Motortoertocht in Enschede verboden

Een toertocht die de motorclub Satudarah zaterdag in Enschede wilde houden is verboden. De gemeente heeft hiertoe besloten uit vrees voor ongeregeldheden tussen Satudarah en andere motorclubs, schrijft burgemeester Peter den Oudsten in een brief aan de raad. Om de openbare orde te bewaken wordt het komende weekeinde extra politie ingezet en preventief gefouilleerd.

De Molukse motorclub wilde met de toertocht de opening vieren van een clubhuis in Enschede. De tocht zou door driehonderd tot vijfhonderd leden uit heel Nederland worden bezocht. De burgemeester zegt dat er signalen zijn binnengekomen dat andere clubs de opening willen verstoren.

Ook wijst de burgemeester erop dat eerder vuurwapens en kogelwerende vesten bij leden van Satudarah zijn gevonden. De afgelopen weken zijn in verschillende plaatsen motorevenementen afgelast uit vrees voor ongeregeldheden.

Zondag werden tientallen motorrijders tegengehouden die Tilburg wilden binnenrijden. Daar zou de Harleydag plaatsvinden, maar het evenement werd zaterdag uit voorzorg afgelast. Ook toen werd gevreesd voor een confrontatie tussen de groepen.

Uit protest tegen het voortdurend afgelasten van evenementen houden motorrijders zondag een spontane Harleydag op het Waterlooplein in Amsterdam. "Kom 4 september naar Amsterdam of zwijg voor altijd en laat eeuwig met je dollen", meldt de organisatie op feniksmc.nl, een website voor leden van motorclubs.