Knapen brengt bezoek aan Somalië

Voor het eerst in 25 jaar heeft een Nederlandse bewindspersoon een bezoek gebracht aan de Somalische hoofdstad Mogadishu. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) liet zich donderdag in een kamp met ontheemden door Somalische en internationale hulporganisaties en de Verenigde Naties informeren over de humanitaire situatie in Somalië.

In Somalië, een van de landen in de Hoorn van Afrika, is sprake van een groot voedseltekort. Daarnaast heeft het land te kampen met de radicale islamitische rebellengroepering Al-Shabab. Volgens Knapen is in Somalië sprake van een race tegen de klok en is de humanitaire situatie dramatisch.

Al-Shabab zou zich deels uit Mogadishu hebben teruggetrokken, waardoor hulpverlening in de hoofdstad en omgeving beter mogelijk is geworden dan voorheen. In het centrale en zuidelijke deel van het land is dit echter gecompliceerder en is een aantal gebieden moeilijk toegankelijk. Hierdoor krijgen ongeveer twee miljoen mensen in nood geen voedselhulp. Een groot deel daarvan krijgt wel medische en sanitaire hulp.

Knapen drong er in een gesprek met de huidige president van Somalië Sheikh Sharif Sheikh Ahmed en premier Adduweli op aan dat de autoriteiten moeten zorgen voor maximale veiligheid van de hulpverleners. Ook moet de regering volgens Knapen de betrokkenheid en inzet van de internationale gemeenschap zien als een kans om de stabiliteit in Somalië te bevorderen. De staatssecretaris is van plan naar aanleiding van zijn bezoek te kijken of Nederland meer geld kan geven.