Blu-ray: Dark Skies

'Van de producer van Insidious en Sinister' op de voorkant van een filmposter legt de lat al redelijk hoog. Het is gewaagd om twee van de beste horrorfilms van de laatste twee jaren te noemen ter promotie van een nieuwe film, Dark Skies. De critici waren niet heel erg te spreken over de film en ook groot succes in de bioscopen bleef uit. Wellicht weet de horror als dvd en blu-ray nog een groot publiek te bereiken.

In deze film draait alles om de familie Barrett: Daniel, Lacy en hun kinderen Jesse en Sammy. Het duurt niet lang voor het duidelijk wordt dat er iets vreemds aan de hand is. Zo heeft iets de voorraadkast geplunderd en de inhoud gebruikt om er torens mee te bouwen, en gaat het alarmsysteem zonder enige verklaring af. Maar deze gebeurtenissen blijven niet lang onschuldig en worden al snel grover en gevaarlijker. Uiteindelijk huren ze Edwin Pollard (J.K. Simmons) in, die licht kan schijnen op deze vreemde gebeurtenissen. Want iets of iemand heeft het op de familie Barrett gemunt.

Het zijn eindelijk niet eens geesten of demonen die een gezin teisteren, maar buitenaardse wezens. Dat levert gelukkig niet de standaard dichtslaande deuren, vliegende mensen en zware demonische stemmen op, maar dat wil niet zeggen dat de film alle andere horrorclichés gewoon afvinkt. Hoewel de schrikscènes vrijwel allemaal wel effectief zijn, bieden ze niets nieuws in het genre en ziet de geoefende kijker het allemaal al aankomen.

De blu-ray heeft een prachtige voorkant die effectief gebruik maakt van het gezegde 'less is more', wat goed past bij het horrorgenre. Bij het opstarten van de schijf valt er te kiezen tussen Nederlands en Frans, waarna de voorstukjes en de film meteen beginnen. Na trailers van Texas Chainsaw 3D, Pompeii 3D en Need for Speed begint de film direct met spelen, inclusief ondertiteling, en is er geen mogelijkheid om nog iets aan te passen.

Maar dat hoeft ook niet. Het geluid, het beeld en de ondertiteling staan vanaf het begin goed ingesteld. Extra's ontbreken wel, maar zijn geen groot gemis. Na het bekijken van Dark Skies heb je niet echt de behoefte om nog een making-of te zien.

De regisseur bouwt de spanning goed op gedurende het eerste uur, maar weet deze opgebouwde spanning niet om te zetten in een echte climax. Hierdoor eindigt de film een beetje teleurstellend. Desalniettemin een prima tussendoortje voor de genreliefhebbers in afwachting van de films die ons weer écht kippenvel bezorgen.