DVD: District 9

Let op: deze recensie is alleen voor mensen en verboden voor aliens

Na de korte film Alive in Joburg is er nu de uitgebreide versie: District 9. De film is genomineerd voor vier Oscars: Beste Film, Beste Bewerkte Scenario, Beste Filmscenario en Beste Visuele Effecten. Producer Peter Jackson is geen vreemde voor de Oscars, hij heeft in totaal al drie Oscars gewonnen (drie keer voor Lord of the Rings: the Return of the King). Of deze alienfilm, District 9, ook een Oscar gaat winnen, weten we pas over ruim een week.

 

In een fictionele wereld wordt de aarde in 2010 bezocht door buitenaardse wezens. Ze landen met hun schip vlak boven Johannesburg, Zuid-Afrika. De mensheid dwingt de aliens (garnalen genoemd) om in ghetto's te gaan wonen, deze ghetto wordt District 9 genoemd. De organisatie die over de aliens waakt is de MNU (Multi-National United). Maar wanneer Wikus van de Merwe (Sharlto Copley) hoofd wordt van een grootscheepse evacuatie, loopt hij een buitenaardse virus op. Dit virus zorgt voor een grote botsing tussen aliens en de mensheid. Opgejaagd en achtervolgd door de MNU voelt hij zich als een buitenstaander op zijn eigen planeet.

De film begint Cloverfield-achtig met interviews met werknemers van MNU. Zij vertellen het verhaal rondom de aliens en Wikus. Ook hijzelf wordt onderworpen aan een interview. Hij vertelt wat hij betekent voor het bedrijf en waarom hij hoofd van de evacuatie is geworden. Deze interviews komen een beetje vaag over en het wordt niet meteen duidelijk waar de film ons heen wil sturen. De interviews worden afgewisseld met beelden van aliens en absurde humor.

Geloof me, na een klein uurtje wordt de film pas echt Oscarwaardig en begint de spanning snel op te lopen. Door deze spanning vergeet je als het ware het matige begin en zit je goed in de film. Op de helft van de film was ik sceptisch over de film, maar het einde maakt het allemaal goed. Het open einde is ook goed voer voor een tweede deel, wat er waarschijnlijk ook gaat komen.

Op de dvd staan ook nog een aantal extra's. Naast het gebruikelijk commentaar van de regisseur staan er ook ruim 20 minuten aan verwijderde scènes en uitgebreide documentaires. Deze documentaires zijn, in tegenstelling tot de verwijderde scènes, wel interessant. Deze filmpjes laten zien hoe de film tot stand kwam, hoe de aliens zijn gemaakt en waarom er gekozen is voor Johannesburg. De documentaires duren ruim een half uur.

Na een klein uurtje zul je misschien de film stop willen zetten, omdat het niet is wat je verwacht had. Maar geloof me, doe dit niet. Als er eenmaal spanning in zit, wordt het een hele sterke film. De verhouding tussen aliens en mensen is goed gefilmd en boeiend om naar te kijken. Nadat je de film gezien hebt, moet je eigenlijk de extra's bekijken, dan wordt er veel duidelijk.