Extreemrechtse vechtersbazen vrijuit

Redactie

Elf aanhangers van de rechts-extremistische organisatie Blood & Honour die in februari 2007 slaags raakten met een groep antifascisten gaan vrijuit. Volgens het gerechtshof in Amsterdam handelden ze uit noodweer.

De massale vechtpartij vond op 3 februari 2007 plaats in Uitgeest in een verenigingsgebouw waar de extreemrechtse Nationalistische Volksbeweging een nieuwjaarsbijeenkomst hield. Antifascisten van AFA-Nederland gingen de aanhangers van Blood & Honour - die als ordedienst optraden - te lijf met ploertendoders en knuppels. Ook werd met bierflesjes gegooid. Een antifascist belandde in een ziekenhuis.

Het hof acht bewezen dat de elf verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging. Omdat de dreiging van de AFA echter zo groot was en omdat de vechtpartij in een afgesloten ruimte plaatsvond - waarin zich ook vrouwen, ouderen en kinderen bevonden - mochten de verdachten zich verdedigen.

De politierechter had hen eerder veroordeeld tot werkstraffen. Eén verdachte kreeg drie maanden celstraf. Het hof heeft de groep ontslagen van rechtsvervolging.