Concert: Kontrust Live @ de Melkweg

Het is een regenachtige avond in onze (door de staking nog steeds) gore en stinkende hoofdstad. Tijd om te kijken op de kalender bij de Melkweg is er niet, het concert van Kontrust staat op moment van beginnen. Met een afgeladen Oude Zaal dimmen de lichten en het publiek geeft een daverend applaus... voor The Resistance Plot. Tenminste, de naam werd pas na een later bezoek aan de website van de Melkweg duidelijk. In de half uur durende show werd de bandnaam tot tweemaal toe wel geroepen, maar niemand verstond het. Koen van 3FM stond naast me: "Ja geen idee, iets met 'The'... Zo meteen maar even in de lobby vragen, ik vind ze wel goed."

En ik kan hem ook niet meer dan gelijk geven. The Resistance Plot zorgde voor een zeer fijne opening. De eerste twee tracks waren zeker even aanvoelen voor zowel de band als voor het publiek, maar bij hun eigen hit(je) 'Home' gingen de hoofden op en neer en deed men iets fanatieker mee. Zes nummers lang konden we luisteren naar een band die per nummer lijkt te veranderen. Waar je op het ene moment naar stukken van Staind lijkt te luisteren, lijkt het nummer 'Schizoid' zo van de band Another Animal te kunnen komen. Er valt weinig op te merken aan het optreden. Leuk is om te horen hoe zanger Sander Stijnen na de eerste twee nummers al schor klinkt. Dit is duidelijk te horen als hij tegen het publiek staat te praten. Een van de vragen van Stijnen was: "Wie kent Kontrust? Hebben jullie het album al gedownload?" Een hoop gejoel klinkt uit de zaal... Men is goed opgewarmd.

Kontrust door Bram Muller

Kontrust door Bram Muller

Kontrust door Bram Muller
The Resistance Plot Foto's door: Bram Muller

De drums zijn strak, vocalen klinken zeker niet verkeerd en stil blijven staan lukt je niet. Er valt niets anders te zeggen dan dat we The Resistance Plot later nog vaker gaan terugzien.

Na een half uurtje afbreken en weer opbouwen komen de Oostenrijkse rockers on stage. Onder leiding van een polka-achtige tune wordt, als iedereen aanwezig is, de introductie van 'The Smash Song' gespeeld. Meteen valt het op dat de drums niet door één, maar door twee personen wordt verzorgd. De ene zit achter een gewoon drumstel, de ander achter een groots percussiewerk met authentieke trommels en slagwerk. Het klinkt erg schel... Perfect voor 'The Smash Song'.

Het is erg opvallend dat Agatha Jarosz, de zangeres van Kontrust, nog niet optimaal zingt. De eerste nummers vielen aardig tegen, zeker omdat er toch een aantal missers inzaten die zelfs haar medezanger Stefan Lichterberger niet kan opvangen. Maar ook bij hem is het niet allemaal koek en ei. Dit is echter niet zijn fout: de microfoon is zeer zwak doorversterkt. Pas bij het nummer '1K1' trekt het zangduo aardig bij, waar Agatha nog wel een beetje achter lijkt te blijven.

Kontrust door Bram Muller

Kontrust door Bram Muller

Kontrust door Bram Muller

Agatha Jonasz en Stefan Lichterberger  Foto's door: Bram Muller

De avond is gevuld met knallers van nummers die, na het verbeteren van de zang, aardig goed uit de verf komen. De zaal ging volledig los bij 'Go', waar volgens zanger Lichterberger nog enige historie achter zit. "We kregen de opdracht om voor het voetbal van 2008 een liedje te schrijven. Binnen vijf uur hebben we dit gemaakt." Drums en gitaren gieren door de Oude Zaal, wat zeer aanstekelijk werkt op het publiek. De pits worden groter en groter, maar een enorme pit wordt gevormd rond de helft van het optreden tijdens de track 'On The Run'. Hier had Kontrust een kleine verrassing voor ons in petto. Niemand minder dan 3FM-dj Eric Corton stapt ten tonele. Hij grijpt een witte gitaar van de standaard en tijdens het inpluggen van zijn snarenbeest spreekt hij de zaal toe:


"Deze band heeft Amsterdam aardig ondersteboven gekregen, of niet?" Het publiek reageert op de gebruikelijke, gillende manier. "De vraag van mij en hun is, aan jou, om nu te laten zien wat je kan. Alles moet stuk, alles moet kapot...Hehe. Veel plezier met 'On The Run' !"

Met de extra gitarist ontpopt dit nummer zich tot een waar festijn. Een enorme pit ontstaat, onder het toeziend oog van Eric 'Powerchord' Corton. Als een ware rocker schreeuwt hij naar de mensen, ragt hij flinke tonen uit zijn gitaar en trekt koppen en poses alsof James Hetfield voor ons staat. Na dit succesvol gespeelde nummer door zowel de dj en Kontrust zelf neemt Corton afscheid met een enorm applaus van het publiek.

Kontrust door Bram Muller

Kontrust door Bram Muller

Kontrust door Bram Muller

Eric Corton Foto's door: Bram Muller

Kontrust zorgt voor veel publieksinteractie. Niet alleen met leuzen na laten roepen van het nummer 'Clown Parade', maar ook door het publiek zelf echt onderdeel van de show te laten uitmaken. In het unieke live-nummer 'Life in Rage' wordt een snaredrum van de percussionist voor op het podium neergezet. De drummer van The Resistance Plot wordt uit de coulissen gehaald, maar ook een toeschouwer krijgt de kans om mee te drummen. Een gezet persoon klautert het podium op en krijgt twee durmstokken in zijn handen gedrukt. Het nummer start en met de passie van Shannon Larkin ramt hij er vrolijk op los. Af en toe onderbreekt hij zijn optreden om het publiek met oerkreten te groeten, om daarna verder te rammen. Tevreden en twee drumstokken rijker eindigt het nummer en verdwijnt hij weer in de menigte.

Na de track 'Dancer In The Sun' loopt Kontrust van het podium. 'Bomba' moet nog gespeeld worden en het publiek wil dit nummer ook heel graag horen. Als één groep roept men om deze track. Een minuut later klinkt er uit de coulissen: "O no, I think we forgot a song..." . Het publiek wordt wild als Stefan en Agatha in hun Oostenrijkse klederdracht opkomen en het strak gespeelde 'Bomba' door de boxen laten knallen.

Kontrust door Bram Muller

Kontrust door Bram Muller

Foto's door: Bram Muller

Al met al een fijn en goed optreden met een sterke band, maar een iets mindere Agatha haalt het toch een beetje naar beneden. Toch gaat iedereen in de zaal er met een goed gevoel vandoor. In de garderobe wordt 'Bomba' nog door meerdere mensen gezongen en getikt op de balie waar je je jas op kan halen. De jassen zijn zeker nodig, van de warme sfeer in de Melkweg moet er verhuisd worden naar de kou, regen en (nog steeds) stank van Amsterdam. Capuchon op, neus dicht en rennen naar de tram. Grote groepen Kontrust-gangers reizen weer zingend in de tram naar Centraal Station... met veel Bomba-st welteverstaan.

 

Kontrust door Bram Muller
Foto's door: Bram Muller

 

 

Setlist The Resistance Plot

1. Back Where You Belong
2. Molly`s Chambers
3. Home
4. Go For Gold
5. Schizoid
6. Lost Out Running

Setlist Kontrust

1. Intro Intro
2. The Smash Song
3. Play With Fire
4. Personal Rotation
5. Face And Filter
6. 1K1
7. Mainstream Bypass
8. Phono Sapiens
9. A Tu Control
10. Joker
11. Zero
12. Go
13. We Add The World
14. On The Run
15. Lato
16. Vodka, Tribe and Dynamite
17. Känämänänä
18. Fat Dog Symphony

Encore
19. Circus Parade
20. Rumba
21. Life In Rage
22. Dancer In The Sun

Post-Encore
23. Bomba