review
Broers
review
Blu-ray: Passengers
review
Wind River
review
Blu-ray: Beauty and the Beast
preview
Moss
review
Senran Kagura: Peach Beach Splash
FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Fijne videoclip van poppunkband Ink Bomb

Toen eind vorig jaar de eerste EP van de Nijmeegse band Ink Bomb op de mat viel werd het al snel duidelijk dat dit toch wel een erg leuk bandje was waarvan we graag wat meer zouden willen horen. Wat wij van die EP dachten kun je hier teruglezen. Het was dan ook niet echt verrassend te noemen dat de Invincible Summer EP binnen de kortste keren uitverkocht was.

Ink Bomb (Foto: Arian Stoetzer)
Ink Bomb (Foto: Arian Stoetzer)

Jaco Pastorius stierf een trieste dood

Dertig jaar geleden deelde een New Yorkse uitsmijter een dreun uit aan een zwerver. Die had geprobeerd de deur van een nachtclub in te trappen waar hem de toegang was geweigerd. Het bleek om de aan lager wal geraakte en manische depressieve bassist Jaco Pastorius te gaan. Hij raakte in een coma en overleed op 21 september 1987, 35 jaar oud.

In z'n nadagen sliep Pastorius wel eens in het park, z'n afgetrapte fretloze Fender Jazzbass meezeulend. Die werd op een gegeven moment gejat terwijl hij z'n roes uitsliep. Nadat het instrument jaren later opdook kocht Metallica-bassist Robert Trujillo deze zogeheten Bass of Doom terug voor de familie van Pastorius. Trujillo produceerde onlangs de documentaire Jaco over deze bijzondere bassist. Hieronder zie je de trailer.

Tekst loopt door onder de video

Pastorius was een van de musici die het instrument naar een hoger plan tilden, vooral door zijn gebruik van de fretloze basgitaar. In plaats van via metaal wordt de snaar op dit type basgitaar - net als bij de contrabas - direct door de vinger op het hout geïntoneerd, wat een bijzondere zingende klank oplevert.

Pastorius leerde zichzelf bas spelen, en speelde met onder meer gitarist Pat Metheny, voordat hij op toetsenist Joe Zawinul van jazzrockgroep Weather Report afstapte en zei: "Ik ben Jaco Pastorius en ik ben de beste bassist ter wereld". Het nummer 'Havona' van de plaat Heavy Weather (1977), met vanaf 2:34 een bassolo, is een mooi voorbeeld van zijn werk met deze groep. Wayne Shorter uit de band van Miles Davis speelt sopraansaxofoon.

Maar Pastorius gebruikte ook vaak flageoletten, waarbij de snaar op bepaalde plekken niet wordt ingedrukt maar alleen aangeraakt. Hierdoor worden hogere tonen uit het zogeheten harmonische spectrum geproduceerd. Het beste voorbeeld is het nummer 'Portrait of Tracy' van het soloalbum Jaco Pastorius uit 1976.

Pastorius kon echter ook lekker hard grooven. Bijvoorbeeld in het nummer 'Kuru / Speak Like a Child', ook van zijn soloplaat, met Herbie Hancock - tevens uit de band van Miles - op piano.

Een typisch maf Pastoriusnummer is 'Teen Town', tevens van Heavy Weather. Hierin speelt Pastorius ook drums. Het is gebaseerd op een aantal snelle basriffs van laag tot hoog, die door bassisten tot op de dag van vandaag tot vervelens toe worden gespeeld om te proberen te laten zien wat ze kunnen.

Pastorius is vaak gekopieerd door notenvreters voor wie muzikaliteit bestaat uit zo snel mogelijk spelen (maar zoals ik een stonede hippie eens hoorde zeggen: "Playing fast is just like playing slow, except that you're doing it faster").

Jaco was echter uniek en deed z'n eigen ding. We sluiten af met een bassolo tijdens een concert in Duitsland, waarbij Pastorius al in 1978 een loopstation gebruikte. Zoals gezegd was de bassist manisch depressief, en onderstaande kun je wellicht zien als een voorbeeld van de manische Pastorius. Hij is wel eens omschreven als de Jimi Hendrix van de basgitaar, en dat is hier goed te zien. Hij laat z'n versterker op een gegeven moment dan ook flink over z'n nek gaan.

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien.

Deze week, onder andere, Ben Shapiro is blijkbaar een nazi, de politie grijpt eindelijk eens in bij gewelddadige protesten tegen Shapiro's verschijning in Berkeley, immigranten in Zweden krijgen les over seks, gezondheid en 'gender issues', bloed op jezelf krijgen tijdens het verkrachten van iemand is blijkbaar traumatisch, John McDonnell (Labour) gelooft niet in democratie en wil de macht grijpen door middel van een opstand, Bungie verwijdert een skin uit Destiny 2 vanwege 'kekistan' vergelijkingen, ze hebben zelfs spijt betuigd voor het programmeren van de skin, in Tunesië mogen vrouwen eindelijk trouwen met non-moslims en tenslotte; de president van Venuzuela vindt dat hongerige burgers maar Flappie's moeten gaan kweken.

Marilyn Manson weet waar je huis woont

Op 6 oktober verschijnt Heaven Upside Down, het tiende album van de Amerikaanse shockrocker Marilyn Manson. Als veelbelovend voorproefje van de plaat is er deze week een videoclip verschenen van de track 'We Know Where You Fucking Live', waarin Manson samen met een stel nonnen voor een spoor van verwoesting zorgen in een buitenwijk van een niet nader genoemde stad in Amerika.

Grant Hart - Don't Want to Know If You Are Lonely

Op 24 november 1995 vierde de schrijver van dit blogje zijn 29e verjaardag in het voor Leeuwarden toch wel legendarische muziekcafé De Brouwershoeck, waar die avond een zeer indrukwekkend optreden plaatsvond van voormalig Hüsker Dü drummer Grant Hart, die ook verdomd fijn gitaar bleek te kunnen spelen en naast de nodige solotracks ook nog wat nummers van zijn vroegere band liet horen. Na het optreden kreeg ik nog een krabbel op de poster van het concert die tot de dag van vandaag op een pronkplaats in mijn huis hangt.

Bizarre operaties in beeld

Een tijdje terug werd in New York een bizarre operatie uitgevoerd bij professioneel muzikant Dan Fabbio. Artsen ontdekten een hersentumor bij hem zo groot als een ei. Tijdens een geavanceerde open-hersenoperatie speelde de muzikant een speciaal gecomponeerde melodie zodat de artsen het zouden horen als ze een verkeerde beweging maakten tijdens het wegsnijden van het gezwel. 

Materiaalman Ado Den Haag doet Gullit na

 

Fantastic win #nederlandselftal #bulgaria @knvb

Een bericht gedeeld door Ruud Gullit (@ruudgullitofficial_) op3 Sep 2017 om 11:03 PDT

Gullit maakte een filmpje na de winst van het Nederlands Elftal, Dickie Advocaat vond dat niet zo grappig. Nu dacht de materiaalman na eindelijk een winst van Ado, ik doe dat ook eens!

Man laat in vlog zien hoe arrestatieteam zijn huis binnenvalt

Vorige week zaterdag viel de politie een woning in Berkhout binnen. Op zich niet zo bijzonder, want elke dag ramt de politie er wel ergens een deurtje uit. Nu blijkt deze inval door de bewoner zelf van binnenuit gefilmd te zijn. Kijk, dat is nog eens sensatie!

Even wat context: Eerder die nacht deden zeven mannen zich voor als agent. Ze hielden een verkeerscontrole en zetten diverse automobilisten aan de kant. Toen de echte agenten arriveerden was de groep al vertrokken, maar een alerte getuige wist waar ze zich schuil hielden.

Op dit adres dreigde een van de mannen met een vuurwapen op de politie te gaan schieten. Reden voor de politie om een arrestatieteam in te schakelen om de mannen uit de woning te plukken. Tijdens de doorzoeking werd een fake vuurwapen aangetroffen. Inmiddels weten we dat in dit soort situaties de politie het zekere voor het onzekere neemt, nu dus ook.

Enkele dagen later heeft een van de nepagenten een vlog online gezet. In deze video geeft hij al rijdend zijn visie op het hele verhaal. Zijn sjekkie, het niet dragen van een gordel en de string aan de binnenspiegel moet je maar even wegdenken. Anders denk je nog dat hij een tokkie is, terwijl hij zichzelf een nette jongeman vindt.

De volledige video staat hieronder. Vanaf 1.50 is de inval te zien (klik hier om dat direct te zien zonder zelf te kutten.)

BBC: Meme-gifs en emoji's zijn RACISTISCH!!!

Ben jij wit en plaats jij weleens een animated GIF van Michael Jackson die popcorn eet? Dan ben je een smerige, vuige racist jongen! En die nieuwe zwarte emoji's die social justice warriors wilden omdat het racistisch was dat die er niet waren? Die mag je alleen gebruiken als je zwart bent aldus een zwarte dame van bbc.com die met het irritantste accent ooit praat.

Ja, digital-blackface is een ding. En het is het jongste voorbeeld in de absurditeit van de 21e eeuw waarin álles racistisch is.

En Ethan Klein van H3H3productions heeft er zo zijn eigen reactie op.

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, L'Oréal heeft een trans-model ontslagen vanwege racisme jegens blanken, feminist Clementine Ford weigert vragen te beantwoorden van jongens, Linda Sarsour heeft geprobeerd om orkaan Harvey te misbruiken om geld te 'verdienen', het Southern Poverty Law Center (een alt-left non-profit groepje mensen die even voor iedereen beslist wat wel en niet een 'hate-group' is) geeft miljoenen dollars uit aan buitenlandse bedrijven en salarissen en nagenoeg niets aan hun gestelde doel, FBI en Homeland Security waarschuwen voor nog meer AntiFa terreur en classificeert de idioten als terroristen en de burgermeester van Berkeley wil AntiFa belonen voor hun geweld.

Rush: 1987 min 1977

Begin september 1977 bracht het Canadese rocktrio Rush het album A Farewell to Kings uit. En begin september 1987 verscheen de plaat Hold your Fire. Daartussenin werd uiteraard nog meer uitgebracht. Maar het verschil van een decennium tussen die twee levert een goeie illustratie op van de gang van jonge honden met ongebreidelde galactische fantasie naar volwassen kerels met meer aardse zorgen.

'Cygnus X-1 Book I: The Voyage' van A Farewell to Kings beschrijft een ruimtevaartreis naar het betrekkelijk nabijgelegen sterrenstelsel Cygnus, waarbinnen een zwart gat wordt vermoed. De ruimtereiziger vraagt zich af of het gat hem zal doden of dat hij naar een andere dimensie wordt vervoerd. (Het antwoord volgt in het nummer 'Cygnus X-1 Book II: Hemispheres' uit 1978.)

Tien jaar later volgt dus Hold your Fire. De band scoort in Noord-Amerika een hit met 'Time Stand Still', een nummer over ouder worden waaraan singer-songwriter Amy Mann medewerking verleent. De track 'Lock and Key' is echter interessanter. Hierin onderzoekt tekstschrijver (en drummer) Neil Peart het idee dat we van nature allemaal moordenaars zijn, maar dit (goeddeels) weten te onderdrukken. Mogelijk is dat geïnspireerd op de geschiedenis van de familie van bassist/zanger Geddy Lee. Een groot deel van hen werd door de nazi's vermoord.

Volgens uw nederige weblogger schopt het nummer uit 1977 desondanks meer kont dan dat van 1987. Hieronder beide tracks.

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, mensen die uitgezet moeten worden voor onbepaalde tijd vastzetten is inhumaan, de New York Times blijft communisme 'whitewashing', bijna een derde van de gevraagde (waarschijnlijk Amerikaanse) millenials denken dat Bush Jr. meer doden op zijn geweten heeft dan Stalin, Chomsky vindt Antifa een enorm geschenk voor rechts, volgens de Guardian is Trump persoonlijk verantwoordelijk voor het 'nazi gevaar', Salon geeft Trump gelijk over het bestaan van alt-left, antifa is is zo incompetent dat ze hun eigen mensen slaan en volgens Don Lemon (CNN) is Trump bezig een burgeroorlog te ontketenen.

David Gilmour klinkt weer top in nieuwe clips

Zo'n 45 jaar na het legendarische optreden van Pink Floyd in Pompeii keerde David Gilmour in juli 2016 terug naar het Romeinse amfitheater om daar een tweetal concerten te verzorgen in het kader van zijn Rattle That Lock-toernee. Vanaf de plaats waar gladiatoren elkaar ooit op leven en dood bevochten konden nu in totaal zo'n 2600 gelukkigen genieten van een audiovisuele ervaring zoals je die niet al te vaak te zien zult krijgen. Gelukkig werden er van de concerten opnames gemaakt die eind september zullen worden uitgebracht op cd, vinyl, dvd en blu-ray.

Jongen schijt in tuin van Jan Smit

Heftig nieuws van Jan Smit. Op Instagram lezen en zien wij het schokkende absurde verhaal van een jongeman die voor de garagedeur van Jan gaat zitten poepen. Daar had hij gewoon schijt aan.

Als je het filmpje niet kan zien klik dan hier.

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, de doorgaande beeldenstorm in de VS, ook een standbeeld van George Washington in Chicago staat op de lijst voor verwijdering, Abraham Lincoln was blijkbaar ook een racist, Mount Rushmore mag er ook aan geloven als het aan Vice ligt, ook het standbeeld van Lenin in Seatlle wordt besproken, het aantal AntiFa alt-left geweldsincidenten blijft stijgen, er is een petitie die het Witte Huis vraagt om AntiFa te classificeren als een terroristische organisatie, volgens CNN doet alt-left 'vrede zoeken door middel van geweld, Eric Canton (die iemand met een fietsslot aanviel zonder enige provocatie) is een slachtoffer, een kapsel is blijkbaar al bewijs van nazi-zijn voor alt-left idioten en tenslotte de methode van het Duitse Wunsiedel om nazi's belachelijk te maken.

Misschien ook interessant?
preview
Ancestors Legacy
review
Blu-ray: De Smurfen en het Verloren Dorp
special
De ZenFone 4 is in da house
preview
Sword Legacy: Omen
preview
Yoku's Island Express
review
Agents of Mayhem
©FOK.nl e.a.