Van Hanegem boos na 'onzin' van Advocaat

Dick Advocaat en Willem van Hanegem zijn, zes jaar na dato, met modder aan het gooien in de media. Eerstgenoemde noemde Van Hanegem 'mede schuldig' aan het roerig verlopen EURO 2004, laatstgenoemde reageert vandaag in het Algemeen Dagblad.

Advocaat haalde uitblinker Arjen Robben naar de kant tijdens het duel met Tsjechië en bracht Paul Bosvelt in. In de media zei Van Hanegem destijds dat als Advocaat dat nog een keer zou doen, hij hem 'neer zou slaan'. Het bleek een voorbode van een pijnlijk einde aan het dienstverband van Advocaat bij Oranje. De trainer van AZ en bondscoach van België nu in tijdschrift Helden: "Achteraf denk ik dat het mede door Willem is gekomen dat het zo fout is gelopen", aldus Advocaat, die zijn nog steeds in zijn hemd gezet voelt.

In het Algemeen Dagblad reageerde Van Hanegem fel. "Het valt me zwaar tegen van mijnheer Advocaat", zei De Kromme. "Mijnheer heeft zes jaar gewacht om de onzin die hem dwars zat naar buiten te gooien. Hij had een vent moeten zijn en me veel eerder moeten aanspreken. Dat durfde hij kennelijk niet." Normaliter kan Van Hanegem kritiek makkelijk van zich laten afglijden, zegt hij.

"Maar als mensen zware, kwalijke onzin over me verspreiden, dan pik ik dat niet. Mijnheer Advocaat, die vroeger een vriend van me was, gaat nu over de schreef, ik ben voor mijn doen heel kwaad. Het is beneden mijn niveau, waar hij zich beweegt." Over de beruchte wissel zegt Van Hanegem: "Ik heb de voorbereiding op die wissel, in de rust, helemaal niet meegemaakt", zegt Van Hanegem, die Heitinga van instructies aan het voorzien was. "Zie ik ineens dat mijnheer Advocaat Robben eruit wil halen. Ik zeg: Wat doe je nou?. Ik had het bijna uit zijn hoofd gepraat. Maar het leed was al geschied, Van Lingen (de andere assistent, red) stond al bij de vierde man."