Spee tegen inhaalverbod vrachtwagens

Als het aan voormalig landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee ligt, dan komt er geen inhaalverbod voor vrachtwagens. Die zijn namelijk niet verantwoordelijk voor onveilige situaties op de Nederlandse wegen, zo schreef hij woensdag op zijn weblog.

De verkeersveiligheid komt niet in het geding door inhalende vrachtwagens, maar door automobilisten die niet ver genoeg vooruit kijken en daardoor op het laatste moment vol in de remmen moeten. Het probleem ligt dus bij de automobilisten.

"Veel kiezers zien dat inhaalverbod wel zitten, ik begrijp dat best. Ze komen met 120 of 130 kilometer per uur aanblazen en moeten ineens vol in de ankers omdat er een vrachtauto 'plotseling' gaat inhalen", schreef hij. Automobilisten veroorzaken een harmonica-effect doordat alles wat achter hen zit ook in de ankers moet. "Ja, en dan krijg je een file. Dat is dan de schuld van de inhalende vrachtwagenchauffeur?" Automobilisten houden het liefst het gas erop en vinden het bijzonder storend om steeds te moeten afremmen.

Tweede Kamerlid Charlie Aptroot van de VVD kreeg onlangs veel bijval toen hij zijn voorstel voor het inhaalverbod voor vrachtwagens presenteerde. "Ja, en de meeste kiezers van meneer Aptroot rijden toch in een personenauto’’, vindt Spee.