Tijdschrift: Historisch Nieuwsblad

De naam van dit tijdschrift zegt natuurlijk al genoeg waar het over gaat. Het werpt nieuw licht op gebeurtenissen uit het verleden maar ook uit meer recentere geschiedenis. Het zal ook altijd een verband proberen te leggen met dingen die in het heden gebeuren.

 


Het Historisch Nieuwsblad bevat verschillende vaste onderdelen. Zo zijn er een paar columns waaronder eentje van Maarten van Rossem, is er een plek waar ingezonden brieven en e-mails staan, en is er natuurlijk een veelvoud aan artikelen over de meest uiteen lopende dingen. Onder de categorie Service vallen reviews van boeken, films, tentoonstellingen en is er een activiteiten agenda.

Een paar van de items die in de uitgave staan die wij hebben mogen ontvangen zijn onder andere een artikel over het Nederlandse verzet tegen Napoleon Bonaparte, een dossier over de jaren 70 en een vergelijking van de winst van extreme partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1935. Deze laatste wordt vergeleken met de winst van de PVV die verwacht werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar die bij het uitkomen van dit blad nog moesten plaatsvinden.

Het tijdschrift is sinds kort in drie kolommen per pagina opgemaakt. Dit is een recente verandering die gezien de vele reacties erop niet overal goed gevallen is. Persoonlijk moet ik zeggen dat ik het wel een fijne indeling vind. Artikelen of onderzoeken kunnen op deze manier twee kolommen krijgen terwijl er nog ruimte is voor een kanttekening of extra informatie.

De leukere dingen om te lezen vond ik persoonlijk toch wel de resultaten van verschillende onderzoeken die gepubliceerd worden. Op die manier krijg je toch bijna altijd wel relevante informatie die eerder niet beschikbaar was over gebeurtenissen.

Als conclusie moet ik zeggen dat het Historisch Nieuwsblad een prettig tijdschrift is om te lezen. De artikelen zijn duidelijk op een niet al te moeilijke manier opgezet, maar bevatten ruim genoeg informatievoor iedereen. Natuurlijk moeten de gekozen artikelen je wel interesseren maar er is denk ik afwisseling genoeg om het voor iedereen interessant te houden.