Verburg betreurt uitgave 'Gerda'

Minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) betreurt het dat de glossy 'Gerda' is uitgegeven ter ere van het 75-jarig jubileum van haar ministerie. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer is languit gevallen over de glossy, die dezer dagen bij honderdduizenden lezeressen van de Libelle, Margriet en Flair op de mat valt. De kosten bedragen ruim vier ton. Tijdens een spoeddebat dat vandaag over de kwestie werd gehouden, werd de uitgave Kamerbreed afgekeurd, Verburgs eigen CDA incluis. "Een glossy ter meerdere eer en glorie van het CDA, dat kan echt niet", zei Krista van Velzen (SP).

Van Velzen eiste, samen met de PvdD, PVV en GroenLinks dat de kosten van het blaadje voor rekening komen van het CDA. "We moeten de belastingbetaler schadeloos stellen, die mag niet meebetalen aan de verkiezingscampagne van het CDA", zei Ineke van Gent (GL).

Verburg komt later aan het woord, evenals demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) die verantwoordelijk is voor de overheidscommunicatie. In een brief laat de bewindsvrouw echter al weten dat zij de gang van zaken betreurt. "Het magazine heeft door de naam- en vormgeving helaas in uw Kamer het beeld opgeroepen dat het ten doel had de minister van LNV als persoon te profileren", schrijft zij.

"Dat is nooit de bedoeling geweest en dat zou ook niet gepast hebben in de regels die het kabinet voor overheidscommunicatie hanteert. Ik betreur dat dit beeld is ontstaan en het was beter geweest als ik een andere inschatting had gemaakt."