Concert: Snow Patrol Live @ HMH

Hoorde je maandag 31 mei een knal in de buurt van de Amsterdam ArenA? Dat kan kloppen, dat was het geluid van het dak van de HMH wat eraf werd geblazen. Niemand minder dan de mannen van Snow Patrol gaven een optreden voor een uitverkochte zaal. Ook dinsdag 1 mei is de Heineken Music Hall afgeladen met fans van de band. Hoe was het optreden?

Voordat de Schots/Ierse band de hal betreedt, is het eerst nog tijd voor een opwarmertje voor het publiek. De act Foals ramt met een lekker indie optreden de zaal warm. Openingsnummer 'Total Life Forever' heeft een fijne sound en heeft wat weg van The Maccabees, die op het gebied van indie / indiepop al een grote naam hebben gemaakt. Nagenoeg de gehele setlist van zes nummers bestaat uit nummers van dit kaliber. Erg vermakelijk is 'Miami' die, zoals de zanger eigenlijk ook al in de aankondiging uitlegt, lekker zomers is. Door een speels ritme op zowel gitaar als toetsen klinkt er een nummer waar je niet bij stil kunt zitten. Ook 'Blue Blood' heeft, met een intro dat erg veel lijkt op 'Lovers In Japan' van Coldplay, een heerlijk geluid. Dit is één van de weinige tracks waarbij zanger Yannis Philippakis moeite heeft met uithalen. 

Mocht indie helemaal jouw ding zijn, dan kom je goed aan je trekken. Met hier en daar knipogen naar pop- en rockmuziek ('Red Socks Pugie') een lekkere opwarmer voor allen.

Snow Patrol door Bram Muller
Foto door: Bram Muller

Na het voorprogramma (en een half uurtje op- en afbreektijd) is het tijd voor het hoofdprogramma. De lampen dimmen weer en een bombastische intro start. Als de eerste tonen door de zaal gaan, worden de mobiele telefoons gepakt. Dit moet natuurlijk op YouTube! (Kijk het concert toch gewoon in plaats van crappy filmpjes maken.) Maar goed, het optreden. Tijdens de intro lopen de zes leden van Snow Patrol het podium op en iedereen bemant hun positie.

Het nummer 'Open Your Eyes' wordt ingezet. De track is begint rustig met een langzame maar dreunende opbouw. Eenmaal aangekomen bij de bridge/solo knallen alle podiumlampen aan en de muziek ramt de zaal in. Snow Patrol is aanwezig en dat laten ze merken! Met de gil 'AMSTERDAAAAAAAAAAAAAM!' van zanger Gary Lightbody wordt direct na het openingsnummer de track 'Take Back The City' ingeluidt met veel knipperende lampen en een akoestische gitaar. De combinatie is verre van perfect. De verlichting ratelt vele malen sneller dan de muziek, iets wat verschrikkelijk storend is.

Wat ook niet helemaal lekker ging was de zang(er) zelf. Hij leek tijdens de eerste vier nummers volledig uit zijn concentratie te zijn. Dit was te merken aan het vergeten van woorden van tracks, warrig reageren op bandleden en vage zinnen uitbrabbelen. Pas tijdens 'Crack The Shutters' lijkt Gary een beetje bijgetrokken te zijn. Pas volledig tot zichzelf leek hij bij de track 'Rocket'. Alles klonk vanaf hier heerlijk en het werd ook steeds meer een feest. Naast een feest voor het oor ook een feest van herkenning voor velen; pas vanaf 'Shut Your Eyes' (tiende nummer) ging de zaal volledig plat. Dit gebeurde helemaal toen na het spelen van het nummer er een volledige stop kwam. Het publiek fluisterde met de zanger de zin 'shut your eyes and sing to me', waarna het telkens een tikje harder ging. Het stopte pas nadat iedereen de longen uit het lijf schreeuwde. Men is wakker en heeft er veel zin in.

Snow Patrol door Bram Muller

Snow Patrol door Bram Muller

Snow Patrol door Bram Muller
Foto's door: Bram Muller

Vanaf dit nummer werd er pas echt hard meegezongen en gefeest. Van 'Run' tot en met 'Chasing Cars' sprong, zong en schreeuwde de uitverkochte HMH. Speciaal moment tussen de nummers door was een samenwerking met Laura Jansen als tweede stem bij 'Set The Fire'. Na een matig doorversterkte eerste couplet kregen de technici door dat Laura niet de sterkste stem had en zelfs teniet deed aan Lightbody. Versterkt en wel zette Jansen een goede tweede stem neer en na een luid applaus werd ze weer van het podium gewezen en de track 'Just Say Yes' wordt ingezet.

Natuurlijk liep de band ook af en gaf een encore weg van twee nummers, namelijk 'Lightning Strike' en 'You're All I Have'. De projectie achter de band die voor deze twee nummers verscheen was leuk om te zien, maar het voegde niet veel toe. Ook de sfeer leek een stuk ingekakter te zijn dan voor de encore, zeker omdat na het feest van herkenning er weer twee minder bekende tracks werden gespeeld waar bijna niemand meedeed.

Al met al een leuke show. Het was een slordig begin, sterk middenstuk en een matige toegift, met hier en daar leuke interactiemomenten met het publiek. Het was wel pijnlijk om te merken hoe bij de minder bekende nummers er ook nauwelijks mensen uit hun dak gingen. Of dit iets zegt over Snow Patrol of over de mensen houd ik in het midden.

Snow Patrol door Bram Muller
Foto door: Bram Muller

Setlist Foals:

1) Total Life Forever
2) Olympic Airways
3) Miami
4) Blue Blood
5) Red Socks Pugie
6) Spanish Sahara

Setlist Snow Patrol:

1) Open Your Eyes
2) Take Back The City
3) Chocolate
4) Hands Open
5) Crack The Shutters
6) Golden Floor
7) You Could Be Happy
8) Rocket
9) Make This Go On Forover
10) Shut Your Eyes
11) Run
12) Set The Fire ft. Laura Jansen
13) Just Say Yes
14) Chasing Cars

Encore:
15) Lightning Strike
16) You're All I Have


Foto's door: Bram Muller