FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 maart 2010

Pink Floyd haalt gelijk tegenover EMI Records

Pink Floyd heeft bij de rechter aan het langste eind getrokken tegenover EMI Records. De platenmaatschappij mag niet langer losse nummers van albums van de band digitaal aanbieden. Ook zette Pink Floyd vraagtekens bij de berekende opbrengsten uit online verkochte muziek.

Advocaat Robert Howe beargumenteerde dat de band bekendstaat om zijn albums waarbij de nummers in elkaar overvloeien. Pink Floyd wilde daarom de artistieke controle weer in handen krijgen. Volgens EMI Records golden bestaande afspraken over een dergelijke kwestie alleen voor de fysieke afzet, niet over de online verkoop.

De rechter gaf de band gelijk. Hij vond dat de 'artistieke integriteit' van de albums gewaarborgd moest blijven. De tweede kwestie die Pink Floyd aankaartte, de manier waarop EMI opbrengsten uit digitaal verkochte muziek berekent, werd achter gesloten deuren uitgevochten wegens 'commerciële discretie'.

Pink Floyd haalt gelijk tegenover EMI Records
Pink Floyd haalt gelijk tegenover EMI Records (Foto: Novum)

Voorbeschouwing Grand Prix van Bahrein

header bahrain

Het nieuwe Formule 1-seizoen 2010 staat op het punt van beginnen. Tijd voor FOK!sport om vooruit te blikken op de eerste race van het nieuwe seizoen dat spannend belooft te worden. Ferrari, McLaren, Mercedes Grand Prix en Red Bull Racing zijn allen favoriet voor de titel, waarbij tijdens de wintertesten geen enkel team er bovenuit leek te steken. Natuurlijk is er de rentree van Michael Schumacher in de sport, is het bijtanken in de races verboden en zijn er met Virgin, Lotus en Hispania Racing drie nieuwe teams bijgekomen. Ingrediënten genoeg voor een zeer spannend seizoen.

Sakhir

Het circuit van Bahrein staat sinds 2004 op de Formule 1-kalender. De baan staat bekend om de vele goede inhaalmogelijkheden, waardoor er altijd veel actie is. Dit jaar is een extra lus in de baan opgenomen, waardoor de baan 800 meter langer geworden is. Hierdoor worden er op het 6,3 kilometer lange circuit slechts 49 ronden gereden.

Bahrein circuit
Bron: FIA

Circuit lengte: 6.299 km
Aantal Ronden: 49
Race afstand: 308,405 km
Ronde record: -

kopje teams en rijders

McLaren
01. Jenson Button WDC 2009
02. Lewis Hamilton

Mercedes GP WCC 2009 als BrawnGP
03. Michael Schumacher
04. Nico Rosberg

Red Bull Racing
05. Sebastian Vettel
06. Mark Webber

Ferrari
07. Felipe Massa
08. Fernando Alonso

Williams
09. Rubens Barrichello
10. Nico Hülkenberg

Renault
11. Robert Kubica
12. Vitaly Petrov

Force India
14. Adrian Sutil
15. Vitantonio Liuzzi

Scuderia Toro Rosso
16. Sébastien Buemi
17. Jaime Alguersuari

Lotus F1 Racing
18. Jarno Trulli
19. Heikki Kovalainen

HRT F1 Team
20. Karun Chandhok
21. Bruno Senna

Sauber
22. Kamui Kobayashi
23. Pedro de la Rosa

Virgin Racing
24. Timo Glock
25. Lucas Di Grassi

Historie

De Grand Prix van Bahrein staat sinds 2004 op de kalender. In al die jaren is er al veel actie geweest. Van de zes tot nu toe verreden edities gingen er drie naar Ferrari, twee naar Renault en een naar Brawn GP. Dat de baan in de woestijn ligt was met name in het eerste jaar te merken, want het asfalt was nogal glad, waardoor vele coureurs een uitstapje maakten. De Ferrari's van Michael Schumacher en Rubens Barrichello hadden hier geen last van en reden eenvoudig naar de overwinning.

In 2005 en 2006 was Fernando Alonso met de Renault heer en meester. De Spanjaard kreeg in het eerste jaar hulp doordat Schumi uitviel met versnellingsbakproblemen en in 2006 doordat hij na een pitstop zijn bolide brutaal voor die van de Duitser zette en daarna weg kon rijden. In dat jaar viel ook Kimi Räikkönen op door na problemen in de kwalificatie met zijn McLaren van achteraan naar de derde plaats te rijden.

Felipe Massa wist zowel in 2007 als in 2008 zijn Ferrari naar de winst te sturen in Bahrein. De Braziliaan kreeg na de incidentrijke race van 2007 rookie Lewis Hamlilton en de naar Ferrari overgestapte Kimi Räikkönen naast zich. Een jaar later waren het de Ferrari's die oppermachtig waren en eenvoudig naar de zege konden rijden voor de BMW's van Robert Kubica en Nick Heidfeld.

Vorig jaar

Verrassend waren het de Toyota's die op de eerste startrij stonden. Beide auto's hadden zich licht gekwalificeerd en het was Timo Glock die de eerste plaats in de race bezette. Daarachter volgden Jarno Trulli en de Brawn GP van Jenson Button die ondanks de vele brandstof aan boord zowel Sebastian Vettel als Lewis Hamilton in wist te halen.

Doordat de Toyota's de tweede stint op de harde banden gingen rijden was Button in staat om beide rijders in te halen, waardoor hij een voorsprong op kon bouwen. Trulli volgde op plaats twee, voor Sebastian Vettel die na zijn pitstop net te kort kwam om de Italiaan in te halen. Bij de tweede stop was de situatie precies andersom. Button won uiteindelijk eenvoudig de race, voor Vettel, Trulli, Hamilton, Rubens Barrichello, Kimi Räikkönen, Glock en Felipe Massa. Enige uitvaller was Williams-coureur Kazuki Nakajima die met een olielekkage kampte.

 

Tijdschema

Vrijdag 12  maart 2010
08:00 - 09:30 vrije training 1
12:00 - 13:30 vrije training 2

Zaterdag 13 maart 2010
09:00 - 10:00 vrije training 3
12:00 - 13:00 kwalificatie training

Zondag 14 maart 2010
13:00 - Gulf Air Bahrain Grand Prix

tvgids

Datum Tijd Programma
Za 13 maart 11.55-13.10 uur RTL GP: Formule 1 - Bahrein - Kwalificatie
Zo 14 maart 12.20-12.55 uur RTL GP: Formule 1 - Bahrein - Pre-show
Zo 14 maart 12.55-14.45 uur RTL GP: Formule 1 - Bahrein - Race
Zo 14 maart 14.45-15.00 uur RTL GP: Formule 1- Bahrein - Nabeschouwing
Zo 14 maart 18.00-19.00 uur RTL GP: Formule 1 - Bahrein - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 13 maart 11.10-13.15 uur BBC1: Formule 1 - Bahrein - Kwalificatie
Zo 14 maart 11.10-15.00 uur BBC1: Formule 1 - Bahrein - Race
Zo 14 maart 20.00-20.30 uur BBC3: Formule 1 - Bahrein - Samenvatting
Nederlandse tijden

Het weer
Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 21 °C 32 °C 0 % zonnig
Zaterdag 20 °C 33 °C 0 % zonnig
Zondag 20 °C 33 °C 0 % zonnig

Bron: The Weather Channel

Blatter: "Tien experts is altijd tien meningen"

De FIFA stemde onlangs tegen het idee om met meer technologie rond het speelveld te gaan werken. Dit om de verantwoordelijkheid niet af te schuiven op een ander dan de scheidsrechter, aldus FIFA-president Joseph Blatter.

De voetbalbond stemde, net zoals anderen die zijn aangesloten bij de Football Association Board (IFAB), reeds tegen een systeem om te bepalen of een bal wel of niet de doellijn heeft gepasseerd. De FIFA kreeg werd hierop een hoge mate van conservatisme verweten.

"Tien experts houden altijd tien verschillende meningen", zo diende Blatter de critici van repliek. "Als je een groep jonge spelers coacht in een willekeurig dorp ter wereld, zullen zij dezelfde regels hanteren als de profs die ze op televisie aan het werk zien."

"De eenvoud en universaliteit van het spel maakt het tot een succes", ging de Zwitser verder. "Waarom zouden we in dit geval de verantwoordelijkheid van een arbiter aan iemand anders geven? Je ziet vaak dat, zelfs in slow motion, tien experts er tien verschillende meningen op nahouden over wát de juiste keuze was geweest."

[Upd] Leerlingen onwel in Utrecht, school ontruimd

Drie leerlingen van het Gerrit Rietveld College in Utrecht zijn vanmiddag onwel geworden, mogelijk als gevolg van een gaslek, maar het kan ook pepperspray zijn geweest. De school aan de Winklerlaan is ontruimd.

De massaal uitgerukte brandweer meet wat voor stoffen er in de lucht zitten. Het incident gebeurde rond 13.30 uur. De drie zijn in stabiele toestand naar het UMC gebracht, meldt een politiewoordvoerder.

Update 23.37 uur:

Politie en brandweer melden dat er met pepperspray is gespoten in een ruimte waar kluisjes staan opgesteld. De dader is nog niet bekend, de politie heeft de zaak in onderzoek.

Vettel: "Heet weer kan volgorde omgooien"

Sebastian Vettel denkt dat de top vier van de teams een paar tienden van seconden van elkaar zit. Maar de Red Bull Racing-coureur is ervan overtuigd dat dingen omgegooid kunnen worden door het hete weer in Bahrein, dat heel erg verschilt van het weer tijdens de tests in Spanje. 

"Je weet echt gewoon niet waar je staat, dus we weten niet waar we zijn", vertelde Vettel in Bahrein aan verslaggevers. "We denken dat we daarboven staan. Ik denk dat Ferrari erg sterk lijkt. Ik verwacht Ferrari, McLaren, Mercedes en ons binnen een paar tienden." De runner-up van vorig seizoen denkt echter wel dat het verschil in temperatuur tussen Spanje - waar getest werd - en Bahrein, de dingen heel anders neer kan zetten.

"We zullen zien. Misschien wordt het op zaterdag duidelijk wie sterk is en wie niet. Ik denk niet dat het vrijdag al te zien is. En voor zondag is het 'de grote onbekende'. Iedereen start met veel brandstof. We weten gewoon niet hoe de race zal verlopen. Het kan opwindend en waanzinnig worden en iedereen zal ervan genieten."

De jonge Duitser vervolgde: "Maar het zou zomaar erg saai kunnen worden en zoals we na vijf ronden rijden zou ook zo kunnen zijn als de vlag valt. Het is gewoon niet te zeggen wat er gaat gebeuren. Het is geen geheim dat je je geld op die vier teams moet zetten, maar vier teams zijn acht coureurs en ik denk dat ze allemaal kunnen winnen. Dus we zullen zien."

De Red Bull-rijder zei dat hij zich geen zorgen maakt over de betrouwbaarheid van zijn auto, die hij Lucious Liz heeft gedoopt: Verrukkelijke Liz. En dat ondanks enkele haperingen tijdens de tests. "Ik denk dat het geen geheim is dat stilvallen op het circuit niet iets is wat je wil. Het betekent bovenal problemen, en op de tweede plaats geeft het anderen de kans om foto's te maken."

"Dus ja, we moesten een paar keer stoppen maar er was niets te repareren. Bij het testen wil je niet het risico lopen om door te gaan tot de druk wegvalt of dergelijks, dus zet je de wagen meteen stil en breng je 'm terug naar de pits voor een nader onderzoek. Ik denk niet dat we moeite hebben om te overleven."

Toch openbaar coalitiegesprek Den Haag

Jeltje van Nieuwenhoven gaat dinsdag in een openbare vergadering met alle Haagse partijen om de tafel zitten. Ze gaat dan onder meer in op de brief die zij ontving waarin andere partijen aandrongen op het niet uitsluiten van de PVV door de PvdA in de coalitiebesprekingen.

Aanvankelijk was Van Nieuwenhoven van plan om maandag met alle partijen die twee of meer zetels hebben te gaan praten over de coalitievorming. De PVV was echter niet uitgenodigd. Het overgrote deel van de partijen in de raad wilde echter dat er een openbaar debat zou komen. Wilders, die vandaag geïnstalleerd werd als raadslid in Den Haag, was hier furieus over en verweet de PvdA 'regentengedrag'.

Van Nieuwenhoven laat vanavond weten dat ze dinsdag tekst en uitleg geeft over haar standpunt over deelname van de PVV in de coalitieonderhandelingen. Ze geeft aan dat ze voorstander is van zoveel mogelijk openheid rond de coalitievorming.

Dubbelganger vervangt echtgenoot

Een 55-jarige vrouw uit Zuid-Duitsland heeft een stand-in voor haar, vermoedelijk door geweld om het leven gekomen, 71-jarige echtgenoot. Een kennis van de man had zijn vermissing eind oktober gemeld. Enkele weken later verscheen de vrouw met een dubbelganger van haar echtgenoot bij onder meer bij een notaris en een advocaat.

Het lot van de man is nog steeds onzeker. De politie heeft de vrouw in hechtenis genomen. Ze wordt verdacht van doodslag en bedrog. De man die zich voordeed als haar echtgenoot zal zich ook moeten verantwoorden voor de rechter. Dit werd vandaag bekendgemaakt door de politie. Overigens had de vrouw nog meer mannen verzocht om de rol van haar man op zich te nemen.

Uitslagen Europa League (11/03/2010)

Vandaag werden de eerste duels uit de achtste finales van de Europa League afgewerkt. Zonder Nederlandse clubs, wel met Nederlandse doelpuntenmakers in Duitse dienst. Hieronder vind je alle uitslagen van vanavond.

Hamburger SV (GER) - RSC Anderlecht (BEL) 3-1
 23' Joris Mathijsen 1-0
 40' Ruud van Nistelrooij 2-0
 45'+1 Jonathan Legear 2-1
 76' David Jarolím 3-1

FC Rubin Kazan (RUS) - VfL Wolfsburg (GER) 1-1
 29' Christian Noboa 1-0
 67' Zvjezdan Misimović 1-1

Club Atlético de Madrid (ESP) - Sporting Clube de Portugal (POR) 0-0
 31' Leandro Grimi (Sporting/2x geel)
 89' Tonel (Sporting)

LOSC Lille Métropole (FRA) - Liverpool FC (ENG) 1-0
 84' Eden Hazard 1-0

Juventus FC (ITA) - Fulham FC (ENG) 3-1
 9' Nicola Legrottaglie 1-0
 25' Jonathan Zebina 2-0
 36' Dickson Etuhu 2-1
 45'+3 David Trezeguet 3-1

Valencia CF (ESP) - SV Werder Bremen (GER) 1-1
 24' Torsten Frings (Pen) 0-1
 55' Éver Banega (Valencia)
 57' Juan Mata 1-1

SL Benfica (POR) - Olympique de Marseille (FRA) 1-1
 76' Maxi Pereira 1-0
 90' Hatem Ben Arfa 1-1

Panathinaikos FC (GRE) - Royal Standard de Liège (BEL) 1-3
 8' Axel Witsel 0-1
 16' Milan Jovanović 0-2
 48' Loukas Vintra 1-2
 74' Igor de Camargo 1-3
 90'+4 Simão (Panathinaikos/2x geel)

 

De returns zijn volgende week donderdag.

Agnes, bedankt!

Lieve Agnes,

Het is nog maar kort geleden dat je ons hebt verlaten en eerlijk gezegd mis ik je nu al. Ik ben niet zo goed in brieven schrijven, maar voor jou wil ik graag mijn best doen. Niet omdat we beste vriendjes waren, maar omdat ik zoveel aan je te danken heb. Voordat ik je definitief uit mijn hoofd zet, moet me een aantal dingen van het hart (ja Agnes, ook ik heb echt een hart). Ik hoop dat je na mijn brief weet wat je allemaal voor me betekend hebt.

Ontvoerde hulpverleners in Haïti vrijgelaten

Ontvoerders in Haïti hebben gisteren twee Zwitserse hulpverleensters vrijgelaten die zij vijf dagen eerder in de wijk Petionville in Port-au-Prince van straat hadden geplukt. De twee vrouwen werkten voor Artsen zonder Grenzen.

AzG maakte de vrijlating van de hulpverleners bekend. De medische hulporganisatie wilde hun namen niet prijsgeven, maar in een waarschuwing die onder hulporganisaties in Haïti was verspreid stond dat het twee Zwitsers waren. AzG wilde niet zeggen wie er achter de ontvoering zat en of er losgeld is betaald.

Hulporganisaties zeggen dat ze hun medewerkers het dringende advies hebben gegeven om na donker niet meer over straat te gaan. Artsen melden dat er 's avonds vaak schoten klinken dat ze steeds vaker mensen met schotwonden moeten behandelen. In sommige provisorische opvangkampen voor daklozen zeggen veel vrouwen verkracht te zijn.

De ontvoering van de hulpverleners is de eerste die is gemeld sinds de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince op 12 januari door een zware aardbeving werd verwoest. Ontvoeringen waren tot 2004 relatief zeldzaam in Haïti, maar in de chaos die volgde op de afzetting van president Jean-Bertrand Aristide zijn ze sterk toegenomen. Soms waren buitenlanders het slachtoffer, maar veel vaker waren het Haïtianen.

In de afgelopen anderhalf jaar hebben de politiemacht van de Verenigde Naties en de Haïtiaanse politie het aantal ontvoeringen terug weten te dringen, maar sommige kopstukken van ontvoeringsbendes die waren opgesloten zijn ontsnapt toen de nationale gevangenis bij de aardbeving werd verwoest.

Twee jaar cel voor misbruiken terminale echtgenote

Een 44-jarige man uit Nuenen moet twee jaar de cel in omdat hij zijn terminaal zieke vrouw seksueel heeft misbruikt. De rechtbank in Den Bosch verklaarde hem vandaag ook schuldig aan ontucht met een tienermeisje en het bezit van kinderporno. Hij moet ruim duizend euro schadevergoeding aan het meisje betalen.

De Brabander had in 2008 meerdere keren seks met zijn vrouw, terwijl ze zich vanwege haar chemokuren en medicijngebruik niet kon verzetten. Hij bracht haar hiermee onherstelbaar leed toe in haar laatste levensfase, aldus de rechters. Uit onderzoek is gebleken dat de man licht verminderd toerekeningsvatbaar is.

Hockeycoach: "Australiërs aan zuurstofapparaat"

Na de nipte 2-1-nederlaag in de halve finale tegen Australië, had Michel van den Heuvel het gevoel dat er meer had ingezeten. "Het laatste kwartier was totaal voor ons", zei de bondscoach.

"We hadden nog wat over voor de verlenging. Het is mooi om te zien dat een ploeg als Australië, die toch bekend staat als een superfit, er helemaal doorheen zit. Er zaten jongens op de bank met een zuurstofapparaat. Maar helaas viel de gelijkmaker niet."

De Brabander vond ook dat zijn strijdplan goed had uitgepakt. "Je weet dat die Aussies veel druk zetten in de openingsfase. Wij konden dat onderdrukken door met hoge ballen via de zijkant uit te verdedigen. Zij kregen wel kansen, maar wel steeds met veel van onze verdedigers om zich heen. Dat deden we dus goed."

Een kant-en-klare oorzaak voor de nederlaag kon Van den Heuvel kort na afloop nog niet geven. "In zulke wedstrijden moet je in de eindfase effectief zijn en het vernuft hebben een corner te halen of iemand vrij te zetten. Wij zijn volledig de strijd aangegaan, maar misschien hadden we in die eindfase net iets scherper kunnen zijn."

Voor Oranje is het zaak dat iedereen het hoofd weer fris krijgt voor de strijd om het brons, zaterdag tegen Engeland. Van den Heuvel: "We willen het toernooi goed afsluiten. We verdienen het om derde te worden."

Achtervleugel McLaren goedgekeurd

De technische baas van de FIA Charlie Whiting heeft de omstreden achtervleugel van McLaren goedgekeurd. De MP4-25 maakt gebruik van een luchtstroom die door de motorkap loopt en in een sleuf in de achtervleugel uitkomt om zo meer snelheid op het rechte stuk te creëeren. Red Bull Racing zette vraagtekens bij de legaliteit van het ontwerp.

Teambaas van het Oostenrijkse team Christian Horner zegt dat een protest van zijn kant onwaarschijnlijk is. "Het lijkt op het dubbele diffuser-issue van vorig jaar, dus teams zullen tussen nu en het einde van het seizoen komen met hun eigen varianten van het systeem. Het is onwaarschijnlijk dat we protesteren en we zullen dan ook onze eigen versie ontwikkelen."

FIA heropent inschrijfprocedure voor 2011

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat het de inschrijfprocedure heeft heropend om voor 2011 een dertiende team in de Formule 1 te selecteren. De beslissing is genomen nadat Team US F1 dit jaar niet in de Formule 1 kon debuteren en het gridslot noodgedwongen terug moest geven.

Het Amerikaanse team deed nog wel een verzoek om de inschrijving een jaar te mogen uitstellen, maar de FIA was hier niet gevoelig voor. Lola, Epsilon Euskadi, Prodrive en N.Technology behoorden tot de teams die een gridslot voor dit jaar aan hun neus voorbij zagen gaan. Het is waarschijnlijk dat ze ook dit jaar weer bij de kandidaten voor het dertiende slot zitten.

De FIA denkt aan een reserveteam, iets wat dit jaar nog niet ingevoerd was. Stefan GP, het Servische team dat buiten de boot viel dit seizoen maar naar eigen zeggen wel klaar was om te gaan racen, had dan het gridslot van US F1 over kunnen nemen. Wellicht dat de autosportbond in 2011 wel een reserveteam insteld, waardoor dit soort dingen voorkomen kunnen worden.

Hans van Mierlo overleden

Oprichter van de D66 en oud-politicus Hans van Mierlo is vandaag in het ziekenhuis overleden op 78-jarige leeftijd. Hij was de grote kracht achter de politieke partij waarvan hij jarenlang het gezicht was.

In de jaren '60 van de vorige eeuw was Van Mierlo chef van de opiniepagina van het Algemeen Handelsblad. Hier begon het politieke bloed te stromen. Hij had als voorzitter van het initiatiefcomité een groot aandeel in de oprichting van de partij Democraten '66. In 1967 kwam hij samen met zes partijgenoten in de Tweede Kamer. Dit was ongekend voor een nieuwe partij in die tijd, omdat er tot dan toe weinig veranderde in politiek Den Haag.

Opvallend in Den Haag
De nieuwe partij van Van Mierlo vertoonde, voor die tijd, Amerikaanse trekken. Met standpunten over geestelijke vrijheid, individuele ontplooiing en democratisering viel de progressief-liberale partij op in Den Haag. Ook afschaffing van de monarchie was één van de thema's van de partij.

Een aantal jaar later belandde de partij echter in een politieke crisis en ging bijna ten onder. Een groot deel van de aanhang haakte af toen de partij deel nam aan de regering van Den Uyl. Van Mierlo besloot afscheid te nemen van de D66, waarna Jan Terlouw hem opvolgde.

Onder Terlouw profileerde de D66 zich als een 'redelijk alternatief' en de partij werd wederom populair. Dit was echter niet van lange duur.

Redder van D66
Naast oprichter van de partij bleek Van Mierlo ook de redder te zijn. In 1986 keerde hij terug bij de Tweede Kamerverkiezingen als lijsttrekker. Dit jaar kreeg de partij twaalf zetels en onder de leiding van Van Mierlo kreeg de partij acht jaar later zelfs het dubbele aantal zetels. Een kabinet met PvdA en VVD, voor de eerste keer sinds WOII zonder christen-democraten, was het resultaat.

De paarse coalitie maakte het voor de D66 mogelijk om standpunten te realiseren die het CDA eerder tegenhield. Deze standpunten waren onder meer het homohuwelijk, donorregistratie en een verruiming van de openingstijden van winkels. In dit eerste kabinet Kok was Van Mierlo lange tijd vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken.

Van Mierlo verliet de actieve politiek in 1998. Els Borst volgde hem als politiek leider op. Van Mierlo was vanaf dat moment Minister van Staat.

Privé
Van Mierlo is in totaal drie keer getrouwd. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij een zoon en zijn tweede huwelijk bracht hem twee dochters. Sinds 1999 was Van Mierlo samen met schrijfster Connie Palmen, met wie hij in november 2009 trouwde.

Deel je gevoelens ook op het forum en lees hier een in memoriam.

RTL Nieuws heeft een speciale uitzending aan het overlijden van Van Mierlo gewijd.

Boschker: "De druk ligt bij Ajax en PSV"

Het feit dat FC Twente de lijstaanvoerder is in de Eredivisie zorgt volgens doelman Sander Boschker niet voor extra druk bij de Tukkerse club. De keeper weigert te praten over een eventueel kampioenschap.

"Ik voel niet dat wij onder druk staan. Het is leuk dat we bovenaan staan en ik hoop dat we daar nog lang blijven staan", aldus de nuchtere goalie tegenover RTV Oost. "Ik denk dat de druk meer bij Ajax of PSV ligt want ze moeten."

"Dit weekend is Ajax tegen PSV en het weekend daarop PSV tegen ons. We moeten nog uit naar NAC en naar AZ. Dat zijn ook allemaal lastige wedstrijden. We moeten nog veel winnen om ons rijk te rekenen, maar dat doen we niet. We gaan van wedstrijd tot wedstrijd."

Twente treft morgen komende vrijdag ADO Den Haag, dat zestiende staat. "Op papier moeten we dat winnen maar zoals iedereen ziet, spelen we geen geweldig voetbal. We weten desondanks wel elke keer te winnen. Thuis zijn we nog ongeslagen in de competitie. Ik ga er vanuit dat dat ook na morgenavond nog zo is."

Britse parlementariërs voor rechter om declaraties

Drie Lagerhuisleden en een Hogerhuislid van de Britse Labour-partij zijn vandaag voor de rechter verschenen. Zij zouden privé-uitgaven als onkosten hebben gedeclareerd.

De politici Elliot Morley, David Chaytor, Jim Devine en Paul White zijn aangeklaagd wegens diefstal. Alle vier verklaarden niets te hebben misdaan. Hun advocaten voerden aan dat parlementsleden krachtens de Bill of Rights uit 1689 gevrijwaard zijn van rechtsvervolging. "Procedures in het parlement kunnen voor geen enkele rechtbank buiten het parlement vervolgd of in twijfel worden getrokken", zei Julian Knowles, die optrad namens Morley, Chaytor en Devine.

Chaytor zou IT-diensten hebben gedeclareerd, evenals huur voor een huis in Londen dat zijn eigendom is en huur voor een ander huis dat eigendom is van zijn moeder. Devine zou vervalste bonnetjes voor schoonmaak en briefpapier hebben gedeclareerd en Morley valse declaraties voor hypotheekbetalingen op een lening die al was afbetaald. White, beter bekend als Lord Hanningfield, declareerde hotelovernachtingen in Londen terwijl hij aantoonbaar naar huis was gereden.

Mocht het tot vervolging en veroordelingen komen, dan kunnen de politici tot zeven jaar gevangenisstraf krijgen. In het bonnetjesschandaal bleken Britse politici de belastingbetaler voor van alles te laten opdraaien, van dure tweede huizen tot pornofilms en paardenmest of mollenvangers voor de tuin. In verband met het schandaal stapten negen ministers op en leed Labour bij Europese en gemeentelijke verkiezingen zware verliezen.

Branden in Veendam aangestoken

De brand in Veendam waarbij afgelopen maandag een brandweerman om het leven kwam blijkt te zijn aangestoken. Dat maakte de politie vandaag bekend. De brand die vrijwel tegelijkertijd in een nabijgelegen discotheek woedde blijkt eveneens te zijn aangestoken.

Technisch onderzoek in de vestiging van Scheer en Foppen aan de Kerkstraat wees uit dat er sprake was van brandstichting. De politie laat weten er alles aan te doen om de veiligheid van inwoners van de Groningse gemeente te waarborgen.

Halsema wil armoede vrouwen tegengaan

Zolang vrouwen minder geld verdienen dan mannen is de emancipatie verre van voltooid. Dit vindt GroenLinks-leider Femke Halsema. Vandaag hield zij op de Universiteit Leiden ter gelegenheid van de viering van Internationale Vrouwendag de Annie Romein Verschoorlezing.

Halsema ging in op de armoede onder vrouwen. Die zou volgens haar topprioriteit moeten zijn van feministen in Nederland. Ze wees erop dat rijkdom en macht nog steeds oneerlijk verdeeld zijn onder de seksen. Van de tien procent van de hoogste inkomens is 85 procent man, terwijl de laagste inkomensgroepen voor tweederde uit vrouwen bestaan. Vooral onder jonge alleenstaande moeders komt vaak armoede voor, zei Halsema.

Volgens Halsema moet de economische zelfstandigheid van vrouwen bovenaan de agenda staan van zowel de vrouwenbeweging als overheid. Ze pleit voor kinderopvang die beschikbaar en betaalbaar is. Ook moet er voor bijstandsmoeders zinvol werk zijn, waarmee zij in deeltijd een voltijds minimumloon kunnen verdienen.

Halsema wil armoede vrouwen tegengaan
Halsema wil armoede vrouwen tegengaan (Foto: Novum)

Duizend klachten over verkiezingen Irak

De Iraakse kiescommissie heeft ongeveer duizend klachten over de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag ontvangen. Bijzonderheden over de aard van de klachten gaf de commissie vandaag niet.

In de voorlopige uitslagen gaat het blok van de zittende premier Nouri al-Maliki in twee overwegend sjiitische provincies in het zuiden van het land aan de leiding. In twee voormalige bolwerken van soennitische opstandelingen ten noorden van Bagdad heeft echter het door ex-premier Ayad Allawi aangevoerde bondgenootschap een voorsprong genomen, terwijl in de provincie Irbil de Koerdische Alliantie aan kop gaat.

De voorlopige uitslagen komen uit vijf van de in totaal achttien provincies. Definitieve resultaten worden pas over enkele dagen verwacht.

Merkel waardeert inzet in Afghanistan

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft waardering voor de inzet van Nederland in Afghanistan van de afgelopen jaren. Dat heeft zij vandaag gezegd tijdens een bezoek aan Den Haag.

Merkel betreurt het dat Nederland niet langer blijft, maar respecteert dat besluit. "We moeten de feiten nemen zoals ze zijn", zei ze na een gesprek met premier Jan Peter Balkenende (CDA) op het Catshuis.

Balkenende zei te hopen dat Nederland actief blijft in Afghanistan. Dat zou volgens hem kunnen met een trainingsmissie of door de F16's die Nederland daar nu heeft, te laten blijven. Balkenende voegde eraan toe dat de inzet van Nederland pas na de verkiezingen door het nieuwe kabinet moet worden bepaald.

Balkenende en Merkel spraken verder met elkaar over de economische situatie in de Europese Unie, als voorbereiding op een Europese top later deze maand. Merkels idee voor een Europees noodfonds voor EU-landen die in financiële problemen komen, noemde Balkenende het bespreken waard.

Merkel waardeert inzet in Afghanistan
Merkel waardeert inzet in Afghanistan (Foto: Novum)

Kosten JSF meer dan verdubbeld sinds 2001

De kosten van de Joint Strike Fighter (JSF) zijn meer dan verdubbeld sinds het programma in 2001 begon. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie vandaag aan de senaat gemeld. De prijs van een gevechtsvliegtuig werd in 2001 nog begroot op 36 miljoen euro, inmiddels wordt uitgegaan van bijna 83 miljoen euro.

De Amerikaanse senaat reageerde 'not amused'. De republikeinse senator en oud-presidentskandidaat John McCain zei dat 'de belastingbetalers een beetje moe aan het worden zijn van de kostenstijgingen' en dat hij ze geen ongelijk kon geven.

Begin deze maand werd bekend dat de JSF waarschijnlijk niet eerder dan in 2015 in gebruik wordt genomen. Dit betekent een vertraging van twee jaar. In februari zei de Amerikaanse minister van defensie Robert bovendien dat de VS voorlopig 121 toestellen minder aanschaft dan was gepland. Hierdoor stijgt de stukprijs van de JSF, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederland.

Het definitieve besluit over de aanschaf van de beoogde 85 JSF-toestellen door Nederland wordt in 2012 genomen. Dit jaar moet de Tweede Kamer wel een besluit nemen over deelname aan de testfase van het project, en daarmee over de aanschaf van twee testtoestellen. Het onderwerp is controversieel verklaard, wat betekent dat er tot na de volgende Kamerverkiezingen geen besluit over wordt genomen.

't Wordt 'ietsjes' duurder (foto: Novum)

Trezeguet wil Europa League winnen met Juventus

David Trezeguet is geen vaste waarde bij zijn werkgever Juventus, maar de Franse spits houdt zich wel druk bezig met het wel en wee van de Italiaanse grootmacht. Trezeguet hoopt op de Europa League.

Juventus kent een zeer teleurstellend seizoen en de club kan de jaargang volgens Trezeguet enkel nog glans geven door succes in de Europa League te boeken. De spits is derhalve alleen tevreden als Juve het seizoen afsluit met het winnen van de Europa League.

"We willen de Europa League winnen en op de vierde plaats eindigen in de Italiaanse Serie A. Dit laatste om ons voor komend seizoen te plaatsen voor de Champions League", aldus de Fransman tegenover Sky Sports.

Trezeguets laatste prijs stamt alweer uit 2003, toen hij met Juventus beslag legde op de Italiaanse landstitel. "We hebben jaren achter elkaar niets gewonnen en het is tijd om te laten zien dat we nog altijd Juventus zijn. Een sterk team dat men zou moeten vrezen in Europa."

Voormalig Haarlem-spelers krijgen gelijk van rechter

De ex-spelers van HFC Haarlem zijn vrij om te gaan en staan waar het wil. Het besluit van de KNVB dat de voetballers van de failliete club niet naar een Hoofdklasser mogen, kan niet in stand blijven.

De rechter oordeelde dat het besluit tot weigering van overschrijving naar een aantal hoofdklasse-clubs niet in stand kan blijven, zo valt te lezen in een persbericht van de VVCS. De KNVB meende dat overschrijving zou leiden tot competitievervalsing en dat op basis van de reglementen geen overschrijving tijdens het seizoen zou kunnen plaatsvinden.

Hierdoor ligt de weg vrij voor de spelers om uit te komen voor de club van hun keuze. Saillant detail is nog dat twee betrokken clubs Noordwijk en ARC elkaar aankomende zaterdag treffen en dit ook geldt voor twee ex-teamgenoten, namelijk Marcel Akerboom en Milan Berck Beelenkamp.

De door de VVCS ingeschakelde advocaat van de spelers, mr. Wil van Megen, gaf aan tevreden te zijn met de uitspraak. "De rechter heeft de situatie perfect aangevoeld en op deze basis een oordeel geveld dat recht doet aan de belangen van de spelers die nu ook geen beroep meer hoeven te doen op de openbare kas om in hun levensonderhoud te voorzien."

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 8

Wekelijks zullen twee reviewers hun visie geven op de identiteit van de Mol. Voor de mensen die het programma niet kennen, in Wie is de Mol? reizen negen Nederlanders naar het buitenland om de tiende persoon, de saboteur, te ontmaskeren. MrManiak en Beaudelaire geven wekelijks hun visie en gaan op het spoor van De Mol. MrManiak gaat op zoek naar de beste (en opmerkelijkste) theorieën over de Mol en Beaudelaire legt de afgelopen aflevering onder de loep. 

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6

Wie is de Mol?: Terugblik Seizoen 1-4

Wie is de Mol?: Terugblik Seizoen 5-9

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 7

Zweden mag verdachte Auschwitz-diefstal uitleveren

Zweden mag de voormalige neonazi Anders Hogstrom aan Polen uitleveren, heeft de rechtbank in Stockholm vandaag bepaald. De Poolse autoriteiten verdenken de 34-jarige Hogstrom ervan de opdrachtgever te zijn van de diefstal van het bord met de spreuk 'Arbeit macht frei' boven de poort van het vernietigingskamp Auschwitz in december. Als hij schuldig wordt bevonden, moet Hogstrom zijn straf in Zweden uitzitten.

Het bord werd enkele dagen na de diefstal op 18 december in stukken gesneden teruggevonden. Drie Polen zijn voor de diefstal aangehouden.

Volgens zijn advocaat zal Hogstrom beroep aantekenen. Hogstrom ontkent iedere betrokkenheid. Een van de Poolse verdachten nam na de diefstal contact met hem op om te vragen of hij hem kon helpen het bord te verkopen, maar toen hij vernam dat het gestolen was, had hij meteen de autoriteiten ingelicht, verklaarde Hogstrom voor de rechtbank.

Eerder legde Hogstrom tegenover Zweedse media tegenstrijdige verklaringen over zijn rol af. Tegen Aftonbladet zei hij dat hij als tussenpersoon tussen de Poolse dieven en een Engels sprekende koper fungeerde, maar tegen Expressen verklaarde hij dat hij alleen over de diefstal was getipt en dat hij die had geprobeerd te stoppen.

Zweden mag verdachte Auschwitz-diefstal uitleveren
Zweden mag verdachte Auschwitz-diefstal uitleveren (Foto: Novum)

Zuid-Afrika wil matiging WK-prijzen

De Zuid-Afrikaanse regering heeft de hotel- en reiswereld gevraagd matigheid te betrachten rond het WK voetbal. De autoriteiten vrezen dat de toeristenbranche optimaal wil profiteren van de gelegenheid en de prijzen tot exorbitante hoogte zal opdrijven. Dat zou slechte reclame zijn.

"Alle Zuid-Afrikanen zouden de verleiding dat te doen moeten weerstaan", zei regeringswoordvoerder Themba Maseko na een kabinetsberaad in Pretoria. De organisatie van het WK denkt dat de tot dusver tegenvallende belangstelling uit het buitenland te maken heeft met prijsopdrijving. Hotelkamers en binnenlandse vluchten zijn her en der plotseling twee keer zo duur geworden, soms zelfs nog meer.

Het WK begint op 11 juni met een openingswedstrijd in Johannesburg. Volgens informatie van wereldvoetbalbond FIFA zijn er van de 2,9 miljoen beschikbare tickets er nog ongeveer 600.000 niet verkocht.

[Enquête] OV-chipkaart: hit of shit?

Op dinsdag 16 maart is het zover: we moeten verplicht met de OV-chipkaart reizen. Twee maanden na de eigenlijke invoering van chipkaart moeten we er nu allemaal definitief aan geloven.

Wat vind jij van de OV-chipkaart? Handig? Of gebruik je hem veel liever als boekenlegger? FOK! wil in samenwerking met Top-X, het jongerenpanel van EenVandaag, en de LSVB graag weten wat jullie ervaringen zijn. Doe daarom dus mee aan deze enquête!

Klik hier om naar de vragen te gaan! Je hoeft je hiervoor niet aan te melden of te registreren. Volgende week kan je uitslag zien bij EenVandaag.

Katja (8) 'verstopt' door vader

Vader Paul Leendertz, die zijn dochter binnen tien dagen moest overdragen aan zijn ex-vrouw, weigert dit tot die termijn is verstreken. Paul houdt zijn dochter op dit moment verborgen ergens aan de Amerikaanse oostkust. Hij woont daar in het plaatsje Northampton.

Robert Zwarts, de advocaat van Leendertz verklaart: "Hij houdt haar nu tot het einde van die termijn bij zich omdat de moeder anders het recht heeft meteen met haar naar Nederland te vliegen. In de tussentijd probeert hij alsnog met een kort geding het recht te krijgen Katja in de VS te houden in afwachting van een hoger beroep."

De moeder van Katja, Marina Karpenko, gelooft pas dat ze haar dochter terugheeft als ze samen in het vliegtuig naar huis zitten. Ze woont een paar kilometer bij haar dochter vandaan. Elke vorm van contact met haar kind wordt haar ontzegd. Dit laat de advocaat van Marina weten. Mogelijk vertrekken er binnenkort medewerkers van het Openbaar Ministerie uit Arnhem naar de VS om Paul Leendertz te verhoren. Op een rechtshulpverzoek hiertoe door Nederland is door de Amerikaanse autoriteiten positief gereageerd.

Audi Q7 als patrouillewagen

De politie in Glasgow, Schotland, heeft een zwarte Audi Q7 TDI S-Line in beslag genomen van een criminele bende en gebruikt deze nu als patrouillewagen. Dit is de eerste keer dat de desbetreffende politieafdeling dit gedaan heeft, 'maar zal zeker niet de laatste keer zijn', zo zegt agent John Neilson in een verklaring.

De Schotse politie probeert steeds meer criminelen te pakken door ze op hun gevoelige plaats te raken, namelijk hun portemonnee. "Ik wil criminelen waarschuwen, wat ze deze week nog hebben kunnen ze volgende week kwijt zijn," aldus Neilson. Hij doelt hiermee op huizen en auto's.

De Audi Q7 is uitgerust met politie emblemen en sirene en wordt gebruikt voor de 'Gangs Task Force'. Na een paar maanden zal de auto verkocht worden. De opbrengsten komen ten goede aan de politie en de lokale bevolking.

Foto's van de Audi zijn hier te bekijken.

Nominaties 3FM Awards bekend

Anouk en Kane maken volgende maand de meeste kans om in de prijzen te vallen tijdens de uitreiking van de 3FM Awards. Anouk is vijf keer genomineerd voor een beeldje, Kane dingt mee in zes categorieën. 3FM maakte de genomineerden vandaag bekend.

De twee Haagse rockacts nemen het in vier categorieën tegen elkaar op. Kane en Anouk zijn beiden in de race voor Beste Artiest Rock, Beste Single, Beste Album en Beste Live Act. Anouk maakt daarnaast nog kans op het beeldje voor Beste Zangeres, Kane dingt nog mee in de categorie Beste Band en zanger Dinand Woesthoff is genomineerd in de categorie Beste Zanger.

Ook nieuwkomers Caro Emerald en Waylon kunnen in de prijzen vallen. Emerald is drie keer genomineerd, Waylon dingt in vier categorieën mee naar een 3FM Award. Ilse DeLange, met drie beeldjes de grote winnares van vorig jaar, doet het dit jaar een stuk minder goed. DeLange is in slechts twee categorieën genomineerd.

De 3FM Awards worden op 15 april uitgereikt in Amsterdam. De radiozender deelt voor de zesde keer prijzen uit in tien categorieën. De afgelopen weken droegen luisteraars de genomineerden aan.

Anouk en Kane grootste kanshebbers 3FM Awards
Anouk en Kane grootste kanshebbers 3FM Awards (Foto: Novum)

[Upd] Weer zware aardbeving in Chili

Chili is vandaag weer getroffen door een zware aardbeving. Het is mogelijk dat de beving een naschok is van de aardbeving die in februari plaatshad, maar het kan ook een nieuwe aardbeving zijn.

Het epicentrum van de aardschok lag iets meer dan 100 kilometer van de hoofdstad Santiago af. Ook de grote stad Valparaiso ligt in die omgeving.

Er wordt nog gewacht op berichten over de schade en slachtoffers.


Update 17.01 uur:
Het gaat om twee aardschokken, waarvan één met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. De andere schok, die kort daarop volgde, had een kracht van 6,9 op de schaal van Richter.

De Chileense marine heeft langs de hele kustlijn van Chili een tsunamialarm afgekondigd. Over schade en slachtoffers is nog niets bekend.

Update 17.13 uur:
Ondertussen is bekend geworden dat het om drie aardbevingen gaat, de derde had een kracht van 6.0 op de schaal van Richter. Tussen elke beving zat ongeveer een kwartier.

Mensen van CNN, die in een kantoor in Santiago zitten, melden dat ze de aardbeving goed konden voelen, en dat de schokgolven wel 45 seconden duurden. Het Pacific Tsunami Warning Center heeft nog geen tsunamiwaarschuwing afgegeven. Het sluit echter niet uit dat er lokaal enkele tsunami's ontstaan. Deze kunnen plaatsvinden langs de kust binnen een straal van 100 kilometer rond het epicentrum. De marine van Chili heeft wel een tsunamialarm afgegeven.

Update 18.32 uur:
Volgens de Volkskrant is de stad Rancagua in de buurt van het epicentrum flink beschadigd. De president Sebastian Pinera zou dat bekendgemaakt hebben. De nieuwe president werd vandaag beëdigd. Tijdens de plechtigheden vonden ook de aardbevingen plaats. Er zijn nog geen meldingen binnengekomen over eventuele slachtoffers. 

Update 19.07 uur:
Het USGS, de Amerikaanse geologische dienst, heeft de cijfers van de aardbevingen bijgesteld. Het zou niet om een beving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter gaan, maar om een beving van 6,9 op de schaal van Richter. Deze beving werd door maar liefst zes andere bevingen gevolgd, met een kracht van 6,7, 6,0, 5,4, 5,0, 5,0 en 5,3 op de schaal van Richter.

 

Praat ook op het forum mee over deze aardbeving.

Eerste basisplaats Van Nistelrooy bij HSV

Ruud van Nistelrooy staat vandaag bij zijn nieuwe club Hamburger SV voor het eerst in de basis. De Nederlandse spits had de voorbije weken last van een bovenbeenblessure, maar is eindelijk fit genoeg om te starten. De Duiters treden vanavond in eigen stadion aan tegen Anderlecht in de achtste finales van de Europa League.

Van Nistelrooy moest het tot nu toe in Hamburg doen met vier invalbeurten. Op 13 februari nam hij als wisselspeler tegen VfB Stuttgart twee doelpunten voor zijn rekening. Tegen Anderlecht staan ook internationals Eljero Elia en Joris Mathijsen aan de aftrap.

[Video] 150 scholieren gaan op de vuist

Bij het Muiderpoortstation in Amsterdam zijn vanmiddag ongeveer 150 scholieren met elkaar op de vuist gegaan. De leerlingen kwamen van twee scholen uit Oost en Zuidoost. De scholen zouden bekend staan als rivaliserend.

De politie rukte massaal uit om een einde te maken aan de knokpartij. Wat de aanleiding was voor de ruzie is niet bekend. Vier scholieren zijn gearresteerd.

Enkele bussen die bij het station stonden moesten het ook ontgelden. Enkele ramen van de voertuigen werden ingeslagen.

Video van de knokpartij, gefilmd uit een raam

Ajax gaat toegangsprijzen mogelijk verhogen

Een verhoging van de toegangsprijzen voor wedstrijdbezoeken van Ajax wordt door de financieel directeur Jeroen Slop als een mogelijkheid bestempeld.

"We zijn ingericht op topvoetbal", legt Jeroen Slop uit in het fanblad Ajax Life. "We moeten er veel aan doen om de inkomsten naar het peil te krijgen dat we de kosten kunnen dragen."

Slop legt uit dat ook Ajax te maken heeft met financieel zwaar weer. De halfjaarcijfers van Ajax spreken niet tot de verbeelding. Door een netto verlies van 9,9 miljoen euro en een operationeel resultaat van 7,2 miljoen negatief, ziet het er niet rooskleurig uit voor de Amsterdammers.

"De situatie heeft daarom ook mogelijk gevolgen voor de portemonnee van de supporters", meldt Slop. "Dan moeten we naar alle geledingen kijken", vervolgt hij. "Dus ook naar de kaartverkoop. Daar zijn we nu mee bezig."

Been zonder Tomasson tegen Verbeek

Jon Dahl Tomasson ontbreekt zondag in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De topscorer van Feyenoord kampt nog altijd met hielklachten, meldt het Algemeen Dagblad.

Tomasson hoopt vrijdag of zaterdag de groepstraining te hervatten, maar is dan al zo lang uit de roulatie dat een basisplaats zondag voor hem geen optie is. Trainer Mario Been zal wederom Luigi Bruins als schaduwspits laten spelen.

Doelman Rob van Dijk is wel klaar voor een rentree. De 41-jarige keeper is hersteld van liesklachten, die hem afgelopen zondag tegen Roda JC nog parten speelden. Zijn terugkeer komt goed uit, want Darley is na zijn rode kaart voor één duel geschorst.

Ook Holla breekt been

Danny Holla zal voorlopig niet meer voor FC Groningen in actie komen. De middenvelder liep vanmiddag, tijdens een groepstraining van de Groningers, een gecompliceerde beenbreuk op. Bij een schotpoging bleeft de linkervoet van de speler op het veld vast staan.

De hulpdiensten waren vervolgens snel ter plaatse. Holla kreeg een kalmeringsmiddel toegediend, waarna hij naar het ziekenhuis werd vervoerd.

"Het was verschrikkelijk om te zien", aldus Ron Jans, trainer van de Groningers, die het zag gebeuren. "Ook de spelersgroep en technische staf zijn erg onder de indruk. Op dit moment, zo kort nadat het gebeurd is, is het even moeilijk om aan voetbal te denken. We zullen morgen (vrijdag – red.) toch de draad weer oppakken en proberen ons te focussen op de uitwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen NAC Breda. Maar het zal zeker invloed hebben."

Het zit FC Groningen in elk geval niet mee. Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat Theo Lucius zijn been had gebroken. Daarnaast zijn Ondrej Svejdik, Petter Andersson en Sepp De Roover geblesseerd aan hun kruisband en kunnen derhalve niet in actie komen.

Boonen wint tweede etappe in Tirreno

Tom Boonen heeft de tweede etappe in de Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De Belg reed in de massasprint in Montecatini Terme voorbij Daniele Bennati die in de laatste meters ook nog Rabo-renner Paul Martens voorbij zag snellen. De winnaar van de eerste rit Linus Gerdemann blijft in bezit van de leiderstrui.

De 165 kilometer lange etappe leek al snel uit te draaien op een massasprint en het was Liquigas die op 3,5 kilometer van de streep de kopgroep van vier renners die er was bijhaalde. Sprinter Bennati werd in een mooi positie naar de finish gebracht, maar kon niet op tegen Boonen die op het juiste moment uit het wiel van de Italiaan kwam. Martens was de enige die nog dicht bij Boonen kwam, maar de Duitser kwam een halve fietslengte te kort.

Green Day: Rock Band komt op 8 juni

Electronic Arts, MTV Games, Harmonix, Warner Bros. Records en de rockers van Green Day zelf hebben donderdag Green Day: Rock Band aangekondigd. Het muziekspel zal op 8 juni wereldwijd gelanceerd worden voor de Xbox 360, Playstation 3 en Nintendo Wii.

Green Day: Rock Band is een volledig zelfstandige game waarin de rockband Green Day centraal staat. Met 47 hits van de Amerikaanse rockers, nauwkeurig nagemaakte personages en toegang tot unieke Green Day-content is Green Day: Rock Band een uitgebreide game voor echte rockers.

De hits die je in Green Day: Rock Band terug vindt, zijn onder andere American Idiot, Brain Stew en Jaded. Alle 47 hits van de band kunnen geëxporteerd worden naar andere games als Rock Band, Rock Band 2 en het recent aangekondigde, maar nog niet getoonde, Rock Band 3.

'Green Day: Rock Band' komt op 8 juni
'Green Day: Rock Band' komt op 8 juni (Foto: Novum)

'Scholen mogen geen leerlingen weigeren'

Het wordt voor christelijke scholen moeilijker om leerlingen te weigeren. Dat is althans de doelstelling van een wetsvoorstel dat de PvdA in de Tweede Kamer aangenomen hoopt te krijgen.

Het PvdA-voorstel houdt in dat scholen elke leerling moeten toelaten als hun ouders de grondslag van de school respecteren. Dat betekent een inperking van de mogelijkheid van bijzondere scholen om leerlingen te weigeren.

Het voorstel is al enkele jaren oud, maar de PvdA heeft er eerder geen werk van gemaakt omdat de coalitiepartners CDA en ChristenUnie zich eraan stoorden. Nu het kabinet is gevallen, wil de PvdA de behandeling van het plan door de Tweede Kamer doorzetten, meldde de partij vandaag.

Of er een meerderheid voor is, is nog onduidelijk. Behalve de PvdA zijn in elk geval de SP, GroenLinks en D66 voor.

 

Wotherspoon stopt per direct

Jeremy Wotherspoon heeft zijn actieve carrière als schaatser per direct stop gezet. De Canadees liep tijdens de wereldbekerwedstrijden in Erfurt, die vorig weekend werden verreden, een ontsteking op.

"Ik had een infectie aan mijn been en moest een operatie ondergaan. Ik kan nu niet schaatsen," aldus een teleurgestelde Wotherspoon. De schaatser wilde zijn loopbaan komend weekend, tijdens de finales van de wereldbeker in Heerenveen, beëindigen. "Het is een raar einde. Ik stop niet op een hoogtepunt. Maar mijn gezondheid is belangrijk. Ik moet nu rusten en herstellen."

Wotherspoon werd in de afgelopen jaren vier keer wereldkampioen sprint en zegevierde vier keer op het WK afstanden. In de wereldbekercyclues wist in twaalf keer op de eerste plaats van het eindklassement te eindigen. Dit deed hij zeven keer op de 500 meter en vier keer op de 1.000 meter.

Het enige wat op de palmares van Wotherspoon nog ontbreekt, is olympisch goud. In Vancouver werd de Canadees slechts negen op zijn favoriete afstand, de 500 meter.

[WK Hockey] Oranje komt net tekort voor finaleplek

De Oranje-hockeyheren speelden vandaag op het WK Hockey in India de halve finale tegen Australië. Maar Nederland staat zaterdag niet in de WK-finale. Oranje verloor na een spannende strijd nipt van Australië 2-1 en treft Engeland in de strijd om het brons.

De ware stormloop van de Aussies bleef enigszins uit in de eerste helft, hoewel doelman Guus Vogels een aantal keer handelend moest optreden. Nederland kwam er zelfs bij vlagen gevaarlijk uit. Tot twee keer toe kreeg Oranje een strafcorner te nemen. Bij de eerste, na 22 minuten, stond specialist Taekema echter niet in het veld. Jeroen Hertzberger mocht aanleggen vanaf de kop van de cirkel maar dat schot werd onschadelijk gemaakt. Vijf minuten voor rust stond Taekema wel in het veld, maar kon hij niet uithalen bij een strafcorner vanwege een verkeerde stop. Vier minuten eerder lieten de Aussies zien hoe je wel met corner moet omgaan. Luke Doerner scoorde negen minuten voor rust de openingstreffer. 

Na rust stond Oranje wel lang onder druk. Dankzij knap verdedigend werk van keeper Vogels en verdediger Balkestein bleef de ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel op de been. Toen Turner de tweede goal voor de Aussies scoorde, leek alle hoop voorbij voor Nederland. Na bijna een uur spelen kwam Oranje terug in de wedstrijd toen Nederland na het raadplegen van de videoscheidsrechter een strafbal kreeg. Taekema scoorde onberispelijk en Nederland kreeg weer hoop op meer. De tijd bleek echter te kort voor nog een treffer. Voor de derde keer op rij staan de Australiërs tegenover Duitsland in de WK-finale.  

Scoreverloop

26' Doerner (sc) 1-0
55' Turner 2-0
57' Taekema (sb) 2-1

Take That-zanger Mark Owen ging jarenlang vreemd

Mark Owen had vier jaar lang in het diepste geheim een affaire met een accountmanager. Ook sliep hij tijdens tournees van Take That met meerdere groupies. De 38-jarige zanger gaat vandaag met de billen bloot in een interview met tabloid The Sun. "Ik ben gewoon ontzettend stom geweest."

Owen vertelt dat hij zijn vrouw Emma Ferguson pas deze week op de hoogte bracht van zijn vele nachtelijke avontuurtjes. Ook zijn bandmaatjes hadden geen flauw idee. "Ik weet niet eens met hoeveel vrouwen ik het bed heb gedeeld. Misschien waren het er tien."

De zanger, die vijf jaar een relatie heeft met Emma en haar vorig jaar trouwde, kan zich één vrouw herinneren. Met een 24-jarige accountmanager had Owen vier jaar lang een relatie. Bovendien betaalde hij haar in totaal twaalfduizend pond. "Dat was niet opdat ze haar mond zou houden, maar om haar te helpen. Ze zou haar flat verliezen en klopte bij mij aan voor hulp."

Owen nam zijn maîtresse zelfs mee naar concerten van Take That, maar zijn bandmaatjes wisten niets van de affaire. "Ik heb ze gisteren verteld over mijn overspel. Ze stonden perplex." De 38-jarige Owen en zijn vrouw hebben twee kinderen, zoon Elwood (3) en dochter Willow Rose (1). Een week na de geboorte van zijn dochter lag Owen weer in bed met de accountmanager.

De Take That-zanger zegt dat hij vlak voor zijn bruiloft in september voor het laatst een scheve schaats reed. "Sinds de trouwerij ben ik trouw. Ik ben daar trots op, mijn huwelijksgeloften betekenen echt iets voor me. Ik wil een goede echtgenoot zijn." Of zijn vrouw hem gaat verlaten, weet Owen niet. "Emma is sterk. Ze moet doen wat het beste is voor haar en de kinderen. Ik ben er voor haar als ze me wil."


Take That-zanger Mark Owen ging jarenlang vreemd (Foto: Novum)

'Merk Des Bouvrie sowieso beschadigd'

Het merk Jan des Bouvrie zal zeker imagoschade oplopen, nu de interieurontwerper is ondervraagd en vastgehouden in een fraudezaak. Dat zei merkenstrateeg Paul Moers van marketingstrategiebureau PM.SMS vandaag. "Hij komt er hoe dan ook niet zonder kleerscheuren vanaf."

Volgens Moers heeft Des Bouvrie een groot probleem als het tot een veroordeling mocht komen. Maar ook als de designer wordt vrijgesproken, loopt hij imagoschade op. "Al ben je onschuldig, er blijft ergens een geur om je heen hangen."

Contador grijpt macht in Parijs-Nice

Alberto Contador heeft de macht gegrepen in Parijs-Nice. De Spanjaard uit de Astana-ploeg sloeg toe op de laatste klim van de dag naar Mende en kwam solo over de streep. Achter Contador kwamen Alejandro Valverde en Samuel Sanchez als tweede en derde boven. De Duitser Jens Voigt leverde zijn leiderstrui in aan Contador.

Al snel in de etappe ontstond er een kopgroep met daarin onder meer Albert Timmer van Skil-Shimano en Marco Marcato van Vacansoleil. De groep hield lang stand, maar net voor de laatste berg van de dag was de samensmelting een feit. Op de drie kilometer lange beklimming gebeurde er aanvankelijk niets, al was het Voigt die al wel kraakte.

Na een kilometer was dit voor Contador het sein om op de pedalen te gaan staan en zijn aangekondigde aanval in te zetten. De winnaar van de Tour de France zette een stevige versnelling in die voor niemand meer te volgen was. Valverde en Sanchez kwamen met een achterstand van tien seconden boven. In het algemeen klassement leidt Contador nu met 24 seconden voorsprong op Valverde en 25 seconden op de Tsjech Roman Kreuziger.

Jessica Simpson: ik ben ook wild in bed

Jessica Simpson schaamde zich toen ex John Mayer haar bedgeheimen onthulde, maar kan ze niet ontkennen. Mayer vergeleek seks met de 29-jarige blondine met napalm. In een interview met David Letterman gaf Simpson toe dat ze tussen de lakens inderdaad van wanten weet.

"Ik heb het imago van een braaf meisje en dan zegt een ex dit over me", vertelde Simpson gisterenavond. Letterman wees de blondine erop dat ze ook allebei kan zijn: een braaf meisje én wild in bed. "Ja, dat ben ik ook", reageerde Simpson. "Maar dat had niet iedereen hoeven weten."

Mayer klapte in een interview met Playboy uit de school. Hij noemde seks met Simpson 'seksuele napalm' en gaf toe dat hij bijna verslaafd was aan de zangeres. "Ze was als cocaïne voor me." Jessica voelt zich ergens wel gevleid door de uitspraken van haar ex. "Hij heeft nooit geklaagd en het was ook zeker een compliment, maar ik had niet verwacht dat hij me dat in Playboy zou maken."

Een braaf meisje én wild in bed (foto: Novum)

Eurlings stapt uit de politiek

Camiel Eurlings stopt na de verkiezingen van 9 juni met de politiek. Hij vindt de offers die hij privé moet brengen te groot. Hij vindt het ministerschap wel een mooie baan, maar hij houdt nauwelijks tijd over voor zijn vriendin, familie en vrienden.

Deze stap van Eurlings is opmerkelijk, omdat hij waarschijnlijk de opvolger van Balkenende als partijleider van het CDA zou worden.

De demissionaire ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Klink (Volksgezondheid) blijven wel op de kieslijst van het CDA staan.

Gemeenten pleiten voor aanpassing Kieswet

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat de Kieswet wordt aangepast. Terugkijkend op de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen concludeert de VNG dat verkiezingen professioneler moeten. Een nieuw kabinet zou zo snel mogelijk aan de slag moeten gaan om de verkiezingen beter te organiseren.

De VNG wil dat op ieder stembureau bekwame en getrainde medewerkers komen te zitten. Ook moet er gekeken worden welke technische mogelijkheden er zijn om het verkiezingsproces, en met name het tellen van stemmen, te ondersteunen.

McClaren: "Verwacht zware wedstrijd tegen ADO Den Haag"

FC Twente hervat vrijdagavond de strijd om de landstitel. ADO Den Haag is tegenstander in de Grolsch Veste.

Of Blaise N'Kufo in actie kan komen voor de Tukkers is nog niet zeker. De afgelopen dagen trainde hij wel weer mee. McClaren: "We zullen kijken of Blaise een reactie krijgt na de training van vandaag, maar het is goed dat hij op de weg terug is."

"Met nog acht wedstrijden te gaan, met de beker erbij hopelijk nog tien, is het in deze fase van het seizoen erg belangrijk dat we over een volledige spelersgroep kunnen beschikken", benadrukt de Engelsman op de website van FC Twente.

"De komende wedstrijd telt voor ons alleen het resultaat. De aandacht, druk en verwachtingen groeien, maar wij moeten alleen gefocust zijn op onze eigen wedstrijden. Het is niet belangrijk wat andere teams doen, wij weten dat we ons geen misstap kunnen veroorloven", beseft de trainer zich.

FC Twente wist de afgelopen weken weliswaar te winnen, het spel oogde moeizaam. "Vrijdag verwacht ik tegen ADO Den Haag weer een zware wedstrijd", denkt McClaren. "Wij gaan dit duel in met de intentie om de punten in eigen huis te houden. Om dat te realiseren zullen we geconcentreerd moeten spelen en een juiste houding aan moeten nemen."

Worm: "Het leven is mooier en luxer in Australië"

Rutger Worm speelt vanaf komend seizoen voor Melbourne Heart, de club van trainer John van 't Schip. De NEC'er heeft een contract voor twee jaar getekend. Hier en daar vertelden ervaringsdeskundigen hem dat hij een mooi leventje tegemoet gaat in Australië.

Met de overgang naar Australië verlaat Worm de club waarvoor hij liefst tien jaar actief was, waarvan zes seizoenen in het eerste elftal.

"Voor mij is het goed om eens verder te kijken dan Nijmegen", vertelt Worm aan Voetbal International.

"De belangstelling speelde al een tijdje, maar nu is het officieel. Ik heb meteen Brett Holman gebeld (Australiër spelend bij AZ, red.), mijn oud-ploeggenoot bij NEC, en hij was erg enthousiast. Het leven is mooier en luxer in Australië. Daarnaast is Melbourne natuurlijk een superstad. Dat heb ik gehoord van vrienden die ooit gebackpackt hebben in het land."

"Het voetbal blijft nog wel iets achter in Australië, maar is wel in opkomst door het werk van Guus Hiddink en nu Pim Verbeek als bondscoach. Bovenal lijkt het me een mooie uitdaging en een levenservaring. Wat is twee jaar op een leven van tachtig? Het is toch mooi het leven daar eens meegemaakt te hebben?"

SOCOM 4 gebruikt PlayStation Move

Enkele dagen geleden kondigde Zipper Interactive aan bezig te zijn met SOCOM 4. Er kwamen enkele screenshots voorbij en de developer heeft ons al enkele feiten medegedeeld over de singleplayer van de game. Zoals jullie inmiddels allemaal hebben kunnen lezen is tevens de kogel door de kerk wat betreft de motion-controller van Sony. Voor Zipper Interactive een mooi moment om te laten zien dat de PlayStation Move ook gebruikt kan worden voor SOCOM 4. De game is volledig te besturen met de controller, maar zal ook gewoon de DualShock-controller ondersteunen. In de onderstaande video vanaf GDC 2010 kunnen jullie alvast genieten van de eerste beelden.


'Gratis' maps voor Bad Company 2

DICE heeft onlangs aangekondigd dat twee nieuwe maps gratis te downloaden zullen zijn op 30 maart. De kaarten, genaamd Laguna Presa en Arica Harbor, zijn dan beschikbaar voor alle spelers die een VIP-code hebben ingestuurd. De codes kreeg men bij het pre-orderen van de game. Pre-orders bij Steam en de EA-downloadservice zouden deze optie bieden. Hoe niet-VIP's aan de maps komen is nog onduidelijk.

We kunnen direct vraagtekens zetten bij de termen 'gratis' en 'nieuw'. Beide kaarten zijn namelijk al in respectievelijk Conquest en Rush mode beschikbaar. Laguna Presa zal echter tegen het einde van de maand een Rush mode krijgen, en Arica Harbor een Conquest optie. Bij Rush dient men de zogenaamde M-Com stations op te blazen door middel van een bom of grof geschut, bij Conquest is het de bedoeling vlaggen op op de kaart te veroveren.

Op het blog van Bad Company 2 schrijft producent KM Troedsson dat dit 'belangrijk is om de spelers waar voor hun geld te bieden. Door nieuwe kaarten houden we de ervaring vers.' Troedsson vermeldde erbij dat er meerdere DLC's op komst zijn, die tussen de vijf en vijftien euro gaat kosten. 'We zijn van plan nog lang voor de game te gaan zorgen. Hierdoor kunnen we voorkomen dat je wordt verrast door plotselinge Mapathy.' Troedsson zinspeelde hier op de term die Infinity Ward gebruikt om nieuwe maps aan de man te brengen. Dit is een fenomeen waarbij spelers (te) goed weten waar eventuele dreigingen vandaan kunnen komen, omdat ze de kaarten zo vaak gespeeld hebben. Saillant detail: op dezelfde datum komt de mappack van MW2 uit. Houd FOK!games in de gaten voor de review van Bad Company 2!

 bc2

Real Madrid als 'dode vogeltjes' op trainingsveld

Zondagavond wacht de uitwedstrijd bij Real Valladolid en de knop moet om. Allereerst blikte Manuel Pellegrini lang terug op de avond van gisteren. De selectie van Real betrad het trainingsveld met een klein kwartier vertraging.

Cristiano Ronaldo, Gonzalo Higuaín en Guti kwamen niet het veld op. Zij verkozen een binnentraining. Royston Drenthe en Karim Benzema zijn nog niet fit en waren eveneens absent.

Volgens AS stond de ploeg als een stel dode vogeltjes te trainen. Rafael van der Vaart was één van hen. De Nederlander mocht woensdag een half uur invallen, maar kon het tij niet keren. Sterker, met Van der Vaart in de ploeg kwam Lyon terug tot 1-1.

LittleBigPlanet toont Playstation Move-ondersteuning

Zoals jullie inmiddels allemaal hebben kunnen lezen is de kogel door de kerk wat betreft de motion-controller van Sony. De PlayStation Move komt er aan en een hoop developers zijn al druk bezig om de technologie te gebruiken in hun nieuwe games. Media Molecule brengt de PlayStation Move ook naar LittleBigPlanet. Zo zal je objecten moeten verschuiven, omdraaien en andere creatieve bezigheden om je Sackperson veilig door de levels te loodsen. Natuurlijk hebben we ook een video voor jullie.


Vaticaan bekritiseert condoomautomaat in school

Een middelbare school in Rome heeft zich de woede van de katholieke kerk op de hals gehaald. Reden hiervoor is het besluit van de school om een condoomautomaat op te hangen voor de scholieren.

Kardinaal Agostino Vallini, de vicaris van de paus in Rome, bekritiseerde de beslissing. Hij was van mening dat de beslissing van de school seks onbetekenend doet lijken. De Italiaanse bisschoppenkrant zei vandaag dat seks door de beslissing van de schoolleiding werd teruggebracht tot 'een louter fysieke oefening'.

De Keplero school zei dat zij de plannen om de condoomautomaten op te hangen doorzet als onderdeel van de seksuele voorlichting van de scholieren.

Het Vaticaan is tegen kunstmatige anticonceptie. Paus Benedictus XVI kreeg afgelopen jaar veel kritiek toen hij zei dat het verspreiden van condooms niet het antwoord is op de aids-problematiek in Afrika. In plaats daarvan pleitte hij voor onthouding en huwelijkse trouw.

Vaticaan bekritiseert condoomautomaat in school
Vaticaan bekritiseert condoomautomaat in school (Foto: Novum)

Jan Smit: 'Alles is weg' was waar

Jan Smit heeft eindelijk gereageerd op de uitspraken die zijn moeder deed over zijn ex-vriendin Yolanthe. Gerda Smit omschreef met het inmiddels beroemde zinnetje 'Alles is weg' hoe haar schoondochter een groot deel van haar zoons huisraad meenam na de breuk. Volgens Jan is er geen woord gelogen.

"Toen ik dat interview met mijn moeder voor het eerst op tv zag, moest ik er eigenlijk wel om lachen", bekent de Volendamse zanger aan tijdschrift Hitkrant. "Zo kende ik haar helemaal niet. Ze wilde namelijk nooit op tv. Maar in dit geval zat ze daar ook meer als een bezorgde moeder die voor haar zoon opkwam. Ik vond dat vooral heel moedig."

De woorden die zijn moeder destijds gebruikte, zijn een begrip geworden. "Het is toch maar mijn moeder die het heeft bedacht", zegt Jan trots. Maar de zanger reageert ook voor het eerst op de waarheid achter de woorden. "Ik ben trots op de uitspraak 'Alles is weg', want het was niet zomaar een uitspraak, maar ook een feit. Er was niets van gelogen."

Jan Smit en Yolanthe Cabau van Kasbergen verbraken een jaar geleden hun relatie. Yolanthe zou tijdens haar verhuizing uit de Volendamse villa veel spullen hebben meegenomen die volgens Jans moeder door haar zoon waren betaald. Smit is inmiddels gelukkig met zijn vriendin Liza. Yolanthe is verloofd met voetballer Wesley Sneijder.

Jan Smit: 'Alles is weg' was waar
Jan Smit: 'Alles is weg' was waar (Foto: Novum)

"Problemen Virgin VR-01 opgelost"

Volgens technisch directeur Nick Wirth zijn de problemen die Virgin Racing met de VR-01 had opgelost. De nieuwe Formule 1-renstal kampte tijdens de wintertests met veel hydraulische problemen en verloor daarom veel kostbare testtijd. Nieuwe onderdelen moeten het probleem nu oplossen.

"We denken de hydraulische problemen te hebben opgelost," meldde Wirth, die er aan toevoegde dat het team door de problemen de potentie van de auto niet heeft kunnen laten zien. "We hebben tijdens de testsessies geen kans gezien om tijden neer te zetten met een lichte auto op superzachte banden. Tijdens de vrije trainingen op vrijdag zullen we een eerste indicatie krijgen van hoe we er voor staan ten opzichte van de andere teams, maar echt weten doen we het pas na de kwalificatie op zaterdag."

Virgin introduceert voor de eerste Grand Prix in Bahrein komend weekend enkele nieuwe aërodynamische en mechanische onderdelen. "Die zouden onze wagen beduidend sneller moeten maken," zegt Wirth die er aan toevoegde dat het team voor de race in Australië wederom enkele nieuwe onderdelen mee zal brengen voor Timo Glock en Lucas di Grassi.

Motie van treurnis tegen Verburg

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft vandaag een motie van treurnis ingediend tegen minister van Landbouw Gerda Verburg. De motie, die door een kamermeerderheid werd ondersteund, werd ingediend vanwege de glossy 'Gerda', die meegestuurd wordt met enkele vrouwenbladen. Verburg mag wel aanblijven als minister.

De PvdA, SP, VVD, Groenlinks en D66 ondersteunden de motie die was ingediend door de PvdD omdat Verburg niet duidelijk genoeg haar excuses had aangeboden. Volgens Verburg is de glossy, die 400.000 euro gekost heeft, niet voor herhaling vatbaar. Eerder vandaag werd al bekend dat ze de uitgave betreurt.

Een meerderheid van de Kamer vindt dat het blad door het CDA betaald moet worden, en niet door de belastingbetaler. Het blad zou een 'CDA-blad' zijn volgens sommige Kamerleden. Demissionair premier Balkenende en Verburg verwerpen dit. Volgens Balkenende was de intentie van het blad goed.

De glossy was bedoeld om bij een breed publiek aandacht te vragen voor het beleid van het Ministerie van Landbouw.

Sprintkanon Bernard naar Amsterdam Swim Cup

Olympisch kampioen en Europees recordhouder 100 meter vrije slag Alain Bernard zal samen met Milorad Cavic, wereldkampioen 50 meter vlinderslag 2009, aanwezig zijn tijdens de Swim Cup in Amsterdam.

De Swim Cup zal van 25 tot en met 28 maart plaatsvinden in het Amsterdame Sloterparkbad. De grote namen bij de vrouwen zullen ook niet ontbreken. Europees en Wereldkampioene op de 100 meter vlinderslag Sarah Sjöström zal aanwezig zijn evenals de Nederlandse Femke Heemskerk, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo.

Vandaag werd de komst van al deze toppers bekendgemaakt nadat de inschrijfdeadline was verstreken. Naast de deelname van onder andere Bernard zullen er meer dan 200 buitenlandse zwemmers aanwezig zijn. Deze zwemmers komen in totaal uit meer dan dertig landen.

De Swim Cup geldt overigens als laatste kwalificatiemogelijkheid voor het EK in Boedapast wat plaatst vindt van negen tot en met vijftien augustus. De Amsterdam Swim Cup is daarnaast ook de eerste kwalificatieronde voor de Europese Jeugdkampioenschappen in Helsinki. Dit evenement vindt midden juli plaats.

De Amsterdam Swim Cup kan overigens beschouwd worden één van de eerste wereldwijde evenementen van 2010 waarbij gezwommen wordt onder de nieuwe FINA-kledingregels.

Wie zijn er bezig met de Playstation Move?

De motion controller van Sony, de Playstation Move, die eerder op de GDC is geïntroduceerd, doet veel stof opwaaien. De één vindt het een simpele Wii rip-off en de andere ziet veel mogelijkheden met de manier waarop de controller werkt. Dat third-parties de controller interessant vinden is te zien aan lijst van developers en publishers die er mee bezig zijn.

Er zijn zo'n 36 third-parties bezig met de Playstation Move. In de lijst staan een hoop grote namen zoals EA en Ubisoft maar ook kleinere developers zoals Q-games, bekend van de Pixeljunk-serie. Hieronder is de lijst te zien in alfabetische volgorde.

* 505 Games U.S.
* Activision Publishing, Inc.
* AQ INTERACTIVE Inc.
* ARC SYSTEMS WORK CO.,LTD
* ATLUS Co., LTD.
* Bigben Interactive
* CAPCOM CO., LTD.
* CCP
* Crave Entertainment
* CYBERFRONT Corporation
* Disney Interactive Studios
* Electronic Arts Inc.
* FromSoftware, Inc.
* Game Republic, Inc.
* Game Republic, Inc.
* GUST CO., LTD.
* HUDSON SOFT CO., LTD.
* IREM SOFTWARE ENGINEERING INC.
* Koei Co., Ltd.
* Konami Digital Entertainment Co., Ltd.
* Majesco Entertainment
* Marvelous Entertainment Inc.
* NAMCO BANDAI Games Inc.
* ONGAKUKAN Co., Ltd.
* Oxygen Games
* PAON CORPORATION
* Q Entertainment Inc.
* Q-GAMES, LTD.
* SEGA CORPORATION
* Sony Online Entertainment
* Spike Co., Ltd.
* SQUARE ENIX GROUP
* TECMO, LTD.
* THQ Inc.
* UBISOFT
* Warner Bros. Interactive Entertainment
* Zoo Entertainment, Inc.

SW:The Old Republic EA's duurste project ooit

EA werkt met zijn nieuwe MMO Star Wars: The Old Republic aan zijn duurste project ooit. De online game zou nu al tientallen miljoenen dollars meer kosten dan een normale game.

Eric Brown, hoofd van financiën bij de uitgever, windt er geen doekjes om: "Het grootste ontwikkelproject ooit. Punt." Hij vertelde dat een gemiddelde game het bedrijf ongeveer 30 miljoen dollar kost. "Maar elke MMO kost veel meer dan dat." Volgens Brown kostte World Of Warcraft 100 miljoen dollar om in 2004 uit te brengen. 'Daar komen de onderhoudskosten en eventuele uitbreidingssets nog bovenop.'

World Of Warcraft verdient makkelijk 100 miljoen dollar per maand. EA hoopt met SWTOR dit ook te bereiken. De game zal in de lente van 2011 uit komen, maar met MMO's weet je dat nooit zeker. The Old Republic zal zich enkele honderden jaren na Star Wars: Knights of the Old Republic afspelen en heeft gameplay die zwaar leunt op het verhalende aspect, waarbij keuzes consequenties hebben voor het verloop van het spel. Volgens EA is dit trouw aan de voorgaande series en nog nooit eerder gedaan in MMO's.

 swtor

[WK Hockey] Duitsland is Engeland eenvoudig de baas

Duitsland heeft zich in India als eerste land voor de finale van het WK Hockey geplaatst. De wereldkampioen van 2002 en 2006 klopte in New Delhi Engeland eenvoudig met 4-1. Later vandaag speelt Nederland de andere halve finale tegen Australië.

Jan-Marco Montag zette de Duitsers al na vijf minuten op voorsprong via een benutte strafcorner. De Engelse doelman James Fair ging hierbij niet vrijuit. Niet veel later stonden de Duitsers al op 2-0 dankzij een goal van Oliver Korn. Richard Smith maakte in de eerste helft via een strafcorner nog wel de aansluitingstreffer, maar via een strafcornervariant zette Martin Haner de 3-1 op het bord. Engeland drong in de tweede helft nog wel aan, maar na een uur spelen zette Linus Butt de eindstand op het bord.

Trulli hoopt met Lotus slechts te finishen

Jarno Trulli heeft een zeer bescheiden doelstelling uitgesproken voor de eerste Grand Prix. De enige wens van de Italiaan is dat hij finisht met zijn Lotus. Ondanks dat Lotus een zeer korte voorbereiding heeft komt de T127 'slechts' vijf seconde tekort ten opzichte van de grote teams. Mede daarom hoopt Trulli eerst te finishen en dan verder te kijken.

Gezien de korte voorbereiding is het al een wonder dat de T127 'slechts' vijf seconden tekort komt ten opzichte van de topteams. "Alles staat in het teken van ervaring opdoen, dat doe je door te finishen", vertelt hij op het woestijncircuit.

Er is een ding wat de coureur van Lotus wel weet: Hij zal niet, in tegenstelling tot vorig jaar, vanaf poleposition starten. "Vooraan starten is een utopie, achteraan beginnen de harde realiteit. Het is niet anders, maar het is wel even wennen. We beginnen vanaf nul."

Trulli wil snel serieuze stappen gaan zetten met Lotus. Niet in de laatste plaats om de naam Lotus, gezien zijn rijke verleden, niet ten schande te maken. "Het kan en mag niet zo zijn dat het merk Lotus niet beter presteert dan dit weekend het geval is", stelt hij. "Lotus verdient beter."

Pac-Man-maker komt naar Nederland

Toru Iwatani, de bedenker van de klassieke game Pac-Man, komt naar Nederland. Iwatani opent met een speech het Festival of Games 2010 in Utrecht, meldt de website Control Online. Het Festival of Games 2010 vindt plaats op 3 en 4 juni.

Toru Iwatani's creatie werd pas een jaar na de lancering opgepikt door een breed publiek. Daarna was er geen houden meer aan. Pac-Man staat acht keer in het Guinness Book of Records, waaronder voor de game die het meeste geld heeft opgeleverd in de arcadehallen. De jaren tachtig waren de hoogtijdagen voor Pac-Man. De hype resulteerde in boeken en liederen over de Pac-Man Fever en een tekenfilmserie over het happende, gele mannetje.

In totaal zijn er meer dan dertig verschillende games met Pac-Man verschenen, maar geen van deze games was zo populair als het origineel op die oude, vertrouwde arcadekast.

Pac-Man-maker komt naar Nederland
Pac-Man-maker komt naar Nederland (Foto: Novum)

Nieuwe Lara Croft wordt goedkoop

Lara Croft: Guardian of Light wordt deze zomer voor 15 dollar (11 euro) in Amerika uitgebracht. De nieuwste editie in de Tomb Raider-serie is ongeveer zes uurtjes lang en bevat een coöperatieve modus voor twee spelers.

In Lara Croft and the Guardian of Light kunnen spelers samenspelen in de strijd tegen kwade geesten en diverse soorten zombies. Lara zal hierbij de handen ineen slaan met een stamlid van de Maya's, genaamd Totec.

De Britse ontwikkelaar Crystal Dynamics had eerder al aangegeven dat de nieuwe game met Lara Croft in de hoofdrol totaal anders zou worden. Het spel draait nog altijd om actie, maar wordt nu gespeeld vanuit een isometrisch perspectief en er is dus de co-op modus. Bovendien draait de game meer dan ooit om het behalen van highscores en het opnieuw spelen van de game.

Lara Croft and the Guardian of Light is deze zomer alleen te verkrijgen via de digitale distributiekanalen van de Xbox 360, PS3 en PC.

Nieuwe Lara Croft wordt goedkoop
Nieuwe Lara Croft wordt goedkoop (Foto: Novum)

Europarlement dwingt openheid ACTA af

Gisteren hebben de Europarlementsleden massaal een resolutie aangenomen die de Europese Commissie zou moeten dwingen de documenten en onderhandelingen met betrekking tot ACTA openbaar te maken.


ACTA
ACTA staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Dit verdrag heeft als bedoeling om 'illegale namaak van producten te bestrijden', volgens de Wiki-pagina. Het verdrag gaat echter veel verder dan enkel het kopiëren van Gucci-tassen en Armani-pakken. Het 'illegaal' downloaden van muziek en films worden ook onderdeel van ACTA. Eén van de maatregelen die het verdrag voorstelt, is het bekende 'Three strikes, you're out'. Met andere woorden, drie keer gepakt worden voor het downloaden van een mp3'tje en je bent je internetverbinding kwijt.

Aangezien het verdrag van Lissabon in werking is getreden, zal Nederland zich ook aan dit verdrag moeten houden en gaat dit verdrag boven de wetten die gelden in de individuele lidstaten.

Bijna unaniem
Van de ruim 700 politici, stemden 10 mensen tegen de resolutie voor volledige openheid van zaken. Ook vermelde de resolutie dat het three strikes-beleid geen doorgang mag vinden, of op z'n minst altijd met tussenkomst van een rechter. Tevens is het doorzoeken van gegevensdragers, zoals harde schijven enzovoorts, zonder concrete verdenking uit den boze. Verder wordt er steen en been geklaagd over het feit dat ACTA zonder tussenkomst van vele landen wordt besproken en uitonderhandeld.

Geheimzinnigheid
Alle overleggen van en over ACTA zijn besloten bijeenkomsten. Deze manier van achterkamertjespolitiek is het Europarlement al jaren een doorn in het oog. Vandaar dat het parlement, door middel van deze resolutie, volledige openheid van het beleid af wil dwingen.

De Vlaamse Liberalen en Democraten-parlementariër, De Gucht, die verantwoordelijk is voor ACTA is niet van plan om deze openheid te gaan verschaffen. Hij ziet meer in een aanpak die in Nederland bekend staat als de Commissie Stiekem. "Wat mij betreft is een commissie Stiekem hier niet van toepassing. Het gaat hier niet om informatie waarbij terroristen hun voordeel kunnen doen", zegt VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert tegenover Webwereld. "De commissie Stiekem moet nu geen argument worden om geen openheid te betrachten."

De Gucht reageerde verbaasd over de ophef tijdens het debat. "De onderhandelingen zijn geheim. Dat is niet vreemd", zegt hij. Het is echter wel duidelijk voor hem dat het parlement geïnformeerd moet worden. Tijdens de volgende, geheime, onderhandelingen over ACTA zal hij zich in gaan zetten voor meer openheid. Hiervoor zal hij met de Verenigde Staten om de tafel gaan. Toch moet er voor 'de concurrentiepositie' wel onderhandeld worden, meent de bestuurder.

Smerige keuken
Veel politici hebben het echter wel gehad met al deze geheimzinnigheid. "Als een dossier achter gesloten deuren bekokstoofd wordt, dan gaan bij mijn fractie alle alarmbellen rinkelen. ACTA is zo´n dossier", zegt PVV-Europarlementariër Laurence Stassen in haar bijdrage. "Deze keer is nog niet eens bekend wat er uit die Europese keuken komt. Het Europees Parlement moet dus een mening hebben over iets wat nog geheim in de keuken staat. Kan het gekker? Dit is een volstrekt minachten van het Parlement en de burger."

"Mijn fractie staat voor volstrekte openheid van zaken en is fel gekant tegen het criminaliseren van de burger. ACTA kweekt een cultuur van stiekem toezicht en verdachtmaking. De Staat kijkt mee!", zei ze tijdens het debat. "Wat ons betreft wordt die hele stinkende en geheime keuken gesloten en hangt men een bord op de deur: 'Gesloten wegens overtreding van de regels.'"

De PVV fractie heeft vreemd genoeg tegen de resolutie gestemd. Achteraf is gebleken dat dit een vergissing betrof en de stem is aangepast.

Burgerrechten
Het gaat om meer dan enkel het beschermen van intellectueel eigendom, volgens het Italiaanse parlementslid Nicolo Rinaldi. Derhalve vindt hij ook dat de commissie voor bugervrijheden zich met de zaak moet bezighouden. "Het gaat ook over privacy en mogelijk strafrechtelijke en civiele sancties."

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert vind dit ook een noodzakelijke stap. Eergisterochtend sprak zij met Eurocommissaris Viviane Reding. Zij heeft burgerrechten onder haar hoede: "Zij was vooralsnog helemaal niet in beeld bij de Gucht." Volgens Hennis-Plasschaert is Reding ook voor volledige openheid van zaken in deze.

D66-politica Sophie in 't Veld steunt haar VVD-fractiegenoot: "Dit raakt fundamentele rechten van de burger en dus moet die weten wat er nu allemaal speelt."

Europese interesse
De Piraten Partij heeft ondertussen de Europese Commissie gefeliciteerd met haar stiekeme gedrag. "Ik wil de Commissie feliciteren dat ze eindelijk in staat zijn gebleken om de burgers te interesseren in Europese politiek", zegt Christiaan Engström tegenover de Eurocommissaris. "Ik moet alleen kritisch zijn. De methodiek is niet goed, want de burgers zijn woest."

Doe een Tony Montana

Iedereen kent de film Scarface wel (en anders moet je hem als de sodemieter gaan kijken). Hoofdrolspeler Tony Montana is natuurlijk legendarisch, met zijn typische Cubaans/Amerikaanse accent en zijn voorliefde voor het woord fuck. Voor de nieuwe Nederlandse film Pizza Mafia, zijn de makers op zoek naar mensen die goed Tony Montana na kunnen doen (je kan een rol in de film  winnen). En dat zijn er al heel wat, al is niet iedereen even goed...

Van Dijk hervat groepstraining en haalt 'Heracles'

Op de officiële clubsite laat Feyenoord weten dat Rob van Dijk donderdag de training heeft hervat. Tijdens de afsluitende partijen verdedigde de 41-jarige doelman gewoon één van de doelen.

Vorige week moest Feyenoord het nog zonder Van Dijk doen, toen hij één dag voor het duel met Roda JC geblesseerd raakte op de training. Zijn vervanger Darley pakte de rode kaart, waardoor er nog meer druk op het herstel van Van Dijk kwam te staan.

Feyenoord speelt zondag om 14.30 uur tegen Heracles Almelo. Het duel wordt afgewerkt in De Kuip.

Bromfietsers van A27 gehaald

Twee 16-jarige jongens zijn gisteren aangehouden nadat zij met een snelheid van negentig kilometer per uur op hun bromfietsen over de snelweg A27 bij Vianen reden. Dit heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

De jongens, afkomstig uit Vianen en Hagestein, verklaarden dat het hen wel een 'leuke stunt' leek om over de snelweg te rijden. De politie kon er echter allerminst mee lachen en maakte proces-verbaal op tegen de tieners. Hun brommers werden in beslag genomen.

'Eriksen en Ajax komen er nog niet uit'

Christian Eriksen is de groeibriljant van Ajax Amsterdam. Er zijn echter kapers op de kust en Ajax en Eriksen worden het niet eens over de voorwaarden van het nieuwe contract.

De onderhandelingen tussen Christian Eriksen en Ajax over contractverlenging van de Deen hebben voor de Amsterdamse club nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Martin Schoots, de zaakwaarnemer van de talentvolle middenvelder, meldt aan Bold.dk dat de onderhandelingen moeizaam verlopen. Ajax wil het contract van de 18-jarige Deen, dat loopt tot medio 2011, graag openbreken en verlengen tot de zomer van 2015. Maar volgens Schoots liggen de twee partijen nog niet dicht bij elkaar en zal er nog verder onderhandeld moeten worden om tot een nieuwe verbintenis te komen. Ook meldt de zaakwaarnemer dat de interesse voor Eriksen de laatste weken is gegroeid.

Over welke clubs het gaat wil Schoots niet zeggen.

[Fotoreportage] Fast Car

Is het een stand-up show? Een monoloog? Een drumsolo? Eén ding is zeker: Fast Car -ook geprogrammeerd voor Oerol 2010- ráást je voorbij met 280 kilometer per uur.

Met drummer Jan van Eerd (o.a. Wende Snijders, Ellen ten Damme, Spinvis), acteur Dion Vincken en een tekst van Rogier Schippers lanceert theatermaker Renske van den Broek het kleurrijke, opzwepende en muzikale Fast Car op donderdag 11 maart bij Plaza Futura in Eindhoven. Daarna ook nog te zien op Festival Cement en Oerol 2010.

Uitgangspunt is de case-history Witty ticcy Ray, uit de bestseller De Man die zijn Vrouw voor een Hoed hield van Oliver Sacks (Londen, 1933). Sacks is hoogleraar neurologie en verwierf faam met zijn talloze boeken, waarin hij met oneindig veel liefde en nuance over zijn patiënten spreekt. Witty ticcy Ray vertelt over een jongen met een heftige vorm van Gilles de la Tourette. Ray is een gedwongen clown. Zijn ziekte dwingt hem in een absurd groteske persoonlijkheid. Achter de façade zit echter een diep wanhopig mens. Ritme houdt hem op de weg.

In de Werkplaats van Plaza Futura ontwikkelen jonge theatermakers hun talent tot het `rijp´ is om aan een groter publiek te tonen. Theatermaakster Renske van den Broek verdiende haar sporen al met voorstellingen voor o.a. Festival Boulevard en Oerol. Renske maakt graag absurde verhalen over mensen die ervan dromen te ontsnappen uit het leven dat ze leven. Het liefst met een raket of door middel van een verdwijntruc. Vol humor, muzikaliteit, kleurrijke beelden en fysiek spel is er geen ontkomen aan: haar werk beroert ál je zintuigen. HELLO HOUSTON. READY FOR IMPACT.

FOK!fotografen Serena Cloodt en Jeroen Pauwels waren bij de persvoorstelling, en maakten de volgende reportage:

Theatervoorstelling Fast Car, door Serena Cloodt

Theatervoorstelling Fast Car, door Jeroen Pauwels

Over 7 dagen.....

Over 7 dagen staat er iets te gebeuren, althans volgens de website van CyberConnect2. Deze Japanse developer is met name bekend van de .hack en Naruto games dus de kans is groot dat er over een week een opvolger uit een van deze series aangekondigd gaat worden. Tot dan zullen we het moeten doen met onderstaande teller en eventuele speculaties en vermoedens. 

CyberConnect2

Investering in Zuidpoolonderzoek

Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) steekt zes miljoen euro in onderzoek op Antarctica. Dat heeft zij vandaag bekendgemaakt.

Het geld gaat naar de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Die organisatie gaat er laboratoria mee opzetten waar wetenschappers onderzoek zullen doen naar onder meer klimaatverandering.

NWO werkt op de Zuidpool samen met de Britse Antarctic Survey, die er een eigen onderzoeksbasis heeft. De Nederlandse wetenschappers zullen die basis ook gaan gebruiken.

CDA daalt verder in peiling

Het CDA doet het bepaald niet goed in de peilingen. De partij daalt voor de vierde week op rij in de Politieke Barometer van Synovate. De christendemocraten komen uit op 27 zetels, twee minder dan vorige week. De partij telt nu 41 parlementariërs.

De PvdA volgt op 26 zetels, een minder dan vorige week. De PVV haalt net als vorige week 24 zetels. De vierde partij, de VVD, is bezig aan een opmars en haalt deze week 22 zetels. Het is tweeënhalf jaar geleden dat de liberalen zo hoog stonden in de barometer.

D66, een van de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen, stijgt drie zetels ten opzichte van vorige week. De democraten zouden achttien zetels halen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

De SP zakt verder, ondanks de leiderswissel. De partij daalt twee zetels en komt uit op negen. Dat is het laagste aantal sinds mei 2003. De Partij voor de Dieren wint een zetel en zou op drie komen. Het virtuele zetelaantal van de overige partijen blijft stabiel.

'Dudek voorlopig nog niet terug naar de Kuip'

Leo Beenhakker en Feyenoord zijn naar verluidt niet in onderhandeling met Jerzy Dudek. De reserve-doelman van Real Madrid maakt zich vooralsnog niet op voor een terugkeer naar de Kuip.

Het bericht dat presentator Jack van Gelder van de NOS meldde woensdag in de uitzending rond de Champions League-wedstrijd Real Madrid - Olympique Lyon (1-1) over een terugkeer van Dudek is niet waar, meldt Sportweek. Dudek komt momenteel uit voor Real Madrid, waar zijn contract na dit seizoen afloopt. De Poolse doelman kwam in 1996 naar Feyenoord, waarvoor hij zes seizoenen speelde. Vervolgens maakte hij de overstap naar Liverpool en halverwege 2007 verkaste hij naar Real.

Bij Feyenoord zou hij de 41-jarige Rob van Dijk op gaan volgen als ervaren man in het Feyenoord-doel. Hier is momenteel dus geen sprake van. Van Dijk heeft aan de andere kant nog geen besluit genomen over zijn toekomst. Ondanks zijn gevorderde leeftijd wil Feyenoord langer in zee met de sluitpost. Trainer Mario Been van de Rotterdammers kan in elk geval ook na de zomer beschikken over de talenten Erwin Mulder en Darley.

Tennissers in Davis Cup in Zoetermeer tegen Italië

Het REAAL Nederlands Davis Cup Team speelt op 7 tot en met 9 mei 2010 een thuiswedstrijd in SilverDome Zoetermeer tegen Italiė. De winnaar van dit duel speelt in september een promotie/degradatieduel voor een plaats in de Wereldgroep.

"Italiė is een sterke tegenstander met een brede selectie. Maar als team zijn wij gegroeid en met de steun van onze supporters zie ik wel degelijk kansen," zei Davis Cup-captain Jan Siemerink die over onder meer Robin Haase en Thiemo de Bakker kan beschikken voor dat duel.

Wereldbeker reuzenslalom voor Hölzl

Katrin Hölzl heeft op eenvoudige wijze de wereldbeker op de reuzenslalom binnengehaald. De Duitse skiesterging al aan de leiding en had in Garmisch Partenkirchen aan een tweede plaats achter Tina Maze genoeg om de zege binnen te halen. Maria Riesch werd vandaag derde.

De Oostenrijkse Katharin Zettel had nog kans om Hölzl in de wereldbeker in te halen, maar kon met een negende plaats de 34 punten achterstand die ze op de Duitse had niet meer inlopen. In de stand om de wereldbeker algemeen is de spanning weer iets terug. Leidster Lindsey Vonn viel in de eerste run al uit, zodat Riesch zestig punten in kon lopen. Toch lijkt de zege voor de Amerikaanse wel zeker, omdat het gat tussen beide vriendinnen nog 165 punten bedraagt.

Van Gaal bereid om mee te werken aan transfer Ribéry

Louis van Gaal is bereid mee te werken aan een transfer van Franck Ribéry. Dat zegt de Nederlander in Bild.

Binnenkort geeft de Fransman uitsluitsel over zijn toekomst. Van Gaal probeert in VI een prognose te geven, maar komt er amper uit. "Hij is geen jongen die zich door mij, managers of media laat beïnvloeden. Het hangt ook van de aanbiedingen af. Naar mijn inschatting heeft Ribéry het erg naar zijn zin bij Bayern en dat is waarschijnlijk ook de reden dat hij nog steeds niets heeft besloten. Want dat had hij allang kunnen doen."

Ook Bild had een onderhoud met Van Gaal. "Als ik zie dat hij er alles voor deed om fit te geraken voor de belangrijke wedstrijd tegen Fiorentina, dan denk ik dat hij blijft. Maar als ik dan de kranten lees, dan denk ik dat hij niet blijft. Als hij weg wil, zullen we hem moeten verkopen. Dan krijgen we nog een transfersom voor hem."

'Seks in zorg niet normaal'

Seksuele handelingen door verplegend personeel in de zorg zijn niet normaal. Dat is de boodschap die beroepsorganisatie Nu'91 wil uitdragen in een campagne die morgen van start gaat. Directe aanleiding voor de campagne was een klacht van een studente Verpleegkunde die door een cliënt gevraagd werd hem af te trekken.

De 24-jarige studente liep mee met een van de zeven verzorgers van de man, die alleen zijn ogen en mond kan bewegen. De man gaf aan dat de andere verzorgers hem zouden helpen met seksuele diensten en ze zag hoe de man na een wasbeurt werd afgetrokken. Toen ze aangaf dat zij dat niet wilde, zei de man dat ze ongeschikt was voor de zorg.

Volgens Nu'91 gaat het om een bekend probleem, maar is het een goede gelegenheid om aandacht te vragen voor de grenzen van verpleegsters. De studente heeft aangifte gedaan en justitie heeft aan de beroepsvereniging gevraagd meer voorbeelden te verzamelen.

Veel zorgverleners zouden zich nu in het nauw gedreven voelen. Met de campagne moet het probleem bespreekbaar worden, zegt een woordvoerder. "Een verpleegster vertelde een keer dat sommige cliënten zich gedragen als een soort loverboys. Daardoor zou ze zich rot voelen als ze niet aan de seksuele vraag voldeed."

Het is volgens Nu'91 niet de bedoeling om de behoeften van de patiënten en cliënten te ontkennen. "Als medewerkers om seksuele handelingen wordt gevraagd, kunnen ze ook doorverwijzen naar gespecialiseerde bureaus hiervoor. De vraag is geen probleem, maar het is niet zo dat zorgpersoneel zich daar zelf mee bezig moet houden."

De vereniging gaat informatie over de kwestie op haar site zetten en verspreidt posters en flyers voor de campagne 'Hier ligt mijn grens'. Ernstige meldingen worden doorgespeeld aan justitie.

Pornoplakker aangehouden in Vught

Een 55-jarige man uit Vught is vanochtend aangehouden omdat hij pornografische afbeeldingen en voorwerpen aan bomen in zijn woonplaats hing. De politie kreeg sinds juli af en toe meldingen dat er schunnige plaatjes, tekeningen en voorwerpen werden opgehangen in bomen aan de Jagerboschlaan. Over deze weg fietsen veel scholieren.

Sinds vorige week kwamen er dagelijks meldingen binnen, waarna de politie besloot de weg 's ochtends te observeren. Rond 08.00 uur werd de man op heterdaad betrapt toen hij een afbeelding met teksten wilde ophangen. Hij wordt verhoord.

Voedselcrisis dreigt in Zimbabwe

Naar schatting 2,17 miljoen Zimbabwanen, een kwart van de bevolking, hebben voedselhulp nodig. Bovendien dreigt de oogst van dit jaar te mislukken. Er is dan ook dringend hulp nodig van donorlanden. Dat heeft het Internationale Rode Kruis vandaag bekendgemaakt.

In sommige delen van het land is het voedselprobleem erger dan veel vrijwilligers en medewerkers ooit hebben gemaakt, zei Emma Kundishora, secretaris-generaal van het Zimbabwaanse Rode Kruis. Door grillige regenval, in sommige gebieden te veel en in andere juist weer te weinig, zijn de maïsgewassen, het belangrijkste voedsel in het land, beschadigd. Daarnaast is er een nijpend tekort aan zaden en mest.

"Op dit moment is de situatie al kritiek, meer dan twee miljoen mensen hebben acute humanitaire hulp nodig, maar dit zal alleen maar erger worden, omdat de oogst dreigt te mislukken", aldus Stephen Omollo, woordvoerder van het Internationale Rode Kruis in Zimbabwe. Boerenorganisaties verwachten dat er dit jaar vijfhonderdduizend ton kan worden geoogst. De jaarlijkse consumptie wordt geschat op 1,8 miljoen ton.

In december 2009 verlengde het Rode Kruis de noodvoedselhulp in Zimbabwe tot oktober 2010. De organisatie vroeg donoren om een extra 33,2 miljoen dollar (ruim 24 miljoen euro). De organisatie komt dit jaar ongeveer 17,5 miljoen euro tekort.

Ten minste vier miljoen mensen zijn Zimbabwe ontvlucht vanwege de economische crisis van de afgelopen jaren. Zij proberen werk te vinden in naburige landen, waardoor de populatie van het land is gedaald naar ongeveer acht miljoen. Critici van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe geven de schuld van de economische crisis aan de vaak gewelddadige inbeslagnames van commerciële boerderijen die door blanken werden gerund. Hierdoor zou de economie, die steunt op de landbouw, een zware slag toegebracht zijn.

Broers Szczepaniak gebruikten EPO

In januari sloegen de Poolse broers Pawel en Kacper Szczepaniak een dubbelslag op het WK veldrijden bij de beloften in Tabor. Nu blijkt dat de broers, die de wedstrijd van begin tot eind domineerden, positief zijn getest op EPO. Als de contraexpertise ook positief uitvalt dan worden beide uit de uitslag gehaald van het WK

Pawel, die wereldkampioen werd, had pas een contract getekend bij de ploeg Telenet-Fidea. Die ploeg zal later vandaag een persconferentie houden. Mochten de broers worden geschrapt uit de uitslag dan zal de titel naar de Fransman Arnaud Jouffroy gaan, voor de Belg Tom Meeusen.

Adviseur Kaká: "Pellegrini is een lafaard"

Real Madrid werd gisteravond in eigen huis uitgeschakeld door Olympique Lyon in de Champions League. De wissel van Kaká in de slotfase van de wedstrijd heeft voor veel opschudding gezorgd.

Kaká werd door coach Manuel Pellegrini een kwartier voor tijd naar de kant gehaald. "Pellegrini is een lafaard", reageerde de adviseur van Kaká, Diogo Kotscho, direct op Twitter.

"Hij probeert de focus van zijn eigen incompetentie te verleggen door Kaká van het veld te halen", ging hij ongezouten verder. Kaká had in de wedstrijd niet het beste van zijn spel laten zien, maar men reageerde furieus in het Bernabeu toen de Braziliaan naar de kant werd gehaald. De 27-jarige dribbelaar verliet ietwat beteuterd het veld.

"Ik was niet boos over de wissel, maar over ons en ook mijn eigen spel. De kans was groot dat we met de 1-1 stand eruit zouden vliegen en daarom keek ik boos", verklaarde Kaká na afloop weet Voetbal International.

Het bericht van Kotscho leverde zo veel boze reacties op dat hij met een reactie kwam op de sociale netwerksite. "Ik heb niks op Twitter gezet met het idee om Pellegrini aan te vallen", liet hij weten. "Ik gaf gewoon mijn mening en daar neem ik niets van terug."

Real Madrid heeft al bij monde van technisch directeur Jorge Valdano aangegeven vooralsnog achter trainer Manuel Pellegrini te staan en hem niet te willen ontslaan.

Nakamura: "Iedereen denkt dat Nederland eerste wordt in de poule"

Shunsuke Nakamure, speler van Japan en Yokohama S-Marinos, treft komende zomer Nederland op het WK. "Iedereen denkt dat Nederland de eerste plaats in de poule voor zich opeist", zegt hij op de website van de FIFA.

"De drie andere ploegen zullen onderling gaan uitvechten wie er achter Nederland als tweede eindigt. Maar we moeten verder vooruit kijken. Onze bondscoach Tekashi Okada denkt zelfs dat we de halve finales kunnen halen."

"Het gaat erg zwaar worden. Weinig Aziatische voetballers spelen in Europa. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Afrikanen, waarvan er zelfs een aantal bij absolute topclubs speelt. Afrika heeft dus al een voorsprong op ons", doelt Nakamura op Kameroen.

Guay pakt wereldbeker Super G

De Canadees Eric Guay heeft zich verzekerd van de wereldbeker op de Super G. De skiër pakte in de laatste wedstrijd van het seizoen op dit onderdeel de overwinning en ging zo op het laatste moment in de stand Michael Walchhofer nog voorbij. De Oostenrijker werd op de piste van Garmisch-Partenkirchen vandaag slechts vijftiende.

Vooraf werd gedacht dat de strijd om de bokaal zou gaan tussen Walchhhofer en de Noor Aksel Lund Svindal. Guay was slechts derde, maar met een foutloze run mengde de Canadees zich in de strijd. Omdat Ivica Kostelic voor Svindal de tweede plaats pakte werd niet de Noor maar de Canadees winnaar van de wereldbeker.

De Liechtensteiner Marco Büchel zette een punt achter zijn loopbaan. De 38-jarige skiër behaalde in 1999 zilver op het WK op de reuzenslalom en pakte in totaal vier wereldbekerzeges. In Duitsland kwam hij vandaag in een smoking van de piste af.

Veertig honden in te kleine hokken

Een moeder en dochter zijn gisteren aangehouden omdat er bij de woning van de moeder in het Brabantse Mierlo ongeveer veertig honden in te kleine hokken zaten. De dieren, waaronder bulldogs, mopshonden en spaniels, hadden geen vers water. Alle honden zijn in beslag genomen.

De politie was naar de woning gegaan na een anonieme melding dat er mogelijk wiet werd gekweekt. Er was geen kwekerij, maar agenten troffen bij de loodsen en in de woning wel een groot aantal honden aan.

De politie informeerde de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van LNV, die met een dierenarts naar de woning kwam. De vrouwen kregen een uur de tijd om de leefomstandigheden van de dieren te verbeteren of voor een andere oplossing te zorgen. Dat kregen ze niet voor elkaar.

Toen de honden daarna in beslag werden genomen, wilden de twee er een aantal bij zich houden. Hierop werden ze rond 17.00 uur aangehouden. De vrouwen van 60 en 28 zijn na verhoor vrijgelaten en hebben een paar dieren teruggekregen. De politie en de AID onderzoeken de zaak.

OnLive streamt 17 juni naar VS

De allereerste streaming gameservice, OnLive, ziet het daglicht in de VS op 17 juni. De zogenaamde Cloud Gaming -service maakt het mogelijk om via internet games te kopen en te spelen.

Het verschil met bijvoorbeeld Steam is dat alle games naar je computer gestreamd worden. Hierdoor hoef je geen NASA-pc te bezitten om ze te kunnen spelen. Volgens de makers van OnLive kun je met gemak online games zoals Crysis of Borderlands op elke pc of mac met een OnLive Client spelen. Bij release zal OnLive games van THQ, 2k Games, EA en Ubisoft beschikbaar hebben. Mass Effect 2, Assassins Creed 2, Borderlands, Metro 2033, Dragon Age: Origins en Prince of Persia: The Forgotten Sands zijn al bevestigd.

Dit kost natuurlijk geld, en OnLive vraagt een maandelijks bedrag van $14,95 voor de service. Er zullen nog goedkopere deals voor de lange termijn komen, vergelijkbaar met MMO's. Gamers moeten bovenop dit maandelijkse bedrag ook nog de game kopen of huren.

Het bedrijf, wat OnLive uitbrengt in 48 verschillende staten, zal naast de service later dit jaar ook een TV-adaptor uitbrengen die het mogelijk maakt de service ook op je tv aan te sluiten. Of OnLive ook naar Europa komt is de vraag, aangezien ze nu specifiek richten op de VS.

 onlive logo

Eerste dopinggeval op Spelen bekend

Het lijkt er op dat de Olympische Spelen in Vancouver toch nog een dopinggeval op hebben geleverd. De Poolse langlaufster Kornelia Marek testte positief op het gebruik van EPO. De test is afgenomen na afloop van de 4x5 kilometer estafette waarin de Poolse dames als zesde eindigden.

Mocht ook de B-staal van de 24-jarige Marek positief uitvallen, dan is ze de eerste die officieel betrapt is op dopinggebruik. Eerder kregen al enkele ijshockeyers een waarschuwing voor het overtreden van het dopingreglement.

Vijfduizend xtc-pillen in auto Landgraaf

De politie heeft afgelopen nacht in Landgraaf een automobilist aangehouden nadat er vijfduizend xtc-pillen in zijn auto waren gevonden. Dit gebeurde bij een controle aan de Juliana van Stolberglaan.

De 21-jarige bestuurder uit Landgraaf viel op omdat er wietlucht in zijn auto hing. Agenten zagen even later een plastic tas met de pillen in de auto liggen. De verdachte had ook een paar gram wiet bij zich.

Rentree Hargreaves uitgesteld

De rentree van Owen Hargreaves laat nog even op zich wachten. De 29-jarige middenvelder van Manchester United zou donderdag na anderhalf jaar blessureleed meespelen in een wedstrijd van het tweede elftal van United tegen de reserves van Manchester City, maar dat gaat niet door.

De reden van het uitstel is niet dat Hargreaves opnieuw geblesseerd is geraakt. De club laat weten dat de wedstrijd toch niet goed in zijn herstelschema past. De in Canada geboren Brit raakte in september 2008 zwaar geblesseerd. Hij werd geopereerd aan beide knieën en het herstel werd al enkele keren uitgesteld.

'Anderlecht wilde jonge Van Nistelrooy binnenhalen'

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws heeft Anderlecht eind jaren negentig tot tweemaal toe geprobeerd om Ruud van Nistelrooy binnen te halen. Technisch adviseur bij de Belgische club Paul Courant probeerde het bestuur er in 1997 van te overtuigen dat Van Nistelrooy voor 1,5 miljoen opgehaald kon worden bij FC Den Bosch.

Uiteindelijk verkaste de spits van Brabant naar sc Heerenveen. Daar maakte hij zoveel indruk dat Anderlecht een nieuwe poging ondernam. Roger Vanden Stock, Philippe Collin, Michel Verschueren en Courant bekeken Van Nistelrooy in een uitduel met Ajax en onderhandelen in het Hilton hotel met Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde. De Belgische club bood 4,5 miljoen euro, maar dat was te weinig voor de Friezen. Twee maanden later werd bekend dat de wereldspits in wording voor zeven miljoen euro naar PSV verkaste.

Air France-KLM klaagt Ryanair aan

De Franse-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM gaat bij de Europese Commissie protest aantekenen tegen de financiële steun die Ryanair Holdings plc heeft ontvangen. Dit meldt de Franse krant Le Figaro vandaag zonder de bronnen te benoemen.

Volgens het mediabericht schat Air France de steun die Ryanair in 2008 heeft ontvangen van luchthavens die het bedient op 660 miljoen euro. In de aanklacht, die Air France binnen enkele weken zal indienen, wordt Ryanair beschuldigt van vooruit betaalde 'illegale staatssteun' en van oneerlijke competitie, aldus het bericht. Air France was niet direct beschikbaar voor een reactie.

Ook Daihatsu roept auto's terug

De problemen bij Japanse autofabrikanten houden aan. Daihatsu meldde vandaag ook auto's terug te moeten roepen. Het gaat om bijna 275.000 voertuigen die op de Japanse markt zijn gebracht.

Toyota heeft een meerderheidsbelang in Daihatsu. Het grootste autoconcern ter wereld is in de problemen gekomen door terugroepacties waarbij ruim acht miljoen auto's zijn betrokken. Een andere Japanse fabrikant, Nissan, liet onlangs weten meer dan 500.000 auto's in de garage te willen laten nakijken. Honda gaat bij meer dan 400.000 voertuigen airbags repareren.

Bij de meeste Daihatsu-auto's speelt mogelijk een probleem bij de wielophanging. Er kan een schroef missen of loszitten.

Luizen op gereformeerde koppen

“Weet je dat er allemaal beestjes in je haar lopen?” zegt Rita. Ik knik. “Ja, dat zijn onweersbeestjes, denk ik. Bij mij zie je dat goed, omdat ik zulk blond haar heb.” Ik sabbel op mijn pen en trek een frons in mijn voorhoofd. Wat een moeilijke rekenles! “Ik heb geen onweersbeestjes in mijn haar, hoor,” zegt Rita, terwijl ze een pluk haar voor d’r gezicht houdt en deze afspeurt op zoek naar beestjes.

'Vaarwel Champions League, vaarwel Pellegrini'

Net als AC Milan in Italië wordt Real Madrid in Spanje neergesabeld in de pers. De Madrilenen werden woensdag, ondanks investeringen van 250 miljoen euro, vroegtijdig uitgeschakeld in de Champions League.

Vorig seizoen was Liverpool de kwelgeest, dit seizoen is Olympique Lyon de boosdoener. "Vaarwel Champions League, vaarwel Pellegrini", is de duidelijke tekst op de voorpagina van Marca. "Florentino Pérez zag zijn voor 250 miljoen euro bijeengekochte elftal in de bekertoernooien sneuvelen tegen kleine teams als Alcorcón (Copa del Rey, red.) en Lyon. Karim Benzema (kosten: 36 miljoen euro) en Xabi Alonso (30 miljoen euro) deden woensdag niet mee, maar waren er wel bij in de heenwedstrijd. Er zijn geen excuses. Cristiano Ronaldo (96 miljoen euro) en Kaká (65 miljoen euro) stelden hevig teleur. Het 'galactische' project is mislukt. En het ergste is dat FC Barcelona zich op 22 mei in Madrid tot Champions League-winnaar kan kronen."

AS wijt de uitschakeling aan zowel trainer als spelers. "Pellegrini had geen antwoord op de aangepaste tactiek van Lyon-trainer Claude Puel in de tweede helft. Het strategische gevecht leverde een nederlaag op. Ronaldo kreeg te weinig steun, vooral doordat Kaká niet thuis gaf. Ook Guti en Granero faalden."

El País schrijft: "Titels koop je niet, maar verdien je. Dit is de grootste teleurstelling voor Real in de afgelopen vijftien jaar." Uit Catalaanse hoek wordt er ook gewezen op de investeringen. "Florentino gooit 300 miljoen euro in de prullenbak" en "Madrid kijkt de finale voor de televisie", noteert Sport.

McEwen: "Seizoen kan beter in april beginnen"

Wielrenner Robbie McEwen rijdt deze week de Tirreno-Adriatico om zijn conditie weer op peil te krijgen. De Australiër had liever in warmere oorden getraind in plaats van in het koude Italië een wedstrijd te rijden. Met name zijn knie baart hem zorgen.

"Ik laat mijn knie nu elke dag intapen," zei de Australiër. "Mijn knie heeft het gehouden, maar ik voel me helemaal stijf. Winnen is dus niet mijn eerste bekommernis. Bovendien helpt het weer ook niet echt. Ik heb het er elk jaar moeilijk mee om eind januari Australië te ruilen voor het koude België."

"Ik ben een renner van de zon. In maart is het nog altijd te koud voor mij. Ik vind het een beetje onnozel dat het seizoen in Europa in februari al begint en niet in april. Koersen is echt een sport voor zotten," zegt de Katyusha-renner.

Kraanmachinist vast door benzinetekort

Een 54-jarige kraanmachinist uit Breda is gisteravond in Nootdorp uit een hachelijke positie bevrijd. Hij kon niet uit zijn hoogwerker komen omdat de bedieningsbak op vier meter boven de grond was blijven steken. De benzine was op.

Agenten togen naar de Markt en zagen de pechvogel in zijn bakje zitten. Hij zei aan het einde van zijn werkdag graag naar huis te willen. De politiemannen wisten in de omgeving een ladder op te snorren en bevrijdden hem uit zijn benarde positie. De Bredanaar was de agenten erg dankbaar, meldt de Haagse politie.

FNV wil geen voorwaarden bij deeltijd-WW

De vakcentrale FNV wil geen nieuwe voorwaarden bij verlenging van de deeltijd-WW. Een verbod op loonsverhogingen en bonussen is volgens voorzitter Agnes Jongerius nergens voor nodig.

"We hebben heel fatsoenlijke cao's afgesproken, dus beperkende voorwaarden over lonen zijn nergens voor nodig", zei Jongerius vandaag na overleg met minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA). Donner overweegt de regeling voor deeltijd-WW, die afloopt op 1 april, opnieuw te verlengen. Daarbij worden mogelijk bedrijven uitgesloten die genoeg geld hebben om de lonen te verhogen of andere financiële extraatjes uit te delen.

Volgens Jongerius volstaat een oproep aan bedrijven om geen bonussen uit te delen. "Je mag toch verwachten dat de top van bedrijven het fatsoen heeft om geen bonussen voor de topbestuurders uit te keren als er een beroep op de deeltijd-ww wordt gedaan." De ministerraad spreekt morgen over verlenging van de deeltijd-WW.

Hagenaar gewond bij schietpartij

Een 26-jarige Hagenaar is vanochtend gewond geraakt bij een schietpartij. Er is nog niemand aangehouden, maar getuigen zagen een auto wegrijden, waar de politie hard naar op zoek is.

De politie kreeg rond 10.00 uur een melding dat er was geschoten bij de Gedempte Burgwal en de Paviljoensgracht. Agenten troffen het slachtoffer in een woning aan met 'aanzienlijke' verwondingen, meldt een politiewoordvoerder. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Onbekend is of hij in de woning woonde.

De politie is bezig met sporenonderzoek en het horen van getuigen.

Worm naar Melbourne Heart

NEC-speler Rutger Worm zal na afloop van dit seizoen Nijmegen gaan verlaten en naar Australië verkassen. De 24-jarige aanvaller heeft een tweejarig contract getekend bij de club van John van't Schip Melbourne Heart FC.

Worm maakte bij NEC in 2004 zijn debuut op het hoogste niveau. Sindsdien kwam hij tot ruim honderd wedstrijden en vijf doelpunten in de Eredivisie. Dit seizoen staat de aanvaller die een aflopend contract heeft nog droog.

Reus alweer in training

Wielrenner Kai Reus blijkt alweer in training te zijn. De renner uit de Rabobankformatie kreeg eerder deze week nog te horen dat hij kampte met de ziekte van Pfeiffer, maar uit een inspanningstest in Rotterdam bleek dat de laatste restanten van de ziekte al weer uit zijn lichaam waren verdwenen. Een normaal wielerprogramma lijkt voor hem dit jaar dan ook gewoon in het verschiet te liggen.

"De test van Kai biedt veel prima aanknopingspunten voor het vervolg van de opbouw van zijn trainingsprogramma. Wij hebben vastgesteld dat het resultaat van de inspanningstest volkomen in overeenstemming is met wat je na zijn trainingsprogramma en op basis van vroegere tests zou mogen verwachten," zei de trainer van de Rabowielerploeg Louis Delahaye.

Reus mag daarom de training hervatten, maar hij moet nog voorzichting aan doen. De renner moet nog een onderzoek ondergaan om de exacte vorm van de ziekte van Pfeiffer boven water te krijgen en wat de gevolgen hiervan zijn geweest. Over een rentree in wedstrijdverband voor Reus is nog niets bekend.

Van Hanegem boos na 'onzin' van Advocaat

Dick Advocaat en Willem van Hanegem zijn, zes jaar na dato, met modder aan het gooien in de media. Eerstgenoemde noemde Van Hanegem 'mede schuldig' aan het roerig verlopen EURO 2004, laatstgenoemde reageert vandaag in het Algemeen Dagblad.

Advocaat haalde uitblinker Arjen Robben naar de kant tijdens het duel met Tsjechië en bracht Paul Bosvelt in. In de media zei Van Hanegem destijds dat als Advocaat dat nog een keer zou doen, hij hem 'neer zou slaan'. Het bleek een voorbode van een pijnlijk einde aan het dienstverband van Advocaat bij Oranje. De trainer van AZ en bondscoach van België nu in tijdschrift Helden: "Achteraf denk ik dat het mede door Willem is gekomen dat het zo fout is gelopen", aldus Advocaat, die zijn nog steeds in zijn hemd gezet voelt.

In het Algemeen Dagblad reageerde Van Hanegem fel. "Het valt me zwaar tegen van mijnheer Advocaat", zei De Kromme. "Mijnheer heeft zes jaar gewacht om de onzin die hem dwars zat naar buiten te gooien. Hij had een vent moeten zijn en me veel eerder moeten aanspreken. Dat durfde hij kennelijk niet." Normaliter kan Van Hanegem kritiek makkelijk van zich laten afglijden, zegt hij.

"Maar als mensen zware, kwalijke onzin over me verspreiden, dan pik ik dat niet. Mijnheer Advocaat, die vroeger een vriend van me was, gaat nu over de schreef, ik ben voor mijn doen heel kwaad. Het is beneden mijn niveau, waar hij zich beweegt." Over de beruchte wissel zegt Van Hanegem: "Ik heb de voorbereiding op die wissel, in de rust, helemaal niet meegemaakt", zegt Van Hanegem, die Heitinga van instructies aan het voorzien was. "Zie ik ineens dat mijnheer Advocaat Robben eruit wil halen. Ik zeg: Wat doe je nou?. Ik had het bijna uit zijn hoofd gepraat. Maar het leed was al geschied, Van Lingen (de andere assistent, red) stond al bij de vierde man."

Geen Natal voor EA Sports Active 2.0 door timings

Gisteren kwam Electronic Arts met het bericht dat EA Sports Active 2.0 deze herfst in de winkels zal liggen. De game verschijnt voor de Wii, iPhone, iPod en de Playstation 3 maar niet voor de Xbox 360. Volgens EA komt dit door de timing van de release van Natal.

EA Sports Active zal gaan werken met de motion controller van de Wii en de Playstation 3 Move maar niet met Project Natal van de Xbox 360. Ook de volgende Tiger Woods-game zal Natal niet ondersteunen. Volgende EA komt dit doordat de release van Natal te laat in het jaar komt waardoor ze deze niet kunnen implementeren in de game. De sequels op deze games, die volgend jaar zullen verschijnen, zullen wel Natal support hebben.

De nieuwe fitnessgame bevat onder andere een virtuele persoonlijke trainer, calorieën-teller en de mogelijkheid om je workouts te personaliseren. Je kunt ook een programma samenstellen om in dertig dagen af te vallen. EA Sports Active 2.0 beschikt over een hartslagmeter die de intensiteit van je workout registreert en deze gegevens voor je bijhoudt in grafieken. De fitnessdata kun je bovendien met anderen delen via een nieuwe online module.

EA sports Active

Palestijnen dreigen vredesoverleg af te blazen

De Palestijnen dreigen de indirecte vredesbesprekingen met Israël af te blazen nog voordat het overleg van start is gegaan. Zij eisen dat Israël eerst afziet van zijn plan om zestienhonderd nieuwe appartementen te bouwen in Oost-Jeruzalem. Dit heeft de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat vandaag gezegd.

De Arabische Liga riep de Arabische ministers van buitenlandse zaken gisteren op hun steun aan het indirecte overleg tussen de Palestijnen en Israël in te trekken. Ook deze oproep was het gevolg van Israëls nieuwe bouwplannen in Arabisch Oost-Jeruzalem.

De afspraak om indirecte besprekingen te voeren als voorbereiding op hervatting van het vredesoverleg is op instigatie van de Verenigde Staten tot stand gekomen.

Verburg betreurt uitgave 'Gerda'

Minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) betreurt het dat de glossy 'Gerda' is uitgegeven ter ere van het 75-jarig jubileum van haar ministerie. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer is languit gevallen over de glossy, die dezer dagen bij honderdduizenden lezeressen van de Libelle, Margriet en Flair op de mat valt. De kosten bedragen ruim vier ton. Tijdens een spoeddebat dat vandaag over de kwestie werd gehouden, werd de uitgave Kamerbreed afgekeurd, Verburgs eigen CDA incluis. "Een glossy ter meerdere eer en glorie van het CDA, dat kan echt niet", zei Krista van Velzen (SP).

Van Velzen eiste, samen met de PvdD, PVV en GroenLinks dat de kosten van het blaadje voor rekening komen van het CDA. "We moeten de belastingbetaler schadeloos stellen, die mag niet meebetalen aan de verkiezingscampagne van het CDA", zei Ineke van Gent (GL).

Verburg komt later aan het woord, evenals demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) die verantwoordelijk is voor de overheidscommunicatie. In een brief laat de bewindsvrouw echter al weten dat zij de gang van zaken betreurt. "Het magazine heeft door de naam- en vormgeving helaas in uw Kamer het beeld opgeroepen dat het ten doel had de minister van LNV als persoon te profileren", schrijft zij.

"Dat is nooit de bedoeling geweest en dat zou ook niet gepast hebben in de regels die het kabinet voor overheidscommunicatie hanteert. Ik betreur dat dit beeld is ontstaan en het was beter geweest als ik een andere inschatting had gemaakt."

Doden bij aardverschuiving China

Een aardverschuiving in de noordwestelijke Chinese provincie Shaanxi heeft aan zeker zeventien mensen het leven gekost. Elf mensen worden vermist. Gevreesd wordt dat ook zij zijn omgekomen. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag gemeld.

Het natuurgeweld voltrok zich in een dorp. Tientallen huizen werden bedolven onder een lading modder en aarde die van een bergwand afbrokkelde en naar beneden kwam. Tien dorpelingen zijn met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

Man mishandelt HTM-controleur

Een mogelijk uit Senegal afkomstige man heeft gisterochtend in Den Haag een HTM-controleur mishandeld. De man kon geen geldig legitimatiebewijs tonen en gaf de controleur een elleboogstoot, meldt de politie Haaglanden. De controleur raakte lichtgewond.

Na het incident even na 10.00 uur op de Alexanderstraat in het centrum van Den Haag werd de Franssprekende dader aangehouden, maar hij weigerde zich bekend te maken. De man zit vast tot zijn identiteit kan worden vastgesteld.

Wapenhandelaar (78) opgepakt

De politie heeft gisterochtend een 78-jarige Rotterdammer aangehouden die internationaal werd gezocht voor wapenhandel. Hij was achttien jaar geleden ontsnapt uit een gevangenis in Italië, waar hij vastzat voor wapenverkoop.

Rechercheurs van de Rotterdamse politie stelden een onderzoek in naar de verdachte, nadat was gebleken dat hij regelmatig langskwam in de Maasstad. De bejaarde man werd aangehouden in een woning in het centrum van Rotterdam. De rechter-commissaris in Amsterdam bepaalt wat er verder met hem gebeurt.

Bloeddonoren getest op Q-koorts

Bloeddonoren uit risicogebieden van Q-koorts worden vanaf maandag getest op de ziekte. Sanquin, de koepelorganisatie van bloedbanken, zegt dat het risico op besmetting via bloed gering is, maar wil met de screening het zekere voor het onzekere nemen.

Het bloed van donoren die positief testen, wordt niet gebruikt voor de bloedvoorziening. De donoren worden over de uitkomst ingelicht. In veel gevallen merken mensen niet dat zij besmet zijn.

Q-koorts komt vooral in het zuiden van het land voor. Het is een infectieziekte die van besmette melkgeiten en -schapen kan overgaan op mensen. De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de bacterie in zit tijdens de lammerperiode van geiten en schapen.

Bloeddonoren getest op Q-koorts
Bloeddonoren getest op Q-koorts (Foto: Novum)

Nintendo niet klaar voor opvolger Wii

Reggie Fils-Aime van Nintendo heeft aangegeven dat zijn bedrijf nog niet klaar is voor een opvolger van de Nintendo Wii-spelcomputer. Dit verklaarde de topman van Nintendo in een interview met de website Forbes.

Fils-Aime heeft aangegeven dat ideeën van ontwikkelaars nog altijd uit te voeren zijn op de Wii. "Pas als een software-ontwikkelaar naar voren komt met een idee dat niet uit te voeren is op het huidige platform, zullen wij serieus na gaan denken over het volgende systeem. Op dat punt zijn wij nog niet met de Nintendo Wii."

Volgens 'the Regginator' is Nintendo nog lang niet klaar met de Wii. De Nintendo-topman meent dat er nog genoeg uitdagingen liggen om leuke ervaringen te bieden aan consumenten.

Over de nieuwe bewegingscontrollers van Microsoft en Sony maakt Fils-Aime zich niet veel zorgen. Microsoft komt dit najaar met de cameraregistratie van Project Natal, terwijl Sony woensdagnacht de 'Playstation Move' heeft aangekondigd.

"Onze concurrenten hebben hun eigen uitdagingen. Ze moeten onderhoudende software maken. Bovendien moet het voor een mooie prijs in de winkel komen te liggen. Daarnaast hebben ze een tweede uitdaging. De bewegingscontroller is voor hen een uitbreiding van hun productlijn, maar voor ons is het het hart van wat wij doen", legt Reggie Fils-Aime uit.

Nintendo niet klaar voor opvolger Wii
Nintendo niet klaar voor opvolger Wii (Foto: Novum)

Amrabat staat achter Marokkaanse keuze

Nordin Amrabat is verrast dat hij voor Marokko mag uitkomen. De PSV'er ging ervan uit dat hij, vanwege optredens voor Jong Oranje en Oranje B, niet meer voor het Noord-Afrikaanse land mocht 'kiezen'.

Omdat de FIFA de regels veranderde, was een overstap alsnog mogelijk. "Zelf heb ik nog niets officieel gehoord", zegt de speler, "maar het is natuurlijk slechts een overschrijving. Het was in de eerste plaats een gevoelskwestie. Ik sta volledig achter mijn keuze voor Marokko en voel me daar goed bij. Ik zat vorig jaar bij Nederland B en behoorde dus eigenlijk bij de beste veertig voetballers van Nederland", weet Amrabat.

"Daarnaast gaf Bert van Marwijk destijds in een gesprek aan dat ik in beeld was. Maar ik ben natuurlijk niet achterlijk en weet dat mijn kansen op speeltijd bij Marokko groter zijn als je kijkt naar de andere Nederlandse spelers op mijn positie."

Crosby heeft handschoen en stick terug

Grote opluchting in Canada. De verloren gewaande stick en één van de handschoenen van de nu al legendarisch Sydney Crosby zijn terecht. De Canadese ijshockeyer scoorde in de finale van het olympisch ijshockeytoernooi de winnende treffer. Nadien waren zowel de stick als de handschoenen spoorloos.

Aanvankelijk werd aangenomen dat iemand de atributen als souvenir had meegenomen van de ijsbaan. Reden voor fabrikant Reebok om 10.000 dollar te reserveren voor de gouden tip die zou leiden tot het terugbrengen van de stick. Naar nu blijkt hebben officials de stick per ongeluk in een kist met materiaal voor de internationale ijshockeyfederatie IIHF gedaan. Op basis van een foto kon Crosby de stick uiteindelijk identificeren.

De verloren gewaande handschoen werd uiteindelijk door landgenoot Patrice Bergeron gevonden in diens sporttas. De handschoen zou door toedoen van personeel van de ijsbaan in de tas zijn beland. Crosby krijgt zijn spullen overigens zo snel mogelijk terug. Ze zullen naar alle waarschijnlijkheid terechtkomen in de Hockey Hall of Fame in Toronto.

Kaká niet boos om wissel, wel over spel

Hoongelach kreeg Real Madrid woensdag over zich heen. Kaká speelde niet zijn meest gelukkige wedstrijd en werd na de 1-1 gewisseld.

"Het is een hele harde klap voor Real Madrid", zei de Braziliaan na afloop tegen Marca. "Het enige dat we kunnen doen is de fans vragen om vergiffenis. We wilden allemaal de finale spelen in Bernabéu, maar dat doel bereiken we niet. We creëerden een groot aantal kansen, maar we maakten het niet af", constateerde Kaká.

"In de Champions League breekt je dat op." Over zijn eigen wissel was het publiek in Bernabéu niet te spreken. Pellegrini werd ervoor uitgefloten. "Ik vond het geen leuk moment", haalt hij de situatie terug. "Over de wissel was ik niet boos. Wel over de stand. Raúl was mijn vervanger en hij heeft een hoop ervaring met scoren."

Ook keek hij vooruit naar de komende dagen. "We zullen als team door deze situatie heen moeten." Olympique Lyon speelde woensdag met 1-1 gelijk en dat was, na de 1-0 zege in het eerste duel, voldoende voor een kwartfinaleticket in de Champions League.

Veendam krijgt punt in mindering

Voetbalclub BV Veendam heeft van de KNVB een punt in mindering gekregen. De reden voor de club uit de Jupiler League is dat de huursom voor Marnix Kolder niet tijdig is voldaan aan VVV-Venlo. De noodlijdende club gaat in beroep tegen de straf.

Veendam zegt tegen de KNVB dat de reden voor het niet tijdig betalen ligt in het feit dat sponsor Jans Norder nog niet met het benodigde geld over de brug is gekomen. De club won vorige week een rechtszaak tegen Norder Consultancy, maar dat is in beroep gegaan tegen de betaling van 750.000 euro. Zonder dat geld is Veendam niet in staat om de huursom te voldoen.

Jens Voigt ziet wel iets in veteranentrui

Hoewel hij inmiddels al 38 jaar is, is Jens Voigt het wielrennen nog niet verleerd. Gisteren mocht hij de leiderstrui van Lars Boom overnemen in Parijs – Nice. Voor de Duitser van de Saxo Bank een prachtige prestatie, zeker gezien het feit dat hij in de laatste editie van de Tour de France zwaar ten val kwam.

Reden voor Voigt om te pleiten voor een nieuwe kleur trui in het peloton. “Misschien moeten ze een grijze trui introduceren voor de beste veteraan in de wedstrijd”, zo grapte Voigt. De oude rot weet niet of hij ook in de leiderstrui Nice kan bereiken.

“Ik weet niet of ik Parijs - Nice kan winnen. De rit van donderdag wordt heel zwaar met de aankomst in Mende. Als Alberto Contador aanzet, wordt het heel lastig om te volgen. Maar ik acht mezelf kansrijk om deze koers te winnen”, zo verklaarde Voigt.  Verder hoopt de 38-jarige renner dat hij door Bjarne Riis wordt geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk. “Mijn twaalfjarige relatie met de Tour mag niet eindigen met een afschrikwekkende valpartij. Het kostte me een paar maanden om te herstellen en nu wil ik gedag zeggen op de Champs-Elysées.”

Coureurs niet blij met circuit Bahrein

De Formule 1-coureurs zijn niet blij met het nieuwe gedeelte dat dit jaar op het circuit van Bahrein bereden moet worden. Het 900 meter lange gedeelte maakte al sinds de oplevering deel uit van het circuit, maar werd tot nu toe alleen voor langeafstandsraces gebruikt. Naar verluidt zullen de rondetijden nu rond de twee minuten gaan liggen.

"Alleen maar krappe bochten. Optrekken, afremmen, optrekken, afremmen," zei een teleurgestelde Mark Webber. Zijn Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel is het met hem eens. "Ik had de voorkeur gegeven aan enkele snelle bochten." Andere coureurs delen de mening van dit duo.

Ontwerper Hermann Tilke trekt zich niets aan van de geleverde kritiek. "Dit deel van het circuit ligt er al jaren. Het was ontworpen voor langeafstandsraces en om meer auto's op de baan te kunnen hebben," zei hij in Auto Motor und Sport.

Rossell: "Barcelona gaat spelen met shirtreclame"

Als het aan Sandro Rossell ligt gaat FC Barcelona als laatste club nu ook met shirtreclame spelen. De commerciële belangen zijn volgens hem voor Barca te groot geworden om de traditie voort te zetten.

Sinds de zomer van 2006 speelde Barcelona al met UNICEF op het tenue. Hiervoor krijgt UNICEF jaarlijks anderhalf miljoen euro van Barcelona. Deze omgekeerde sponsoring zal dus als het aan Sandro Rosell ligt opgeheven worden.

De voormalige vice-voorzitter, die in 2005 bij de club vertrok door de komst van Joan Laporta, heeft zich kandidaat gesteld voor het presidentschap van de club. In mei wil hij zijn plannen om verkozen te worden officieel bekend maken. Maar Rosell heeft wel al laten doorschemeren te overwegen shirtreclame in te voeren.

"Als de financiële situatie er bij de club om vraagt, wil ik een lucratieve sponsordeal maken met een bedrijf dat op het shirt wil. Iets dat in deze economische tijden niet onmogelijk is. Maar let op, alles hangt af van de financiën van de club. Op dit moment heb ik daar geen goed zicht op. Dat zal pas duidelijk worden, als ik inderdaad president wordt. Maar het is zeker een overweging," zegt hij in Marca.

Johan Vlemmix agressief (videobeelden)

Johan Vlemmix, de allemansvriend die onlangs werd veroordeeld voor mishandeling, toonde zich gisteravond weer eens van zijn slechtste kant. Na een uitzending van Terror Jaap, die een avondvullende talkshow heeft in Johans reallifesoap Studio Vlemmix, probeerde de gastheer een van zijn liedjes te zingen voor het aanwezige publiek, een man of zes.

De cd-speler, die het de hele avond gewoon goed deed, liet het afweten toen Johan zijn cd 'De Bonte Koe' erin stopte. Het liedje begon over te slaan. Een keer schoonmaken hielp niet en na nog twee pogingen 'De Bonte Koe' te zingen besloot Johan dat het aan de cd-speler lag en niet aan zijn ceedeetje zelf. Waarop Vlemmix de cd-speler kapotgooide. De troep liet Vlemmix opruimen door de barvrouw

Opmerkelijk dat Vlemmix zo met zijn eigen spullen omgaat. Eerder deze week pochte Vlemmix aan een journalist van de VARA!-gids dat er voor miljoenen aan apparatuur stond in zijn woning, waar je 24 uur per dag kunt meekijken. Over de VARA!-gids gesproken, Johan liet zich eerder al uit dat het een 'waardeloos artikel' was, aangezien zijn reallifesoap-project op hilarische wijze werd afgefikt door de VARA!gids. (lees het artikel hier, aanrader). Johan en zijn compagnons eisen nu een rectificatie.

Het incident kun je hieronder bekijken.



De cd-speler ging liever dood dan Johans liedje af te spelen.

F1: "Rome zal Monza niet vervangen op kalender"

Eerder deze week kondigde Formule 1-baas Bernie Ecclestone aan dat er een Grand Prix in Rome georganiseerd gaat worden vanaf 2013. Vele autosportfans vreesden dat het Autodromo Nazionale di Monza van de kalender zou verdwijnen, maar volgens de organisatoren van beide races is hier geen sprake van.

De burgemeester van Milaan Letizia Moratti was bezorgd dat Monza de race zou verliezen aan de hoofdstad. Ook de burgemeester van Monza zelf, Marco Mariani, had kritiek op het nieuws. "Het is de ultieme vorm van arrogantie door de rijken die al 2000 jaar zo leven door bij anderen de keel dicht te knijpen."

De burgervader van Rome Gianni Alemanno ontkent dat het zo'n vaart zal gaan lopen. "We zullen een Grand Prix in Rome gaan organiseren, maar we zullen een akkoord gaan sluiten met Monza. De Grand Prix van Rome zal de Grand Prix van Europa worden. Het zal de Grand Prix van Italië niet gaan vervangen. Ik heb gisteren gesproken met de organisator van de Grand Prix in Rome Maurizio Flammini en we hebben gezegd dat voordat we beginnen we een akkoord met Monza moeten hebben gesloten."

Politie beschiet auto in Blerick

Politieagenten van het politiekorps Limburg-Noord hebben gisteravond een auto beschoten in de Molièrelaan in Blerick. Bij de schietpartij zijn geen gewonden gevallen, wel raakte de beschoten auto zwaar beschadigd.

De agenten maakten deel uit van een straatteam tegen drugsoverlast en werden door een inzittende van de auto bedreigd met een wapen. De politie hield drie verdachten aan na de schietpartij.

'Liever btw-verhoging dan crisistaks'

Verhoging van de btw met 1 of 2 procent is een betere en eerlijker manier om het overheidstekort terug te dringen dan een 'crisistaks' die alleen de allerrijksten moeten betalen, zoals de ChristenUnie onlangs voorstelde. Dat stelde vandaag Gerard Meussen, hoogleraar belastingrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het Nederlandse btw-tarief van 19 procent is volgens Meussen aan de lage kant vergeleken met andere Europese landen. Denen, Zweden en Hongaren betalen bijvoorbeeld 25 procent btw. Een verhoging van het hoge btw-tarief naar 20 of 21 procent is met een relatief eenvoudige wetswijziging te realiseren en levert de schatkist miljarden op, aldus de hoogleraar.

Helmond Sport wil 'Australisch' geld zien voor Voskamp

Helmond Sport-spits Johan Voskamp staat in de belangstelling van Adelaide United en Melbourne Heart, de club van trainer John van 't Schip.

Voskamp heeft het ook gehoord, maar: "Ik heb er nog niet over hoeven nadenken. Ik heb begrepen dat de clubs waarom het ging, mij niet konden betalen. En Helmond Sport wil absoluut niet meewerken aan een verhuurperiode. Daar kan ik heel goed inkomen. Ik had in hun geval waarschijnlijk hetzelfde gedaan", zegt hij in Voetbal International.

Jurgen Streppel, trainer van de Helmonders, zegt dat de speler voor een goed bedrag mag vertrekken. "Het is heel simpel. Als er een club komt die bereid is de gelimiteerde transfersom in Johans contract op tafel te leggen, willen we best meewerken. Hij is een belangrijke speler voor ons, maar iedereen weet ook dat het geld niet voor het oprapen ligt in de Jupiler League."

Rusland wil Hiddink aan contract houden

Het is nog niet duidelijk of Guus Hiddink Ivoorkust wel op het komende WK in Zuid-Afrika zal kunnen gaan coachen. Gisteren werd bekend dat de Achterhoeker een contract met het Afrikaanse land heeft afgesloten, maar nu in bekend geworden dat Rusland Hiddink aan zijn aflopende contract zal gaan houden.

De voorzitter van de Russische voetbalbond Sergei Fursenko hoopt zo Hiddink zo weinig mogelijk uit hoeven te betalen. Volgens de geruchten loopt de bond sinds januari achter met de betalingen aan de Nederlander. Mocht Hiddink niet vrijgegeven worden door de voetbalbond, dan rest hem niets anders dan het tot 30 juni aflopende contract uit te dienen en kan hij het WK vergeten.

Strijd om Dost barst los

Bas Dost staat in de belangstelling van Feyenoord, FC Twente en SC Heerenveen. De best scorende Nederlander in de Eredivisie sluit echter ook niet uit dat hij bij Heracles Almelo blijft.

Volgens het Algemeen Dagblad moet de spits een miljoen euro kosten. Omdat Feyenoord geen cent in de clubkas heeft, zou Heerenveen de beste kans maken om Dost vast te leggen. "Ik speel nog minimaal acht wedstrijden voor Heracles", zegt de spits zelf nuchter. "Dat is één ding dat zeker is. Interesse van Feyenoord? Ik heb het gelezen. Als een club mij wil overnemen, moet er geld op tafel komen. Dat is logisch, Heracles heeft ook een transfersom betaald om mij bij Emmen weg te halen."

"Ik sta nog twee seizoenen onder contract bij Heracles, maar het klopt niet dat ik tussentijds al heb verlengd. Ik wil juist afwachten wat er allemaal op mijn pad komt", aldus Dost. "Straks wil ik alles op een rij zetten. Bij Heracles blijven is een serieuze optie. Die club heeft mij de kans gegeven om door te breken, door mij over te nemen van Emmen nam de club een risico."

"Maar ik sluit niets uit. Wat gebeurt er als er een prachtige kans voorbij komt? Hoe reageer ik dan? Dat zijn dingen die straks kunnen gaan spelen", realiseert Dost zich. Met zijn trainer heeft hij het al eens gehad over een stap hogerop. "Hij vindt dat ik nog een jaar bij Heracles moet blijven. Voor dit seizoen wilde ik vooral een basisplaats afdwingen. Nu ligt de lat veel hoger. Het zou mij verbazen als ik dit seizoen niet meer zou scoren. We krijgen RKC Waalwijk en ADO Den Haag nog thuis."

Ten Cate weg bij Al Ahly

Henk ten Cate heeft geen lang avontuur beleefd bij Al Ahly. De Nederlandse oefenmeester stapte gisteren, een maand na zijn aantreden, al weer op bij de club uit de Verenigde Arabische Emiraten. Reden voor het vertrek is het 5-0 verlies in de Aziatische Champions League tegen Al Sadd uit Qatar.

"Dit is de slechtste dag uit mijn carrière," zei Ten Cate na afloop tegen Reuters. "Ik schaam mij diep voor wat er is gebeurd. Ik schaam me diep voor Al Ahli en voor mezelf."

In het verleden was de 55-jarige Ten Cate onder meer trainer van NAC Breda, Ajax en het Griekse Panathinaikos.

Eerste citroenvlinders gespot

De eerste citroenvlinders van het seizoen zijn afgelopen week gesignaleerd. In de eerste twee maanden van dit jaar was nog geen enkele melding binnengekomen. Dat laat de Vlinderstichting vandaag weten.

Dit decennium worden er tussen januari en begin maart gemiddeld zo'n vijftig gezien. In de topjaren 2003 en 2008 stond de teller begin maart al op ruim boven de honderd. Het magerste jaar was 2006, toen op 1 maart nog maar drie citroenvlinders waren gezien.

Bij een deel van de meldingen ging het om vlinders die verstoord waren in hun overwinteringsplaats. Zodra het weer zonniger en warmer wordt, komen overwinterende vlinders echt tevoorschijn, maar daarvoor moet de temperatuur boven de 10 graden stijgen en moet het helder weer zijn.

De felgele mannetjes zijn van tientallen meters afstand te herkennen. De minder felgekleurde vrouwtjes vallen minder op. Citroenvlinders zijn te vinden in bosachtige gebieden, maar ook in tuinen en parken.

Eerste citroenvlinders gespot
Eerste citroenvlinders gespot (Foto: Novum)

Kinderpornoteam valt elf woningen binnen

In een groot onderzoek naar kinderporno zijn de eerste tien dagen van maart elf woningen binnengevallen. In totaal zijn ongeveer vijfduizend voorwerpen in beslag genomen, waaronder videobanden, dvd's, cd's, laptops, pc's en foto- en filmapparatuur met kinderporno. Er is nog niemand aangehouden.

Op 1 maart werden vier woningen in Enschede doorzocht en twee dagen later drie woningen in Deventer, Staphorst en Zwolle. Op 5 maart is gezocht op twee adressen in Apeldoorn en gisteren in twee woningen in Apeldoorn en Harderwijk. Arrestaties worden verricht als onderzoek bevestigt dat het inderdaad om kinderporno gaat.

Het kinderpornoteam van de politieregio's Noord-Oost Gelderland, Twente en IJsselland viel de woningen in de drie regio's binnen. Het team werkt sinds 1 januari samen vanuit Hengelo en bestaat uit zes specialisten. De zaken lagen al geruime tijd op de plank. De politie meldt dat het niet gaat om zaken die een direct gevaar vormen voor slachtoffers.

Valdano: "Droevige avond voor Real"

Real Madrid werd gisteren in de kwartfinale van de Champions League in eigen stadion uitgeschakeld door Olympique Lyon. In het Estadio Santiago Bernabéu werd het 1-1 en omdat de eerste wedstrijd in 1-0 voor Lyon was geëindigd, zijn de Madrilenen voor de zesde maal op rij in de kwartfinale gestrand.

Directeur Jorge Valdano blijft coach Manuel Pellegrini ondanks de uitschakeling steunen. "Dit is een bijzonder droevige avond voor Real. Maar we moeten het op basis van één wedstrijd ook niet erger maken dan het is. Pellegrini blijft zitten als coach van Real. We hebben veel respect voor hem. Hij heeft hier nog veel werk te verzetten."

Afgelopen zomer kwam onder meer Cristiano Ronaldo over van Manchester United, maar ook hij kon er niet voor zorgen dat het sterrenteam hoog wist te eindigen in deze editie van de Champions League. "Dit is een enorme uitglijder, maar morgen moet de knop om en moeten we weer aan de competitie denken," zei coach Pellegrini na afloop van de wedstrijd.

Initiatief voor megaclaim tegen kerk

Twee mannen uit Limburg die zeggen misbruikt te zijn op een katholiek jongenspensionaat roepen lotgenoten op gezamenlijk een claim in te dienen. Luc Kusters uit Baexem en Bert Smeets uit Maastricht hebben contact met een letselschadeadvocaat die de claim gaat voorbereiden.

De Limburgers zeggen te zijn misbruikt op het jongenspensionaat Sint Maria ter Engelen in Bleijerheide. "Zoals ik mij vroeger voor de broeders moest uitkleden, zo ga ik nu de kerk uitkleden", zegt Kusters op zijn site. Het is voor zover bekend de eerste poging om schadeclaims voor misbruikt binnen de kerk te bundelen.

Smeets heeft geen vertrouwen in het onderzoek onder leiding van Wim Deetman dat de bisschoppen hebben ingesteld. Hij heeft een actiegroep, Mea Culpa, opgericht om mensen op te roepen niet mee te doen aan het onderzoek. Hij noemt het onderzoek grotesk en niet transparant en wil een maatschappelijk tegenonderzoek onder leiding van een vrouw.

Krajicek ook klaar in dubbelspel

Voor Michaëlla Krajicek zit het tennistoernooi van Indian Wells er al weer op. De Nederlandse tennisster werd gisteren met haar partner Monica Niculescu uitgeschakeld in de eerste ronde van het dubbelspel.

Eerder strandde Krajicek in de kwalificatie voor het hoofdtoernooi van het enkelspel. Krajicek en de Roemeense Niculescu moesten het afleggen tegen Bethanie Mattek-Sands uit de Verenigde Staten en de Chinese Yan Zi: 7-6 (2) en 6-2.

In de laatste kwalificatieronde van het enkelspel had Krajicek dinsdag verloren van Petra Martic uit Kroatië. Arantxa Rus strandde ook in de kwalificatie. Thiemo de Bakker komt in de eerste ronde van het mannentoernooi uit tegen de Braziliaan Marcos Daniel. De winnaar van deze wedstrijd treft in de tweede ronde de Serviër Janko Tipsarevic, die een bye had in de eerste ronde.

De Belgische Justine Henin bereikte woensdag zonder problemen de tweede ronde van het enkelspel. De finaliste van de Australian Open was met duidelijke cijfers te sterk voor de Slowaakse Magdalena Rybarikova: 6-2 6-2. De 27-jarige Henin - met een wildcard toegelaten tot het toernooi - pakte zes jaar geleden de titel in Indian Wells. "Mede daarom hou ik heel erg van dit toernooi," aldus de Waalse, die in de volgende ronde tegenover de Argentijnse Gisela Dulko staat.

Hertellen stemmen Rotterdam begonnen

Ongeveer tweehonderd ambtenaren van de gemeente Rotterdam zijn vanochtend begonnen met het hertellen van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat vindt plaats onder toeziend oog van de Rekenkamer Rotterdam in een sporthal op de campus van de Erasmus Universiteit.

Aan de hertelling zijn strakke regels verbonden. In de sporthal zijn rijen tafels opgesteld, aan de kopse kanten ervan staan de groene stembussen. Bodes rijden de stembussen naar binnen. De tellers zijn te herkennen aan hun verschillend gekleurde T-shirts. Mensen met een wit shirt tellen de stemmen, ambtenaren in paarse shirts buigen zich over volmachten en stempassen. Mensen in het blauw verlenen hulp.

China beperkt bonussen bankiers

China heeft bonussen voor bankiers aan banden gelegd in een poging financiële risico's te beperken door compensatievergoedingen te binden aan resultaten op de lange termijn. Dat heeft de commissie van Chinese bankwaarnemers gisteren gezegd.

Chinese banken moeten voortaan minstens veertig procent van bonussen voor bankiers zeker drie jaar vasthouden. Als er in die jaren slecht gepresteerd wordt en verliezen worden geleden, kunnen de banken dit percentage terugvorderen. Daarnaast wordt een maximale bonus van driemaal het standaard jaarsalaris van een bankier ingesteld. De nieuwe regels gelden voor banken, aandelenfondsen en financiële afdelingen van andere staatsondernemingen.

Eerder stelden Groot-Brittannië en Frankrijk langetermijnprestaties als voorwaarde voor bonussen na kritiek dat de manier waarop tot dusverre bonussen werden toebedeeld het nemen van risico's in de hand werkte. Dergelijk risicovol handelen door bankiers lag ten grondslag aan de ergste financiële crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

Hoewel Chinese banken de risicovolle hypotheekmarkt, die in de westerse wereld grote financiële problemen teweegbracht, meden, proberen waarnemers deze risico's te voorkomen op een moment dat steeds meer industrietakken worden geliberaliseerd.

Chinese bankiers hebben naar westerse maatstaven bescheiden inkomens, maar verdienen wel vele malen meer dan Chinese arbeiders. Deze inkomensverschillen leidden ook in China tot grote woede. De voorzitter van een van China's grootste banken, de Industriële en Commerciële Bank van China, verdiende in 2008 omgerekend 170 duizend euro. De directeur van Citigroup ontving in datzelfde jaar 28 miljoen euro.

Ralph Fiennes begint aan regiedebuut

De gerenommeerde acteur Ralph Fiennes gaat deze maand nog beginnen met de opnames van zijn regiedebuut. In mei vorig jaar werd al bekend dat de 47-jarige Brit Shakespeare's 'Coriolanus' gaat verfilmen en dat hij hierin zelf de titelrol zal vertolken. Het Britse filmblad Empire heeft inmiddels wat meer details rond deze film bekendgemaakt.

Zo blijkt dat Fiennes een versie wil maken die zich in het heden afspeelt, terwijl het oorspronkelijke verhaal in de Romeinse tijd gesitueerd was. Ook is nu bekend dat Gerard Butler de tegenstander van Fiennes zal spelen in de film. Het was al bekend dat Vanessa Redgrave en John Hurt mee zouden spelen, nu blijkt dat Hurt vervangen is door Brian Cox .

Het verhaal van Coriolanus vertelt over de Romeinse generaal Caius Martius, die de stad Corioles bevrijdt van de Volsci. Dit levert hem de bijnaam Coriolanus op. De leider van de Volsci, met wie Caius Martius de strijd aangaat, is Tullus Aufidius. Deze rol zal in handen zijn van Gerard Butler. Na de bevrijding van Corioles wil Caius Martius zich verkiesbaar laten stellen tot consul. Hierdoor belandt hij echter in een web van intriges en complotten tegen hem.

Opnames voor de film gaan volgende week al van start in het Servische Belgrado. Fiennes is momenteel in enkele Nederlandse bioscopen te zien in een opvallende bijrol in de Oscarwinnende actiefilm 'The Hurt Locker'. Vanaf 1 april zal de beroemde Brit in de bioscopen te zien zijn in de spektakelfilm 'Clash of The Titans'. Hierin speelt hij de rol van Hades, god van de onderwereld.

Ralph Fiennes begint aan regiedebuut
Ralph Fiennes begint aan regiedebuut (Foto: Novum)

Politie vindt 71 kilo cocaïne in auto

De politie heeft zaterdagavond bij een verkeerscontrole in Halfweg 71 kilo cocaïne aangetroffen in een auto. De drugs waren miljoenen waard, meldt de politie Kennemerland vandaag. Niemand is aangehouden.

De bestuurder ging ervandoor toen hij zag dat er werd gecontroleerd. Agenten gingen achter de Opel Astra aan, maar verloren het voertuig uit het zicht. Na een zoektocht vonden ze de auto zonder bestuurder, maar met de cocaïne. De eigenaar van de auto heeft aangegeven de auto te hebben uitgeleend.

De drugs en de auto zijn in beslag genomen. De cocaïne is verbrand. De recherche onderzoekt de herkomst van de drugs.

Japanse handelaren tegen visverbod tonijn

Tonijnhandelaren van de grootste vismarkt in Japan hebben vandaag gedemonstreerd tegen een voorgesteld internationaal verbod op de vangst van Atlantische blauwvintonijn. Volgens hen wordt de grote Japanse tonijnmarkt op oneerlijke wijze getroffen door een verbod.

Rauwe tonijn is een belangrijk ingrediënt in traditionele gerechten als sushi en sashimi en hiervoor wordt vooral blauwvintonijn gebruikt. De wereldwijde aantallen blauwvintonijn nemen echter sterk af, met name in de Atlantische Oceaan, en regeringen worden in toenemende mate voorstander van een vangstverbod om de vissoort de gelegenheid te geven te herstellen. Bijna tachtig procent van de tonijnvangst wordt verhandeld in Japan.

Volgende week wordt op een internationale bijeenkomst in Doha, in Qatar, door 175 landen gestemd voor of tegen een verbod op de export van blauwvintonijn. Europese regeringen lieten gisteren al weten voorstander van een verbod te zijn, de Verenigde Staten kondigden hetzelfde vorige week aan. Als tweederde van de landen voor een verbod stemt komt er een verbod op de handel in de vis.

Handelaren op de Japanse vismarkt zijn tegen een verbod en zeggen dat de soort gered kan worden door strenger beheer van de bestaande tonijn. Velen tekenden een petitie waarin wordt opgeroepen tot een eind van de vangst door middel van lange visnetten.

Dode bij ongeluk in Naarden

Bij een ongeluk in Naarden is gisteravond een nog onbekende automobilist om het leven gekomen. Het slachtoffer reed tegen een boom en overleed aan de gevolgen van de botsing. Bij het ongeluk waren geen andere voertuigen betrokken, meldt de politie.

Het ongeluk vond even na 23.00 uur plaats op de kruising van de Paulus Potterlaan en de Brediusweg. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

F1 2010 komt in september

Codemasters heeft onthuld dat de game F1 2010 in september beschikbaar zal worden voor de PC, Xbox 360 en Playstation 3. Het is de eerste racegame gebaseerd op de Formule 1-licentie sinds Codemasters de rechten overnam van Sony in 2008.

F1 2010 is de officiële game van het FIA Formula One World Championship en bevat zodoende alle officiële teams, coureurs, en banen van het binnenkort te beginnen Formule 1-seizoen. Ook de zevenvoudig winnaar Michael Schumacher is terug van weggeweest.

F1 2010 kent verschillende gamemodi waaronder de Grand Prix-modus, de Championship, Time Trial en een carrièremodus. Daarnaast bevat 'F1 2010' een geavanceerd schademodel, een dynamisch weersysteem, en multiplayer-opties waarmee gamers de strijd met de concurrentie online kunnen aangaan.

'F1 2010' komt in september
'F1 2010' komt in september (Foto: Novum)

'Eurlings zeker op plaats twee CDA-lijst'

Camiel Eurlings krijgt de tweede plaats op de kandidatenlijst van CDA voor de verkiezingen op 9 juni. De 36-jarige kroonprins van de christendemocraten wordt deze week naar voren geschoven als toekomstige opvolger van Jan Peter Balkenende als partijleider, schrijft De Telegraaf vandaag.

De tweede plek op de lijst betekent ook dat Eurlings klaarstaat om het stokje over te nemen van Balkenende bij een eventuele verkiezingsnederlaag. De premier heeft aangegeven dat hij door wil gaan als premier, maar niet in de Kamer wil plaatsnemen. Er wordt rekening mee gehouden dat hij opstapt als het CDA niet de grootste partij wordt.

Of Eurlings zelf door wil na de val van het kabinet is overigens nog niet bekend. Hij noemde de offers die hij voor zijn baan als minister moet brengen eerder erg groot.

Balkenende en partijvoorzitter Peter van Heeswijk praten vandaag met de meeste CDA-bewindslieden over hun toekomst. Eurlings komt waarschijnlijk later aan de beurt, omdat hij werk heeft in het buitenland.

De demissionaire ministers Maxime Verhagen (Buitelandse Zaken), Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) willen door en hopen op een plek op de nieuwe kieslijst. Piet Hein Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil waarschijnlijk niet door, evenmin als Maria van der Hoeven (Economische Zaken).

Jan Kees de Jager (Financiën) overweegt door te gaan. Ernst Hirsch Ballin is er ook nog niet uit (Justitie).

'Eurlings zeker van plaats twee op CDA-lijst'
'Eurlings zeker van plaats twee op CDA-lijst' (Foto: Novum)

Goedemorgen

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het boter op de hoofden van de Rotterdamse leefbaren.

Iemand machtigen om bij een verkiezing namens jou te stemmen. Handig. Als je door drukke werkzaamheden, verblijf in het buitenland of ziekte niet zelf naar het stembureau kan, heb je toch de mogelijkheid om je stem te laten uitbrengen. Hoe breder de democratie kan worden ondersteund, hoe beter. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling, dat anderen machtigingen gaan ronselen. Dat is wat anders. Dat is het met een smoesje wegkapen van iemands vrije stem.
 
Iemand meenemen in het stemhokje. Omdat je slecht kan zien, omdat je slecht kan lezen. Een handje hulp bij het uitbrengen van je stem. Dat mag niet: je moet je stem zelfstandig, in je eentje, uitbrengen. Maar is het nou écht zo erg om je even door je buurman, echtgenoot of zoon te laten helpen in het stemhokje?
 
Probleempje:

Kogel door de kerk: PlayStation Move

Vergeet de Arc, de Gem en de Sphere. Sony heeft de keuze laten vallen op een totaal nieuwe naam voor hun motion-controller namelijk de PlayStation Move. Het definitieve design wijkt weinig af van het prototype dat ze vorig jaar op de E3 hebben laten zien. Zoals gisteren al te lezen was heeft Sony de Move voorzien van een toevoeging zoals de Nunchuck voor de Wii, die de Move Sub-controller genoemd wordt en volledig draadloos is.

Samen met de PlayStation Eye camera moet de Move een uiterst precieze motion-controller worden. Zo zal de bal bovenop de controller automatisch van kleur veranderen al naar gelang de camera kleuren in de omgeving detecteert. Als er bijvoorbeeld geen groen in de kamer aanwezig is, zullen de LEDs groen kleuren voor een betere precisie. Sony heeft tevens aan dat de lage performance impact die de Move heeft op de PlayStation 3 ervoor zorgt dat veel bestaande games makkelijk aangepast kunnen worden voor de Move. 

Zo rond de herfst van dit jaar moet de PlayStation Move in de winkels liggen, waarbij er diverse keuzemogelijkheden zijn:  

  • PlayStation 3 Pack, incl. console, DualShock 3 controller, Move controller + camera
  • Losse Move controller als er al een PlayStation 3 + camera in bezit is
  • Starter Pack met Move controller + camera en gamedisc

 

Definitieve prijzen zijn nog niet bekendgemaakt, maar Sony geeft aan dat de prijs van het Starter Pack naar verwachting onder de $100 zal liggen.

 

PlayStation Move
PlayStation Move Sub-controller

 

Er zijn al tientallen developers bezig met het maken van games voor de PlayStation Move. In de komende maanden zal meer informatie vrijgegeven worden maar de volgende games zijn al definitief aangekondigd:

 

Dukes: een boksgame, maar dan met blote handen

 

The Dukes

The Dukes

- Move Party: Chaotische multiplayer waarin je nooit weet wat je kunt verwachten

Move Party

Move Party

- Sports Champions: Kun jij laten zien dat jij een van 's werelds beste atleten bent?

Sports Champions

Sports Champions

- TV Superstars: Neem deel aan een van de vijf TV-shows om te laten zien dat jij een echte ster bent

TV Superstars

TV Superstars

- Slider: Kung-fu actie, maar dan in een bureaustoel

Slider

Slider

- The Shoot: Maak korte metten met de slechterikken, maar zorg ervoor dat de filmregisseur tevreden is over je stijl

The Shoot

The Shoot

Vanaf 5 maart: Shiny Pichu

De Wi-Fi evenementen van Pokémon zijn altijd mooie evenementen. Met mooie Pokémon, bedoel ik daarmee. De eerste die we in deze categorie tegenkwamen was Darkrai. Je moest naar New Moon Island om 'm te vangen. Daarna kwam Shaymin. Even de brief aan Prof. Oak geven en we waren er.

Nu is er Pichu. Niet zomaar Pichu, maar de heuse "Pikachu-kleurige" versie. Shiny dus. Vanaf 5 maart kunnen we deze Pokémon in Pokémon Platinum, Diamon en Pearl ontvangen. Op 25 maart, heel toevallig de dag voor de release van Pokémon HeartGold en SoulSilver, stopt de actie.

Zodra je de Pichu overzet naar Pokémon HeartGold en SoulSilver, mag je naar het Ilex Forest, voor een leuke verrassing. Zelf kan ik niks daarover zeggen, aangezien ik Silver of Gold niet heb gespeeld. Toch zet ik nu mijn DSi aan, met Platinum erin voor deze Pichu!

 

 Pichu Event

Onderzoek naar mobieltjes in tbs-kliniek

Tbs-kliniek Van der Hoeven in Utrecht start een onderzoek naar het gebruik van mobiele telefoons door een tbs'er die vastzit in een loverboyzaak. Een vrouwelijk personeelslid zou tijdens nachtdiensten telefoons binnensmokkelen. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De krant trok na een tip bij de kliniek aan de bel.

Zowel de gedetineerden als de medewerkers mogen in de kliniek geen mobieltjes gebruiken. De krant ontving signalen dat dit toch gebeurde. "We gaan dit intern uitzoeken. Uiteraard gaan wij ook praten met het personeel, want dit kan en mag niet", zegt bestuurslid Jacqueline Mastenbroek in de krant.

Hoe de telefoons en mogelijk ook andere communicatieapparatuur naar binnenkwam is nog niet bekend. De ingangen en afdelingen worden bewaakt met onder meer detectiepoortjes.

Huis VS stemt tegen terugtrekking Afghanistan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een resolutie afgewezen waarin de terugtrekking van alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan nog dit jaar wordt geëist.

65 Parlementariërs stemden voor, 356 tegen. Onder de voorstemmers waren zestig parlementariërs van de Democratische Partij van president Barack Obama.

Tegenstanders van de resolutie hadden gewaarschuwd voor een "nationale veiligheidsramp" als het plan zou worden aangenomen: de Taliban aan de macht in Kabul en Afghanistan een veilige haven voor terreurnetwerk al-Qaeda.

Obama heeft de aandacht van de militaire inspanningen van de VS verlegd van Irak naar Afghanistan, waar 30.000 extra militairen naartoe worden gestuurd. Washington voert al meer dan acht jaar oorlog in het Centraal-Aziatische land. Volgens een opiniepeiling van nieuwszender CNN is 52 procent van de Amerikanen tegen de oorlog in Afghanistan.

Grote staking van start in Griekenland

Het door schulden geplaagde Griekenland krijgt vandaag wederom een tegenslag te verwerken. In het hele land gaat een lang tevoren aangekondigde 24 uur durende staking van start.

Ziekenhuizen sloten de deuren, scholen vielen uit en vrijwel het gehele openbaar vervoer kwam stil te liggen. Het is de tweede grote staking in een week tijd. De stakers protesteren tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Ajacied De Jong: "We zijn niet bang voor PSV"

Siem de Jong kijkt vol vertrouwen vooruit naar de absolute kraker Ajax-PSV. Zondag nemen de twee grootmachten het tegen elkaar op in de Amsterdam ArenA in de strijd om het landskampioenschap.

De nummer drie van de Eredivisie (Ajax) verloor de eerste confrontatie van dit seizoen nog wel van nummer twee PSV (4-3), maar De Jong, die zich in de basis van de equipe van coach Martin Jol heeft geknokt, kent geen angst voor de cruciale topper van aanstaande zondag. "Ik denk dat we er net als tegen FC Twente vol voor gaan", kijkt de middenvelder vooruit op de clubsite van Ajax. "Het is voor ons een beetje erop of eronder. In de ArenA hebben we alleen van Anderlecht en Juventus verloren. We zijn sowieso niet bang. De laatste wedstrijden behalen we mooie resultaten en dat moeten we doorzetten."

PSV leed afgelopen zaterdag een nederlaag tegen NAC Breda, maar dat is volgens de 21-jarige Ajacied geen graadmeter. "Ze hebben een degelijk team en je ziet toch dat ze mindere wedstrijden meestal winnend afsluiten. Daarnaast hebben ze een voetballend middenveld met Afellay en Engelaar. Het is een lastige ploeg, maar tegen FC Twente hebben we het ook goed gedaan."

Toen in augustus de Amsterdammers in de slotfase aan het korste eind trokken in het Philips Stadion, zat de jeugdinternational niet eens op de reservebank. "Ik was toen negentiende man. Vorig jaar was sowieso wisselvallig. Ik zat er soms wel en soms niet bij. Dat was aan het begin van dit seizoen ook zo. Inmiddels is alles voor mij een beetje gegroeid en dat is alleen maar mooi. Daar ga je ook wat lekkerder van spelen."

Blanke man ongewenst in politietop

In de Nederlandse politietop heerst grote onvrede over het beleid om vrouwen en allochtonen voorrang te geven bij topbanen. Zeker tien blanke mannen hebben de politie al de rug toegekeerd omdat ze er bij sollicitaties niet doorheen kwamen. Dit schrijft het AD vandaag op basis van bronnen rond de politiekorpsen.

De Raad van hoofdcommissarissen erkent in de krant dat het beleid tot vertrekkers leidt, maar noemt geen aantallen. De ontevreden mannen vinden dat zij onterecht gepasseerd worden vanwege het beleid om meer vrouwen en allochtonen aan te nemen. Dat beleid geldt sinds 2005.

Een van de opgestapte politietopmannen kreeg te horen dat hij 'kon solliciteren tot hij blauw zag', maar toch pas na vrouwen en allochtonen aan de beurt zou komen. "Ik heb niets tegen vrouwen en allochtonen in de top, maar het gebeurt nu te geforceerd", zegt hij in de krant.

VVD-Kamerlid Fred Teeven maakt zich zorgen om het beleid. "Het slaat nergens op. Je moet de beste persoon kiezen en korpsen de diversiteit niet door de strot duwen. Er zijn nu eenmaal meer geschikte mannen, omdat er simpelweg meer mannen bij de politie zitten."

De politie laat in de krant weten geen reden zien het beleid aan te passen.

'Blanke man ongewenst in politietop'
'Blanke man ongewenst in politietop' (Foto: Novum)

 

Higuaín zet hoog in voor komend WK

Gonzalo Higuaín wil op het WK in Zuid-Afrika hoge ogen gooien. De Argentijn hoopt topscorer te worden van het toernooi en daarmee zijn land aan de wereldtitel te helpen. Higuaín wil daarmee zijn huidige vorm bij Real Madrid doortrekken om Argentinië een grote dienst te bewijzen komende zomer.

"Het is mijn droom om topscorer van het WK te worden", liet Higuaín aan ESPN Rivadavia weten. "Ik maak een goede periode door bij Real Madrid en ben van plan om die lijn door te trekken richting Zuid-Afrika. Ik denk dat ik een goed koppel kan vormen met Leo Messi. Tot nog toe hebben we niet veel samen gespeeld, maar tijdens de voorbereiding op het wereldkampioenschap kunnen we nog aan ons samenspel werken", aldus de aanvaller van Real.

"Ik ben nu gewend aan de druk van het presteren, want bij mijn club moet ik er wekelijks aan geloven. Bij Argentinië is dat hetzelfde. Ik ben gewend aan de stress en heb er geen problemen meer mee", besluit Higuaín, die eerst met Real de Spaanse landstitel en de Champions League hoopt te veroveren.

OM onderzoekt werven volmachten LR

Het Openbaar Ministerie (OM) start een oriënterend onderzoek naar het werven van volmachten door Leefbaar Rotterdam. Leefbaar-raadslid Buijt voorzag kandidaat-raadsleden van tips om volmachten te krijgen. De Kiesraad is van mening dat de gang van zaken tegen de regels van de Kieswet ingaat. Leefbaar Rotterdam zegt dat er juridisch geen grenzen zijn overschreden.

De Kieswet schrijft voor dat een kiezer zelf het initiatief moet nemen om een volmacht te verstrekken. De Kiesraad vindt dat dit nu niet is gebeurd, maar laat het aan het OM over om de actie al dan niet als ronselen te bestempelen.

De stembeursgang is in Rotterdam op veel plekken niet vlekkeloos verlopen. Vandaag beginnen zo'n 200 ambtenaren, die niet eerder bij het tellen betrokken waren, aan het hertellen van 220.000 stemmen. Naar verwachting duurt dit ongeveer twee dagen.

WK gaat wellicht aan neus Cazorla voorbij

Santi Cazorla betwijfelt of hij komende zomer deel gaat nemen aan het WK in Zuid-Afrika. De begaafde linkspoot van Villarreal kampt nog steeds met de naweeën van een hernia-blessure. Aan zijn rug werd de international in februari geopereerd, maar van enige verbetering is echter nog geen sprake. De 25-jarige middenvelder vreest een onhaalbare droom.

"Ik kan niet zeggen of ik dit seizoen nog terugkeer op het veld. Op dit moment heb ik serieuze twijfels en heb ik er een slecht gevoel over. Het is onmogelijk om te een datum te prikken waarop ik mijn rentree kan maken en dat is verschrikkelijk."

Ondanks dat keuzeheer Vicente Del Bosque hem niet altijd in de basisformatie opstelt, kan Cazorla wel rekenen op een vaste plek in de selectie. Nu liggen de zaken dus anders. "Het WK is ver weg voor mij omdat ik dan moet spelen en dat is het grote probleem nu", aldus Cazorla tegenover Sky Sports.

Een andere werkplek

Aan de overkant van de gang stond de deur open. Daar zag ik een lange vrouw gebogen over haar tafel. Ze droeg een zwarte pantalon, een zwart truitje met strakke mouwen en een rode overgooier eroverheen. Ik had wel eens bij een vergadering gezeten waar zij ook aan deelnam. Ze leek me wel een aardig mens. Hoe oud zou ze zijn? Van mijn leeftijd? Ze had kleine tietjes. Dat geeft niets. Op het werk ga ik toch niet op de versiertoer.

Forbes: Mexicaan Slim rijkste mens ter wereld

Voor het eerst is een Mexicaan de rijkste persoon ter wereld in het overzicht van het Amerikaanse zakenblad Forbes. De telecommunicatie-ondernemer Carlos Slim Helu versloeg de Amerikaan William (Bill) Gates, die eerder met zijn Microsoft de lijst aanvoerde.

Volgens Forbes, dat de jongste lijst gisteren bekendmaakte, bezit de Mexicaan 53,5 miljard dollar (39,3 miljard euro) met zijn bedrijf Telmex. Hij stond vorig jaar nog derde.

Gates moet het met 500 miljoen dollar minder stellen dan Slim. Derde is de investeerder Warren Buffett (Berkshire Hathaway), die goed is voor 47 miljard dollar. Hij was in 2009 tweede.

De rijkste Europeaan is de Fransman Bernard Arnault van het luxegoederenconcern LVMH: 27,5 miljard dollar. Hij steeg van de vijftiende naar de zevende plaats op de lijst van Forbes.

Weer Toyota op hol

Voor de tweede keer deze week komen er berichten uit de VS binnen over een op hol geslagen Toyota Prius.

De Japanse auto versnelde eergisteren opeens uit zichzelf en botste tegen een muur in een buitenwijk van New York. De 56-jarige bestuurster raakte licht gewond. Dit meldden Amerikaanse media gisteren (plaatselijke tijd).

Maandag nog was in Californië een Toyota op hol geslagen. De 61-jarige James Sikes reed met zijn Toyota Prius op een drukke snelweg vlakbij San Diego toen de auto uit zichzelf steeds harder ging rijden. Hij bereikte snelheden tot circa 145 kilometer per uur. De politie gaf de geschrokken bestuurder instructies en hielp vaart te minderen door bumper aan bumper voor hem te gaan rijden en te remmen.

Toyota heeft de afgelopen maanden wereldwijd meer dan 8 miljoen auto's teruggeroepen voor controle wegens technische problemen.

Topwetenschappers evalueren klimaatrapport

De Interacademy Council gaat het internationale onderzoek leiden naar de werkwijze van het International Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties. De Nederlandse wetenschapper Robbert Dijkgraaf is medevoorzitter van de organisatie die bestaat uit de nationale academies van wetenschappen van vijftien landen.

Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, zei gisteren dat er 'een klein aantal fouten' in het drieduizend pagina's tellende rapport van het IPCC over klimaatverandering zit. De fouten hebben de geloofwaardigheid van het panel ernstig geschonden, maar volgens Ban ondermijnt het de brede consensus over opwarming van de aarde niet. In het rapport werd onder andere gemeld dat de gletsjers van de Himalaya in 2035 verdwenen zullen zijn. Dat is honderden jaren eerder dan andere wetenschappers zeggen en er werd geen bewijs voor gegeven. Ook zou 55 procent van Nederland onder het water liggen, terwijl dat ongeveer de helft daarvan is.

Dijkgraaf zei dat het onderzoek is ingesteld om de werkwijze te evalueren en niet om het onderzoek opnieuw te doen. Hij zal een panel van experts samenstellen en eind augustus het onafhankelijke onderzoek presenteren zodat de aanbevelingen in het nieuwe rapport van het IPCC opgenomen kunnen worden. Dijkgraaf is ook voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

De Tweede Kamer blij met het internationale onderzoek naar de werkwijze van het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties (VN). Dat bleek gisteren tijdens een spoeddebat met demissionair minister van Milieu Tineke Huizinga (ChristenUnie) over het klimaatbeleid.

Sparta wil verlengen met revelatie Viergever

Nick Viergever kan niet stuk in Rotterdam-West. De verdediger van Sparta brak dit seizoen door in de hoofdmacht van coach Frans Adelaar en krijgt spoedig een verbeterd contract onder zijn neus geschoven.

Viergever maakt week in week uit zijn opwachting in de basisopstelling van de Spartanen. De Kasteelclub wil het contract van de jongeling, dat afloopt medio 2011, dan ook graag opwaarderen en verlengen tot de zomer van 2013.

Technisch directeur Richard Grootscholten in ProVoetbal: "Wij zijn erg tevreden over zijn verbazend snelle ontwikkeling. Hij verdient een beter contract en voor ons is het natuurlijk handig om hem voor langere tijd vast te hebben liggen in verband met eventueel geïnteresseerde clubs in de toekomst."

De bestuurder van de Zuid-Hollandse Eredivisionist ziet in de rechtspoot een goudmijn. "Als hij zich zo blijft ontwikkelen, is hij een speler die ons geld op kan leveren. Al hopen we hem nog een tijdje bij Sparta te houden."

Te koop: A1GP Series

De gehele boedel van de A1GP Series is aangeboden op een Britse veilingsite. De raceklasse was opgezet om landen tegen elkaar te laten racen en was erg populair onder de fans. Dit jaar werden er financiële problemen bekend die uiteindelijk de ondergang van de klasse ingeleid hebben.

De grote man achter de serie was zakenman Tony Teixeira. De Zuid-Afrikaan nam de raceklasse in 2006 over van Sheikh Maktoum Hasher Maktoum Al Maktoum die een jaar eerder met succes de A1GP gelanceerd had. In 2008 kreeg de raceklasse een boost, doordat Ferrari het nieuwe chassis en de motoren ging leveren. Doordat de rekeningen aan het Italiaanse merk niet voldaan werden ging de raceklasse uiteindelijk aan de financiële problemen ten onder.

Nu staan er onder meer twintig bolides te koop die gebaseerd zijn op de zeer succesvolle Ferrari F2004. Ook zijn er hiervoor verschillende reserveonderdelen bijgeleverd. Van de eerdere bolides zitten er nog twaalf bij de boedel die te koop is gezet. Naast verschillende kratten om de onderdelen in te vervoeren zijn ook de safety car, een Ferrari 599GTB, en de medische auto, een Maserati Quattroporte Sport GT, te koop.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.