Bijna kwart werkende Amerikanen slaapt slecht

Redactie

Ongeveer 23 procent van de werkende Amerikanen leidt aan slapeloosheid, wat de economie van de Verenigde Staten jaarlijks ruim 63 miljard dollar (43 miljard euro) kost. Dat blijkt uit een onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine dat donderdag wordt gepubliceerd.

Werkenden verliezen gemiddeld ieder jaar 11,3 werkdagen door slapeloosheid. Harvard-onderzoeker Ronald Kessler zei dat de slechtslapers meestal wel naar hun werk gaan, maar daar minder gedaan krijgen. Hij zegt geschokt te zijn door de enorme gevolgen die slapeloosheid blijkt te hebben op het dagelijks leven van mensen.

"In een informatie-economie zijn bijna geen aandoeningen te vinden die een groter effect hebben op de productiviteit", aldus Kessler.

Uit de studie blijkt dat slapeloosheid vaker voorkomt bij werkende vrouwen (27 procent) dan bij mannen (bijna 20 procent). Opvallend is dat werkenden van 65 jaar en ouder veel minder last hebben slapeloosheid dan jongeren. Ongeveer 14 procent van de werkende ouderen slaapt slecht.

Het onderzoek is gebaseerd op de resultaten van een andere studie, die in 2008 en 2009 werd uitgevoerd onder meer dan 7400 mensen.

Bijna kwart werkende Amerikanen slaapt slecht
Bijna kwart werkende Amerikanen slaapt slecht (Foto: ANP)