Ontvoerde hulpverleners in Haïti vrijgelaten

Redactie

Ontvoerders in Haïti hebben gisteren twee Zwitserse hulpverleensters vrijgelaten die zij vijf dagen eerder in de wijk Petionville in Port-au-Prince van straat hadden geplukt. De twee vrouwen werkten voor Artsen zonder Grenzen.

AzG maakte de vrijlating van de hulpverleners bekend. De medische hulporganisatie wilde hun namen niet prijsgeven, maar in een waarschuwing die onder hulporganisaties in Haïti was verspreid stond dat het twee Zwitsers waren. AzG wilde niet zeggen wie er achter de ontvoering zat en of er losgeld is betaald.

Hulporganisaties zeggen dat ze hun medewerkers het dringende advies hebben gegeven om na donker niet meer over straat te gaan. Artsen melden dat er 's avonds vaak schoten klinken dat ze steeds vaker mensen met schotwonden moeten behandelen. In sommige provisorische opvangkampen voor daklozen zeggen veel vrouwen verkracht te zijn.

De ontvoering van de hulpverleners is de eerste die is gemeld sinds de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince op 12 januari door een zware aardbeving werd verwoest. Ontvoeringen waren tot 2004 relatief zeldzaam in Haïti, maar in de chaos die volgde op de afzetting van president Jean-Bertrand Aristide zijn ze sterk toegenomen. Soms waren buitenlanders het slachtoffer, maar veel vaker waren het Haïtianen.

In de afgelopen anderhalf jaar hebben de politiemacht van de Verenigde Naties en de Haïtiaanse politie het aantal ontvoeringen terug weten te dringen, maar sommige kopstukken van ontvoeringsbendes die waren opgesloten zijn ontsnapt toen de nationale gevangenis bij de aardbeving werd verwoest.