Contador grijpt macht in Parijs-Nice

Alberto Contador heeft de macht gegrepen in Parijs-Nice. De Spanjaard uit de Astana-ploeg sloeg toe op de laatste klim van de dag naar Mende en kwam solo over de streep. Achter Contador kwamen Alejandro Valverde en Samuel Sanchez als tweede en derde boven. De Duitser Jens Voigt leverde zijn leiderstrui in aan Contador.

Al snel in de etappe ontstond er een kopgroep met daarin onder meer Albert Timmer van Skil-Shimano en Marco Marcato van Vacansoleil. De groep hield lang stand, maar net voor de laatste berg van de dag was de samensmelting een feit. Op de drie kilometer lange beklimming gebeurde er aanvankelijk niets, al was het Voigt die al wel kraakte.

Na een kilometer was dit voor Contador het sein om op de pedalen te gaan staan en zijn aangekondigde aanval in te zetten. De winnaar van de Tour de France zette een stevige versnelling in die voor niemand meer te volgen was. Valverde en Sanchez kwamen met een achterstand van tien seconden boven. In het algemeen klassement leidt Contador nu met 24 seconden voorsprong op Valverde en 25 seconden op de Tsjech Roman Kreuziger.