Film: Iron Man 2

Iron Man was één van de grootste verrassingen van de zomer 2008. Met een sterke cast, een spannend plot en vooral een hoop humor en actie was het een eigenlijk onverwachte box office hit. De verwachtingen voor het vervolg, Iron Man 2, zijn dan ook hoog gespannen. Kan Iron Man 2 deze verwachtingen waarmaken?

 

Iron Man 2

 

Het is zes maanden na Tony Stark’s  (Robert Downey Jr., Sherlock Holmes, Tropic Thunder) coming out als Iron Man. Ondanks het feit dat hij zeer geliefd is bij de gewone mens, wordt hij toch door de Amerikaanse senaat als mogelijke bedreiging gezien. Er wordt van hem geëist dat hij zijn revolutionaire pak overdraagt aan de regering en het leger. Stark weigert echter zijn technologie te delen. Ondertussen duikt echter een mysterieus figuur op, Ivan Vanko (Mickey Rourke, The Wrestler), die de technologie van Stark gebruikt om een levensgevaarlijk wapen te creëren.

 

Whiplash

 

Het gevaar met sequels is altijd dat het al snel een herhalingsoefening wordt om de kas te spekken, waarbij de sfeer van het origineel vaak verloren gaat. Gelukkig is dit bij Iron Man 2 niet het geval, de droge humor die de toon zette in deel 1 is behouden en zelfs iets meer aanwezig. Ook de actiescènes zijn weer tip top in orde en nog spectaculairder dan in deel 1.

Robert Downey Jr. is wederom op dreef als de excentrieke playboy annex technisch wonderkind Tony Stark. Hij speelt zijn rol met zichtbaar plezier en maakt zo een eigenlijk onaangename en egocentrische hoofdpersoon toch sympathiek en plezierig om naar te kijken. Ondanks het hoge komische gehalte van zijn personage weet Downey Jr. Tony Stark toch enige diepgang mee te geven. Gwyneth Paltrow is terug als Pepper Pots, Stark’s trouwe assistente. Samuel L. Jackson keert terug als Nick Fury in een grotere rol dan alleen zijn cameo in deel 1. Don Cheadle vervangt Terrence Howard als James ‘Rhodey’ Rhodes en doet dit zeker niet verkeerd. Verder is de cast is uitgebreid met een niet onverdienstelijke Scarlett Johansson als Natalie Rushman/Natasha Romanoff, een komische Sam Rockwell als wapenhandelaar Justin Hammer en een grimmige Mickey Rourke.

 

Tony StarkDeze personages hadden echter wel wat meer achtergrond mogen hebben, het zou vooral bij het personage Ivan Vanko prettig zijn geweest als we meer te weten zouden komen over zijn achtergrond. Nu blijven zijn motieven eigenlijk een beetje aan de oppervlakte. Scarlett Johansson heeft jammer genoeg maar weinig screentijd als Black Widow. Verder zijn er eigenlijk maar weinig minpunten aan, de makers hebben de goede dingen van deel één meegenomen naar deel twee en zo een heerlijke actiefilm met een hoop humor gemaakt.

 

Black Widow


Iron Man 2 is dus zeker de moeite waard. Het is gewoon een goede popcorn film, niet te veel verwachten en lekker kijken. Blijf ook vooral zitten tot na de aftiteling. We kregen helaas de pre-screening te zien waar geen teaser na de aftiteling zat, maar volgens de maatschappij zit deze er bij de bioscoopversie wel degelijk in. Toch even blijven zitten dus.