De Jager wil toets financiële kennis klanten

Redactie

Minister van Financiën Jan Kees de Jager wil dat financiële dienstverleners hun klanten gaan toetsen op financiële kennis. Hij wil dat ze waarschuwen als die onvoldoende is om een complex financieel product te kopen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat enkele dagen geleden werd gepubliceerd op de overheidswebsite internetconsultatie.nl.

De Jager wil met de regel de consument bewust maken van zijn financiële inzicht en van de vraag of hij een afgewogen keuze kan maken bij het afsluiten van een financieel product zonder advies. Uitgangspunt is dat consumenten hun eigen eigen distributiekanaal kunnen blijven kiezen, stelt de minister in het wetsvoorstel. Toch moet de consument zich afvragen of hij voldoende kennis en ervaring heeft om een financieel product af te nemen zonder advies.

Als dat niet het geval is, moet de financieel dienstverlener hem waarschuwen dat hij er beter aan doet advies in te winnen. Deze waarschuwing zou in een voorgeschreven standaard moeten worden gedaan, stelt het ministerie.