Boek: Zuip! Hét drankspellenboek

Zuip!

 

Er zijn dingen die we bij de redactie krijgen waar we het moeilijk vinden hoe we een dergelijk product nou kunnen recenseren. Denk hierbij aan de Neurocampus Scheurkalender van 2010, een boekje over het fenomeen seksfantasie en de zingende opera-eierwekker. Nu hebben we weer iets leuks ontvangen, namelijk het Zuip! Drankspellenboekje. Een bonte verzameling van spellen die je zowel alleen als met vriend(inn)en kunt spelen. Maar hoe recenseer je zo'n soort boekje?

Precies, je nodigt enkele vrienden uit en gaat spelen.

Geen muziek op twee plaatsen i.v.m. audioclaim van WMG. Denk even 'Enjoy The Silence' (Depeche Mode) en 'Blow Me Away' (Alain Clark) bij de openingen

Gefilmde spellen:
- Zap De Neger
- Schoppen Aas
- Kaartje Blazen
- De Zevensprong

Varia Alcoholica
Het spellenboek bestaat uit vele bekende spellen zoals 'Zap De Neger', ‘Kaartje Blazen' en de immer populaire ‘De Pottentrein'. De laatste game is een echte aanrader voor groepjes en als je in een (studenten)stad woont waar kroegjes dicht bij elkaar zitten. Voor wie het spel niet kent, hier een klein fragment uit het boek:

‘Het spel begint als alle spelers een van tevoren afgesproken bedrag in een zakje (‘de pot') hebben gedaan. Van deze pot wordt voor alle aanwezige spelers een biertje besteld in de eerste kroeg, waarna er afgeteld wordt. Op het moment dat het aftellen gedaan is, pakt elke speler zijn biertje en adt deze zo snel mogelijk. Degene die het eerste zijn glas leeg heeft, grijpt zo snel mogelijk de pot en sprint de kroeg uit op weg naar een nabije kroeg naar keuze. De overige spelers rennen zodra hun bier op is achter degene met de pot aan naar de volgende kroeg.'

Dit gaat net zo lang door totdat de pot leeg is of als er nog twee spelers over zijn in een enkele kroeg.

Dit is maar een uitleg van de vele games die je kunt spelen. Dit varieert van kaartspellen tot dobbelspelen en conversatiegames. Toch is bier niet het enige wat nodig is.
Sommige games vereisen een televisietoestel, spelkaarten, dobbelstenen, sterke drank, heel veel glazen, een café en (veel) geld voor alle drank.

Goudgele rakkers, het natte goud en het heilige natje
Ieder spel in Zuip! is goed verwerkt door de schrijvers. Naast een duidelijke beschrijving van het spel staat er in de header van iedere pagina een balk met broodnodige informatie. Denk hierbij aan de duur van het spel, de drankfactor en met hoeveel spelers je het spel het beste kunt spelen.
Opvallend is dat de duur van de games enorm varieert. Waar het ene spelletje maar een paar minuten duurt, ben je bij een ander ruim 90 minuten of zelfs langer bezig.
Er zitten games bij waar je bij denkt: wie speelt dit in hemelsnaam nou écht. Voorbeeldje: ‘Adje Kratje'. Een versus een, 24 flesjes versus 24 flesjes. Degene die als eerste zijn kratje leeg heeft, heeft gewonnen. Tussentijds braken is NIET toegestaan. Veel heftiger kan ik het zelf niet verzinnen.

Alleen (g)een kater zien
Het meest trieste spel in het boek is nog steeds ‘Schoppen Aas'. Het is het enige spel beschreven dat je in je eentje kunt gaan spelen. Regels? Je pakt een dek kaarten, legt het dek face-down op tafel en trekt iedere keer een kaart terwijl je ‘Schoppen Aas!' roept. Is het géén schoppen aas, dan moet je een slok bier nemen. Leuk toch? Wel als je het doet zoals wij het hebben gedaan.

Voor- en achterin het boekje staat ook een klein woordenboek met daar woorden die voor de gemiddelde drankdrinker geen verrassing meer zijn. Ook is er een lijst te vinden met verschillende manieren om te adten, zoals het zuipen van bier uit een klomp tot een bierwaterval: Pak een vol glas bier, strek de linkerarm en probeer nu te drinken. Een nat t-shirt is gegarandeerd.
Helemaal achterin het boekje is een lijstje opgesteld met 10 gouden anti-katertips. Van de makkelijke ‘kotsen voordat je gaat slapen' tot de ‘anti-katerpil', ze zijn origineel en mogelijk effectief. Of ze allemaal werken kan ik niet met zekerheid vertellen, maar van vier ben ik er persoonlijk zeker van dat ze aanslaan.

Conclus*hips*
Zuip! Drankspellenboek heeft een scala van de bekendste bier- en drinkspellen. Van leuke dobbelgames tot praatspelletjes en zelfs praatspellen, er is voor ieder wat wils. Het boekje levert gegarandeerd een avond vol plezier op. Je hoeft natuurlijk niet per se te drinken om van Zuip! te genieten, als toeschouwer geniet je ook van de stunts van je vriend(inn)en. Een tip: Lees van tevoren eerst goed de spellen door, na een paar biertjes kom je al snel niet meer uit de spelregels van de lastigere spellen zoals 'the Matrix'.

Hebben?
Er zijn meerdere manieren om aan Zuip! te komen. De eerste manier is om het boekje via de officiële website te bestellen, aangezien er maar een gelimiteerd aantal winkels is waar het te koop is. Maar FOK! zou FOK! niet zijn als we meerdere boekjes van Zuip! kunnen verloten. Wat moet je hier voor doen? Ga daarvoor naar het forum en doe snel mee met de prijsvraag!

DISCLAIMER: Het drankspellenboek Zuip! heeft als doel het verstrekken van informatie en vermaak en het vergroten van kennis omtrent alcoholische spelen. FOK!, Zuip! en Just Spicy Stuff moedigen het (overmatig) gebruik van bier of sterke drank op welke manier NIET aan. Dit boekje is niet geschikt voor personen onder de 16 jaar bij gebruik van zwak- alcoholhoudende drank en personen onder de 18 jaar bij gebruik van sterke drank.

Meer informatie over Zuip! is HIER te vinden.

Meer informatie over Just Spicy Stuff is HIER te vinden.