Blu-ray: Monsters University

Naast dat een filmjaar niet compleet is zonder Tom Hanks, kan een Pixarfilm eigenlijk ook niet ontbreken - al moeten we volgend jaar toch even zonder doen. De veelgeprezen studio achter de Toy Story-trilogie en Monsters Inc. bracht dit jaar een prequel uit van laatstgenoemde titel. Oftewel: de terugkeer van Mike en Sulley, tijdens hun studietijd.

Mike Wazowski (Billy Crystal) en James P. Sullivan (John Goodman) zijn namelijk nog niet de monsters die we kennen uit Monsters Inc. Ze waren zelfs niet eens de beste vrienden toen ze elkaar ontmoetten op Monsters University. Sterker nog, hun rivaliteit brengt hun zo ver dat ze bijna van school getrapt worden. Ze zullen samen moeten werken om ervoor te zorgen dat alles weer goed komt, maar dat klinkt makkelijker dan het in feite is.

Het is Pixar weer gelukt om een mooie film af te leveren. Door de film tijdens de studieperiode af te laten spelen grepen ze de kans om enorm veel details erin te verwerken. Nog nooit zag je in een animatiefilm zoveel goedgemaakte en gedetailleerde personages tegelijkertijd in beeld en geen enkel monster is hetzelfde. Ook het verhaal is vermakelijk genoeg en zakt nooit echt weg, ondanks dat het verloop niet bepaald een grote verrassing is.

Bij het opstarten van de blu-ray krijg je een trailer van de nieuwe Disney-film Frozen (vanaf 11 december in de bioscoop) te zien, na uiteraard de promo met het Disney-kasteel en vuurwerk in een prachtige kwaliteit. Daarnaast eveneens een aankondiging voor Mary Poppins in blu-ray (die bij het kiezen voor Nederlands helaas vertoond wordt met Nederlandse stemmen) en Disney Infinity. Gelukkig zijn de voorstukjes gewoon te skippen. In het menu is de film makkelijk te starten of kan de taal nog aangepast worden, zoals het hoort dus.

We vergeten nog een heel belangrijk ding: de Pixar Short. Een korte film - die los staat van de hoofdfilm - die voor elke Pixar-film vertoond wordt. Voor Monsters University is The Blue Umbrella gemaakt: een verhaal over een blauwe paraplu die verliefd wordt op een rode paraplu en daarbij geholpen wordt door verschillende gebouwen en andere voorwerpen in de stad. Het klinkt enorm kinderachtig of simpel, maar het wordt ontzettend mooi en lief in beeld gebracht. Het is zelfs zo goed gemaakt dat je de eerste seconden even goed moet kijken of het daadwerkelijk animatie is of live action.

Monsters University is weer een film die elke Pixar-fan in zijn collectie moet hebben staan. De blu-ray-uitgave is niet bijster speciaal en bevat naast de film alleen de Pixar Short en audiocommentaar met regisseur Dan Scanlon. Vreemd, aangezien de 3D-uitgave nog heel wat meer extra's bevat. Voor de extra's hoef je de blu-ray dus niet te kopen, maar voor de film (en deze in schitterende kwaliteit zien) is het zeker het kopen waard.