Duitsers mogen na zeventien jaar Doom kopen

Zeventien jaar na de verschijning van Doom mag het schietspel eindelijk verkocht worden in Duitsland. De retrogame is woensdag door de Duitse leeftijdsindicatiedienst USK bestempeld tot een spel voor 16 jaar en ouder. Datzelfde gaat op voor de opvolger, Doom 2.

Het is nog niet bekend wat uitgever Bethesda en gamestudio id Software precies gaan doen nu Doom uitgegeven mag worden. De kans bestaat dat het klassieke schietspel in Duitsland wordt uitgegeven als downloadbaar spel voor onder meer de iPad en de Xbox 360.

De schietspellen Wolfenstein 3D en Doom worden gezien als games die aan het begin staan van het firstpersonshootergenre. Zonder deze games zouden schietspellen als Call of Duty, Halo en Battlefield misschien niet eens bestaan.

In 1993 en 1994 besloot het toenmalig comité voor leeftijdskeuringen dat Doom en Doom 2 even schadelijk waren als porno. Ze werden dan ook verboden in Duitsland. Volgens de Duitse wet mag tien jaar na een keuring een verzoek tot herkeuring worden ingediend. Bethesda besloot dat te doen.

Duitsland staat bekend om zijn censuur op computerspellen, maar de laatste tijd lijkt er het een en ander te veranderen. Zo verschijnt Gears of War 3 op 20 september zonder aanpassingen op de Duitse markt, terwijl de twee eerste delen uit de actieserie niet uitgegeven mochten worden.


Duitsers mogen na zeventien jaar Doom kopen