FIFA 12

koei

FIFA

Hoewel mijn laatste FIFA-ervaring nog stamt uit de tijd van de PlayStation 1 met FIFA '98: Road to World Cup, kwam de preview van FIFA 12 op mijn bordje te liggen. Na deelname aan een voetbaltoernooi het weekend ervoor was ik overtuigd van mijn voetbalkwaliteiten, maar tijdens het spelen van FIFA 12 werd ik genadeloos afgestraft

Hoewel het voor een leek als mij lijkt alsof de FIFA-games elk jaar hetzelfde zijn, met enkel nieuwe teams, wordt de game ook elke keer aangepast. De ene keer is dit wat uitgebreider dan de andere keer, maar ook voor dit deel zijn een aantal nieuwe elementen toegevoegd. In tegenstelling tot wat de jongere garde wellicht denkt is FIFA 12 niet het twaalfde deel van FIFA, maar een nieuwe FIFA-game die zich richt op het seizoen 2011-2012.

fifa 12

Football Club
Waar ze bij EA Sports vooral trots op zijn in dit nieuwe deel is Football Club. Via dit online menu kun je precies zien wat je vrienden hebben gedaan. Welke wedstrijden hebben ze gespeeld en wie heeft er gewonnen, een beetje zoals de statusupdates op Facebook kun je precies zien wie er fanatiek bezig is geweest en waarmee. Maar Football Club is meer. Wekelijks zal er een challenge verschijnen die je moet zien te halen. Een challenge kan bijvoorbeeld zijn om met een underdog-team een wedstrijd te winnen, of bijvoorbeeld een wedstrijd die die week op TV was naspelen met precies dezelfde uitslag.

Voor alles wat je doet verdien je punten. Deze punten kun je zien op de leaderboards waar je jouw eigen score kunt vergelijken met de scores van anderen, maar daarnaast kun je ook jouw favoriete club aangeven en daarmee telt jouw score ook mee voor de score van die club. Ben je bijvoorbeeld groot fan van Manchester United, dan tellen jouw behaalde punten mee voor Manchester United. Je kunt per club zien hoeveel aanhangers ze hebben en er wordt op basis van de gemiddelde scores van de fans een ranking bepaald. Doe jij het goed, dan doet jouw club het dus ook goed. Helaas kun je niet aangeven dat je groot fan bent van de voetbalclub om de hoek, tenzij die club professioneel genoeg is om ook speelbaar te zijn in de game. De bedoeling is om hiermee wat clubgevoel te kweken en ervoor te zorgen dat gewonnen wedstrijden ook echt wat opleveren voor jouw favoriete team. De scores worden gemiddeld, dus als Manchester City meer aanhangers heeft dan Bayern München dan wil dat niet direct zeggen dat Manchester City hoger in de ranking staat, sterker nog een club als AGOVV kan zomaar bovenaan komen te staan als zij veel enthousiaste FIFA 12-spelers onder de aanhang hebben.

fifa 12

Gameplay-veranderingen
Belangrijker dan alles om het voetballen heen, is natuurlijk het voetballen zelf. Ook hier heeft EA Sports kleine verbeteringen in aangebracht. Allereerst hebben ze de boel grafisch aangepast. De camera-standpunten zijn aangepast om het spel een speciale " TV look and feel" te geven. Het dribbelen met de bal is veel preciezer geworden, het is nu niet meer afwisselend zacht schoppen en lopen, maar je neemt de bal echt met je mee. Ook de verdediging is aangepakt. Met één druk op de knop kun je een speler ‘vastlocken' aan een andere speler en mochten er spelers tijdens het spel tegen elkaar aan botsen dan gebeurt ook dit veel realistischer. Mocht hierbij één van de spelers geblesseerd raken dan kan deze blessure nog lang doorwerken. Als de speler net hersteld is van een enkel-blessure en hij moet de eerst volgende wedstrijd continu heen en weer rennen, dan is de kans zeer groot dat de blessure opnieuw de kop op steekt. Tot slot is ook nog de ambiance van het spel opgepoetst. Er zit veel meer commentaar in de game en het commentaar zal ook beter bij de situatie passen.

fifa 12

FIFA op iOS
FIFA 12 verschijnt tevens op handhelds zoals 3DS en PSP, en ook iOS krijgt een eigen versie welke te spelen zal zijn op bijvoorbeeld iPad en iPhone. Op GamesCom kon ook een wedstrijdje gespeeld worden op een iPod Touch.

Wat direct opviel was dat de game er goed uit ziet. Volgens de EA-medewerker lijkt de iOS-versie van FIFA 12 het meest op de 3DS-versie, zowel qua graphics als qua features. De game wordt bestuurd met een on-screen analoge stick en on-screen actieknoppen. De actieknoppen veranderen van functie als dat nodig is. Ben je aan het verdedigen dan zijn de knoppen bijvoorbeeld schouderduw en sliding, wanneer je de bal hebt zijn de knoppen passen en schieten. Om dit soort games te spelen op een telefoon moet je flink wennen, het feit dat je geen respons krijgt bij het 'indrukken' van de knoppen kan echt heel vervelend zijn. Meer dan eens waren mijn vingers verschoven naar plekken van het touchscreen waar geen knoppen zitten.

De game speelt verder zoals je van FIFA gewend bent, maar er zitten wat nieuwe dingetjes in. Allereerst is er de feature van het swipen waarmee je op het scherm het traject van de bal kunt bepalen. Je 'schrijft' een curve op het scherm bij een vrije trap en de bal zal ongeveer dat traject volgen. Deze feature, die leuk gebruik maakt van het touchscreen, komt ook in de 3DS-versie. Een iOS-speciefieke feature is de mogelijkheid om tot twee iPhones aan één iPad te koppelen via bluetooth om zo tegen elkaar te spelen. De iPhones dienen dan als controller terwijl de iPad het scherm is waar beide spelers naar kijken.

Conclusie
Een FIFA-n00b, waar ik mijzelf onder schaar, zal weinig verschil zien tussen FIFA 12 en een willekeurige andere FIFA-game. Voor mijn oordeel ben ik dan ook afgegaan op de reacties van fans van de serie, die er zeker over te spreken waren. De verbeteringen ten opzichte van het vorige deel zijn niet enorm groot, maar ze hebben het spel wel weer wat verbeterd en een er is meer competitie aan de game toegevoegd, ook buiten de competitie in een wedstrijd. De iOS-versie zag er eveneens goed uit en is een game die ervoor zorgt dat de echte fan zelfs op de wc nog een wedstrijdje kan spelen!