Japanse handelaren tegen visverbod tonijn

Redactie

Tonijnhandelaren van de grootste vismarkt in Japan hebben vandaag gedemonstreerd tegen een voorgesteld internationaal verbod op de vangst van Atlantische blauwvintonijn. Volgens hen wordt de grote Japanse tonijnmarkt op oneerlijke wijze getroffen door een verbod.

Rauwe tonijn is een belangrijk ingrediënt in traditionele gerechten als sushi en sashimi en hiervoor wordt vooral blauwvintonijn gebruikt. De wereldwijde aantallen blauwvintonijn nemen echter sterk af, met name in de Atlantische Oceaan, en regeringen worden in toenemende mate voorstander van een vangstverbod om de vissoort de gelegenheid te geven te herstellen. Bijna tachtig procent van de tonijnvangst wordt verhandeld in Japan.

Volgende week wordt op een internationale bijeenkomst in Doha, in Qatar, door 175 landen gestemd voor of tegen een verbod op de export van blauwvintonijn. Europese regeringen lieten gisteren al weten voorstander van een verbod te zijn, de Verenigde Staten kondigden hetzelfde vorige week aan. Als tweederde van de landen voor een verbod stemt komt er een verbod op de handel in de vis.

Handelaren op de Japanse vismarkt zijn tegen een verbod en zeggen dat de soort gered kan worden door strenger beheer van de bestaande tonijn. Velen tekenden een petitie waarin wordt opgeroepen tot een eind van de vangst door middel van lange visnetten.