Voedselcrisis dreigt in Zimbabwe

Naar schatting 2,17 miljoen Zimbabwanen, een kwart van de bevolking, hebben voedselhulp nodig. Bovendien dreigt de oogst van dit jaar te mislukken. Er is dan ook dringend hulp nodig van donorlanden. Dat heeft het Internationale Rode Kruis vandaag bekendgemaakt.

In sommige delen van het land is het voedselprobleem erger dan veel vrijwilligers en medewerkers ooit hebben gemaakt, zei Emma Kundishora, secretaris-generaal van het Zimbabwaanse Rode Kruis. Door grillige regenval, in sommige gebieden te veel en in andere juist weer te weinig, zijn de maïsgewassen, het belangrijkste voedsel in het land, beschadigd. Daarnaast is er een nijpend tekort aan zaden en mest.

"Op dit moment is de situatie al kritiek, meer dan twee miljoen mensen hebben acute humanitaire hulp nodig, maar dit zal alleen maar erger worden, omdat de oogst dreigt te mislukken", aldus Stephen Omollo, woordvoerder van het Internationale Rode Kruis in Zimbabwe. Boerenorganisaties verwachten dat er dit jaar vijfhonderdduizend ton kan worden geoogst. De jaarlijkse consumptie wordt geschat op 1,8 miljoen ton.

In december 2009 verlengde het Rode Kruis de noodvoedselhulp in Zimbabwe tot oktober 2010. De organisatie vroeg donoren om een extra 33,2 miljoen dollar (ruim 24 miljoen euro). De organisatie komt dit jaar ongeveer 17,5 miljoen euro tekort.

Ten minste vier miljoen mensen zijn Zimbabwe ontvlucht vanwege de economische crisis van de afgelopen jaren. Zij proberen werk te vinden in naburige landen, waardoor de populatie van het land is gedaald naar ongeveer acht miljoen. Critici van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe geven de schuld van de economische crisis aan de vaak gewelddadige inbeslagnames van commerciële boerderijen die door blanken werden gerund. Hierdoor zou de economie, die steunt op de landbouw, een zware slag toegebracht zijn.