Jongen gedood bij protest Bahrein

De Bahreinse veiligheidsdiensten zijn woensdag slaags geraakt met antiregeringsbetogers in de stad Sitra. De 14-jarige Ali Jawad Ahmad kwam om toen hij door een bus traangas werd getroffen, zeiden mensenrechtenactivisten.

Volgens ooggetuigen werd de bus traangas door een agent van dichtbij op de menigte afgevuurd. De Bahreinse autoriteiten bevestigden de dood van Ahmad, maar gaven verder geen details over de doodsoorzaak.

Het Bahreinse ministerie van binnenlandse zaken zei woensdag dat de politie niet actief was in Sitra toen Ahmad overleed. In een verklaring loofde het ministerie een beloning van omgerekend ruim achttienduizend euro uit voor informatie die leidt tot de opheldering van de dood van Ahmad.

Volgens Isa Hassan, een oom van de overleden jongen, was de reactie van de veiligheidsdiensten overdreven. Het ging slechts om een kleine groep betogers die zich na het ochtendgebed hadden verzameld, aldus Hassan.

Het traangas werd volgens Hassan op nog geen zeven meter afstand rechtstreeks op de menigte afgevuurd. "Ze horen het traangas in een boog af te vuren, niet direct op mensen te schieten", zei hij op de begrafenis van Ahmad. "De politie gebruikte het als wapen."

Bahrein gaat al langer gebukt onder botsingen tussen de soennitische regering en sjiitische demonstranten. Meer dan dertig mensen zijn sinds het begin van de protesten in februari gedood. De betogers eisen meer rechten en politieke vrijheid in de Golfstaat, die tevens de thuishaven is van de Amerikaanse Vijfde Vloot.