Zakenman verdacht van afpersing Berlusconi

De Italiaanse politie heeft donderdag een zakenman gearresteerd op verdenking van afpersing van premier Silvio Berlusconi. Hij zou zich hebben laten betalen in ruil voor zijn medewerking aan een onderzoek naar de werving van prostituees voor wilde feestjes bij de premier thuis.

Zakenman Giampaolo Tarantini en zijn vrouw Angela Devenuto werden donderdag in Rome opgepakt. In de zaak is Berlusconi zelf geen voorwerp van onderzoek.

Tarantini geeft toe dat hij twee vrouwen geld heeft betaald om naar de bunga-bunga-partijen bij Berlusconi te komen, maar zegt dat de premier daar niets van wist. Tarantini wordt in Bari verdacht van medeplichtigheid aan prostitutie.

Volgens aanklager Francesco Greco heeft Tarantini premier Berlusconi gedwongen zijn juridische onkosten en huisvesting voor zijn gezin te betalen in ruil voor zijn medewerking aan het onderzoek. Greco stelt in het bijzonder dat de betaling moest verzekeren dat Tarantini het in de zaak op een akkoord met justitie zou gooien, zodat het niet op een openbare rechtszaak zou aankomen.

Tijdens een proces zouden vrijwel zeker onderschepte telefoontjes over de vrouwen die naar de feestjes bij Berlusconi gingen in de openbaarheid komen. Greco laat in het midden om welke bedragen het ging, maar volgens het tijdschrift Panorama kreeg Tarantini vijfhonderdduizend euro ineens plus maandelijkse betalingen.

De politie stelt dat de premier in de afpersingszaak geen verdachte is, maar slachtoffer. De premier heeft echter gezegd dat hij zich geen slachtoffer voelt. "Ik heb iemand en een gezin met kinderen geholpen die in ernstige financiële moeilijkheden verkeerden en nog steeds verkeren", zo haalde Panaroma de woorden van Berlusconi aan. "Ik heb niets illegaals gedaan, ik heb mij ertoe beperkt een wanhopige man te helpen zonder er iets voor in ruil te verlangen. Dat is hoe ik in elkaar steek en niets zal dat veranderen."

Tegen Berlusconi loopt in Milaan een rechtszaak omdat hij een 17-jarige voor seks op sommige van zijn feestjes zou hebben betaald. De premier en de vrouw in kwestie ontkennen.