Interview: Pendulum

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: Pendulum heeft een nieuw album met de naam Immersion. HIER konden jullie als fans of als belangstellenden vragen bedenken voor de Australische band. Vandaag is het dan zo ver, namelijk het antwoord op jullie brandende, priemende of grappige vragen. Per mail heeft Gareth McGrillen, basgitarist van de band, (korte) reacties gegeven op de vragen.

Het nieuwe album heeft 15 tracks en is meer dan een uur lang. Hoe lang heeft het geduurd voordat het album klaar was?
Het album heeft in totaal twee jaar in ontwikkeling gezeten. Toch zat het meeste werk in de laatste 8 maanden, tegen de releasedatum aan.

Zijn er ook tracks gemaakt die het album niet gehaald hebben en zo ja, vind je het jammer?

Er zijn zeker nummers die bij wijze van spreken nog op de montagevloer zijn gebleven, maar bij ‘Immersion' zijn alle tracks die we hebben gemaakt precies goed voor het album.

Wat is jullie favoriete nummer op ‘Immersion'?
Het is erg wisselend. Ik vind ze allemaal op verschillende tijden wel lekker. Op dit moment ben ik helemaal verliefd op ‘Crush' en ‘Witchcraft' (onze nieuwe single).

Voor het nummer ‘Self vs Self' is er een samenwerking tot stand gekomen met In Flames. Hoe is de samenwerking ontstaan? Was het idee door jullie verzonnen of kwam het vanuit de platenmaatschappij?
We hebben een lijst gemaakt met bands met wie we graag samen wilden werken, waarbij In Flames toch bovenaan de lijst stond. Ons management hebben we gevraagd om contact met de band op te nemen en tot onze verrassing bleek In Flames fan van ons te zijn én waren ze bereid samen te werken!

Het nummer ‘Immunize' heeft een echt ‘Pendulum-geluid'. Wat voor toevoeging had Liam Howlett bij dit nummer en hoe is de samenwerking met Howlett ontstaan?
We wilden graag een track met Liam als een mediastatement, dat er geen problemen of ruzies zijn tussen The Prodigy en ons.

Zijn er ook nog plannen in de pijpleiding om met Howlett samen te werken in de (nabije) toekomst?
Misschien een remix van elkaars muziek. Het is zeker een mogelijkheid, maar op dit moment zijn er nog geen concrete plannen.

Als jullie zouden moeten kiezen met wie jullie ooit nog eens willen samenwerken, met welke band, artiest of groep zou dat dan zijn?
Cancerbats, zonder twijfel.

Hebben jullie nog plannen om ooit nog terug te keren naar de populaire drum & bass-website ‘Dogs On Acid'?
Nee, voor ons heeft het totaal geen zin meer. Onze muziek is voor hen helemaal niet meer relevant, net zoals de site dat niet meer voor ons is.

Hoe is een groep Australiërs in het (toenmalige) Engelse genre van drum & bass gekomen?

Ik kwam het drum & bass eigenlijk bij stom toeval tegen bij een klein concertje in Perth, in het westen van Australië. Eigenlijk was ik meteen verkocht!

Waarom en wanneer hebben jullie besloten om een live band te worden, met gitaren en drums?
Het was een volledig natuurlijk proces gezien de weg die we met onze muziek zijn ingeslagen. We hielden altijd al van rock, metal en muziek die op gitaren gebaseerd is. Maar ook dance-muziek was erg fijn, dus op een gegeven moment werd het een hele natuurlijke overgang... of het was dat, of een geest verscheen in een droom van me die mij vertelde wat te doen, geen idee meer.

Pendulum komt ook voor in de setlist van Singstar. Verrassend?
Niet echt. Als er maar vocalen in een liedje zitten, is het goed genoeg voor Singstar, toch?

Als drum & bass live act zijnde, naar welke andere band in ditzelfde genre kijken jullie erg op?
Roni Size Represents

Dan eindig ik met de vraag waar we allemaal op wachten: Zijn er ook nog plannen om naar Nederland te komen voor een aparte show (los van een festival zoals Lowlands)?
Natuurlijk! We hebben altijd geweldige shows en ook veel Nederlandse fans, dus ik ben er zeker van dat we binnenkort nog langskomen.

 

Maar FOK! zou FOK! niet zijn als we alleen maar een interview houden. Ter promotie van het nieuwste Pendulum-album Immersion mogen wij twee collectors editions verloten onder de FOK!kers! Waar wacht je nog op, doe snel mee met de prijsvraag en win!