Concert: The Wombats

De Britse band The Wombats is weer terug met een nieuw album. Er is (nog) geen naam voor het album, en het moet nog uitkomen. Maar wel is de eerste single al uit, namelijk 'Tokyo (Vampires & Wolves)'. En hij is ingeslagen als een bom, je kan de radio niet aanzetten zonder hem te horen. Niet gek dat de showcase, welke The Wombats hadden gegeven dindsdag in de Oude Zaal van de Melkweg te Amsterdam, lang van tevoren compleet was uitverkocht.

Even voor 21 uur komen de drie heren van de band het podium op lopen. The Wombats bestaan uit Matthew (gitaar en leadzanger), Dan (drum en backing vocals) en tot slot Tord (bas en backing vocals). We beginnen eerst met een track van het eerste album; 'The Wombats Proudly Present: A Guide to Love, Loss & Desperation'. Het barst direct los met 'Kill The Director', de niet zo heel volle maar toch uitverkochte zaal springt op en neer en zingt de woorden mee. Ook het 'This is no Bridget Jones' in dezelfde track zingt iedereen mee. 

'Tokyo (Vampires & Wolves)' werd net zo hard meegezongen door het publiek. Zo nu en dan komt er in de kleine zaal een crowdsurfer voorbij en in het midden van het publiek wordt vooral energiek gedanst. Je ziet ook mensen langslopen die daarvoor naar het midden willen. Aan de band kun je zien dat ze lol hebben in het spelen, dat zie je aan de constante glimlach op hun gezichten, dat zie je aan de onderlinge contacten tussen de bandleden. Ook 'Patricia The Stripper', een track over het verliefd worden op een prostitué, brengt de band hartstikke leuk. Soms vragen ze het publiek te 'turbo'-klappen, soms hoeven ze het niet eens te vragen maar gebeurt het gewoon. 

Drummer Dan excuseert zich nog even, terwijl dat helemaal niet had gehoeven: "We hebben de tracks van het nieuwe album nog weinig live gespeeld, dus zie het alsof we nog in de oefenruimte in Liverpool zijn!" Maar de nieuwe tracks klinken prima. Mijn eerste indruk is dat de tracks was volwassener zijn en wat harder zijn dan op het vorige album. Maar zeker nog steeds dezelfde catchy deuntjes zoals we die van The Wombats gewend zijn.

Als laatste werd 'Let's Dance to Joy Division' gespeeld door de band, deze track zorgde voor de doorbraak hier in Nederland tijdens Serious Request van 3FM. Wederom werd hiervan ook weer een heus feest van gemaakt, de band is vrolijk en maakt ook vrolijke muziek, het publiek doet net zo leuk mee. Ondanks dat de show slechts een klein uurtje duurde, was het zeer vermakelijk. Het nieuwe materiaal was erg leuk om te horen en ik ben dan ook erg benieuwd naar de rest van het album.