Film: The Immortal

The Immortal is de nieuwe film geproduceerd door Luc Besson met in de hoofdrol Jean Reno. Samen hebben zij ook onder andere de bekende film Léon gemaakt, wat de doorbraak was van Besson. Ondanks dit succes hebben Reno en Besson niet vaak meer hun krachten gebundeld. Zal hun samenwerking in The Immortal wederom een groot succes zijn?

Ex-gangsterbaas Charly Mattei (Jean Reno, Léon) die zijn oude leven achter zich heeft gelaten en rustig met zijn familie leeft, wordt plotseling neergeschoten door een groep mannen in een parkeergarage. Wonderbaarlijk genoeg hebben de 22 kogels die hem geraakt hebben niet zijn leven gekost. Zijn oude gangstervrienden willen meteen op zoek gaan naar de daders om hem te wreken, maar Charly zelf wil verder met zijn rustige leven. Totdat de daders Charly te pakken willen krijgen via zijn vrienden en familie. Dan is het pay-back time!

Geweld en verraad zijn de hoofdonderwerpen van deze film. Na het kijken van de film word je zelf ook een beetje paranoïde omdat de mens niet rooskleurig wordt neergezet in deze film. Bijna alle mensen in deze film hebben geen geweten en zijn niet bang om geweld te gebruiken. De politie wordt neergezet als machteloos en niet al te snugger. Het is ook typisch dat de vrouwelijke detective die het onderzoek naar alle gangstermoorden leidt, een verborgen agenda heeft en ze haar vermoorde vader wil wreken.

Hoewel de film bij vlagen imponerend is, zit de film vol met clichématige momenten en overdramatische scènes. Dit komt mede door de overdramatische operamuziek gedurende de gehele film, waar je op een gegeven moment een beetje moe van wordt. Het wordt er ook niet mooier op als Jean Reno heerlijk mee gaat zingen met de muziek. De teksten van de bad guys en de erg grove moorden voelen soms wat geforceerd aan. Ook lijkt de film soms erg ongeloofwaardig. Charly Mattei schijnt bijvoorbeeld best oud en zwak te zijn tijdens het grootste deel van de film, maar is op sommige momenten ineens zo fit als een hoentje. Bijvoorbeeld als hij ineens vlucht op een brommer met een helm op, denk je zeker te weten dat het een stuntman is die op de brommer zit en niet Jean Reno. Toch wordt er goed geacteerd in The Immortal en is de film erg vermakelijk.

Alle acteurs spelen vrij goed en ook Jean Reno is het zeker nog niet verleerd. Toch kan je door de koelheid van de personages niet echt met ze meeleven. Ze hadden iets meer diepgang mogen hebben en iets meer gevoel mogen tonen. De enige personages waarmee je wel meeleeft is de familie van Karim, een gangstervriend van Charly. Misschien komt dit door de vele personages die de film heeft. Hierdoor lijkt het verhaal aan het begin ook best ingewikkeld, terwijl het eigenlijk betrekkelijk weinig om het lijf heeft. Echter neemt dat niet weg dat The Immortal een indringende film is die een schokkend beeld geeft van de Franse mafia in Marseille. De film is volgens mij intens genoeg om een groot percentage mensen in de bioscoop geboeid te houden. Tijdens de sneak preview van deze film liep er bijvoorbeeld niemand weg en was zelfs de Rotterdamse jeugd stil tot het einde van de film waarna ze uitriepen dat ze het een prima film vonden.