Gevangenen van Curaçao naar Nederland

Een aantal uit Bonaire afkomstige mensen die in een gevangenis op Curaçao zitten, worden elders ondergebracht. Zeventien gaan naar Bonaire, vijf worden tijdelijk in een cel in Nederland opgesloten. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) besloten, nadat Curaçao vorige week dreigde de gevangenen met een enkeltje op het vliegtuig te zetten.

Toen de Antillen nog één land waren, zijn gevangenen uit Bonaire opgesloten in een gevangenis op Curaçao. Bonaire had toen nog geen gevangenis die geschikt was om zware criminelen in op te sluiten.

Sinds oktober vorig jaar is Curaçao een zelfstandig land en Bonaire een gemeente van Nederland. De Curaçaose minister van Justitie Elmer Wilsoe zei vorige week dat nu Bonaire een Nederlandse gemeente is, de eigen gevangenen ook daar moeten worden opgesloten.

De rechten van de gevangenen worden volgens Wilsoe geschonden, omdat het voor hun familie lastig is hen te bezoeken. Een gevangene zou al met een hongerstaking hebben gedreigd als hij niet snel wordt overgeplaatst.

Teeven wil nu zeventien gevangenen gefaseerd over gaan brengen naar de gevangenis op Bonaire. Vijf gaan naar Nederland. Bij deze vijf kan de veiligheid in de gevangenis van Bonaire volgens Teeven niet genoeg gewaarborgd worden. Zodra het nieuwe deel van de gevangenis op Bonaire klaar is, worden deze vijf weer op een vliegtuig richting Bonaire gezet.

Het overbrengen van de gedetineerden moet voor 22 december klaar zijn. Curaçao krijgt ongeveer driehonderdduizend euro voor de kosten die het land moet maken.