OM eist achttien jaar voor moord op zwerver

Tegen een 31-jarige man uit Beverwijk is donderdag een celstraf van achttien jaar geëist voor de moord op een zwerver. Zijn 23-jarige vrouw hoorde veertien maanden cel tegen zich eisen. Zij zou hebben geholpen bij het wegwerken van het lichaam van het slachtoffer.

Het lichaam van het slachtoffer werd op Koninginnedag vorig jaar gevonden in een sloot aan de rand van het Robbenoordbos in Wieringerwerf. Zijn benen waren afgezaagd en werden een dag later in een plastic zak in de buurt van zijn bovenlichaam gevonden.

De 31-jarige verdachte heeft bekend de zwerver te hebben omgebracht. De Beverwijker stelt dat hij handelde uit noodweer. De 55-jarige dakloze zou ineens in zijn keuken hebben gestaan en hem bedreigd hebben met een mes.

De verdachte schopte de zwerver en stak hem in de borst. Daarna sleepte hij het slachtoffer naar de badkamer, sneed zijn keel door, stak hem nog een aantal keer en zaagde zijn benen af. Daarna zou hij zijn vrouw wakker hebben gemaakt en met haar het lichaam naar het bos in Wieringerwerf hebben gereden.

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar gelooft niet dat de verdachte handelde uit noodweer. Zo was de dreiging van de zwerver al weg toen hij in elkaar werd geslagen en hem de eerste steek in de borst was toegebracht.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.