Toch toezicht op Sytze van der V.

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. staat wel degelijk onder toezicht. Dat zegt directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland in een reactie op de ophef die is ontstaan na een bericht dat de reclassering de verplichte toezicht op Van der V. een onmogelijke opgave vond.

Ondanks dat het toezicht niet helemaal vlekkeloos en stroef verloopt, is er geen sprake van dat het toezicht ook gestopt is, zegt Van Gennip. De reclassering hoopt door middel van een gesprek de kwestie met Van der V. op te lossen.

Justitie meldde dat Van der V. mogelijk weer de cel in moest, wanneer de reclassering geen toezicht op hem houdt. Hij heeft nog een voorwaardelijk celstraf van negen maanden openstaan voor ontucht. Van Gennip wil daarop niet vooruitlopen. Volgens hem is het nu belangrijk dat de zaak rust krijgt.

De 63-jarige Van der V. kwam in september 2009 vrij nadat hij een straf had uitgezeten voor ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Sindsdien is het voor hem erg moeilijk een plaats om te wonen te vinden. Momenteel heeft hij geen vaste woon- of verblijfplaats.

Donderdag berichtte het Eindhovens Dagblad dat een reclasseringsambtenaar Van der V. via een sms had laten weten dat de verplichte toezicht niet meer kon worden uitgevoerd. Dat zou zijn besloten na intern beraad en in overleg met de advocaat-generaal van het gerechtshof Den Bosch.

Naar aanleiding van het bericht vroegen PvdA-Kamerleden Khadija Arib en Lea Bouwmeester minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om opheldering. Zij vinden dat veroordeelde pedoseksuelen juist onder toezicht zouden moeten staan om te verkomen dat zij een gevaar zijn voor kinderen.