Windows-telefoons krijgen gamekeuring

Consumenten die binnenkort een spelletje willen kopen voor hun Windows-smartphone krijgen te zien of de game inhoudelijk geschikt is voor kinderen. De leeftijdsaanduiding, die getoond wordt in de online winkel, is vergelijkbaar met de keuring op hoesjes van bijvoorbeeld PlayStation 3-spellen. De keuring is het resultaat van een samenwerking tussen Microsoft en het Europese keuringsorgaan PEGI.

De leeftijdskeuringen van PEGI, dat staat voor Pan-European Game Information, hebben een adviesfunctie voor ouders en verzorgers. Zo kunnen consumenten zien of een spel te gewelddadig of seksueel getint is voor spelers van een bepaalde leeftijd.

Gameontwikkelaars moeten hun spellen zelf invoeren in een speciaal systeem van het bedrijf, Pegi Express geheten. Ook de beoordeling van de inhoud van het spel wordt door henzelf uitgevoerd. Het systeem genereert vervolgens een licentie voor het spel.

Gamebedrijven kunnen hun spel niet zo maar van een willekeurige leeftijdsaanduiding voorzien. "We kunnen gemakkelijk correcties doorvoeren en wanneer een bedrijf herhaaldelijk over de schreef gaat kunnen sancties volgen", zegt Wim Bekkers, directeur van het Nederlandse keuringsorgaan Nicam tegen Novum Nieuws.

Het systeem kan door de samenwerking met Microsoft alleen spellen voor Windows-telefoons keuren. Het bedrijf zou dat liefst anders zien. "We hebben nog niet met Apple en Google gepraat, maar we staan daar zeker voor open", zegt PEGI's interne toezichthouder Jennifer Wacrenier daarover. Het liefst ziet het bedrijf dat alle games voor smartphones en tablets gekeurd worden, zodat consumenten altijd een idee hebben van de inhoud van een spel.