Kosten JSF meer dan verdubbeld sinds 2001

Redactie

De kosten van de Joint Strike Fighter (JSF) zijn meer dan verdubbeld sinds het programma in 2001 begon. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie vandaag aan de senaat gemeld. De prijs van een gevechtsvliegtuig werd in 2001 nog begroot op 36 miljoen euro, inmiddels wordt uitgegaan van bijna 83 miljoen euro.

De Amerikaanse senaat reageerde 'not amused'. De republikeinse senator en oud-presidentskandidaat John McCain zei dat 'de belastingbetalers een beetje moe aan het worden zijn van de kostenstijgingen' en dat hij ze geen ongelijk kon geven.

Begin deze maand werd bekend dat de JSF waarschijnlijk niet eerder dan in 2015 in gebruik wordt genomen. Dit betekent een vertraging van twee jaar. In februari zei de Amerikaanse minister van defensie Robert bovendien dat de VS voorlopig 121 toestellen minder aanschaft dan was gepland. Hierdoor stijgt de stukprijs van de JSF, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederland.

Het definitieve besluit over de aanschaf van de beoogde 85 JSF-toestellen door Nederland wordt in 2012 genomen. Dit jaar moet de Tweede Kamer wel een besluit nemen over deelname aan de testfase van het project, en daarmee over de aanschaf van twee testtoestellen. Het onderwerp is controversieel verklaard, wat betekent dat er tot na de volgende Kamerverkiezingen geen besluit over wordt genomen.

't Wordt 'ietsjes' duurder (foto: Novum)