'Nieuwe VN-resolutie voor Libië nodig'

De deelnemers van de internationale conferentie over de toekomst van Libië die donderdag van start ging in Parijs gaan bij de VN-Veiligheidsraad aandringen op een nieuwe resolutie. De voorgenomen resolutie moet de miljarden aan bevroren Libische tegoeden overdragen aan de Nationale Overgangsraad (NTC), het bestuursorgaan van de rebellen. Dat heeft een anonieme diplomaat donderdag gezegd.

Volgens de diplomaat willen de deelnemers van de conferentie dat de Verenigde Naties het voortouw nemen bij de coördinatie van internationale hulp voor Libië. Frankrijk denkt dat er wereldwijd omgerekend minimaal 35 miljard euro aan Libische tegoeden uitstaat. De Britse regering heeft het zelfs over ruim 76 miljard euro.

De gesprekken gingen vooral over hoe te voorkomen dat Libië uiteenvalt en het opbouwen van een democratische rechtsstaat. Daarnaast werden diplomatieke meningsverschillen over de luchtaanvallen van de NAVO in Libië besproken. Rusland, dat felle kritiek heeft geuit op de luchtaanvallen, ging enkele uren voor het begin van de conferentie over tot erkenning van de NTC.

De conferentie wordt bijgewoond door 31 staatshoofden en regeringsleiders, elf ministers van buitenlandse zaken onder wie Hillary Clinton, de hoofden van de VN, de NAVO en de Arabische Liga en de leiders van de NTC, Mustafa Abdul-Jalil en Mahmoud Jibril.

"Behalve het bestrijden van de onmiddellijke humanitaire crisis is het essentieel nauw samen te werken met Libische leiders zodat we effectieve hulp kunnen bieden", zei secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon voorafgaand aan de conferentie.