Film: Harry Potter and the Deathly Hallows, part 1

Met gemixte gevoelens kijken Harry Potter-fans uit naar de laatste boekverfilming die in twee delen is gesplitst. Aan de ene kant kunnen ze niet wachten om de film te zien, maar aan de andere kant is de film letterlijk het begin van het einde voor het geliefde verhaal. De fans hopen dat de tweedeling van Harry Potter and the Deathly Hallows goed zal uitpakken nu er meer tijd is om het verhaal te vertellen. Toch bevat de eerste helft van het laatste boek wel veel saaie stukken en wacht men gespannen af hoe de laatste twee films worden ingedeeld. Is Harry Potter and the Deathly Hallows part 1, het begin van een waardig slot van de filmreeks?

Harry Potter (Daniel Radcliffe) moet in deze film op zoek gaan naar de overgebleven Horcruxes (Gruzielementen voor de Nederlandse lezers) die hij moet vernietigen om Lord Voldemort (Ralph Fiennes) voor eens en altijd te stoppen. Harry staat er niet alleen voor, want hij krijgt hulp van zijn beste vrienden Ron (Rupert Grint) en Hermione (Emma Watson) die hun familie verlaten om met Harry op zoektocht te gaan. Ondertussen heeft Voldemort de controle over de Ministry of Magic en Hogwarts en gebruikt hij zijn nieuwe macht om Harry en zijn vrienden te vinden en zijn visie over puurbloed tovenaars te verspreiden. Ook is Voldemort op zoek naar een wapen waarmee hij eindelijk hoopt af te rekenen met Harry.

Al sinds de verfilming van het vierde Harry Potter-boek riep ik dat ze de boeken over twee films moeten splitsen om de boeken van J.K. Rowling eer aan te kunnen doen. En eindelijk werd er met de verfilming van Harry Potter and the Deathly Hallows naar me geluisterd. Met het resultaat kun je alleen maar blij zijn. Alle kernonderdelen van de eerste helft van het boek worden in de film uitgebreid behandeld en een trouwe lezer van de boeken weet precies wat er te wachten staat. Toch zijn er natuurlijk veel stukken ingekort en zijn er een aantal nieuwe scènes toegevoegd waardoor de film een eigen karakter krijgt. Dit is goed te merken tijdens een dansscène die de vriendschapsband tussen Harry en Hermione goed diepte geeft. De film loopt in een sneltreinvaart waardoor verschillende feitjes over de magische wereld wel heel snel uitgelegd worden. Hierdoor is Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 misschien niet helemaal goed bij te houden voor mensen die het boek niet hebben gelezen.

Zoals in elke Harry Potter-film zit er zowel drama, humor en actie in de film. De nadruk ligt in dit deel vooral op de hopeloosheid waar Harry, Ron en Hermione mee worden geconfronteerd tijdens hun zoektocht naar de Horcruxes. Hierdoor was er een risico dat de film een beetje saai zou worden, maar dit is voorkomen door de saaie stukken in te korten waardoor de verdeling tussen actie en dialoog precies goed is. De actie wordt perfect gecombineerd met magische elementen waardoor de scènes spectaculairder zijn dan ooit. Vooral de scène waarin Harry zijn huis in Privet Drive verlaat onder begeleiding van The Order of the Phoenix is erg tof om te zien. Ook de special effects zijn weer zo goed dat ze zonder moeite door de kijker geaccepteerd kunnen worden. Kreacher en Dobby (die gelukkig weer in de film aanwezig is!) zien er een stuk realistischer uit dan eerst. Ook is het mooi dat The Tale of the Three Brothers in een kort animatiefilmpje wordt getoond tijdens de film.

Het enige echte nadeel van Harry Potter and the Deathly Hallows part 1, is dat er soms wel heel snel wordt gesprongen van de actiescènes naar de wat saaiere scènes waarin Harry, Ron en Hermione zich verschuilen voor de Death Eaters. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat Harry, Ron en Hermione zich direct magisch van de ene plaats naar de andere plaats kunnen verplaatsen. Hierdoor kom je ook als kijker in één klap van de spanning in de rust terecht wat niet altijd even goed uitpakt. Omdat het allemaal zo snel gaat, moeten de acteurs ook van emotie naar emotie springen wat soms niet helemaal lukt. Dit is goed te zien bij Emma Watson, wiens emotionele scènes soms niet geheel overtuigend zijn. Toch spelen alle acteurs erg sterk in de film. Vooral Rupert Grint en Ralph Fiennes zijn in dit deel in topvorm.

Het einde van de film komt een beetje plotseling maar zorgt voor een perfecte tweedeling van het boek en zorgt ervoor dat je nog meer uitkijkt naar het volgende deel. Ondanks dat de film soms een beetje uit balans is, durf ik dit de beste Harry Potter-verfilming tot nu toe te noemen. Door het boek in twee delen te verfilmen kan het verhaal goed worden uitgelegd zodat een Harry Potter-film eindelijk volledig eer doet aan het boek van J.K. Rowling. Al moeten we natuurlijk wel zien hoe part 2 verloopt, die pas in juli 2011 te zien zal zijn. Maar met Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 is in ieder geval een goede stap gezet richting een meesterlijke afsluiter van de filmreeks.