Jaaroverzicht 2010 - Reviews

Het jaar loopt weer op zijn einde en het is traditiegetrouw de tijd van het terugblikken, de lijstjes en de overzichten. Omdat FOK! niet achter wil blijven, nemen we hier even het jaar maand voor maand door. Gewoon... omdat je misschien niet meer precies weet welke reviews je écht niet had mogen missen. Reis mee door 2010!

 

De eerste maand van 2010 is een feit. Op 1 januari was het tevens het einde van het decennium 2000-2009. In het begin van het nieuwe decennium stond er een nieuwe Nederlandse zangeres op die alle Nederlandse hitlijsten veroverde. Daarnaast kwam Pixar later in het jaar met Toy Story 3 en bracht het brein achter The Dark Knight de knaller van het jaar: Inception. Maar eerst de hoogtepunten uit de maand januari.

Januari

Januari stond qua reviews vooral in het teken van een gadget. De Eminent EM7080 Mediaspeler haalde ruim 10.000 reviews. Daarnaast haalde de filmrecensie van Sherlock Holmes ook ruim 10.000 views, maar net iets minder dan de recensie van de mediaspeler. De maand januari was ook de maand waarin verschillende tv-programma's hun seizoen weer begonnen. Onder andere Wie is de Mol? en 71 Graden Noord lieten bekende Nederlanders opdrachten uitvoeren in respectievelijk Japan en Noorwegen. Maar in januari begonnen we ook met wat afwijkende reviews. Naast de 'standaard' films, dvd's, cd's en boeken werden er ook recensies geschreven van de eerdergenoemde mediaspeler, een bordspel (Play Like A Champion) en een scheurkalender. De laatste bevatte zelfs een niets onthullende foto.

Top 3 reviews met de meeste views
1. Gadget: Eminent EM7080 Mediaspeler - 11.984 views
2. Film:
 
Sherlock Holmes - 10.422 - views
3. TV: Wie is de Mol? - 9.054 views

Top 3 reviews met de meeste reacties
1. DVD: Inglourious Basterds - 64 reacties
2. Film: Sherlock Holmes - 39 reacties
3. DVD: Theo Maassen - Zonder Pardon - 36 reacties

 

Februari

In februari kwam een nieuwe hype uit op dvd. De Brabantse New Kids scoorden een groot succes via internet en nu ook via de televisie. Daarnaast hadden we een interview met de makers van de serie, Steffen en Flip. Zoals genoemd in de inleiding kwam er aan het begin van 2010 een cd uit, die zelfs de King of Pop van zijn troon stootte. Caro Emerald, een Nederlandse zangeres, had een groot succes met haar cd Deleted Scenes From The Cutting Floor. Ook op filmgebied was het druk op FOK!. Maar liefst 11 filmrecensies verschenen op de Frontpage. The Box, Percy Jackson and the Lightning Thief, Daybreakers en The Princess and The Frog waren de grootste viewtrekkers. De februarimaand is ook de maand waarin de organisaties van de zomerfestivals wakker worden en dingen loslaten over de kaartverkoop en de line-up. Pinkpop kwam dit jaar weer met de traditionele persconferentie in Paradiso.

Top 3 reviews met de meeste views
1. DVD: New Kids - 10.973 views
2. Evenement: Pinkpop Persconferentie 2010 - 10.010 views
3.
 
DVD: District 9 - 7.709 views

Top 3 reviews met de meeste reacties
1. DVD: New Kids - 59 reacties
2. DVD; District 9 - 43 reacties
3. DVD: Jan Jaap van der Wal - 40 reacties


New Kids: één van de successen van 2010

Maart

In maart werd de Duitse coverband The Baseballs een succes. De covers van onder andere 'Umbrella', 'Hot 'n Cold' en 'Love In This Club' werden gebundel in de cd Strike! en werd door FOK! beloond met vier sterren. Het was ook de maand van de Denen van Alphabeat, omdat er maar liefst drie keer aandacht werd besteed aan de popband: een interview, een cd-recensie en een concertrecensie. Ook verschenen er recensies van de bekende artiesten als Jimi Hendrix, Airbourne, Yeasayer, Cobra Starship en Fun Lovin' Criminals. Op filmgebied was er ook genoeg te beleven, zo kwamen Invictus, The Road, Bad Lieutenant en From Paris With Love uit in de bioscoop en verschenen Moon, Jennifers Body, This is It en The Tournament op dvd. Het boek van deze maand was duidelijk het undercoververhaal van Karen Geurtsen. Zij ging vier maanden lang undercover bij Wilders' partij PVV en zij doet in het boek een boekje open over de gebeurtenissen van de PVV achter de schermen.

Top 3 reviews met de meeste views
1. DVD: Southland Tales - 7.794 views 
2. DVD: Death Note L - 6.948 views
3.
 
Film: The Book of Eli - 6.793 views

Top 3 reviews met de meeste reacties
1. DVD: Moon - 44 reacties
2. DVD: Death Note L - 33 reacties
3.
 
Film: From Paris With Love - 32 reacties

April

Ook in april begonnen we met iets nieuws: tijdschriften beoordelen. Onder andere NWT, Filosofie Magazine en het Historisch Nieuwsblad werden onder de loep gelegd. Aan het einde van het jaar werd bekend dat Hans Teeuwen weer het theater in gaat als cabaretier, maar wij hadden al een recensie van Hans Teeuwen als jazz-zanger. April was ook de maand van de film Kick-Ass, die 4,5 sterren kreeg. Daarnaast was het ook de beurt aan Iron Man 2, The Crazies en keerde Jim Carrey terug in I Love You, Philip Morris. Ook kregen we een nostalgisch gevoel bij de review van Paranormal Activity. Het reviewexemplaar werd namelijk aangeleverd op een videoband tesamen met een VHS-recorder. Voor de blu-ray versie van Lord of the Rings 1-3 was er geen sprake van een nostalgisch gevoel. De blu-ray is namelijk de toekomst, in tegenstelling tot de ver verouderde VHS.

Top 3 reviews met de meeste views
1. Blu-Ray: Lord of the Rings 1-3 - 8.405 views
2. CD: Hans Teeuwen & The Painkillers - 8.176 views
3. DVD: Sorority Row - 8.044 views

Top 3 reviews met de meeste reacties
1. Blu-Ray: Lord of the Rings 1-3 - 50 reacties
2. DVD: Sorority Row - 39 reacties
3. CD: Slash - Slash - 33 reacties


Paranormal Activity: met een klein budget een enorm succes

Mei

De absolute knaller in mei was de review van Prince of Persia. Ruim 14.000 views haalde deze review binnen en dat is meer dan de nummer 2 en 3 bij elkaar. Daarnaast waren er genoeg leuke dingen te reviewen. Zo kwam Komt Een Vrouw Bij De Dokter op dvd uit, hadden we interviews met Marco Borsato en Jean Reno, beoordeelden we Allo Allo in het theater en was het de maand van de comeback van Train. Daarnaast haalde het boek Topless een hoog view-aantal, wat waarschijnlijk door de titel kwam. De werkelijkheid is iets anders, omdat het boek een levensverhaal is over een vrouw met borstkanker. Ook opvallend was dat we een dvdbox van The World at War mochten reviewen met maar liefst 10 dvd's. De Oostenrijkse band Kontrust scoorde een enorme hit met 'Bomba' en FOK! was bij het concert in De Melkweg te Amsterdam.

Top 3 reviews met de meeste views
1. Film: Prince of Persia - 14.270 views
2. Film: The Immortal - 5.271 views
3. DVD: 
Komt Een Vrouw Bij De Dokter - 5.181 views

Top 3 reviews met de meeste reacties
1. Film: Prince of Persia - 86 reacties
2. DVD: Komt Een Vrouw Bij De Dokter - 24 reacties
3. DVD: The Men Who Stare At Goats - 22 reacties

Juni

Eind mei stond het jaarlijkse festival Pinkpop weer op het programma. Met headliners als Rammstein, Green Day en The Prodigy was het weer afgeladen vol in het Limburgse plaatsje Landgraaf. FOK! was erbij en heeft een sfeerverslag gemaakt. Daarnaast hadden we ook interviews met onder andere Yeasayer, Epica, Moke en Triggerfinger. Maar we waren ook aanwezig bij Snow Patrol in de HMH, Defqon.1 Festival en het Nijmeegse festival Rockin' Park. Ook op filmgebied was het druk op de Frontpage. The Twilight Saga: Eclipse ging in première en ook Mother, Repo Men en She's Out of My League werden bezocht door onze recensenten. Op boekengebied werd het boek over de Heineken Ontvoering behandeld. Op het forum konden vragen gesteld worden aan auteur Sjerp Jaarsma.

Top 3 reviews met de meeste views
1. Evenement: Pinkpop 2010 - 11.674 views
2. Film: The Twilight Saga: Eclipse - 10.581 views
3. Evenement: 
Rockin' Park 2010 - 7.322 views

Top 3 reviews met de meeste reacties
1. Film: The Twilight Saga: Eclipse - 54 reacties
2. Evenement: Pinkpop 2010 - 29 reacties
3. Concert: Snow Patrol in HMH - 21 reacties


Pinkpop 2010: na de Gay Pride het meest roze festival van Nederland
(Foto: Thom Puiman - FOK!) 

Juli

Ook in juli waren we bij de leukste evenementen om verslag te doen. Zo waren er recensenten aanwezig op Parkpop, Zwarte Cross, Tomorrowland en De Q-Dance Feestfabriek. Op filmgebied zijn veel filmkenners het ermee eens dat één van de hoogtepunten van dit jaar Inception is. Maar het was ook de beurt aan Ben Stiller in een serieuze rol in Greenberg, een comeback van Predators, Nicolas Cage in The Sorcerer's Apprentice en de tragikomedie The Good Heart. Interviews hadden we met Pendulum, Almuenda Grandes en Markus Schulz. Op boekengebied stond een boek over de liefde bedrijven met de kleren aan op het programma van Blanca van den Brand.

Top 3 reviews met de meeste views
1. Evenement: Parkpop 2010 - 10.935 views
2. Evenement: Zwarte Cross 2010 - 10.804 views
3. Evenement: De Q-Dance Feestfabriek - 9.164 views

Top 3 reviews met de meeste reacties
1. Evenement: De Q-Dance Feestfabriek - 41 reacties
2. Film: Inception - 39 reacties
3. DVD: Shutter Island - 30 reacties

Augustus

In augustus maakt Lowlands een einde aan het festivalseizoen van dit jaar. Toen had nog niemand in de gaten dat de kaartjes voor 2011 nu al uitverkocht zouden zijn. In de bioscopen draaide The Last Airbender, gebaseerd op de tekenfilmserie Avatar. Ook bezochten we een persconferentie van MTV voor een nieuwe televisieserie, genaamd The Hard Times of RJ Berger. Een aparte jongen met een speciale gave: zijn penis. Onze vaste dancerecensent Sethje bezocht Decibel en The Qontinent en op cd-gebied kwam vooral Arcade Fire onder de aandacht. Maar ook de verzamelcd's Bloomingdale, Zomerhits en Lounge Top 100 kunnen in de zomermaanden niet uitblijven.

Top 3 reviews met de meeste views
1. Evenement: Lowlands 2010 - 18.085 views
2. Film: The Last Airbender - 8.056 views
3. TV: 
The Hard Times of RJ Berger - 7.037 views

Top 3 reviews met de meeste reacties
1. Evenement: Lowlands 2010 - 40 reacties
2. Film: The Last Airbender - 37 reacties

3. Evenement: Decibel 2010 - 25 reacties


Inception: één van de hoogtepunten uit het filmjaar 2010

September

In de negende maand van 2010 was het op dvd-gebied een beetje rustig. De film Kick-Ass verscheen op dvd en staat bovenaan in de statistieken. In de bioscopen is de Resident Evil-reeks vervolgt met een vierde deel, de Mexicaanse Machete en de uilenfilm Legend of the Guardians. Op muzikaal vlak kwam Iron Maiden met een cd, bracht ex-Krezipje Jacqueline een eigen cd uit en bezochten we een concert van Lifehouse. Ondertussen bracht de populaire familie The Simpsons een bezoek aan Den Haag in alweer het 22e seizoen. Ook hadden we interviews met zanger Aloe Blacc en auteur Jeffery Deaver.

Top 3 reviews met de meeste views
1. Film: Machete - 6.435 views
2. Film: Resident Evil: Afterlife - 5.750 views
3. DVD: Kick-Ass - 5.073 views

Top 3 reviews met de meeste reacties
1. DVD: Kick-Ass - 41 reacties
2. CD: Iron Maiden - The Last Frontier - 27 reacties
3. TV: The Simpsons (seizoen 22) - 24 reacties

Oktober

Oktober was de maand van de Facebookfilm en van de film met Bruce Willis, John Malkovich én Morgan Freeman in één: The Social Network en Red. Daarnaast was er veel aandacht voor enkele concerten: MGMT, The Wombats, Aloe Blacc, Moke & het Metropole Orkest en Trentemoller Live. In Carré was het tijd voor het grootste televisiefeestje van het jaar: De Gouden Televizierring. FOK! was erbij en zag hoe De TV Kantine de felbegeerde Ring won. 

Top 3 reviews met de meeste views
1. Film: Red - 7.098 views
2. Film: The Social Network - 4.670 views
3. Concert: 
MGMT - 4.629 views

Top 3 reviews met de meeste reacties
1. Concert: MGMT - 20 reacties
2. Film: The Social Network - 17 reacties
3. Concert: 
The Wombats - 12 reacties


The Simpsons: begonnen in 2010 al aan seizoen 22

November

Het Gelredome stond in november op zijn kop toen Prince kwam optreden. Lang werd er ook gespeculeerd dat hij nog een verrassingsoptreden deed ergens in Nederland, maar uiteindelijk bleek het niet meer dan een gerucht. Ook kwamen vele succesvolle films uit in de bioscopen. Met daarbij de langverwachte Harry Potter, die volgend jaar juli definitief zijn kaars uitblaast. Maar daarnaast ook Scott Pilgrim vs. The World, Due Date en The Other Guys. De muziekwereld kende hoogte- en dieptepunten door albums van De Jeugd van Tegenwoordig, Linkin Park, James Blunt en The Script. Om de feestmaanden door te komen is er soms drank nodig en FOK! bracht één van de eerste videoreviews door het drankspellenboek Zuip! te testen. Door de komst van Sinterklaas werd er ook een tijdschrift gereviewd en kwam er zelfs een rijmrecensie van een dvd.

Top 3 reviews met de meeste views
1. Concert: Prince in Gelredome - 15.024 views
2. Film: Harry Potter and The Deathly Hallows, Part 1 - 12.496 views
3. Film: Scott Pilgrim vs. The World - 8.969 views

Top 3 reviews met de meeste reacties
1. Film: Scott Pilgrim vs. The World - 88 reacties
2. CD: Linkin Park - A Thousand Sons - 65 reacties
3. Film: 
Harry Potter and The Deathly Hallows, Part 1 - 56 reacties

December

In de laatste maand van 2010 staat het vol nieuwe dingen. Voortaan zullen er meer gadgets en theatervoorstelingen worden beoordeeld. We begonnen op het gadgetvlak met een iPad beschermhoes met een toetsenbord en een e-reader. Met de theaterrecensies trapten we af met Micha Wertheim en Bert Visscher. In de bioscopen verscheen New Kids Turbo en werd meteen een grote hit. Een andere grote hit verscheen daarentegen op dvd, Oh Oh Cherso. We hadden een interview met Sterretje uit de serie. Ook in de bioscopen verscheen de Nederlandse remake van de Vlaamse LOFT, Disney's 50e speelfilm Rapunzel en het laatste deel uit de Saw-reeks: Saw 3D. De bordspellen kwamen weer helemaal terug: Monopoly Revolutions, Agricola en Ultiem Verlangen werden beoordeeld. Daarnaast kwam het user-interview weer even terug. We hadden een exclusief interview met Paul en mochten zelfs een kijkje nemen in zijn notes. Ten slotte was Weird Al Yankovic in Nederland voor een concert en had FOK! een interview met hem. 

Top 3 reviews met de meeste views
1. Film: New Kids Turbo - 14.607 views
2. DVD: Oh Oh Cherso - 7.676 views
3. Gadget: 
iPad beschermhoes met een toetsenbord - 7.556 views

Top 3 reviews met de meeste reacties
1. Film: New Kids Turbo - 65 reacties
2. Interview: FOK!user Paul - 53 reacties
3. Film: LOFT - 37 reacties


Dat was het jaar alweer. De oliebollen en appelflappen staan klaar, de champagne mag straks ontkurkt worden en het vuurwerk ligt te wachten om ontstoken te worden. Wij wachten op een nieuw FOK!-jaar vol met reviews en andere leuke dingen. Blijf vooral onze reviews lezen en reageren, zodat we gemotiveerd raken en nog meer kunnen reviewen voor jullie.

Ten slotte wens ik jullie, namens de voltallige reviewcrew, een heel gelukkig en gezond 2011!