Omroepen leveren luisteraars in na zendmastbranden

De landelijke publieke radiostations hebben in juni en juli ingeleverd op hun luistertijdaandeel. Dit is onder meer een 'direct gevolg' van de problemen met de zendmasten in IJsselstein en Hoogersmilde. Dat meldt de koepelorganisatie van de publieke omroepen NPO donderdag.

Luisteraars in sommige delen van het land kunnen de zenders niet ontvangen of hadden last van storingen. Radio 2 verloor een half procent, radio 3FM 0,4 procent en Radio 5 0,2 procent ten opzichte van de periode mei tot juni vorig jaar.

De NPO verwachtte ook verlies voor Radio 1, maar dat werd volgens de organisatie ondervangen door de nieuwszender over te zetten op 747 AM. De NPO trekt die conclusie uit de cijfers van het Continu Luister Onderzoek, dat het luistergedrag bijhoudt.

In juli stortte het bovenste deel van de Zendmast Smilde in Hoogersmilde in na een brand. Ook in de Zendmast Lopik in IJsselstein woedde een brand. Vorige maand lieten zowel de publieke als de commerciële omroepen weten een schadeclaim te overwegen.


Omroepen leveren luisteraars in na zendmastbranden (Foto: Novum)