Snowpiercer

De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho werd bekend door zijn veelgeprezen films The Host (de monsterfilm, niet de verfilming van Stephanie Meyers boek) en Mother, die hem wereldwijde aandacht opleverde door verschillende filmfestivals. Voor zijn nieuwste film Snowpiercer kon hij daarom een internationale cast aantrekken met niet de minste namen: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, Octavia Spencer en Ed Harris.

De bevolking is vrijwel helemaal uitgestorven door een nieuwe ijstijd na de gevolgen van een mislukt experiment om de opwarming van de aarde te stoppen. De kleine groep overgebleven mensen rijdt in een onstopbare trein rond de wereld: de Snowpiercer. Maar er heerst een klassenverschil tussen de verschillende coupés, totdat de achterste coupé begint aan een revolutie.

In The Host liet Joon-ho al zien drama en spanning goed te kunnen combineren, maar in Snowpiercer perfectioneert hij die balans. Vrijwel elk personage kent een voorgeschiedenis die langzaamaan duidelijk wordt, terwijl het niet ten koste gaat van de spanning. Elke coupé is anders ingericht en tijdens de revolutie is het elke keer weer spannend in welke setting de personages weer belanden.

Anders dan een gemiddelde Hollywoodfilm is het verloop van de film wel onvoorspelbaar en is het leven van iedereen ook niet zeker. Hierdoor zit je op het puntje van je stoel en val je van de ene (positieve) verbazing in de andere. Daarbij vallen vooral de schitterende visuele effecten op en is de met ijs bedekte aarde realistisch.

Ook de internationale cast werpt zijn vruchten af. Chris Evans en Jamie Bell zijn geweldig in de actiescènes - die overigens prachtig in beeld zijn gebracht) - maar het is vooral een wederom onherkenbare Tilda Swinton die de show steelt. Swinton speelt een over-the-top en autoritaire minister die het gepeupel toespreekt in de achterste coupé.

Dit maakt Snowpiercer tot een actiefilm die elke liefhebber van het actiegenre en post-apocalyptische films moet zien. Het is spannend, mooi gefilmd en onderscheidt zich van elke andere gemiddelde Hollywoodfilm. Het maakt ons alleen maar meer nieuwsgierig naar het volgende project van Joon-ho.