iets eerder een kijkje nemen.

Het meest opvallende is het gratis lidmaatschap voor een jaar voor CoD: Elite. Verder lijkt het op een vrij standaard special edition, maar de gekkigheid wordt waarschijlnijk overgelaten aan de Prestige Edition.

Hieronder staat een wazige foto van het product. Dit is de lijst van de content die je erbij koopt:

  • Call of Duty: Modern Warfare 3 game with unique disc art
  • One year of membership in Call of Duty Elite, including future MW3 DLC
  • "Founder status" on Elite with exclusive in-game emblem, player card, camouflage, clan XP boost and other exclusive benefits
  • Premium SteelBook case
  • Exclusive PlayStation Network Animated Timeline Theme
  • Exclusive Xbox 360 Special Ops Juggernaut Xbox Live Outfit
  • Limited edition "field journal" featuring more than 100 pages of "authentic military sketches, diagrams and written entries"

Raul Meireles naar Chelsea

Chelsea heeft zich op het laatste moment weten te verzekeren van de diensten van Raul Meireles. De Portugees diende een half uur voor het sluiten van de transfermarkt bij Liverpool een verzoek in om de club te mogen verlaten. Hij ondertekent in Londen een vierjarig contract.

Raul Meireles kwam bij Chelsea in beeld, nadat bleek dat Luca Modric niet haalbaar was. Tottenham Hotspur weigerde een laatste bod van maar liefst 45 miljoen euro. Raul Meireles was pas een jaar in dienst bij Liverpool, waar hij in totaal 44 wedstrijden voor speelde. Daarvoor speelde de Portugees in eigen land voor Boavista en FC Porto. Chelsea zou ongeveer twaalf miljoen pond betalen voor de speler, die in manager Andre Villas-Boas een landgenoot treft.

[Upd] Benayoun en Arteta naar Arsenal

Arsenal heeft op het laatste moment toch een opvolger weten te strikken om het verlies van Samir Nasri en Cesc Fàbregas op te vangen. Yossi Benayoun wordt dit seizoen gehuurd van Chelsea.

In eerste instantie was de Belg Eden Hazard, speler van Lille OSC, in beeld bij The Gunners. Hij bleek echter te duur en zodoende verlegde Arsenal de interesse naar Mikel Arteta. Toen bleek dat de Spanjaard van Everton moeilijk haalbaar was, werd direct contact gezocht met Chelsea. Benayoun heeft bij The Blues geen zicht meer op een basisplaats en wordt zodoende verhuurd aan Arsenal.

Update:

Ook Mikel Arteta maakt alsnog de overstap naar Arsenal. De Spanjaard komt over van Everton. Beide ploegen waren de gehele dag in onderhandeling en pas kort voor het sluiten van de transferperiode werd een akkoord bereikt. Naar verluidt betalen The Gunners een bedrag van ongeveer twaalf miljoen euro aan Everton.

[Upd] [Overzicht] Laatste dag transferperiode

Vannacht om 0:00 uur sluit de Europese transfermarkt. Veel clubs zullen op de laatste dag proberen hun selectie voor komend seizoen nog te versterken. FOK!sport houdt door middel van een overzicht de belangrijkste transfers van vandaag bij.

Overzicht binnenlandse transfers 31 augustus:

Naam Oude club Nieuwe club
Tim Matavz FC Groningen PSV Eindhoven
David Texeira Defensor Sporting (Uru) FC Groningen
Leroy Fer Feyenoord FC Twente
Juanito Sequeira Clubloos Helmond Sport
André Krul (huur) FC Utrecht AGOVV Apeldoorn
Otman Bakkal (huur) PSV Feyenoord
John Guidetti (huur) Manchester City (Eng) Feyenoord
Pawel Kieszek (huur) FC Porto (Por) Roda JC
Mitja Mörec Clubloos ADO Den Haag
Tom Beugelsdijk (huur) ADO Den Haag FC Dordrecht
Donny van der Dussen (huur) ADO Den Haag FC Dordrecht
Serhat Koksal (teruggestuurd) FC Dordrecht ADO Den Haag
Giorgos Niklitsiotis (huur) Olympiakos (Gri) Helmond Sport
Género Zeefuik (huur) PSV N.E.C. Nijmegen
Gladstony (huur) Desportivo Brasil (Bra) FC Twente
Cerilio Cijntje Willem II Telstar
Gerson Sheotahul (huur) Willem II Telstar
Steven Irwin Liverpool (Eng) Telstar
Youness Mokhtar (huur) PSV FC Eindhoven
Dmitri Bulykin Anderlecht (Bel) Ajax
Christiaan Cicek Excelsior'31 FC Zwolle
Jeremy Bokila (huur) Zulte Wagegem (Bel) Sparta Rotterdam
Jetro Willems Sparta Rotterdam PSV
Krisztian Vadocz Osasuna (Spa) N.E.C. Nijmegen
Junior Livramente Willem II AGOVV Apeldoorn
Rheda Djellal (huur) Anderlecht (Bel) Excelsior
Raio Piiroja Fredrikstadt FK (Noo) Vitesse
Rachid Ofrany VVV-Venlo Fortuna Sittard


Overzicht buitenlandse transfers 31 augustus:

Naam Oude club Nieuwe club
Michael Bradley M'gladbach (Dui) Chievo Verona (Ita)
Sebastián Coates Nacional (Uru) Liverpool (Eng)
Christian Poulsen Liverpool (Eng) Evian Thonon Gaillard (Fra)
Per Mertesacker Werder Bremen (Dui) Arsenal (Eng)
Davide Santon Internazionale (Ita) Newcastle United (Eng)
André-Pierre Gignac (huur) Olympique Marseille (Fra) Fulham (Eng)
Eljero Elia Hamburger SV (Dui) Juventus (Ita)
Marek Cech West Bromwich Albion (Eng) Trabzonspor (Tur)
Juha Hakola Willem II (Ned) Ferencváros (Hon)
Robert Elliot Charlton Athletic (Eng) Newcastle United (Eng)
Juraj Kucka Genoa (Ita) Internazionale (Ita)
Joel Campbell Arsenal (Eng) Lorient (Fra)
Daniel Royer Reid (Oos) Hannover 96 (Dui)
Aleksandr Hleb FC Barcelona (Spa) VFL Wolfsburg (Dui)
Scott Parker West Ham United (Eng) Tottenham Hotspur (Eng)
Pedro León (huur) Real Madrid (Spa) Getafe (Spa)
David N'Gog Liverpool (Eng) Bolton Wanderers (Eng)
Simon Kjaer (huur) Wolfsburg (Dui) AS Roma (Ita)
Maximiliano Pereyra River Plate (Arg) Udinese (Ita)
Joe Cole (huur) Liverpool (Eng) Lille OSC (Fra)
Massimo Oddo AC Milan (Ita) Lecce (Ita)
Josip Simunic TSG Hoffenheim (Dui) Dinamo Zagreb (Kro)
André Santos Fenerbahçe (Tur) Arsenal (Eng)
Anton Ferdinand Sunderland (Eng) QPR (Eng)
Jack Deaman Clubloos Birmingham City (Eng)
Mauro Zarate (huur) SS Lazio (Ita) Internazionale (Ita)
Miralem Pjanic Olympique Lyon (Fra) AS Roma (Ita)
Henri Lansbury (huur) Arsenal (Eng) West Ham United (Eng)
Mateja Kezman Clubloos BATE Borisov (WRu)
Zdenek Grygera Clubloos Fulham (Eng)
Ivo Ilicevic 1. FC Kaiserslautern (Dui) Hamburger SV (Dui)
Bryan Ruiz FC Twente Fulham (Eng)
Fernando Gago Real Madrid (Spa) AS Roma (Ita)
Sergio Floccari SS Lazio (Ita) Parma (Ita)
Jonathan de Guzman Real Mallorca (Spa) Villarreal (Spa)
David Bentley (huur) Tottenham Hotspur (Eng) West Ham United (Eng)
Diego (huur) WfL Wolfsburg (Dui) Atlético Madrid (Spa)
Patrick van Aanholt (huur) Chelsea (Eng) Wigan Athletic (Eng)
Erton Fejzullahu (huur) N.E.C. Nijmegen Mjällby (Zwe)
Fabio Borini (huur) Parma (Ita) AS Roma (Ita)
Jermaine Jenas (huur) Tottenham Hotspur (Eng) Aston Villa (Eng)
Royston Drenthe (huur) Real Madrid (Spa) Everton (Eng)
Antonio Nocerino Palermo (Ita) AC Milan (Ita)
Teemu Pukki HJK Helsinki (Fin) Schalke 04 (Dui)
Boldiszár Bodor Roda JC (Ned) OFI Kreta (Gri)
Craig Bellamy Manchester City (Eng) Liverpool (Eng)
Raul Bravo Olympiakos (Gri) Rayo Vallecano (Spa)
Gaël Kakuta (huur) Chelsea (Eng) Bolton Wanderers (Eng)
Shaun Wright-Phillips Manchester City (Eng) QPR (Eng)
Nicklas Bendtner (huur) Arsenal (Eng) Sunderland (Eng)
Aiyegbeni Yakubu Everton (Eng) Blackburn Rovers (Eng)
Hélder Postiga Sporting Lissabon (Por) Real Zaragoza (Spa)
Edu (huur) Schalke 04 (Dui) Besiktas (Tur)
Guy Demel Hamburger SV (Dui) West Ham United (Eng)
Peter Crouch Tottenham Hotspur (Eng) Stoke City (Eng)
Wilson Palacios Tottenham Hotspur (Eng) Stoke City (Eng)
Ouwo Maazou (huur) CSKA Moskou (Rus) Zulte-Waregem (Bel)
Yossi Benayoun (huur) Chelsea (Eng) Arsenal (Eng)
Gueida Fofana Le Havre (Fra) Olympique Lyon (Fra)
Scott Dann Birmingham City (Eng) Blackburn Rovers (Eng)
Raul Meireles Liverpool (Eng) Chelsea (Eng)
Mikel Arteta Everton (Eng) Arsenal (Eng)
Wayne Elliott Burnley (Eng) Birmingham City (Eng)
Denis Stracqualursi (huur) Tigre (Arg) Everton (Eng)
Alan Hutton Tottenham Hotspur (Eng) Aston Villa (Eng)
Cameron Jerome Birmingham City (Eng) Stoke City (Eng)
Pablo Ibáñez Birmingham City (Eng) West Bromwich (Eng)

Na bekendmaking van een nieuwe transfer krijgt dit overzicht een update.

[Upd] El Hamdaoui blijft bij Ajax

De kans is nog altijd aanwezig dat Mounir El Hamdaoui alsnog vertrekt bij Ajax. Naar verluidt zijn de Amsterdammers op dit moment nog in gesprek met Blackburn Rovers, Tottenham Hotspur en AS Roma.

Espanyol was lang in de race om El Hamdaoui in te lijven, maar Ajax heeft de onderhandelingen met de Spaanse ploeg gestopt. Reden hiervan was dat Espanyol de Marokkaan alleen wilde huren, waar Ajax de spits het liefst verkoopt.

Blackburn Rovers zou op dit moment de beste papieren hebben om El Hamdaoui in te lijven. De Engelse ploeg zou een bedrag tussen de drie en vier miljoen over hebben voor de spits.

Update

Het heeft er alle schijn naar dat Mounir El Hamdaoui dit seizoen in Jong Ajax blijft spelen. De ploegen die interesse hadden schrokken van de hoge eisen van de Marokkaan. Er bestaat nog wel een kans dat El Hamdaoui alsnog vertrekt. De transfermarkt in Rusland en Turkije is nog vijf dagen open.

Game of the Decade-toernooi - tweede ronde - dag 5

Vandaag is vijfde dag van de tweede ronde van de Game of the Decade-toernooi. Vandaag staan er weer vier games klaar. Welke verdient het om naar de derde ronde te gaan?

Metal Gear Solid 3: Snake Eater
Volgens vele de beste in de Metal Gear Solid-serie. In de game staat niet Snake maar zijn vader en vijand, Big Boss centraal waardoor we een inkijkje krijgen in hoe deze schurk zo geworden is. Diepe karakters en een emotioneel verhaal stonden centraal in deze game die veel antwoorden gaf maar ook net zoveel vragen wist op te roepen bij de speler.

God of War 2
In deel twee van de God of War-serie vervolg je het verhaal van Kratos die nu op de stoel zit van de oorlogsgod Ares. De game is nog mooier en actievoller dan het eerste deel met gigantische eindbazen en meer wapens.

Grand Theft Auto IV
Één van de langstverwachte spellen uit zijn tijd. GTA IV bracht nog meer realisme naar de GTA-reeks. Onder andere de autobesturing was sterk aangepakt in de game. Heb je veel schade aan de rechterkant van je auto, dan zal je merken dat de auto daar sterk op reageert. Later zijn er nog enkele uitbreidingen bijgekomen die de game nog beter hebben gemaakt.

World of Warcraft
De langverwachte MMORPG van Blizzard wist vanaf het begin meteen veel indruk te maken. Jaren later wordt de game nog steeds door miljoenen mensen gespeeld en zijn er al meerdere uitbreidingen voor verschenen. World of Warcraft is zeker de meest succesvolle MMO aller tijde en de vraag is wie de koning van zijn troon kan stoten.

FOK!games is jarig!

FOK!games is jarig! Vandaag is het precies zeven jaar geleden dat we online zijn gegaan en dat gaan we uiteraard met jullie vieren. Als eerste hebben we vandaag een feestelijke layout met slingers en confetti zoals jullie waarschijnlijk al wel gezien hebben.

Daarnaast leek het ons wel een leuk moment om de zeven meest spraakmakende en opmerkelijke momenten uit de geschiedenis van FOK!games in een special te zetten. Deze special kunnen jullie hier lezen.

Tot slot zijn er een aantal prijsvragen waar jullie van alles kunnen winnen. Op dit moment kun je al meedoen aan de Bodycount-prijsvraag en in de loop van deze maand verschijnen er nog veel meer! Let dus goed op!

Kid Icarus: Uprising

Twintig jaar geleden was het voor het laatst dat we iets inhoudelijks gezien hebben van Nintendo’s Kid Icarus. Protagonist Pit heeft in de tussentijd wat gesnabbeld bij zijn collega’s in Super Smash Bros. Brawl, maar is hoogstwaarschijnlijk niet bekend bij de meeste gamers onder ons. Nintendo wil dit veranderen en brengt ons Kid Icarus: Uprising voor de 3DS.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.