Rutte: twee miljard aan tegoeden Libië ontdooien

Redactie

Nederland wil twee miljard dollar aan bevroren Libische tegoeden vrijgeven. Dat geld moet naar de Libische overgangsraad gaan, heeft minister-president Mark Rutte (VVD) donderdag gezegd.

In maart bevroor Nederland zo'n vier miljard euro aan Libische tegoeden. Op 15 augustus werd zo'n honderd miljoen euro vrijgegeven voor de verspreiding van medicijnen onder de Libische bevolking.

Rutte neemt donderdagavond samen met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) in Parijs deel aan een internationale conferentie over de toekomst van Libië. Er zijn vijftig landen en tien internationale organisaties aanwezig. Onder meer de behoefte aan humanitaire hulp en hulp bij de wederopbouw worden in kaart gebracht.

Ook andere Europese landen en de Verenigde Staten hebben het sanctiecomité van de Verenigde Naties gevraagd om bevroren tegoeden over te mogen dragen aan de overgangsraad. Groot-Brittannië kreeg dinsdag toestemming om 1,1 miljard euro te ontdooien.

Volgens Frankrijk heeft het regime van Moammar Gadhafi minimaal 35 miljard euro uitstaan bij banken wereldwijd. Momenteel zou een resolutie binnen de VN-Veiligheidsraad rondgaan om alle Libische tegoeden vrij te geven. Deze resolutie zou volgende week al in stemming kunnen worden gebracht.