Hans van Mierlo overleden

Oprichter van de D66 en oud-politicus Hans van Mierlo is vandaag in het ziekenhuis overleden op 78-jarige leeftijd. Hij was de grote kracht achter de politieke partij waarvan hij jarenlang het gezicht was.

In de jaren '60 van de vorige eeuw was Van Mierlo chef van de opiniepagina van het Algemeen Handelsblad. Hier begon het politieke bloed te stromen. Hij had als voorzitter van het initiatiefcomité een groot aandeel in de oprichting van de partij Democraten '66. In 1967 kwam hij samen met zes partijgenoten in de Tweede Kamer. Dit was ongekend voor een nieuwe partij in die tijd, omdat er tot dan toe weinig veranderde in politiek Den Haag.

Opvallend in Den Haag
De nieuwe partij van Van Mierlo vertoonde, voor die tijd, Amerikaanse trekken. Met standpunten over geestelijke vrijheid, individuele ontplooiing en democratisering viel de progressief-liberale partij op in Den Haag. Ook afschaffing van de monarchie was één van de thema's van de partij.

Een aantal jaar later belandde de partij echter in een politieke crisis en ging bijna ten onder. Een groot deel van de aanhang haakte af toen de partij deel nam aan de regering van Den Uyl. Van Mierlo besloot afscheid te nemen van de D66, waarna Jan Terlouw hem opvolgde.

Onder Terlouw profileerde de D66 zich als een 'redelijk alternatief' en de partij werd wederom populair. Dit was echter niet van lange duur.

Redder van D66
Naast oprichter van de partij bleek Van Mierlo ook de redder te zijn. In 1986 keerde hij terug bij de Tweede Kamerverkiezingen als lijsttrekker. Dit jaar kreeg de partij twaalf zetels en onder de leiding van Van Mierlo kreeg de partij acht jaar later zelfs het dubbele aantal zetels. Een kabinet met PvdA en VVD, voor de eerste keer sinds WOII zonder christen-democraten, was het resultaat.

De paarse coalitie maakte het voor de D66 mogelijk om standpunten te realiseren die het CDA eerder tegenhield. Deze standpunten waren onder meer het homohuwelijk, donorregistratie en een verruiming van de openingstijden van winkels. In dit eerste kabinet Kok was Van Mierlo lange tijd vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken.

Van Mierlo verliet de actieve politiek in 1998. Els Borst volgde hem als politiek leider op. Van Mierlo was vanaf dat moment Minister van Staat.

Privé
Van Mierlo is in totaal drie keer getrouwd. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij een zoon en zijn tweede huwelijk bracht hem twee dochters. Sinds 1999 was Van Mierlo samen met schrijfster Connie Palmen, met wie hij in november 2009 trouwde.

Deel je gevoelens ook op het forum en lees hier een in memoriam.

RTL Nieuws heeft een speciale uitzending aan het overlijden van Van Mierlo gewijd.