Interview: Jeffery Deaver

FOK! had de kans om Jeffery Deaver, auteur van meerdere bestseller-series en momenteel bezig aan het nieuwe James Bond-boek, voorlopig Project X getiteld, te interviewen in hartje Amsterdam. Zijn laatste boek is Spanningsveld, een thriller waarin terroristische aanvallen plaatsvinden in New York.

Jeffery Deaver

FOK!: Van eerdere interviews heb ik begrepen dat u veel onderzoek doet voordat u een boek schrijft, kunt u daar wat informatie over geven?
Jeffery Deaver: Mijn boeken zijn erg plot-gericht, ik hou van een achtbaan-effect, wat met een vlot tempo leest. Het idee om achter een blanco scherm te zitten en te schrijven werkt voor mij niet en om eerlijk te zijn werkt het soms ook niet voor andere schrijvers. Ik denk dat we structuur in de boeken moeten aanbrengen, zie het als jazz: het wordt geïmproviseerd maar het volgt wel een strakke structuur.  Ik werk ongeveer acht maanden lang aan de schets van het boek en ondertussen doe ik het onderzoek voor het boek. Ik begin pas te schrijven aan het boek wanneer ik weet waar het hoofdplot naartoe gaat, daarna dirigeer ik alle subplots om aan te sluiten bij het einde. Alle boeken van mij moeten op de een of andere manier een verrassend effect hebben. De schets van Spanningsveld was 150 pagina's, een lange schets, daarna werk ik twee maanden lang aan het schrijven van het boek en vervolgens herschrijf ik het boek. Ik doe minstens één boek per jaar, dat is mijn werk.

FOK!: Heeft u een archief voor de personages die voorkomen in de boeken, zoals bekend zijn er raakvlakken tussen de Katherine Dance-serie en de Lincoln Rhyme-serie?
Jeffery Deaver: Bedankt dat je daar op ingaat *lacht*. Ik schrijf voor mijn lezers, ik geniet zelf van het schrijven. Twee dingen waar mijn lezers van houden zijn: de snelle progressie in het verhaal met op het einde de plotwendingen en interessante personages. Dus ik spendeer veel tijd aan het plot maar daarnaast probeer ik personages te vormen die uniek en geloofwaardig zijn. Doordat ik ze zo vorm blijven ze achter in de gedachtes van de lezers, Lincoln Rhyme is - of je hem leuk vindt of niet - een voorbeeld van zo'n uniek personage. Ik wilde niet weer een alcoholistische agent of een gladde jonge amateur detective. Ik heb genoeg van zulke personages geschreven voor de Lincoln Rhyme-serie dus creëerde ik unieke personages met persoonlijke biografieën. Ik krijg nog steeds brieven van fans waarin gevraagd wordt of Lincoln en Amelia gaan trouwen.

FOK!: Ik merkte dat de personages steeds beter worden en een leercurve ondergaan met ieder hun eigen talenten.
Jeffery Deaver: Kijk naar Fred Dellray, een jonge FBI agent, als voorbeeld in Spanningsveld wordt hij een vader en dat zou het einde van zijn carrière kunnen betekenen. En ik ben benieuwd wat ik met hem ga doen over drie jaar. Ik ben namelijk nu bezig met het James Bond-boek en volgend jaar komt er een Katherine Dance-boek en daarna komt Lincoln Rhyme weer terug.

FOK!: Dat antwoord sluit aan bij een van de volgende vragen. U bent namelijk gekozen door de Ian Flemming-familie om een nieuw James Bond-boek te gaan schrijven, dat is een grote eer, kunt u hier meer over vertellen.
Jeffery Deaver: Ik had een prijs gewonnen voor mijn boek Brandend IJs vier à vijf jaar geleden, de prijs kwam van de crime-schrijvers-bond in Engeland en het was gesponsord door de Ian Flemming family, the estate of Ian Flemming. Tijdens de aanname van de prijs zei ik zeer prijswaardige dingen over Ian Flemming omdat zijn boeken mij beïnvloed hebben als schrijver. Ik denk daarom dat de familie mij opgemerkt heeft en dat ik daarom afgelopen najaar gevraagd om een James Bond-boek te schrijven. We hebben enkele afspraken gemaakt, met als belangrijkste dat het boek zich afspeelt in de huidige tijd waarbij James Bond een jonge agent van 29 jaar is en net terug van de Afgaanse oorlog. Hij werkt voor de geheime dienst en enkele bekende personages komen terug zoals M en Miss Moneypenny. De originele Bond van de boeken is anders dan de versie die getoond wordt in de film. In het boek is James Bond een donker personage die nooit zeker wist of hij zijn dag wel doorkwam. Dit personage neem ik en plaats ik een Deaver boek, wat betekent dat het verhaal zich bakent in vier dagen en dat er om de vier à vijf uur telkens een deadline plaatsvindt. Het zal een interessant element bevatten, zoals elektriciteit in Spanningsveld, en het zal meerdere verrassende ontknopingen hebben. In het kort schrijf ik dus niet als Ian Flemming, maar als mijzelf met Bond als mijn personage. Het nieuwe James Bond-boek heeft nog geen titel, het zal ongeveer 180 pagina's aan onderbouwend materiaal bevatten en heeft ongeveer 90.000 woorden tot nu toe, ik moet er nog veel aanpassingen aanbrengen en ik geniet van het schrijven.

FOK!: Om eerlijk te zijn ben ik wel benieuwd hoe u het gaan aanpakken om als Amerikaan een typisch Engels personage neer te zetten? Heeft u hier veel moeite mee of hoe pakt u dit aan?
Jeffery Deaver: Het is zeker een uitdaging maar een van de taken als een schrijver is om je mouwen op te rollen en je in alle personages te verbeelden. Ik heb zelf al een hele tijd in Engeland doorgebracht en ik ga er vaak naartoe, ik heb contacten in de SAS (Special Air Service) en in de nationale beveiliging. Dat maakt het voor mij een stuk makkelijker om mij in te leven in de Engelse cultuur.

FOK!: Waar haalt u de inspiratie voor de boeken vandaan? In de gemiddelde thriller is een radio in een bad een vaak voorkomend wapen maar niet in uw boek, u pakt het helemaal anders aan.
Jeffery Deaver: Ik probeer altijd een persoonlijk gevaar te zoeken, waar individuen het slachtoffer zijn. Voor Spanningsveld kreeg ik het idee toen een elektricien een kortsluiting wou opsporen en repareren. Toen vroeg ik aan de elektricien of ik dood zou gaan als ik iets van de kabels zou aanraken, en de elektricien antwoorde in een serieuze toon: "Ja, die kans zit er zeker in." Ik reageerde in volle enthousiasme: "Wauw, super!", de elektricien keek me toen met wantrouw aan of hij zelf nog wel veilig was.

FOK!: In de Lincoln Rhyme-serie zijn er heel wat specialisten die veel weten over kinesics -body-language- en forensische processen, waar haalt u die kennis vandaan? Het lijkt wel alsof u zelf een educatief boek met feiten over deze onderwerpen kan schrijven.
Jeffery Deaver: Het is een kwestie van hard werk, ik geniet van het onderzoeken want ik ben nieuwsgierig ingesteld. 90 % van de informatie haal ik uit magazines en internet en de rest haal ik uit gesprekken met specialisten. Wat ik een valkuil vind van praten met specialisten is dat ik beïnvloed word door hun verhalen en daardoor mijn hele boek zou veranderen. Dit probeer ik daarom te voorkomen door het meest uit magazines en internet te halen.

Het was een vlot interview waarbij Jeffery Deaver veel informatie deelt over zijn werkwijze en wat wij in de komende jaren van hem mogen verwachten. Voor nu kunnen we genieten van Spanningsveld en volgend jaar van het nieuwe James Bond-boek. Indien je vragen hebt voor een eventueel toekomstig interview laat het ons horen, wie weet kunnen we er wat mee!