Weer zware aardbeving in Chili

Chili is vandaag weer getroffen door een zware aardbeving. Het is mogelijk dat de beving een naschok is van de aardbeving die in februari plaatshad, maar het kan ook een nieuwe aardbeving zijn.

Het epicentrum van de aardschok lag iets meer dan 100 kilometer van de hoofdstad Santiago af. Ook de grote stad Valparaiso ligt in die omgeving.

Er wordt nog gewacht op berichten over de schade en slachtoffers.


Update 17.01 uur:
Het gaat om twee aardschokken, waarvan één met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. De andere schok, die kort daarop volgde, had een kracht van 6,9 op de schaal van Richter.

De Chileense marine heeft langs de hele kustlijn van Chili een tsunamialarm afgekondigd. Over schade en slachtoffers is nog niets bekend.

Update 17.13 uur:
Ondertussen is bekend geworden dat het om drie aardbevingen gaat, de derde had een kracht van 6.0 op de schaal van Richter. Tussen elke beving zat ongeveer een kwartier.

Mensen van CNN, die in een kantoor in Santiago zitten, melden dat ze de aardbeving goed konden voelen, en dat de schokgolven wel 45 seconden duurden. Het Pacific Tsunami Warning Center heeft nog geen tsunamiwaarschuwing afgegeven. Het sluit echter niet uit dat er lokaal enkele tsunami's ontstaan. Deze kunnen plaatsvinden langs de kust binnen een straal van 100 kilometer rond het epicentrum. De marine van Chili heeft wel een tsunamialarm afgegeven.

Update 18.32 uur:
Volgens de Volkskrant is de stad Rancagua in de buurt van het epicentrum flink beschadigd. De president Sebastian Pinera zou dat bekendgemaakt hebben. De nieuwe president werd vandaag beëdigd. Tijdens de plechtigheden vonden ook de aardbevingen plaats. Er zijn nog geen meldingen binnengekomen over eventuele slachtoffers. 

Update 19.07 uur:
Het USGS, de Amerikaanse geologische dienst, heeft de cijfers van de aardbevingen bijgesteld. Het zou niet om een beving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter gaan, maar om een beving van 6,9 op de schaal van Richter. Deze beving werd door maar liefst zes andere bevingen gevolgd, met een kracht van 6,7, 6,0, 5,4, 5,0, 5,0 en 5,3 op de schaal van Richter.

 

Praat ook op het forum mee over deze aardbeving.