Goedemorgen

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het boter op de hoofden van de Rotterdamse leefbaren.

Iemand machtigen om bij een verkiezing namens jou te stemmen. Handig. Als je door drukke werkzaamheden, verblijf in het buitenland of ziekte niet zelf naar het stembureau kan, heb je toch de mogelijkheid om je stem te laten uitbrengen. Hoe breder de democratie kan worden ondersteund, hoe beter. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling, dat anderen machtigingen gaan ronselen. Dat is wat anders. Dat is het met een smoesje wegkapen van iemands vrije stem.
 
Iemand meenemen in het stemhokje. Omdat je slecht kan zien, omdat je slecht kan lezen. Een handje hulp bij het uitbrengen van je stem. Dat mag niet: je moet je stem zelfstandig, in je eentje, uitbrengen. Maar is het nou écht zo erg om je even door je buurman, echtgenoot of zoon te laten helpen in het stemhokje?
 
Probleempje:
 Leefbaar Rotterdam heeft grote bezwaren gemaakt tegen het helpen van mensen in het stemhokje. Leefhaar Rotterdam vindt dat een schande, en eiste op hoge toon hertelling van de stemmen. Alsof bij zo’n hertelling te mensen die in het hokje ene helpende hand gaven opeens zijn weggetoverd. Maar tegelijkertijd blijkt dat Leefbaar Rotterdam zich schuldig heeft gemaakt aan het ronselen van volmachten. Dus als het de leefbaren uitkomt leggen ze óf onze democratische principes onder een vergrootglas, óf hebben ze er maling aan.
 
Kan leefbaar-chef Sorensen mij even laten weten wanneer hij, wegens het wangedrag van zijn eigen partij, met het schaamrood op de kaken al zijn klachten rond de gemeenteraadsverkiezingen intrekt, en gewoon berust in het feit dat zijn partij niet de grootste is geworden?