FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 8

Martijn van Veen

Wekelijks zullen twee reviewers hun visie geven op de identiteit van de Mol. Voor de mensen die het programma niet kennen, in Wie is de Mol? reizen negen Nederlanders naar het buitenland om de tiende persoon, de saboteur, te ontmaskeren. MrManiak en Beaudelaire geven wekelijks hun visie en gaan op het spoor van De Mol. MrManiak gaat op zoek naar de beste (en opmerkelijkste) theorieën over de Mol en Beaudelaire legt de afgelopen aflevering onder de loep. 

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6

Wie is de Mol?: Terugblik Seizoen 1-4

Wie is de Mol?: Terugblik Seizoen 5-9

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 7


Beaudelaire

De finale is in zicht. Van de tien kandidaten zijn er nu slechts drie over: Frits Sissing, Kim Pieters en Sanne Vogel. Het Blok-presentator Erik van der Hoff moest als laatste het strijdveld ruimen. Als Mol verdacht ik hem niet (al dacht collega MrManiak daar anders over), maar het was zeker een leuke kandidaat. In de laatste afleveringen zijn mijn voorspellingen aardig weggeblazen. Vanaf aflevering 2 Arjen als Mol en Erik als winnaar en in twee weken tijd is daar niks meer van over.

In de eerste opdracht was het niet meteen duidelijk wat er moest gebeuren, maar de kandidaten werden 1,5 km van de Tokyo Tower gedropt. Ze moesten binnen een uur weer terug zijn en er mocht maar maximaal 2,5 km worden gelopen. Beide duo's (Erik/Kim en Frits/Sanne) waren op tijd en verdienden geld, dus eigenlijk is er niks verdachts aan. 

Bij de dilemma-opdracht is het als Mol natuurlijk het handigst om iets anders te zeggen dan de kandidaten denken (zie seizoen 5 met Mol Yvon Jaspers). Helaas waren er slechts twee verdachte dingen aan de dilemma's. Frits kreeg de vraag wie hij buitenspel zou zetten in de spionopdracht van aflevering 7. Hij antwoordde Erik, maar daar kwam de rest niet op. Logisch, want Erik en Frits zijn 'goede vrienden' (voor wat het waard is in het spel). Goede vrienden sluit je toch niet uit bij een spel?

Ook Sanne gaf een twijfelachtig antwoord. Op de vraag van Pieter Jan wie zij als teamgenoot zou kiezen bij dezelfde opdracht koos zij voor Erik. De rest koos voor Kim en ook dit is logisch, omdat Kim en Sanne ook 'goede vrienden' zijn. 

Bij de laatste spectaculaire opdracht van de aflevering was er een vrijstelling te verdienen. Van tevoren kregen de kandidaten al de oplossing van een tangram te zien. Verdacht, want zo maakt de productie het voor De Mol makkelijk om de oplossing uit zijn of haar hoofd te leren. Zou Sanne voorkennis hebben over de tangram? Het zou niet de eerste keer zijn dat De Mol bij de laatste vrijstelling een voorsprong heeft (Yvon Jaspers met het lasergamen, red.).

Hoe je het ook wendt of keert, de productie is er zeker in geslaagd om er een mysterieus seizoen van te maken. Twee afleveringen voor de uitslag begin ik weer helemaal terug bij af en is het net alsof er nog geen aflevering op de buis is geweest. Voor de twijfelaars onder ons even een Mollijstje:

Wie is De Mol (niet) en waarom niet/wel?

Frits Sissing - Maakte zich natuurlijk verdacht door de vrijstelling te pakken en vergooide het vertrouwen meteen al. Na deze actie werd hij voorzichtiger om zo het vertrouwen terug te winnen. Ook werd hij door Karel en Angela gekozen als Mol in Aflevering 3. Werd De Mol niet bekend gemaakt in Aflevering 3? Het zou natuurlijk tevens een mooie publiteitsstunt zijn om Evit...eh... Frits Sissing, dé AVRO-man, in het middelpunt van het best bekeken AVRO-programma te zetten.

Kim Pieters - Kim is altijd net iets te vrolijk of net iets te emotioneel als er iets gebeurd. Bij Arjens executie kwam er zelf een traan en aan het begin van deze aflevering werd ze net iets te blij toen ze een Joker kreeg. Het is misschien ook net iets te toevallig dat Kim de vorige aflevering voor de lege koffer koos.

Sanne Vogel - De kameleon van het stel. Aan het begin van het seizoen trad ze nauwelijks op de voorgrond op en halverwege de serie liet ze zich steeds meer horen. Ze doet een beetje denken aan Milouska uit serie 6. Een 'dommig' persoontje (spelen) en dan sommige dingen laten mislukken. Ook was de vrijstelling van deze aflevering iets te verdacht.

Zucht, ik weet het nog niet, maar het gaat niet lang meer duren. Ook is dan de Mollenjacht voor dit jaar weer voorbij. Gelukkig eerst nog twee afleveringen. Zal de hint '10 mensen, 10 kleuren' iets te betekenen hebben?Ik zet voorlopig weer in op Kim, bij gebrek aan beter.