Interview: Moke op Pinkpop 2010

Wegens defecte apparatuur heeft het even geduurd, maar dan heb je wel wat: Pinkpop-interviews. De eerste twee zijn vorige week al online gegaan, deze week volgt de rest. Gisteren was Epica aan de beurt, vandaag is de beurt aan Moke. Waar FOK! vorig jaar tijdens Lowlands een gesprek had met Felix Maginn en Phil Tilli, is tijdens Pinkpop van dit jaar de cirkel bijna rond gemaakt. Eddy Steeneken en Rob Klerkx waren deze keer bereid om een woordje te doen. Hoe zien zij het festival en wat kunnen we van de heren verwachten?

Moke

"Vanmiddag een optreden met het Metropole Orkest. Ik ben niet zozeer zenuwachtig, maar meer gespannen", antwoordt Eddy nog tamelijk relaxt. "Maar je moet ook gespannen zijn voor een optreden om scherp te blijven, zolang het maar geen zenuwen worden." Beide heren zijn enorm opgetogen dat ze met de grote band op Pinkpop staan. "Gisteren al gerepeteerd met de band en het klonk hartstikke goed. Pinkpop is hartstikke leuk om te staan dus dat maakt het nog leuker." Rob heeft goede herinneringen aan het Metropole Orkest. "We hebben een keer eerder opgetreden met het Orkest. Op dit moment zijn we ook bezig met het opnemen van een plaat met ze, die komt in het najaar uit. O en we hebben op de 3FM Awards met ze gestaan, dus dit is eigenlijk de tweede keer dat we live met het Metropole spelen."

Toch kwam de samenwerking met het orkest gek genoeg niet door de 3FM Awards. Eddy: "Eigenlijk zijn wij benaderd door het Metropole, mede door ons laatste album omdat het zo goed georchestreerd is. Het leek hun heel erg leuk om samen met ons te spelen en die nummers nog groter te maken en dat vonden wij eigenlijk ook wel een goed idee. En eigenlijk kwam 3FM daarna met nagenoeg hetzelfde idee, maar ik weet niet zeker of ze het al wisten of dat toeval was."

Op de vraag of ze wel eens eerder naar Pinkpop zijn gewest, geeft alleen Rob een positief antwoord. "Vroeger ben ik er wel eens eerder als bezoeker geweest. Het spreekt echt tot de verbeelding om hier te zijn." Eddy weet wel waarom hij nooit is gegaan. "We zijn eigenlijk geen festivalgangers. Een keer ben ik als bezoeker naar Lowlands geweest en dat is het volgens mij wel. Toen vond ik het wel hartstikke leuk." De acts staan hem alleen niet mee bij. "Weet je wat het is bij Lowlands, het is niet dat je heel veel ziet. Ik heb toen Placebo gezien... En nog wat dingen. Ik vond het wel hartstikke leuk, dat weet ik nog wel."

Eddy: "Maar ik ben ook niet zo'n kampeerder. Niet dat het allemaal zo luxe moet, maar ik vind het allemaal een beetje teveel gedoe." Rob haakt hier meteen op in. "Nou, we zijn wel een beetje verwend als muzikanten. We staan continu op de grote podia van festivals, maar we zijn absoluut geen doorgewinterde festivalgangers."

Toch kun je Lowlands en Pinkpop volgens Eddy niet vergelijken. "Het is anders. Als band is het velen malen leuker en gaver om op Pinkpop te staan. Lowlands is wel leuk om te spelen, maar Pinkpop is gewoon prestigieuzer als band." Rob: "Pinkpop heeft ook veel meer geschiedenis en het is ook veel internationaler. Het festival bestaat al zo lang en alle grote acts hebben hier gespeeld dus dat maakt het nog specialer om hier te spelen."

Maar niet alleen Pinkpop is blijven hangen in de ‘hall of fame' van Moke. "De vorige Pinkpop in die mini-tent zal ik nooit vergeten. Dat was zo absurd!" Rob zal echter aan iets anders blijven denken. "De optredens die we in onze hometown deden te Paradiso. Maar ook de kleinere dingen zoals een of ander partyfeest in Venlo. Onze eerste plaat was net uit en de complete zaal ging uit zijn dak, echt van voor tot achter. Dat vergeet je echt niet zo snel."

We blijven nog even bij Pinkpop en de line-up van dit jaar. Er zijn 39 acts. Gaan de twee heren nog naar andere optredens kijken? Bijna in koor wordt er ‘Rammstein' gezegd. Eddy: "Al is het alleen maar voor de show. Maar het is zo jammer van dit soort festivals dat je vaak te horen krijgt ‘wat ga je nog zien' of ‘wat heb je al gezien', maar omdat we erg veel dingen moeten doen hebben we geen tijd meer om naar andere acts te gaan kijken."

Voordat het optreden begint blijkt er al een enorme fout in de kranten te zijn geslopen. In onder andere het Algemeen Dagblad was te lezen dat Moke nieuwe nummers gaat spelen met het Metropole Orkest. Eddy lacht: "Ik heb dat inderdaad ook vernomen uit de krant, maar het klopt niet. We hebben nu twee platen gemaakt en daar gaan we nummers van spelen. Die schrijver heeft het gewoon verkeerd begrepen."

De Metropole-plaat gaat erg bijzonder worden om naar te luisteren. Het is Moke, maar dan in een veel grotere jas gestoken. "Er komen nummers op te staan van het eerste en het tweede album, maar ook komen er twee covers op te staan. Maar welke dat zijn, dat is nog even een verrassing. "
9 oktober is er een show in de HMH met Moke en het Metropole Orkest. Rond die tijd kunnen we het nieuwe album ook verwachten. Zoals eerder gezegd is nog niet bekend hoe de nieuwe plaat met het Metropole gaat heten. Eddy: "We zitten er nog middenin, dus nog niet. Suggesties?"