Verver: ik heb het recht mij uit te spreken

Voormalig burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) vindt dat zij het recht heeft zich uit te spreken over hoe zij het integriteitsonderzoek naar haar heeft ervaren. Dat zei zij donderdagavond op Radio 1 in een reactie op het nieuws dat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) aangifte tegen haar doet van laster.

BING publiceerde vorige week de resultaten van een integriteitsonderzoek naar het functioneren van Verver. In het rapport stond onder meer dat de in juni opgestapte Verver zich als burgemeester van Schiedam schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ook is ze ernstig tekortgeschoten op het gebied van integriteit en was ze voor een groot deel schuldig aan de angstcultuur die op het stadhuis heerste.

Verver noemde het onderzoek in een eerste reactie 'zeer onprofessioneel en eenzijdig'. Volgens haar zijn veel conclusies niet gebaseerd op harde feiten, maar op verklaringen van een klein deel van de totale organisatie. Ook in diverse media had ze geen goed woord over voor het onderzoek.

BING vindt dat Verver de integriteit van de onderzoekers bezoedelt. Volgens directeur Peter Werkman verkondigt ze in de media continu onwaarheden.

De oud-burgemeester van Schiedam zei donderdagavond dat ze nooit het bureau heeft willen aanvallen. Ze had geprobeerd van tevoren via een kort geding voor elkaar te krijgen dat de gemeente het rapport vijftien werkdagen voor openbaarmaking aan haar zou geven, zodat ze het kon bestuderen en voorzien van commentaar. De rechtbank in Rotterdam wees het verzoek echter af. "Dan is het zoals het is en moet je natuurlijk je mond opendoen."

Verver vertelde verder nogmaals wat er volgens haar mis is met het onderzoek. Ze stelde onder meer dat op een heleboel punten een oordeel over haar handelen wordt geveld, terwijl zij daar niet over is gehoord. "Met betrekking tot andere punten heb ik bescheiden uitgereikt, waarvan ik niets terugzie in het rapport."